Belkıs, Gaziantep'in biraz dışında kalıyor, oraya araçla geçmeniz daha rahat olacaktır. Çok da uzun sürmeyen bir sürede yaklaşık 20 dakika kadar gittikten sonra Ören Yerine varıyorsunuz. Ören Yerinde sadece kazı alanı da yok, güzel bir yürüyüş yeri de var aslında. Kazı alanının içerisinde gezmek her zaman büyülü hissettirir ve zamanda yolculuk efekti yaratır. Müze ile farklı yerlerde bu arada, gittiğinizde planlarken ikisinin aynı yerde olduğunu varsaymayın.
Dönüşte de muhakkak şehre geri döndüğünüzde müzeyi de ziyaret edin.Türkiye'de yaşayan biriyseniz muhakkak ama Türkiye'de yaşamayan biriyseniz de yine muhakkak görmeniz gereken bir müze. O kadar harika mozaikler var ki, insan o mozaiklerin ülkeden kaçırılan geriye kalanları için orada gözyaşı dökmeden edemiyor. Antik Kent ise yine görülmeye değer bir nokta. Zeugma Antik Kenti ve Müzesi gerçekten Türkiye'de görülmeye değer yerlerimizden.
Müzeden çıktıktan sonra ise şehrin meydanına doğru yürüdüğünüzde kafanızı kaldırdığınızda size yukardan göz kırpan Gaziantep Kalesinin altında güvenle dükkanlar sabahtan akşama kadar kepenklerini açıyorlar burada. Yanyana dizilmiş dükkanlarda el işi gümüşler ve Gaziantep'e özgü birçok el işçiliğini bulabilirsiniz. Hediyeliklerinizi almadan önce muhakkak Bakırcılar Çarsısı'na bir uğrayın. Ve tabii o göz kırpan kaleye de uğramadan olmaz. Gaziantep'in tepesindeki bu kaleden aşağıya şehre bakmak o kadar keyifli ki. Hele bir de akşamüstü gittiyseniz şehir ışıklarını yakmaya başlarken sanki şehre ateşböcekleri inmiş gibi görünüyor. Bu kalenin yapım tarihi tam bilinmiyor, internette bazı kaynaklar Hitit dönemi de diyor ama henüz resmi bir bilgi bu konuda yok. Bilinen resmi bilgi ise buranın şehri korumak ve düşmanları gözetlemek için Roma döneminde kullanıldığı. Kış tatili için kalabileceğiniz otelleri öğrenmek için Gaziantep Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.
Fakat Burdur'da bu noktalara gitmeden önce size gezinize ilk Ağlasun'dan başlamanızı öneririz. Ağlasun sadece antik kentle de değil doğasıyla da bir çok tatilseveri cezbeden bir yer. Sagalassos Antik Kenti ise Roma İmparatorluğu'ndan kalma bir yerleşke. Ağlasun ilçesine 7 km mesafede, denizden ise 1700 metre yukarıda bir rakımda. Marcus Aurelius ve Hadrian'a ait heykeller, Antoninler Çeşmesi… Hem antik kentteki kalıntılar hem de Burdur Müzesi'nde sergilenenler kesinlikle görmeye değer. daha fazla bilgi için İmparator Hadrian'dan Miras Kalmış Yapılar adlı yazımıza bakabilirsiniz.
Sagalassos'tan çıktıktan sonra ise araçlaysanız direksiyonunuzu İnsuyu Mağarası'na kırabilirsiniz. Türkiye'nin turistlere açılan ilk mağaralarından İnsuyu. Mağara 597 metre uzunluğunda. Mağaranın içerisi ise zamana dayalı aşınmaya meydana gelmiş sarkıtlarla çevrili. Böyle "Frozen" çizgi filminin seti gibi aslında içerideki sarkıtlar. Ayrıca mağaranın hala tamamı keşfedilememiş.
