Yeşil, Mavi ve Tarih Bir Arada: Olimpos Antik Kenti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yeşil, Mavi ve Tarih Bir Arada: Olimpos Antik Kenti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 21 Nisan 2021
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024
Yeşil, Mavi ve Tarih Bir Arada: Olimpos Antik Kenti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Olimpos birçok insan için oldukça özel bir yer. Dağ manzaraları arasındaki sahili, tarihe yolculuk yapma fırsatı veren antik kenti ve sarıp sarmalayan büyülü atmosferi… Dünyanın her yerinden binlerce insanın anısının bulunduğu Olimpos Antik Kenti'ne daha yakından bakmaya ne dersiniz?

{ad:0}

Olimpos Antik Kenti Hakkında Bilgi

olimpos çayı

Eski Yunancada ''ulu dağ'' anlamına gelen Olimpos, içinden geçen çay ile diğer liman kentlerinden ayrılıyor çünkü bu sayede gemiler şehrin içine kadar girebiliyorlardı. Olimpos Antik Kenti tarihi hakkında çok net bilgiler olmasa da, Antik tarihçi Strabon'a göre Olimpos Antik Kenti, Likya bölgesinin en büyük yaşam alanlarından biriydi. Lakin ne yazık ki kuruluş tarihi ile ilgili kesin bir bilgi yok. Bunun yanında MÖ 168-167 yıllarındaki Likya Birlik sikkelerinde Olimpos Antik Kenti'nin adının geçtiği bilgisine sahibiz. Kentin temellerinin ise Helenistik Dönem'de MÖ 300'lü yıllarda atıldığını biliyoruz. ''Olympos'' ismine ise MÖ 78 yılında rastlanıyor.

Olimpos Antik Kenti'nin Hikayesi

olimpos kalıntıları

Tarihi kaynaklara göre Sicilya Valisi Servilius Vatia, o dönemin en büyük korsanı olan Zenicetes’e karşı bir deniz savaşına giriyor ve onu yeniyor. Zenicetes ise gemilerini Olimpos limanında saklayarak burayı kalesi olarak kullanıyor. Daha sonra Roma burayı ele geçiriyor ve ‘satılık/kiralık Roma mülkü’ anlamına gelen ‘ager publicus’ olarak bu bölge için ilan çıkartıyor. 3'üncü yüzyılda bu şehir sık sık korsanların saldırısına uğruyor. Bundan bıkan halk da şehri terk etmeye başlıyor. 11. ve 12. yüzyıllarda Cenevizliler, Venedikliler ve Rodos Şövalyeleri yeniden Olimpos'u inşa ediyorlar. 15'inci yüzyıla gelindiğinde ise Osmanlı, Doğu Akdeniz'i kontrolü altına alıyor ve şehir boşaltılıyor. {product:372}

Olimpos Antik Kenti’ni Gezerken Neler Göreceksiniz?

kaya mezarlar

Olimpos Çayı yüzyıllar önce kurulan şehir kalıntılarının tam ortasından geçiyor. Şehrin iki yakası çayın üzerinden geçen bir köprüyle birbirine bağlanıyor. Bu köprünün sadece bir ayağı günümüze ulaşabilmiş. Çayın iki yanında ise çok sayıda mezarlık bulunuyor ve bu mezarların çoğunun korsanlara ait olduğu söyleniyor. Şehrin güney tarafında, Helenistik Dönem'in duvarı karşımıza çıkıyor. Nehrin ağzına yakın noktada da akropolün kalıntıları var. Irmağın güney tarafında ise Helenistik Dönem'den kalan ve Roma'nın daha sonra onardığı tiyatro bulunuyor. Ayrıca ırmağın ağzının batısında bulunan ve Roma İmparatorluk Dönemi'ne ait olan tapınağı da görmeyi unutmayın. Tam kapının önünde Marcus Aurelius'a ait bir heykel yer alıyor. Bölgenin ortasında da kesme taşlardan inşa edilmiş Agora'yı göreceksiniz. Anlayacağınız görecek ve hayran kalınacak birçok şey var.

Korsanlar Şehri Olimpos 

olimpos kalıntılar

Olimpos Antik Kenti’nde kimler yaşamış, şimdi yürünen yollarda yüzyıllar önce kimler dolaşmış merak ediyorsanız, şehrin namı-diğer ‘Korsanlar Şehri Olimpos’ olarak anıldığını da belirtmiş olalım. Dönemin güçlü korsanı Zenicetes'in gemilerini burada sakladığının bilinmesinin yanı sıra, Olimpos kentinde Pers tanrısı Mitras (saf ruh ve ışık tanrısı) için kurban törenleri ve gizli ayinler düzenlediği de rivayet ediliyor. 3'üncü yüzyıl ile birlikte korsan saldırılarının artması şehrin önemini azaltmış. Korsanların buradaki hakimiyeti ise MÖ 67 yılına kadar devam etmiş.

