En Güzel Sonbahar Manzaralarıyla Gidilmesi Gereken Ekim Rotaları

En Güzel Sonbahar Manzaralarıyla Gidilmesi Gereken Ekim Rotaları

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 30 Eylül 2015
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
En Güzel Sonbahar Manzaralarıyla Gidilmesi Gereken Ekim Rotaları
Sararmaya yüz tutmuş yaprakları, hafiften gücünü göstermeye başlayan rüzgarı ve bol bol yağan yağmuruyla sonbaharın tadını çıkarmak için ideal bir aydır ekim. Bu ayda yeni gelen mevsimin hüznünü ve romantikliğini sonuna kadar hisseder, farklı yerler keşfetmek için yanıp tutuşursunuz. Çünkü doğanın değişimini yakından görmek sonbaharda yapılabilecek en keyifli aktivitedir. Biz de kendini eve kapatıp, sıcak günlerin hasretini çekmek yerine sonbaharın tadını çıkarmak isteyenlere ya da evlenmeye karar vermiş olup Ekim ayında gidilecek balayı yerleri bakan çiftlere özel 15 keyifli sonbahar tatil rotası hazırladık.

1- Adrasan, Antalya

ekim rotaları

{ad:0} Fotoğraf: Yolda Olmak

Belki de denizin ve kış için depomuzu doldurmamız gereken, Güneş’ten alınacak D vitaminlerinin tadını çıkarabileceğimiz bu Ekim ayında tüm Antik Yunan’ın göbeğinde olan hikayelere ilham olmuş Olimpos’a 8 km uzaklıktaki Adrasan listemizde. Antalya batısındaki kıyı şeridinin en uzunları arasında yer alan Adrasan Koyu’nda 2 km boyunca yürüyebilir ve ister sevdiklerinizle ister kendinizle harika bir dinlenme alanı ve zamanı yaratabilirsiniz. Gerçekten de kulağınızda kulaklığınızdan gelen bir müzikle orada yürümek sizde sonbahara hazırlık olacak bir motivasyon yaracaktır.

Ayrıca burada sadece bu koy da yok. Yine Türkiye’nin Maldivleri benzetmeleriyle bilinen yerlerinden biri olan turkuaz suyuyla gözlerinizi alacak Suluada, gözünüzün takılacağı ve muhakkak ziyaret etmek isteyeceğiniz Gelidonya Feneri ve buradan yapacağınız tekne turlarıyla uğrayacağınız birçok koy ile burada seneyi kapatmak size huzur verecek. Ekim ayında denize girilir mi diye düşünenlere de harika bir cevap olarak buranın suları verilir.

{search:adrasan-otelleri,Adrasan Otelleri}

2- Akyaka, Muğla

ekim rotaları

Ekim ayında nerede denize girilir herhalde havalar soğumadan önce çoğu tatilcinin aklından geçen tilkilerin en başında gelir. Listemizin başındaki Adrasan dışında Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bulunan Akyaka’da sakin bir tatil yapıp denizin tadını çıkarmak isterseniz uğrak noktanız olabilir. Doğayla iç içe olduğunuz bir tatil geçirmek, sabahları kuş sesleri eşliğinde temiz ağaç ve deniz kokusunu ciğerlerinize çekmek isterseniz burası gerçekten sizin için yaratılmış diyebiliriz. Ayrıca rüzgarlı bir gündeyseniz, belki sörf bile yapabilirsiniz. Yaz sezonu bittiği için de gönül rahatlığıyla kitabınızı okuyabilir, sahilde güzel müziğinizi açıp sabah yoganızı da tek başınıza yapabilirsiniz.

Burada bir tatil için yapacağınız ilk şey Dalaman Havalimanına bir bilet almak ve kalacak güzel bir yer tutmak!

{search:akyaka-gokova-otelleri,Akyaka Gökova Otelleri}

3- İğneada, Kırklareli

ekim rotaları

Fotoğraf: Nerede Gezilir

Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız İstanbul’a yakın ve muhakkak dünya gözüyle görülmesi gereken bir güzelliği de listemize ekledik: Harika longoz ormanları ile ünlü İğneada! Ayrıca İstanbul’a yakın yaşamıyorsanız da tanımlamamı yineleyeceğim: muhakkak dünya gözüyle görülmesi gereken bir güzellik.

Önünüzde deniz, ardınızda göl ve sağınızda ormanların olduğu bu harika ilham verici yerde ne için giderseniz gidin, muhakkak buradan farklı biri olarak döneceksiniz. Sabah saatlerinde gölde yüzen ineklerin çanları kulağınıza tınladığında onlara bakmak için yüzünüzü denize döndürünce o ineklerin güneşe ters siluetlerini görmek kesinlikle bu tatilin sadece bir nedeni. Ya da içerisinde birçok canlının sesinin bir doğa korosuna dönüştüğü ormanlarında yürüyüş ya da ATV ile bir gezintiye çıkmak da başka bir nedeni. Nedenlerinin saymakla bitmeyeceği bir tatil için kesinlikle ömrünüzün bir Ekim Kasım ayında gezilecek yerler listenize ya da sonbahar gezi rotalarına burayı eklemeli ve burada hem günü bitirmeli hem de geceyi gündüze dönüştürmelisiniz.