Burayı da keşfettikten sonra ise sırada şehir merkezine inip Burdur Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etmek var. Salagassos'tan çıkartılan birçok eseri burada görebilirsiniz. Ve gerçekten listenize eklemenizi öneririm çünkü çok güzel heykeller bu müzede mevcut.
Ve tabii tarihi yerleri bitirdikten sonra eğer kayak seviyorsanız Salda Kayak Merkezi. Salda Gölü'ne Burdur merkeze nazaran daha yakın olan Salda Kayak Merkezi, özellikle Ege'de yaşayan ama kayak yapmayı seven kış tatilcileri için güzel bir haftasonu kaçamağı noktası.
Yine eğer biraz daha gezelim yolculuk yapalım derseniz de Isparta Davraz Kayak Merkezi bir diğer spor aktivitesi alternatifiniz olabilir. Akdeniz bölgesinde yaşayanların tercih ettiği, özellikle Antalya'ya yakın konumuyla da dikkat çeken Davraz Kayak Merkezi, 2635 metre zirve yüksekliğine sahip. Ayrıca Kayak Merkezi Göller Bölgesi'ne de acayip yakın. Yani bir hafta sonunda hem göller bölgesini gezebilir hem de kayabilirsiniz. Kış tatili için kalabileceğiniz otelleri öğrenmek için Burdur Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.
Sapanca hiç şüphesiz huzur arayanların ilk adreslerinden. Yılın neredeyse dört mevsimi içinizi ısıtacak manzaralara sahip olan ilçe, İstanbul'a yakın konumu sebebiyle şehir gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler tarafından da sık sık tercih ediliyor. Bünyesinde birbirinden farklı aktivitenin yapılabileceğini bölgede Sapanca Gölü'nde tekne gezintisine çıkabilir, göl çevresinde bisiklete binebilir, yürüyüş ya da piknik yapabilirsiniz. Ayrıca buraya kadar gelmişken mis gibi doğasıyla içinizi ısıtacak Maşukiye'yi ve Kartepe Kayak Merkezi'ni de planlarınıza dahil etmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Hatta gezinize Maşukiye'den başlamanızı birincil önerimiz kabul edebilirsiniz.
Maşukiye, Kartepe'nin eteklerinde, Sapanca Gölü'nün güneybatısının az ötesinde. Ülkemizin en sevilen köylerinden Maşukiye. Çok enteresandır ki bu köyün sadece iki mahallesi var. İki mahallesi olduğu gibi Karadeniz ve Akdeniz iklimlerini de kesiştirir burası, iki de iklimi vardır aslında. İsmi ise "maşuk" kelimesine ithafendir. Buraya hatta eskiden aşıklar köyü de denirmiş. Ama internette araştırdığımda sevmek anlamındaki aşık mı yoksa ozan anlamındaki aşık mı herhangi bir bilgi bulamadım. Şayet bileniniz varsa yorumlara da yazabilirsiniz. Son olarak da eğer huzur istiyorum huzur diyorsanız, buraya muhakkak uğrayın, hele İstanbul'daysanız net uğrayın, asla ıskalamayın.
Maşukiye'den de eğer spor aktivitelerini seviyorsanız Kartepe Kayak Merkezi'ne geçebilirsiniz. Kocaeli'ne bağlı Kartepe, özellikle İstanbul ve çevresinin kışın en çok sevdiği şeylerin başında gelir hep. Kayak tutkunları hafta sonu daha Doğu'ya doğru olan merkezleri arzulasada o kadar mesafeyi gidip gelmek, yorgunluğu, zamanı derken gözlerinde iyice büyütürler ve diğer kayak merkezleri bir hayale doğru uzaklaştıkça, Kartepe ise gerçekliği, yakınlığı ve keyif verici pistiyle gözlerde giderek büyür. Kaymayı sevmiyor olsanız dahi kışın ziyaret edilebilecek güzel bir yer, kayak yapan insanları izlemesi de keyifli oluyor çünkü. Kış tatili için kalabileceğiniz otelleri öğrenmek için Sapanca Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.
