Mardin Gezi Rehberi
Mardin Gezi Rehberi - Görsel 1
Mardin Gezi Rehberi - Görsel 2
Mardin Gezi Rehberi - Görsel 3
Mardin Gezi Rehberi - Görsel 4
+ 9 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Mardin Gezi Rehberi

Yukarı Mezopotamya'nın 3000 yıl öncesine dayanan kültürel mirası ile birçok tarihi devire ev sahipliği yapmış, Fırat ve Dicle arasında yer alan Mardin , farklı imparatorlukların ve ırkların gözdesi olup seneler boyunca elden ele geçmiş bir medeniyet olarak karşımıza çıkıyor.

Asurlular, Hititler, Urartular gibi toplumların Mardin bölgesi üzerinde egemenliğini sürdürmüş toplulukları bulunuyor.

Mardin Hakkında

Tarihi mirası, kültürel çeşitliliği ve geçmişten günümüze kadar olan eski toplumların yerleşkeleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en merak edilen şehirler arasında Mardin bulunuyor. Nüfus bakımından Türkiye'nin en kalabalık 26. şehri olan Mardin, yıl içinde birçok turist kafilesi ve tur yolcularına ev sahipliği yapıyor.

Suriye ile sınır komşusu olmasının yanı sıra yüzölçümü büyüklüğü 8. 858 kilometrekare olmasıyla 10 ilçesi bulunuyor. Tarihte birçok farklı noktalarda karşımıza çıkan İpek Yolu'nun en eski şehirlerinin arasında yer alıyor. İpek Yolu tarihinde birden fazla toplumun egemenliği altına girmesiyle sürekli olarak da bu yol üzerindeki hakimiyetler de değişiyor.

Mardin tarihi , uzun yıllar boyunca birden fazla egemenliğe ev sahipliği yapması nedeniyle önem kazanıyor. Tarihinin bu kadar eskiye dayanması sadece bilinen çağlarda değil, tarih öncesi devirlerden de kalıntılar hala ortaya çıkarılıyor. Yapılan araştırmalarla Cilalı Taş Devri'ne kadar dayanan kalıntılar, bugün bile tarihi sürekli yenileniyor.

El işçiliğini geçmişten günümüze kültürel bir miras olarak taşıyor. Mardin turizm faaliyetleri açısından şehrin kültürel geçmişi ve tarihi mirasının yanında el yapımı ürünleri de büyük önem arz ediyor. Günümüzde bile yapılan el işçiliği emeğine göre değerlendiriliyor.

Yapılan ürünlerin dünya üzerinde birçok insan tarafından rağbet görmesi el işçiliğin bugün bile ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Mardin'i ziyarete gelen tüm insanları misafirperver bir şekilde ağırlayıp tarihinden hiçbir şey kaybetmemiş camileri, türbeleri, manastırları herkesin görebileceği şekilde halka sunuyor.

Farklı kültürlerin etkisi altında kalmış olan Mardin, dinsel dokusu ve mistik havası ile tatilinizi tarihin hisli dokuları arasında geçirebilme imkanı tanıyor. Üstelik geçmişinin bu kadar eskiye dayanması ile Mardin mutfağı çeşitli denemediğiniz tatlarla sizleri bekliyor.

İpek Yolu'nun üzerinde bulunması ile tarihinde farklı deneyimler yaşamasıyla mutfağında bile geçmişin vermiş olduğu dokuları her lezzette hissedebilirsiniz. Güneydoğu Anadolu'nun en merak edilen şehrine gitmek isterseniz, Mardin gezi rehberi yazımızın diğer başlıklarını da inceleyebilirsiniz.

Mardin Harita ve Yol Tarifi

Mardin hangi bölgede diye merak ediyorsanız, Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan en büyük şehirlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak'a sınır komşusu olması ile birlikte birçok ulaşım imkanı oluyor. 1999 yılından bu yana aktif olan Mardin Havalimanı, dünyanın herhangi bir yerinden ulaşım kolaylığı sağlıyor.

Demir yollarının Mardin şehrinde bulunmaması nedeni ile hava ve kara yolu ulaşımını geliştiriliyor ve aktif olarak kullanıma sunuluyor. Özel aracınız ile İstanbul'dan 21 saat süren yolculukta şehrin girişinde sizi Mardin Dağları karşılıyor. Mardin'e nasıl gidilir dediğinizde ise karşınıza farklı ulaşım yolları çıkıyor.

Havaalanının şehir merkezine mesafesi 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerden hemen her gün sefer düzenlenen Mardin Havalimanı'na ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel turlar da düzenlenen bu şehirde dikkat etmeniz gereken noktalar arasında gezilecek yerler ve konaklama hizmeti oluyor.

Çevre illere yakınlığı ile hoşgörü şehri Mardin'i 3-4 gününüzü ayırarak istediğiniz gibi rahatça gezebilirsiniz. Mardin yol tarifi konusunda akıllı cihazlarınızdaki haritalar uygulaması ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Mardin Hava Durumu ve İklimi

Mardin hava durumu genel olarak Karasal iklim ve az da olsa Akdeniz iklimi etkileri görünüyor. Yaz aylarında 30 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, güneyden gelen çöl rüzgarları ile nemsiz kuru bir sıcak olabiliyor.

Kış mevsiminde ise kuzeyinde bulunan Mardin Dağları nedeniyle karasal iklim özelliklerinin kar yağışlı ve sert geçmesine sebep oluyor. Mardin hava durumu dikkate alındığında ilkbahar ve sonbahar aylarında yapacağınız gezi ile daha verimli bir tatil geçirebilirsiniz.

