Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Van Gezi Rehberi
Van Gezi Rehberi - Görsel 1
Van Gezi Rehberi - Görsel 2
Van Gezi Rehberi - Görsel 3
Van Gezi Rehberi - Görsel 4
Tümünü gör (6 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Van Gezi Rehberi

Medeniyetler beşiği Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kenti olan Van , tarih içinde ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetten kalma zengin kültürel mirasıyla ön plana çıkıyor. Aynı zamanda ülkemizin en büyük gölüne sahip olan ve doğal güzelliği barındıran bu şehri keşfetmek için siz de Van gezi rehberi yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

Van Hakkında

Binlerce yıllık tarihi geçmişi, kültürel ve tarihi birçok mirasıyla Van, Türkiye'nin görülmeye değer şehirleri arasında yer alıyor. Van hangi bölgede diye soracak olursanız ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. 19. 069 km üzerine kurulan Van oldukça geniş bir alana sahip.

Van turizm faaliyetleri yoğun olan bir şehir olmasının yanı sıra bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetleri de yapılıyor. Başlıca tarım ürünleri arasında buğday, arpa, fasulye, çavdar gibi gıda türleri geliyor. Aynı zamanda Van Gölü civarında daha ılıman bir iklim hakim olduğu için domates, karpuz ve kavun gibi yiyecekler de yetiştiriliyor.

Van tarihi , incelendiğinde birçok uygarlığın hikayeleriyle de dolu olduğu gün yüzüne çıkıyor. Asurlulardan Medlere, Romalılardan Sasanilere sayısız medeniyetle etkileşim içine giren bu şehirde bu medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün. Van'ın zengin tarihinin mihenk taşlarının en başında Van Kalesi geliyor.

Urartu Krallığı tarafından milattan önce 800'lü yıllarda inşa edilen bu yapı 1800 metre yükseklikten Van'ı selamlıyor. Bölgede görmeye değer yerler arasında Van Gölü de yer alıyor. Geniş alan üzerine yayılması itibarıyla bölge sakinlerinin Van Denizi olarak da adlandırdığı Van Gölü'nün içinde bir canavar yaşadığı söylentileri de dolaşıyor.

Her ne kadar bu iddianın Van'ın turistik çekiciliğini artırmak için çıktığına inanılsa bile gölde yaşayan canlı türlerine dair birçok bilimsel araştırmaya da başlanmış. Eşsiz güzelliği ve doğasıyla Akdamar Adası, bölgede eski zamanlarda yaşayan Ermenilerden geriye kalan Yedi Kilise, Osmanlı mimari unsurlarından oluyor.

Kaya Çelebi Camii de görülmesi gereken doğal ve kültürel güzellikler arasında yer alıyor. Van harita konumu düşünüldüğünde kuzeyde Ağrı, güneyde Hakkari, doğusunda ise İran ile komşu.

Uğur Yücel, Erol Evgin, Sinan Çetin gibi birçok ünlünün de memleketi olan Van neredeyse her yıl GezginFest gibi gençlik ve kültür festivallerine de ev sahipliği yapıyor.

Van Harita ve Yol Tarifi

Doğu Anadolu Bölgesi'nin nadide kentlerinden olan Van'a nasıl gidilir diyecek olursanız şehre kara yolu, hava yolu ve demir yolu aracılığıyla ulaşımınızı sağlayabiliyorsunuz. Şehir sınırları içinde yer alan Van Ferit Melen Havalimanı sayesinde Van'a rahatlıkla ulaşmak mümkün oluyor. Aynı zamanda Van ve komşu illerin merkezine de havalimanı servisleriyle kolaylıkla aktarma yapabiliyorsunuz.

Birçok hava yolu şirketinin seferler düzenlediği Van'a otobüs aracılığıyla da ulaşmak mümkün. Her gün direkt veya aktarmalı olarak Van istikametine giden otobüslerden yerinizi ayırtarak konforla bu kente seyahat edebilirsiniz. Aynı zamanda TCDD trenleri ile çevredeki dağların ve Van Gölü'nün güzelliğini izleyebileceğiniz bir kompartımanda yolculuk yaparak da Van'a ulaşabiliyorsunuz.

Ankara ve Tatvan arasında sefer yapan dağların arasından doğal güzelliklerin her birine keyifle tanıklık edebilirsiniz. Van Gölü Ekspresi'nde unutamayacağınız ve nostaljiyle hatırlayacağınız anlar yaşayabilirsiniz. Yol mesafesi olarak Van haritası düşünüldüğünde yaklaşık olarak İstanbul'dan 1. 600 km, Ankara'dan 1. 220 km, İzmir'den ise 1. 780 km uzaklıkta bulunuyor.

Dilerseniz özel aracınızla Van yolu üzerindeki sayısız güzelliklere de uğrayarak rahat ve güvenli bir sürüşün de keyfini çıkarabilirsiniz. Akıllı cihazınızda bulunan Van yol tarifi uygulamaları ve GPRS teknolojisiyle kolaylıkla bulunduğunuz yerden Van'a rota oluşturabilirsiniz.

Van Hava Durumu ve İklimi

İklim olarak bakıldığında Van hava durumu tipik karasal iklimin özelliklerini gösteriyor. Yazları sıcak ve kurak geçen kentte kışları ise oldukça sert ve soğuk bir hava hakim. Yılın neredeyse 150 gününde sıcaklıkların 0 derecenin altında seyrettiği Van'da sert soğuk sebebiyle tarımsal faaliyetler de görece kısıtlı şekilde gerçekleşiyor.