Çıldır Gölü, Sarıkamış Kayak Merkezi, Kuzeydoğa Derneği, Ani Harabeleri ve daha nicesi. Mevsimlerden kış olduğunda bile büyüsünden bir gram kaybetmeyen bir şehir Kars. Şehre indiğiniz an bu şehrin gerçekten sokaklarının nizamına, insanlarının kibarlığına, yemeklerinin doğallığına ve doğasının güzelliğine hayran kalacaksınız.
Peki bir kış tatilinde Kars'ta neler yapılır? İlk başta seyahate şehir gezmektense bence Ani harabelerinden başlanır. Demir Çağından günümüze dayanabilmiş çok eski bir yerleşke Ani. Kars şehrinin güneydoğusunda ve Urartular gibi Anadolu'da ve dünyada önemli bir medeniyet olarak yer etmiş hükümdarlıkların topraklarının bir parçası olarak yaşamını sürdürmüş.Burada bir günün 2-3 saati sakince geçirilir gerçekten. Hele kışın orada bir tipiye yakalanmak.Fikri bile üşütse de aslında inanılmaz bir kar küresinin içerisindeymişsiniz gibi hissettireceğinden büyüleyici ve hayatta bir kere yaşanmaı gereken bir deneyim diyebilirim.
Oradan da Çıldır Gölüne geçilir. Çıldır Gölü gittiğiniz günlerde donmuş ise burada muhakkak balık tutulur. Ani Harabelerinde bir kar tipisinde Harabelerin içinde zamansız bir yolculuk yapılabilir. Kuzeydoğa Derneği ziyaret edilebilir ve yaban hayatının hayvanlarına hem yardım edip hem de onların yaşamı gözlenebilir. Kars mutfağında güzelce karnınızı doyurabilir ve kendinizi bir kaz etiyle ya da et tüketmiyorsanız Hangel mantısıyla süslediğiniz bir akşam yemeği ile şımartabilirsiniz.
Sarıkamış'a doğru araçla yapacağınız bir seyahatte beyazın da siyah kadar boşluk olduğunu hissedebilir ve varoluşsal sorulara da gömülebilirsiniz. Rusların 40 yıl kaldığı Kars'ta sokaklara ve binaların mimarisine de hayran kalıp geçmişle gelecek arasında hayallere dalabilirsiniz.
En sonda Sarıkamış Kayak Merkezine uğrayabilirsiniz. Sarıkamış'ı sadece ülkemizde değil dünyada da birçok pistten ayıran önemli bir özelliği var. O da bölgeye özgü yağan karın kendine has kristal yapısı. Bu toz kristal yapısı dünyada sadece iki yerde var. Biri Alpler diğeri de Sarıkamış. Kış tatili için kalabileceğiniz otelleri öğrenmek için Kars Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.
Herkesin yılbaşı seyahat planı denilince aklına gelen bir yer Kapadokya. O güzelim upuzun vadiler kışın karın altında uykuya yatıyor olsa da onları bu asil uykusundan uyandırmamak için yürürken bile özen göstereceksiniz. Peri bacalarının karla karışık görüntüsünde hayallere dalacak ve Buzul Çağını burada atlatan eski insanların hayatlarını düşüneceksiniz.
Kapadokya'nın göz alıcı yerlerinden biri olan Avanos, bağlı olduğu Nevşehir'e 18 km uzaklıkta yer alıyor. Hem keyifli bir keşif rotası hem de otantik konaklama birimleriyle konforlu bir konaklama noktası olan ilçe, Özkonak Yeraltı Şehri, bölgenin adeta nefes alanı olan Kızılırmak ve Üzümlü Kilise ile görülmeye değer bir güzelliğe sahip. İlçeden Kapadokya bölgesindeki çeşitli ilçelere, peri bacalarına ve daha nice keşif rotasına kısa sürede ulaşabilirsiniz. Bölgede yapabileceğiniz aktivitelere gelecek olursak ATV ve jeep safari turu, binicilik, yamaç paraşütünün yanı sıra Avanos'un meşhur çömleklerinden yapabileceğiniz çömlek yapımı geliyor.
