Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Kapadokya Gezi Rehberi
Kapadokya Gezi Rehberi - Görsel 1
Kapadokya Gezi Rehberi - Görsel 2
Kapadokya Gezi Rehberi - Görsel 3
Kapadokya Gezi Rehberi - Görsel 4
Tümünü gör (21 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya isminin eski dildeki karşılığı güzel atlar ülkesi anlamına geliyor. Bölge aldığı ismi, doğası ve kendine özgü yapısı ile tamamen hak ediyor. Kapadokya, dünyada pek fazla örneği bulunmayan doğal oluşumları ile misafirlerini büyülemeyi başarıyor.

Birbirinden farklı güzellikleri keşfetmek için sizin için hazırlanan Kapadokya gezi rehberi yazısını inceleyebilir ve eşsiz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kapadokya Hakkında

Kapadokya tarihi, M. Ö. 6. yüzyıla dayanıyor. Yaklaşık olarak 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağ ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lavlar ile oluşan şehir, birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. Lavlardan oluşan küller milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar etkisiyle peribacalarını oluşturuyor.

Hititler'den sonra bu topraklara gelen Hristiyanlar için bölge, önemli bir merkez haline geliyor. Kapadokya olarak bilinen bölgenin yüz ölçümü yaklaşık olarak 568 kilometrekare olarak hesaplanıyor. Bölge Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerinin birleşmesiyle oluşuyor. Kapadokya, doğa ve tarihin buluştuğu bir yerleşim bölgesi oluyor.

Peribacaları doğa olayları sayesinde oluşurken; yörede yaşayan halk da bu peribacalarının içlerinde çeşitli yapılar oluşturmuş. Bu oymaları fresklerle süslüyorlar ve bu süslemeler günümüze dek ulaşıyor. Bölgede yerleşimin Paleolitik döneme denk geldiği, yapılan arkeolojik çalışmalarla kanıtlanmış oluyor. Fakat bölgede yazılı olarak tarihin Hititler ile başladığı biliniyor.

Ayrıca bölgenin İpek Yolu üzerinde bulunan önemli kavşaklardan biri konumunda olduğu biliniyor. Kapadokya hangi bölgede diye düşünüyorsanız, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor diyebiliriz. İç Anadolu Bölgesi içerisinde dikkatleri üzerine çeken ve her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan bölge, aynı zamanda yemek turizmi açısından da oldukça dikkat çekiyor.

Bölgeye has yemekler sayesinde Kapadokya, her dönem ilgi görüyor. Kapadokya ayrıca balon seyahati ile de misafirlerine oldukça farklı bir deneyim sunuyor. Balon üzerinde peribacalarının keyfini sürmek ve eşsiz Kapadokya manzarasının tadını çıkarmak, tatilinizi unutulmaz hale getiriyor.

Böylesi güzel ve eşsiz manzaraları yukarıdan, kuş bakışı şekilde izlemek, seyir zevki yüksek bir aktivite oluyor. Bölgenin oldukça geniş alanlara yayılması sebebiyle bölgede ATV ile tura çıkabilir ve unutulmaz bir safari macerasına yelken açabilirsiniz. Kapadokya'nın doğal güzellikleri, dünya üzerinde izine zor rastlanan yapılardan oluşuyor.

Vadiler, mağaralar ve kiliseler tüm ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Bölgede bulunan yeraltı kentleri de hayli ilginç bir yapıya sahip. İzine zor rastlanan yeraltı kentlerinde kurulan şehirlerin içerisinde dikkat çekici yapılar bulunuyor.

Kapadokya Harita ve Yol Tarifi

Kapadokya nerede sorusunun cevabının ardından bölgeye olan ulaşım kaynakları hakkında bilgi edinerek tatilinizi konforlu hale getirebilirsiniz. İç Anadolu Bölgesi'ne bağlı olan ve eşine nadir rastlanan şehirlerden biri olan Kapadokya, misafirlerine farklı ulaşım seçenekleri sunuyor. Bu seçenekler ile Kapadokya'ya nasıl gidilir diye düşünüyorsanız; bölgeye havayolu ve karayolu ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin pek çok şehrinden Kapadokya'ya düzenlenen otobüs seferleri ile unutulmaz bir tatil planı yapabilirsiniz. Bir diğer ulaşım alternatifi ise şahsi araçla seyahat etmek olabilir. Bölgeye şahsi aracınızla da oldukça rahat bir seyahat edebilir, peribacalarının eşsiz manzarası ile rahat ve konforlu bir yolculuk yaşayabilirsiniz.

Haritalardan ve akıllı cihazlardan Kapadokya yol tarifi alarak farklı duraklara uğrayabilir; yolculuğunuzu renklendirebilirsiniz. Bölgeye ulaşmak için havayolları hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Birçok farklı şehirden, Nevşehir Kapadokya Havalimanı'na seferler düzenleniyor. Havaalanına vardıktan sonra havayolları şirketlerinin ya da belediyelerin servis hizmetleri ile bölgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

İstanbul-Kapadokya arası uçak yolculuğu yaklaşık olarak 1 saat 25 dakika sürüyor. Havalimanı ile Nevşehir arası ise 30 kilometrelik bir mesafede. Kayseri-İstanbul arası ise uçakla yaklaşık olarak 52 dakika sürüyor. Buradan akabinde 100 kilometrelik mesafeyi kat edip Kapadokya bölgesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Kapadokya Hava Durumu ve İklimi

Kapadokya'da karasal iklimin görülmesi sebebiyle yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor. Bölge karasal iklimin özelliklerini oldukça fazlasıyla taşıyor. Fakat Kapadokya'da ani hava değişimleri görünmüyor. Bağlı olduğu Nevşehir gibi Kapadokya'da da kışlar oldukça sert ve soğuk geçiyor.

