Sapanca Gezi Rehberi
Doğanın tüm saflığıyla görülebileceği, yeşilin tonları arasında huzur bulunabilecek Sapanca, Marmara'nın önemli değerleri arasında yer alıyor. Her sene birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bölge sahip olduğu doğal güzellikleri ziyaretçilerine sunuyor. Sapanca ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için sizler için hazırladığımız Sapanca gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sapanca Hakkında
Sapanca, yeşilin neredeyse her tonunun görülebileceği, göl etrafında geniş bir canlı yaşam alanı olan ülkemizin önemli bölgeleri arasında yer alıyor. Bu güzelliklere sahip olan Sapanca nerede diye soracak olursanız Sakarya'nın bir ilçesi olduğunu söyleyebiliriz. Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Sakarya merkezi, güneyi ise dağlarla çevrili olarak Sakarya'nın kuzeybatısında bulunuyor.
Sapanca hangi bölgede sorusunun cevabı da Marmara Bölgesi oluyor. 140 km2 yüz ölçümüyle ilçe Sakarya'nın az nüfuslu bölgeleri arasında yer alıyor. Bu durum Sapanca'nın sakin ve huzurlu bir yer olarak kalmasında önemli bir pay sahibi. Sapanca tarihi , yazılı kaynaklara göre M. Ö 1200 yılına dayanıyor.
Frigyalıların ilk olarak kullandığı bölge daha sonra M. S 378 yılında Britanya Krallığı tarafından kullanılıyor. Sapanca yakın tarihte Osmanlı Devleti tarafından Adapazarı'nın merkezi olarak ilan edilmiş. 1957 yılında ise ayrı bir ilçe olarak kayıtlara geçiyor.
Bizans devri Lahit ve Mezar Taşları, Vecihi Kapısı, Rahime Sultan Cami ve Rahime Sultan Tuğrası Sapanca'nın tarihine ışık tutan, günümüze kalmış bazı eserler arasında yer alıyor. Yeşillikler beldesi olarak anılan Sapanca'da özellikle göl çevresinde tesisleşmeler görülüyor. Sahip olduğu doğal güzellikler Sapanca turizm faaliyetlerinin gelişmesinin sağlıyor.
Sapanca ülkemizin önemli turizm hareketliliği yaşayan noktaları arasında yer alıyor. Her sene birçok yerli ve yabancı turist Sapanca'yı ziyaret ediyor. Turizm faaliyetlerinin yanı sıra bölgede tarım alanları da bulunuyor. Sapanca bazı engebeli, dağlık bölgeleriyle beraber verimli topraklara sahip ovalar da bulunduruyor.
Gelişen turizm faaliyetleriyle beraber Sapanca'da geleneksel olarak düzenlenen festivaller bulunuyor. Turistlerin ilgisini çeken Kırkpınar El Sanatları Festivali her sene temmuz ayında düzenleniyor. Bunun yanında daha çok eğlence amacıyla düzenlenen Sapanca Soğucak Yayla Şenlikleri, Uluslararası Halk Oyunları Festivali de her sene Sapanca'da düzenlenen festivaller arasında yer alıyor.
Sapanca Harita ve Yol Tarifi
Sapanca yol tarifi iki farklı seçenekle karşımıza çıkıyor. Bölgeye kara yolu veya demir yolu ile ulaşım sağlamak mümkün. Adapazarı ekspresi ile keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Güzel bir deneyim sunabilecek tren yolculuğu tatiline renk katmak isteyenler tarafından tercih edilebilir. Yolculuk sırasında rota üzerindeki birçok doğal güzellik görülüyor.
İstanbul Sapanca arasındaki tren seferi bölgeye oldukça kolay bir ulaşım sağlıyor. Aynı zamanda farklı illerden hava yolu ile İstanbul'a gelip buradan Sapanca'ya gitmek de bir tercih oluyor. Bu noktada otobüsler veya araç kirala yoluyla Sapanca'ya ulaşım sağlanıyor. Sapanca bulunduğu konum itibariyle birçok ilden kara yolu ile kolay ulaşım imkanı sağlıyor.
İstanbul'a yakınlığı da ulaşımı kolaylaştıran etkenler arasında yer alıyor. Sapanca'ya birçok şehirden otobüs hatları bulabilmek mümkün. Özel araçla seyahat edecekler için de keyifli bir yolculuk sonrası Sapanca'ya ulaşabilirsiniz. Sapanca harita konumu üzerinde İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlerle yakınlığı dolayısıyla özel araç ile seyahat etmeyi olanaklı kılıyor.
Sapanca'ya nasıl gidilir sorusunun cevapları arasından bulunduğunuz bölgeye uygun bir şekilde planınızı yapabilirsiniz.
Sapanca Hava Durumu ve İklimi
Sapanca hava durumu üzerinde Akdeniz iklimi ve Karadeniz iklimi etkileri görülebiliyor. Yazlar Akdeniz İklimi özelliğinde; sıcak ve kurak, kışlar ise Karadeniz iklimi gibi bol yağışlı geçiyor. Bu iki iklim tipi birbirinin etkilerini hafifleterek bölgede kendine has bir hava oluşturuyor. Bölgedeki yaz kuraklığı Karadeniz iklimiyle hafifleyebiliyor.
Yaz dönemlerinde Sapanca'da nem miktarı yüksek olabiliyor. Bölgede kış döneminde yağışlar, genellikle yağmur şeklinde görülüyor. Bölgede kar yağışları da olağan sayılabilir fakat yerde kalma süresi olarak kısa olduğu söylenebilir. Sapanca'da en soğuk ay ocak iken bölgedeki en sıcak aylar ise haziran ve temmuz ayları olduğu söylenebilir.
Sapanca'nın iklim özelliklerine bağlı olarak gür ve yemyeşil ormanları bulunuyor. Yaz dönemlerinde Sapanca hava sıcaklıkları yükseldiğinden ormanlarda ve göl kenarlarında vakit geçirilebiliyor. Bol yağış ve güneş alan Sapanca toprakları ülkemizin en verimli tarım toprakları arasında yer alıyor. Sapanca'da başlıca buğday, arpa, patates, soğan gibi ürünler olmak üzere birçok ürün yetiştiriliyor.
Sapanca'da ayrıca fındık, şeftali, elma, armut gibi farklı ürünler de yetiştirilebiliyor.