Bir diğer adı da Hayal Vadisi olan Avanos Devrent Vadisi, Kapadokya'nın sanıyorum en hayal gücünüzü zorlayacak vadisi. Buraya gittiğinizde insan eliyle yapılmış bir yapıyla karşılaşmayacaksınız. Aksine doğanın sellerle, fırtınalarla bir zanaatkar gibi buradaki toprağı işlemesine hayran kalacaksınız.
Kışın da ayrıca Kapadokya'da balon ile seyahat edebilirsiniz. Gökyüzünden bu beyaz örtüyle kaplanmış yerküreyi görmek eminim büyüleyici ve aşırı romantik olacaktır. Sadece burada balonla gezeceksiniz gitmeden dikkat etmeniz gereken havanın bozmadığı sakin bir kış gününde bunu yapabilecek oluşunuz.
Ya da karada kalmak istiyorum diyorsanız da atlarla Kapadokya'yı gezebilirsiniz. Nuri Bilge Ceylan'ın bile filmine konu olmuş olan bu güzel atlar ülkesinde Devrent Vadisi, Paşabağ gibi yerlerden geçen at üstündeki rotanız ile sizin de doğa ile bütünleşmenizi sağlayacaktır.
Son noktanız ise Paşabağ olabilir. Rahipler Vadisi olarak da anılan Paşabağ, tüflerin sürekli aşınarak oluşturduğu bir başka doğal güzellik noktası. Bu bölgedeki eserlerin şekli ve geçmişte dervişlerin ya da keşişlerin buraya inzivaya gidiyor olmasına dair olan halk hikayeleri bu bölgenin Rahipler Vadisi olarak da anılmasını sağlamış. Kış tatili için kalabileceğiniz otelleri öğrenmek için Kapadokya Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.
Van Kalesinden inip biraz gümüş satın ya da Savatlı gümüş ustalarını ziyaret edip rotanızı Akdamar Adasına kırdığınızda ise size Ege'yi özletmeyecek bir sahil şeridinde karla kaplı bir yolda gideceksiniz. Ve bu yol sizi Gevaş'tan atlayacağınız bir tekne ile Akdamar Adasına ulaştıracak.
Adını aslında "Ah Tamara" anlatısından alan bu adanın hikayesi çok romantik ve yürek burkan notalara sahip. Şehirde anlatılan en yaygın söylenceye göre zamanında bu adada yaşayan bir Ermeni baş keşiş ve kızı varmış. Kızın adı Tamara'ymış ve güzelliği dillere destanmış. Bir gün ada çevresinde çobanlık yapan bir genç Tamara'yı görür ve ona aşık olur. Her gece adaya yüzer ve Tamara'nın ona tuttuğu fenerin ışığını takip ederek sevdiğiyle buluşur. Bir gece ise, bu aşka karşı olan Tamara'nın babası fırtınadan da faydalanarak çobanın aklını karıştırır ve boğularak ölmesine sebep olur. Çobanın boğulurken son feryadı "Ah Tamara"dır ve bunu duyan Tamara da kendini gölün sularına bırakıp sevgilisiyle birlikte ölür. O günden sonra da göl Ah Tamara olarak da halk arasında anılmaya başlanır. Adayı ziyaretiniz dönüşünde ise Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarlığını da ziyaret edebilirsiniz. Eğer bir kayak tutkunuysanız da kültürel gezinizi tamamladıktan sonra Abalı Kayak Merkezi'ne gidip burada biraz kayabilirsiniz. Kış tatili için kalabileceğiniz otelleri öğrenmek için Van Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.
Aralık ayında sıcak tatil yerleri sevenlerimiz de vardır ama aramızda. Yazın kalabalığına inat bir o kadar sakin olur Antalya kışları. Ve yine de doğası hala biz gezginleri etkilemeye yaz gibi devam eder. Elmalı'da bulunan Avlan Gölü çevresi, Saklıkent Yaylası, Doyran Göleti yaz kış gidip kafa dinleyebileceğiniz yerler aslında.