Olimpos’ta Neler Yapılır?

gezgin likya yolunda olimpos

  • Dünyanın birçok farklı ülkesinden gelen insanlarla kaynaşabilirsiniz.
  • Sahilden kalkan tekne turlarına katılabilirsiniz.
  • Gün doğumunu sıcak bir kahve ile karşılayabilir veya gün batımını leziz bir şarap ile izleyebilirsiniz.
  • Kadir'in Ağaç Evleri'nde bulunan Öküz Bar'a gidip dans edebilirsiniz.
  • Antik kenti içinizde hissedene kadar gezebilirsiniz.
  • Sahilde bulunan kaya mağarasına kadar yüzebilirsiniz.
  • Yanartaş'ı görmeye gidebilirsiniz.
  • Kaya tırmanışı yapabilirsiniz.
  • Su dünyasına dalış yapabilirsiniz.
  • ATV ile safariyi de deneyebilirsiniz.

Olimpos Antik Kenti’ne Giriş Ücreti Ne Kadar (2024)?

ant,k kente giriş

Olimpos Antik Kenti’ne giriş ücreti olarak 220 TL ödemeniz gerekiyor. Ama 18 yaş altı öğrenci veya öğretmenseniz ücretsiz girebiliyorsunuz. Ayrıca Olimpos Antik Kenti Müzekart ile de gezilebiliyor. Eğer sadece sahile yüzmeye gidecekseniz, yine bu antik kentin içinden geçeceğiniz için giriş ücretini sizden talep edecekler. Açıkçası tek girişlik bilet almayın. Bir Müzekart edinmek daha avantajlı olacaktır. Ayrıca hemen gişenin yanında bir otopark da bulunuyor. Cüzi bir miktar ödeyerek bir gün boyunca aracınızı buraya bırakabilirsiniz.

Olimpos Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Antik kent ve plajlara girişte yaz ve kış için ayrı tarifeler oluşturulmuş.

  • 1 Nisan – 1 Ekim arası yaz dönemi için 08:30 – 21:00 saatleri arasında,
  • 1 Ekim – 1 Nisan arası kış dönemi için 08:30 – 17:30 saatleri arasında şehri gezebiliyorsunuz.

Olimpos’a Yakın Başka Nerelere Gidilebilir?

olimposta sahil

Hazır bu taraflara gelmişken yakındaki birkaç başka yeri daha görmek isteyebilirsiniz. Adrasan ve Çıralı da Olimpos kadar güzel olan tatil lokasyonlarından. Ayrıca Tekirova'da bulunan Phaselis Antik Kenti de bizce yakınlardaki en güzel antik kentlerden biri.

Olimpos Antik Kenti Nerede?

Olimpos Antik Kenti Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırları içinde. Antalya’nın merkezine 84, Kumluca’ya 27 km mesafedeki antik kentin Kemer’e mesafesi ise 44 km. Antalya’nın gözbebeği tatil beldelerinden olan Kemer’e geldiğinizde çok da uzak olmayan bu antik kenti ziyaret etmeden gitmeyin.

Olimpos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Olimpos Antik Kenti'ne gelebilmek için önce Antalya'dan Olimpos'a gelmeniz gerekiyor. Otogardan veya yol üstünden bu istikamete giden otobüse binebilirsiniz. Olimpos'a vardığınızda ise denize doğru yol almaya devam edin. Yolun sonunda antik kent karşınıza çıkacak. Eğer Olimpos içindeki pansiyonların birinde konaklayacaksanız yürüyerek bile antik kente varabilirsiniz.

Olimpos’ta Konaklama Seçenekleri


olimposta ağaç ev

Olimpos hem bizler hem de yabancılar için popüler tatil noktalarından biri. Haliyle konaklayabileceğiniz birçok alternatif var. Çadır ile kamp yapabileceğiniz gibi ağaç evlerde de kalabilirsiniz. Ayrıca yarım pansiyon, açık havuzlu, klimalı ve klimasız gibi seçenekler de mevcut. Antik kenti görmeye gitmişken, birkaç günlük bir tatil planı yapmak güzel olabilir. Bölgede çok tatlı pansiyonlar var ama özellikle tatil sezonunda gidecekseniz öncesinde rezervasyon yaptırmakta geç kalmayın ve Olimpos Otelleri sayfasına tıklayın. Çünkü yaz aylarında çok ciddi bir turist artışı oluyor. {product:26021}{search:olimpos-otelleri,Olimpos Otelleri}