Sene içerisinde neredeyse 70 gün hava sıcaklığı 0 derecenin altına düşüyor. Neredeyse 20 gün ise sıcaklık 30 derecenin üstünde seyrediyor. Bu yüzden Kapadokya hava şartları, Kızılırmak Vadisi'nden uzaklaştıkça sertleşiyor. Sıcaklık bölgede genel olarak -28 derece ile +40 derece arasında değişiyor. Bu yüzden tatil planlarınızı iklim şartlarına göre yapmanız gerekiyor.

Kapadokya hava durumu, aynı zamanda bitki örtüsünü de etkiliyor. Bitki örtüsü bölgede oldukça zayıf olarak gözleniyor. Bölgede yalnızca Ihlara Vadisi'nde ormanlık bir bölge mevcut. Ihlara Vadisi içerisinde söğüt, kavak ve selvi ağaçları bulunuyor. Ekili-dikili alanlar ise bölgenin yaklaşık olarak yüzde 69'unu oluşturuyor.

Bölgede yaz ayları oldukça sarı bir görünüme sahip oluyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Kapadokya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kapadokya'nın Neyi Meşhur?

Ülkemizde bulunan doğa turizmi ve kültürel turizm açısından oldukça gelişmiş bir bölge olan Kapadokya, aynı zamanda bölgeye özgü yemekleri ile de nam salmış durumda. Bundan dolayı, Kapadokya neyi meşhur sorusunun karşılığı yöresel lezzetler oluyor. Kapadokya'nın pek bilinmeyen lezzetleri arasında trüf mantarı yer alıyor. Özellikle sonbahar aylarında bölgede trüf mantarı oldukça yaygın olarak bulunuyor. Bu mantar türü yer altında yetiştiği için kilosu çok yüksek meblağlar ile satılıyor. Bölgenin en bilinen lezzeti ise testi kebabı olarak görülüyor. Bölgede bulunan lezzetlerin yanı sıra Kapadokya'da özellikle şarap tadımı yaparak keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Bölge içinde özel yetişen üzümler ile bölgede şarapçılık oldukça yaygın olarak yapılıyor. Kapadokya'da yapılan gezi turlarında şarap tadımı ve şarap yapımı atölyeleri bulunuyor. Sınırlar içinde bulunan yöresel restoranlarda buğday çorbası, gül böreği bulunuyor. Özellikle geleneksel tatlardan olan domates reçeli ve pekmezli yoğurt, denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Bölgenin en meşhur tatlısı olan Dola tatlısı da denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Kapadokya'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Tarihi ve kültürel mirasları ile Kapadokya'da görülmesi gereken yerlerin sayısı oldukça fazla. Bölge turizm olarak oldukça fazla sayıda ziyaretçi ağırladığı için gezilecek yerler bir hayli seçeneklere ayrılıyor. Şehrin simgesi olan peribacaları, Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Açık Hava Müzesi gibi yapıları Kapadokya haritası ile kolaylıkla gezebilirsiniz. Doğal manzaraları ve doğa yürüyüşlerini sevenler için Ihlara Vadisi eşsiz bir deneyim sunuyor.

Kapadokya'ya Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklim bölgede yaygın olarak görülse de Kapadokya bölgesi her mevsim ziyarete uygun oluyor. Çünkü bölgede bulunan doğal yapılar kışın karlar altında kalırken; yazın balonlar ile süsleniyor. Bölgenin doğal güzellikleri her mevsim farklı bir görsel şölen sunuyor. Ziyaretçiler bölgeyi her mevsim keyif içinde ziyaret edebiliyor. Kış aylarında peribacalarının sunduğu eşsiz görsel zevk gerçekten çok farklı bir deneyim oluyor. Bu alanlarda yapılan aktiviteler iklim şartlarına göre değişime uğruyor.

Kapadokya'da Nerede Kalınır?

Kapadokya konaklama açısından çok fazla seçenek sunuyor. Bölgede birçok otel ve pansiyon bulunuyor. Butik ve apart oteller de bölgede tercih edilen konaklama imkanları arasında yer alıyor. İç Anadolu Bölgesi'nin gelişmiş turizm kentlerinden biri olan Kapadokya, birçok kongre ve davete ev sahipliği yaptığı için 3, 4 ve 5 yıldızlı uygun Kapadokya otelleri içinde barındırıyor. Dilediğiniz şartlara uygun konaklama yerini bulmak için Kapadokya harita basımlarından edinerek bölge hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kapadokya'nın Gece Hayatı Nasıldır?

Kapadokya turizm faaliyetleri sayesinde hem yerel halk hem de yabancı turistler özel bir gece hayatına sahip oluyor.Gece kulüpleri, barlar ve müzikli mekanlar daha çok yabancı ziyaretçilerin kaldığı lüks otellerde bulunuyor. Kültürünü yansıtmak isteyen bölge, ek olarak Türk Gecesi ismini verdikleri geceleri düzenliyor. Bölgenin tarihini ve müzik kültürünü yansıtan bu geceler, misafirler tarafından büyük ilgi görüyor.