{search:igneada-otelleri,İğneada Otelleri}

4- Şile, İstanbul

ekim rotaları

''Hem tatil yapayım ama hem de bir şey olur da iş yerinden çağrılırsam, mesela plaza diliyle ''toplantı set edilirse İstanbul’dan fazla uzağa gitmeyeyim'' diyenleri de duyar gibiyiz. Sizi de unutmadık, listemizin başına hemen siz ''Ekim ayında İstanbul’da gezilecek yerler'' nereleridir acaba diye düşünürsünüz diye de, denizin tadını çıkartmak için tam da en sakin zamanlarında olan Şile’yi de listemize eklememezlik etmedik. Belki de her İstanbullu için Ekim ayında gezilecek yerlerin başında gelmebilir, ama kafa dinleyecek yerlerin listesine girebilir. Ayrıca bir İstanbullu değilseniz de Şile özellikle oraya özgü yöresel lezzetleriyle eğer bir Marmara lezzet turu yapacaksanız listenize muhakkak girmelidir. Erikli Çorba, Kazayağı Salatası, Su Mancarı Salatası, Kabak Böreği, Kestane Balı, Palamut Köftesi. Ağzınızı sulandırmak istemem ama bunlar sadece o lezzetlerin birkaç tanesi.

Tabii Şile’de bir tatilde sadece yemek yetmiyor, yedikleriniz eriteceğiniz harika yürüyüş rotalarına da sahip bir yer. Aşıklar Yolu’nda keyifli bir yürüyüş yapabilir, tarihi deniz feneri Şile Feneri’ni görebilir, Kumbaba Tepesi’ne çıkabilir, Cenevizlilerden kalma olan Şile Kale’sinde tarihin tozlarını hissedebilirsiniz.

{search:sile-otelleri,Şile Otelleri}

5- Bafa Gölü, Muğla

ekim rotaları

Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan ve mistik coğrafyasıyla dikkat çeken Bafa Gölü, 1994 yılında tabiat parkı ilan edilmiş. Doğal güzelliğiyle olduğu kadar tarihi değerleriyle de ön plana çıkan tabiat parkında, tekne kiralayarak gölü dolaşmak, Beş Parmak Dağı'nda yürüyüşe çıkmak, kamp yapmak, Herakleia Antik Kenti'ni gezmek ve daha nice tarihi değeri keşfetmek, yapabileceğiniz aktivitelerden yalnızca bir kısmı. Buraya kadar gelenlere bizim tavsiyemiz ise çevre restoranlarda birbirinden lezzetli Ege yemeklerini denemeden seyahatlerini sonlandırmamaları yönünde. {search:bafa-golu-otelleri,Bafa Gölü Otelleri}

6- Frig Vadisi, Kütahya

ekim rotaları

Kütahya, Afyon ve Eskişehir sınırları içerisinde yer alan Frig Vadisi, tarih meraklılarına hitap eden yerlerden biri. Bölgede hüküm sürmüş Friglere ait, tarihi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzan kalıntı ve antik eserin bulunduğu vadi, hiç şüphesiz farklı bir sonbahar rotası oluyor. Tarihi kalıntıların mevsim renkleriyle birleştiği bu vadide kayaların oyulmasıyla yapılan anıtlar, kaleler ve evler siz ziyaretçilerini bekliyor. Vadi, Eskişehir'e 75 km uzaklıkta yer alıyor ve konaklamak isteyen ziyaretçiler şehir merkezini tercih ediyor. {search:kutahya-otelleri,Kütahya Otelleri}

7- Yığılca, Düzce

ekim rotaları

Düzce'ye 33 km uzaklıkta yer alan Yığılca, ülkemizin az bilinen gizli cennetlerden biri. Daha çok doğaseverler tarafından ziyaret edilen ilçe, kano, yelken ve rafting gibi su sporlarına olanak sunarken, ekim ayında burada konuklara görülesi bir doğa eşlik ediyor. Ayrıca ziyaretçiler Yığılca Orman İşletmeleri rehberliğinde orman içerisinde uzun bir doğa yürüyüşüne çıkma ya da trekking yapma imkanı bulabiliyor. Orman işletmesinin 8 yataklı bir misafirhanesi var ve konaklama için önceden rezervasyon yaptırma koşuluyla burada kalınabiliyor. {search:duzce-otelleri,Düzce Otelleri}

