Bu yazının devamında mistik atmosferleri ile konuklarını büyüleyen en önemli manastırlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
İnşasında kullanılan safran çiçekleri nedeniyle rengi sarıya çalan manastır halen daha önemli bir dini merkez ve eğitim kurumu niteliği taşıyor. Tabii korunaklı yapısı nedeniyle Roma İmparatorluğu'nun bölgede hakimiyet kurduğu dönemde kale olarak da kullanılmış.
Ahşap el işlemesi kapıları ve sıra dışı taş işçiliği ile göz kamaştıran manastırın sergi alanını mutlaka gezmenizi öneririz.
Deyrulumur Manastırı adıyla da tanınan yapı, 4. yüzyılın sonunda inşa edilmiş. Şimdiki görünümüne ise büyük oranda Roma zamanında kavuşmuş. Manastır yapım yılı dikkate alındığında Mardin ve çevresinde hala ayakta duran en eski manastırlardan bir diğeri.
1600 yıllık tarihinde pek çok acı olaya da sahne olan manastır, günümüzde de aktif olarak kullanılıyor. Cüzi miktarda giriş ücreti ödenerek ziyaret edilebilen yapı canlı bir atmosfere sahip. Tabii gezginler bu atmosferi deneyimlemek dışında Azizler Evi gibi mimari açıdan dikkat çekici bölümlerini yakından tanımak için gidebilir.
Manastıra giderseniz, ilk önce kalbinde yer alan Mor Sobo Kilisesi'ni görmenizi öneririz. Zira 1860 yılında inşa edilen bu bina, manastırın mimari açıdan özgün olarak nitelendirilmesindeki ana etkenlerden biri. Kilise eskiden bilim merkezi statüsündeymiş.
Yalnız 1995'te müzeye dönüştürülen patrikhane kısmını da görmeden geçmemek gerekiyor. 1895'te yapımı tamamlanan patrikhanede sergilenen tarihi eserler sayesinde Mardin'in tarihi ve kültürel zenginliği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Kentin hemen dışında kalan ve sakin atmosfere sahip yapı grubu, 1919-1928 yılları arasında Süryani Kadim Okulu'na ev sahipliği yapmış. Ancak konumunun getirdiği dezavantajlardan dolayı 9 yılın ardından yeniden asli görevine dönmüş.
Sadeliğin ön planda olduğu manastırı gezerken Mor Mihail'e, kız kardeşine ve öğretmenine ait mezarları görebilirsiniz.
Tarihi dokusuyla ön plana çıkan ve Mardin kent merkezine yakın konumdaki aynı adlı kiliseyi de ziyaret edebilirsiniz.
Mardin'in kültürel açıdan zengin bir yer haline gelmesinde başrolü oynayan Süryani toplumundan kadim izler taşıyan manastırlar elbette yukarıda sizlere anlattıklarımızdan ibaret değil. Kente ayırdığınız tatil süresine bağlı olarak dilerseniz Mor Evgin, Mor Yakup ve Mor Cırcıs manastırlarını da Mardin gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.
Bahar ayının yüzü suyu hürmetine İstanbul rengarenk olmaya başladı bile… Bir yandan ekilen rengarenk laleler...
Türkiye'nin ilk ve tek vegan festivali, Vegfest'in 2022 yılı etkinlik tarihi belli oldu! 2017 yılından...
Verimli topraklarda kurulmuş, yıllar boyunca deniz ulaşımı ve ticaretiyle de oldukça güzel dönemler geçirmiş olan...
Sahip olduğu doğal güzellikler sayesinde her sene yaklaşık olarak iki milyon turisti ağırlayan Pamukkale, temelleri...
Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan şehri Ankara alışveriş merkezi bakımından çokça yapı bulunduruyor. Şehrin...
Adeta bir öğrenci şehri olan, Türkiye'nin Venedik'i unvanına sahip Eskişehir yazları da cıvıl cıvıl oluyor....
İnsanlığın temel taşlarını oluşturulan sanat bugün dünyada en önemli faaliyetlerden birisi. Duyguları, yaşantıyı, insanlığı özetleme...
Kokusuyla insanı kendine çeken, rengiyle enerji veren güllerin serüvenine ortak olmak ister misiniz? Ülkemizin gül...
4 bin yılı aşkın geçmişiyle dikkat çeken Arykanda Antik Kenti, Bey Dağları yamaçlarına gizlenmiş; keşfedenler...
Türkiye tarih ve kültür açısından oldukça zengin ve geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış...
Antalya'nın en güzide tatil beldeleri arasında olan Alanya, köklü geçmişi yanında doğal güzelliklere sahip olması...
Özellikle yaz tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden birisi olan Antalya, son dönemlerin popüler tatil yöntemlerinden villa tatilinin...