Elmalı'da bulunan Avlan Gölü karstik bir oluşum. Kış aylarında kar yağışı da alan bu bölge, havanın daha az serin olduğu kış günlerinde yüzebileceğiniz bir kış kaçamağı da yaratıyor sizlere. Antalya'da bir kış tatili içinse güzel bir rota başlangıcı. Buradan devam edeceğiniz Saklıkent bölgesinde ise eğer kar yapan bir dönemde gittiyseniz kayak bile yapabilirsiniz. Havanın sert olmadığı kış günlerinde ise yazı aratmayacak bir güzellikle sizi kucaklayacak.
Yola devam edip Konyaaltına bağlı olan Doyran Göleti'ne gittiğinizde önünüzde serili dağlar sizi kendine hayran bırakacak ve aklınızda ne kadar düşünce varsa hepsi o dağların arkasında kalacak. Son olarak da Aralık ayında Ege'de gezilecek yerler biter diye düşünmeyin. Ege'de bir tatilin asla tek mevsimi olmaz. Hele Kaş ve Kalkan gibi bir bölgede doğa ve size katacağı huzur asla bitmez. Özellikle dalış gibi tutkunuz varsa ya da kışın yüzmek istiyorsanız kesinlikle bu bölgeyi ziyaret etmelisiniz. Suyun asla kendin bozmadığı, kışın bile dalışlarınızda hayranlık uyandırıcı sualtı maceraları yaşayabileceğiniz bir yer burası. Kış tatili için kalabileceğiniz otelleri öğrenmek için Antalya Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.
Tam pansiyon ve her şey dahil konseptinde oteller birçoğumuzun otel seçiminde tercih sebebi olabiliyor. Yeme...
Güzel Atlar Ülkesi Kapadokya'nın en büyülü yerlerinden biri olan Mustafapaşa Ürgüp'e 6, Nevşehir'in merkezine 25...
Sağlığı öncülediğimiz, pandeminin gölgesinde geçen yıllar yepyeni oluşumları da beraberinde getirdi. 2022'yi pek çok farklı...
Bir şehrin tarihi hakkında bilgi almak için gidebileceğimiz en güzel yerlerin o şehrin müzeleri olduğunu...
İstanbul'un zengin kültürel ve doğal mirası, her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce turisti cezbediyor....
Yeni yılın ilk ayının ardından Şubat'ta da ülke genelinde dolu dolu bir etkinlik takvimi var....
Konaklamanın nabzını tutan ve “'lüksün Oscar'ı”' olarak nitelendirilen Seven Stars Luxury, Hospitality and Lifestyle Awards,...
Kendimizi kaynak sularının rahatlatıcı sıcaklığına teslim edebildiğimiz mevsim sonunda geldi. Yerin derinliklerinden çekilen termal suların...
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başlkanlığı'nın hazırladığı tebliğe istinaden oteller, tatil köyleri, butik oteller,...
Kış kendini hissettirmeye başladı. Bizler de içinizi ısıtacak birbirinden sıcak fikirlerle geldik sizlerin karşısına. Soğuk...
Eskişehir 1600'lü yılların sonunda Şair Nabi'nin satırlarına bile konuk olan, geçmişi oldukça köklü hamamlara sahip...
Aileler ve öğrencilerin heyecanla beklediği o günler iyice yaklaştı. Her sömester tatilinde çocukların içini heyecan...
Kaan Küçükleroğlu - 1 Aralık 2016, Perşembe 12:57
Kocaeli, Kartepe bölgesinin olmaması ilginç. Kar yağdığında Maşukiye'ye, Kartepe'ye mutlaka çıkmalısınız.
Levent Hırdavatçıoğlu - 3 Aralık 2016, Cumartesi 23:31
Ben de kışın İzmir sınırları içindeki Bozdağ'ın kayak tesislerinin ve Gölcük'ün görülmesini öneririm. İyi günler dileklerimle.