8- Amasra, Bartın

ekim rotaları

Her mevsim farklı güzelliğe sahip yerlerden biri olan Amasra, bağlı olduğu Bartın merkezine 15 km uzaklıkta yer alıyor. İlçe yaz aylarında plajlarıyla gönlünüzü fethetmeyi başarırken, sonbaharın gelişiyle büyüleyici bir atmosfere bürünüyor. Gerek sıcakkanlı yöre halkı gerek enfes mutfağı gerekse doğal güzellikleriyle ekim ayında ziyaret edilebilecek yerlerden olan Amasra'da sizleri keyifli bir seyahat bekliyor. Biz özellikle denizden kopamayanlar için Amasra'dan daha ideal bir ekim rotası düşünemiyoruz. {search:amasra-otelleri,Amasra Otelleri}

9- Kunduz Ormanları, Samsun

ekim rotaları

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Kunduz Ormanları, her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Bünyesinde geyik üretme tesisi bulunan ormanlar, doğal yaşamı ile şehir yaşamından bunalanlara adeta ilaç gibi gelecek bir ortam sunuyor. Piknik alanlarının yanı sıra kamp alanı da sahip orman işletmesi, ekim ayında en keyifli seyahat deneyiminizi yaşamanız için gerekli her olanağa sahip gibi görünüyor. Tabi burada sizi bekleyen manzaranın güzelliğini de es geçmemek gerekiyor. {search:samsun-otelleri,Samsun Otelleri}

10- Gökçeada, Çanakkale

ekim rotaları

Birçoğumuz da herkesin yazın gitmeyi sevdiği yerleri Ekim ayında gezilecek yerler listesine ekler çünkü o birçoklarımız bilir ki yaz sezonu Eylül’de sona erer. Ama sezon sona erse de denizin çarşaflığı değişmez ama yolların kalabalıklığı değişir.Özellikle sessiz sakin, martılarla arkadaş olacağınız bir tatil hayal ediyorsanız Ekim ayında Gökçeada bir harika. Bulunduğu bölge nedeniyle yazın bile esen bir yer olan Gökçeada özellikle Ekim aylarında serin akşamları size yaşatacaktır ve eğer İstanbul, İzmir gibi boğucu ve nemli bir havaya sahip bir yere yaşıyorsanız sizi özlediğiniz esen akşamlarıyla kışa hazırlayacaktır.

Bahar yağmurlarının meşhur olduğu Gökçeada’da şemsiyenizle hafif yağan yağmurda doğanın içinde yürüyşler yaparken, yanınıza aldığınızı kahvenizi yudumlamak ve bir ağacın altında ıslak olmayan bir yer bulup kitap okumayı düşlemek güzel bir tatil olsa gerek. Doğa yürüyüşlerinizi yaparken de muhakkak adanın çeşmelerinden şişenizi doldurun çünkü birçok çeşmeden memba suyu akıyor. Bu özellikle şehirlerde hasret kaldığımız ve vücudumuzun mineraller açısından da biraz karnını doyurması adına şifalı bir lezzet. Tabii sadece bununla da kalmayın, yeterince yürüyüş yapıp acıktıktan ve güneşin en son battığı yerde, gün batımını Kaleköy'deki kayaların üstünden seyrettikten sonra, akşam yemeğinde adanın lezzetlerinden mideye indirin, üstüne de Gökçeada gastronomi bölümünde öğretim görevlisi olan bir ada yerlisinin, doğal tarifiyle, kendi beslediği keçi sütlerinden yaptığı Agno Dondurma için merkezdeki ''Dondurma Mekanı'''nı es geçmeyin. {search:gokceada-otelleri,Gökçeada Otelleri}

11- Yuvacık, Kocaeli

ekim rotaları

Fotoğraf: Bizevdeyokuz

Kocaeli'nin Samanlı Dağları eteklerinde, doğa tutkularına seslenen yanı olan Yuvacık, barajı ve ormanlık alanlarıyla ekim ayı için ideal bir keşif rotası. Kahvaltıcıları, piknik alanları ve muhteşem doğasıyla sevdiklerinizle unutulmaz bir hafta sonu geçirebileceğiniz bu durak, mevsimle birlikte gelen renk geçişleriyle de ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Üstelik Yuvacık'ta yapabilecekleriniz piknik ve doğa yürüyüşleriyle de sınırlı kalmıyor. Burası aynı zamanda ATV safari, trekking, paintball gibi farklı aktivite arayışında olanlara da sesleniyor.