Yaz mevsiminin bunaltıcı sıcağı ve kış mevsiminin soğuk etkisine maruz kalmadan keyifli ve verimli bir tatil geçirebilirsiniz. Özellikle ilkbahar aylarında yeşil bitki örtüsünün ve yeni düşen cemrenin güzelliği ile gezilen tarihi miraslar sizleri daha çok etkileyebilir. Üstelik Mardin'de her yıl gerçekleştirilen eylül aylarında yapılan Uluslararası Sirk Festivali'ne katılabilirsiniz.

Birçok festivale ev sahipliği yapan Mardin şehri, tatilinizi daha eğlenceli kılmak için bu festivalleri takip edebilirsiniz. Toprağının verimliliği ile haziran aylarında gerçekleştirilen Uluslararası Kiraz Festivali ile farklı kültürlerle kaynaşıp tatilinizi daha güzel bir çerçevede keyif almanızı sağlıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Mardin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mardin'in Neyi Meşhur?

Mardin'e gittiğinizde her damak tadına uygun yöresel lezzetler bulunuyor. Birçoğunuzun bildiği içli köfteyi, daha hafif olması için haşlama olarak yapan Mardin Mutfağı, et yemekleri üzerinde eşsiz lezzetler bulunuyor. Mardin neyi meşhur sorusuna bu lezzetler cevap olarak verilebilir. İçli köftenin yanı sıra, kaburga dolması, işkembe dolması, etli ekmek gibi et yemeklerinin meşhur olduğu, denenmeye değer lezzetler sizlere sunuyor. Bunun yanında et yemeği yemek istemeyenler için ana malzemesi nohut olan genadir çorbası yörenin sevilen ve restoranlar da tercih edilen lezzetleri arasında yer alıyor. Pirinç, yoğurt, haşlanmış nohut ve limon suyu ile hazırlanan lebeniye çorbası ise, kış mevsiminde sofralardan eksik olmayan lezzeti olarak karşımıza çıkıyor. Birkaçına değindiğimiz bu yemeklerin yanında genel olarak sucuk, kavurma ve üzüm sucuğu da sıkça tüketiliyor. Mutfağının bu denli lezzetli olmasının tarihi bağı ise, Mardin harita incelemesi yaptığını zaman konumu itibariyle İpek Yolu üzerinde bulunması farklı baharatları denemesine imkan kılıyor. Farklı toplumların egemenlik sürmesi ile birden fazla kültürün kaynaştığı bu topraklarda her damak tadına uygun bir yemek bulunuyor.

Mardin'de Nerede Kalınır?

Her yıl binlerce turist ağırlayan Yukarı Mezopotamya'nın en eski şehirlerinden biri olan Mardin, konaklama konusunda oldukça gelişmiş seçeneklere sahip oluyor. Mardin nerede sorusuna cevap aldıktan sonra bölgenin neresinde kalacağınızı ve nereyi gezmek istediğinizi karar verebilirsiniz. Her bütçeye uygun konaklama seçenekleri ile dinsel kültürlerin arasında lüks ve uygun Mardin otelleri de bulunuyor. Eski Mardin bölgesinde yer alan butik oteller ve konaklama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Bu şekilde geçmiş mirasa yakın keyifli bir tatil imkanı sağlayabilirsiniz.

Mardin'de Nerede Alışveriş Yapılır?

Mardin tatilinizin sonrasında, size keyifli tatil anılarınızı hatırlatacak birbirinden güzel hediyelik eşya ve yöresel lezzet ürünlerini de satın alabilirsiniz. Mardin neyi meşhur sorusuna cevap olarak, el yapımı hediyelik eşyaların yanında, meşe ağacı meyvelerinin yağından üretilen meşhur bıttım sabunu da alabilirsiniz. Hem cilt hem de saç bakımı için kullanabileceğiniz mis kokulu sabunları bulunuyor. Faydalarının saymakla bitmeyeceği bıttım sabunu, sizin ve sevdikleriniz için güzel kokulu bir hediye oluyor.

Mardin'in Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin Kalesi gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz. Farklı din ve kültürlerin şehri olduğu için çok sayıda mekanlar bulunuyor. Gezilmesi gereken oldukça fazla cami, kilise ve manastır bulunuyor. Bugün hala kullanımda olan Deyrulzafaran Manastırı'nı da ziyaret edebilirsiniz. Herkesin dilinden düşmeyen Mardin taş evleri seçeneğini de tercihleriniz arasına alabilirsiniz. Zinciriye Medresesi, Kasımiye Medresesi ve Ulu Cami tatiliniz sırasında mutlaka görmek isteyebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Eğer bu bölgeye ilk kez gidiyorsanız Mardin haritası alarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Mardin'e Ne Zaman Gidilir?

Yaz mevsiminin bunaltıcı sıcağı ve kış mevsiminin ise karasal iklim özelliklerinden kaçınmak için Mardin'e en uygun tatil ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılıyor. Yıl içerisinde birbirinden farklı aktiviteler düzenlenmesi ile festivallerin tarihine göre tatil planınızı yapabilirsiniz. Bu şekilde geziniz daha keyifli bir hal alıyor. Uluslararası seviyede düzenlenen festivallerde sizlere farklı toplumlarla bir araya getirebilme imkanı sunuyor. Tüm güzellikleriyle sizin keşifleriniz için her zaman hazır bekliyor.