Bölgede daha çok baklagiller ve hububat türü gıdalar ekiliyor. Bölgede bulunan meralarda ise hayvancılık da yapılabiliyor. Bununla beraber Van Gölü oldukça büyük bir su kütlesi olması itibariyle kentin iklimini yumuşatan etkenler arasında.

Yazın yaklaşık yirmi gününün 30 derecenin üzerinde sıcaklığa sahip olduğu Van'da kışları ise toprak yaklaşık 80 gün boyunca bembeyaz kar örtüsüne bürünüyor. Van Gölü ve çevresi görece daha zengin bir bitki örtüsüne sahip olsa da diğer karasal bölgelerde olduğu gibi yüksek kesimler ve dağ yamaçları ağaçsız oluyor.

Özünde il topraklarının yüzde 70'inin mera ve çaylarla kaplı olması bölgenin hayvancılık anlamında faal olmasının önde gelen sebeplerinden. Genel olarak bakıldığında Van hava durumu itibariyle tipik karasal iklimin tüm özelliklerini taşıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Van Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Van'ın Neyi Meşhur?

Kültürel ve doğal güzellikleriyle ülkemizin kıymetli değerlerinden olan Van neyi meşhur diye sorduğunuzda birbirinden lezzetli yemeklerini misafirlerine ikram ediyor. Doğu'nun incisi olarak da bilinen bu güzel kentte damak tadınıza uygun birçok lezzeti tatma imkanı bulabiliyorsunuz. Van denildiğinde akla ilk gelenlerden biri de ünlü Van kahvaltıları oluyor. Zengin bir içeriğe sahip yöresel mezelerle de süslenen bu kahvaltıların yanı sıra Tandır balığı da tercih edilen lezzetler arasında geliyor. Tandırların içinde pişirilen bu lezzetli yemek Van Gölü'nün meşhur inci kefaliyle hazırlanıyor. Kavurmalı uşgun ekşilisi de bölgede sıkça tüketilen uşgun bitkisinin soğan ve yağ eşliğinde kavrulmasıyla yapılıyor. Buğdayın kavrulması ile hazırlanan kavut, dillere destan Van baklavası, bulgurdan yapılan Kürt köftesi ve çay saatlerinin lezzetli yiyeceği Van pastasını da tadabilirsiniz. Tabi ki Van'ın lezzetleri bütün bunlarla da sınırlı kalmıyor. Ciğer köftesi, murtuğa, sergeser, Van çöreği gibi sayısız yöresel ve bölgeye has lezzeti restoranlar da deneyebilirsiniz. Van haritasıitibariyle içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nin mutfağındaki baharatlı ve etli yemek geleneğine sadık kalıyor.

Van'da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Doğal ve kültürel benzersiz güzellikteki ülkemize ait birçok değere ev sahipliği yapan Van'a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken birtakım mekanlar bulunuyor. Gezilecek yerler listesinin en başında şüphesiz Van gölü ve Van Kalesi yer alıyor. Bölge kültürünün temel öğelerini yansıtan bu iki değer, size Van'ı daha yakından tanıma fırsatı veriyor. Aynı zamanda Van Müzesi, Yedikule Kilisesi, Akdamar Adası ve Vanadokya Peri Bacaları görülmeye değer yerler arasında.

Van'a Ne zaman Gidilir?

Yazları kuru ve sıcak kışları ise yılın neredeyse yarısında sıcaklıkların 0 derecenin altında seyrettiği Van'da soğuk ve sert geçiyor. Kış aylarının dondurucu soğuğunda bölgeyi keşfetmek bir nebze zorlayıcı olabiliyor. Fakat tercihlerinize göre doğru teçhizat ve kıyafetlerle birçok turist gibi siz de kış aylarını tercih edebilirsiniz. Kuru sıcakların hüküm sürdüğü yaz aylarında aktivitelerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Sıcaklık bakımından daha rahat edebileceğiniz bahar aylarını da tercih edebilirsiniz.

Van'da Nerede Kalınır?

Van nerede sorusuna cevap bulunduktan sonraki en önemli adım kalacak yeri aramak oluyor. Büyüleyici güzellikleriyle misafirlerini kendine hayran bırakan Van'da farklı konaklama seçenekleri bulunuyor. Dilerseniz kongre ve toplantı gibi etkinlikleri düzenleyebileceğiniz yüksek hizmet standardına sahip oteller bulabiliyorsunuz. Aynı zamanda bölgede farklı zevklere ve bütçelere uygun oteller de bulunabiliyor. Tercihlerinize göre 5 yıldızlı, uygun Van otellerinden butik otellere farklı konaklama seçeneklerine göz atabilir, daha düşük bütçelerle yer ayırtmak için ise apart otellere ve pansiyonları inceleyebilirsiniz.

Van'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Medeniyetler beşiği Van'da alışveriş yapmak için Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi üzerindeki dükkanlara göz atabilirsiniz. Aynı zamanda bölgede Van AVM gibi kıyafetten teknolojiye aradığınız tüm ürünleri bulabileceğiniz alışveriş merkezleri de yer alıyor. Siz de Van'dan ayrılmadan yöreye ait ürünlerden sevdiklerinize hediyelik eşyalar alabilir, bu güzel şehrin anısını biraz daha hatırlamak adına otlu peynir, ceviz ve çatak balı gibi yöresel lezzetlerinden de satın alabilirsiniz.