{search:yuvacik-otelleri,Yuvacık Otelleri}

12- Hatila Vadisi, Artvin

ekim rotaları

Artvin'e 10 km uzaklıkta yer alan ve 1994 yılından beri de milli park statüsüne sahip olan Hatila Vadisi, jeolojik ve jeomorfolojik şekilleriyle oldukça dikkat çekici bir güzelliğe sahip. Çok sayıda derenin meydana getirdiği dar tabanlı bir vadi olan Hatila'da, doğa yürüyüşleri, kamp ve fotoğrafçılık gibi çeşitli aktiviteler yapılabiliyor. Böylece ziyaretçiler hafta sonlarını doğa içinde geçirme şansı bulabiliyorlar. Vadiye 2015 yılında yapılan cam seyir terası ise 220 m yüksekliği ve manzarası ile her ziyaretçinin en çok ilgisini çeken bölümlerinden biri olmayı başarıyor. {search:artvin-otelleri,Artvin Otelleri}

13- Kovada Gölü, Isparta

ekim rotaları

Isparta'nın Eğirdir ilçesine 29 km uzaklıkta yer alan Kovada Gölü'nde sonbahar demek kızıl demek. Bünyesindeki ağaçların kızıla dönmesiyle harika bir görsel şölenin ortaya çıktığı göl ve çevresi, milli park ilan edilmiş. Bugün bölgede kamp, yürüyüş, kuş gözlemciliği ve tırmanış yapılabiliyor. Üstelik milli park bünyesinde hem yürüyüş hem de bisiklet parkuru bulunuyor. Gölün turistik anlamda en gelişmiş bölgesi olan Yeşil Ada ise yeme-içme ve konaklama açısından pek çok alternatife sahip. {search:isparta-otelleri,Isparta Otelleri}

14- Samandağ, Hatay

ekim rotaları

Fotoğraf: St Pierre Kilisesi Hatay-Antakya'ya 22 km uzaklıkta yer alan ve zengin kültürü ile dikkat çeken bir ilçedir Samandağ. Yaz aylarında kumsal ve koylarıyla ön plana çıkan ilçe sonbaharla birlikte doğal ve tarihi güzellikleriyle adından söz ettiriyor. Seleukeia Antik Kenti, ülkemizdeki tek Ermeni köyü olan Vakıflı, St. Pierre Kilisesi ve Samandağ sahili seyahatiniz esnasında görmeniz gereken yerlerden bazıları. Tüm bu değerleriyle ilçe, özellikle sonbaharda kültür turu yapmak isteyenleri bekliyor. {search:hatay-otelleri,Hatay Otelleri}

15- Bergama, İzmir

ekim rotaları

Fotoğraf: Kültür Bakanlığı

İsmi Pergamon’un evvel zaman içinde dönüşerek Bergama’ya evirildiği bu güzel ve zamanın durduğu yerde İzmir’den zamanda yolculuk yapmak isteyenlerin durağı olması gereken bir yer Bergama. Burası sadece Ekim ayında tatile gidilecek yerler listesinde değil, zamanda yolculuk edecekler listesinde de olmalı.Helenlerden bile çok önce yaşamın olduğu yer Bergama’nın ''perg'' kelimesinden gelen adı Arapça’da da ''burç'' anlamına gelmektedir. Astroloji burçlar değil tabii ama, şehirlerin kurulmasını sağlayan burçlar. Deriye yazı yazmayı bulan ve papirüsten sonra daha kullanışlı bir kağıt bulanlar da Bergama Krallığıydı ayrıca.

{search:bergama-otelleri,Bergama Otelleri}

Akropol, Asklepion, Bazilika, Allianoi tarihi kentlerinde antik kalıntıların büyüsüne kapılacak ve Ulucami, Çukurhan gibi yerlerde de Osmanlı Döneminin izlerini hissedeceksiniz.

Yorumlar

AYŞE KANSU 
27.08.2018
Olimpos, Kekova, Üçağız ve Kaş kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca yukarıdaki yerleri de gezdim kesinlikle harika yerler tavsiye ederim.
Sani yarar 
03.10.2015
Merhaba, elinize sağlık. Büyüleyici yerler. Adrasan’ı gezdim, konakladım. Gizemli yer. Teşekkürler.
Ali Sinan Varlık 
01.10.2015
Bu yerlerden bazılarını gördüm, kalanını inşallah en kısa sürede görme niyetindeyim. Naçizane tavsiyem özellikle Yedigöller bu mevsimde sakin, tatil günleri gitmeyin. Kalabalıktan tadını hiç alamazsınız. Araç ve insan kalabalığından İstanbul\'dan farksız bir yer oluyor. Diğer günler bomboş! İzin alın, hafta içi gidin ve tadını çıkarın.
tokay ceritoğlu 
01.10.2015
Ne mutlu, en az 10 tanesini görmüşüz. Çalışma hayatı ve bu güzelliklere yakın olmakla, son günlerin konusu Sıla-i Rahim için Mersin’e gidilecek, Silifke Sertavul Geçidi’nden sonra bir hayli iyi gelecek.