Erzurum Gezi Rehberi
Erzurum Gezi Rehberi - Görsel 1
+ 2 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Erzurum Gezi Rehberi

Evliyaların memleketi, dadaşların diyarı Erzurum; Palandöken Dağı'nın eteklerinde kurulu manzarası ile zengin tarihinin asaletini, yeşilin zerafetini, engin sularının samimiyetini kusursuzca sergiliyor. Erzurum gezi rehberi yazımızı inceleyerek Erzurum'un büyüleyici atmosferinin içinde, hayallerinizdeki tatile erişebilirsiniz.

Erzurum'un doğasından tarihine, ünlü lezzetlerinden Erzurum yol tarifi verilerine kadar pek çok bilgiyi sizler için hazırladığımız rehberimizde bulabilirsiniz.

Erzurum Hakkında

Tarihin, dadaşların, evliyaların şehri Erzurum , yazın yeşile çalan karlı dağları, baharda coşkuya kapılan engin suları ve gökle buluşan yaylaları ile büyüleyen güzellikler arasında anılıyor. 1959 metre yükseklikte kurulu düzeni ile yüksekte kurulu tek büyük yerleşim yeri olmanın tüm ayrıcalıklarını yaşatıyor.

Metropol kentin temiz havasını içinize çekebileceğiniz nadir kentler arasında yer alıyor. Kuzeyinde Artvin, Rize ve Ardahan, doğusunda Kars ve Ağrı, batısında Bayburt ve Erzincan, güneyinde Bingöl ve Muş ile komşuluk eden kent; kültürel çeşitliliğin en renkli halini sunuyor.

Doğal güzellikleriyle ahenkli bir bütünlük sağlayan tarihi yapıları ise özellikle Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin en anlamlı görsellerini oluşturuyor. Türk medeniyetlerine başkentlik yapan, kervanların kavuşmasını sağlayan, uygarlıkların karşılaşma ve savaşma merkezi olan Erzurum'un her köşesinde geçmişin izlerini görebilmeniz mümkün oluyor.

Palandöken ve Dumlu dağları ile çevrili büyük kent, yüzölçümü olarak Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin 4. büyük şehri olmasının tüm avantajlarını kusursuzca taşıyor. Erzurum hangi bölgede sorusuna verilecek yanıtların çokluğu, Erzurum'u Ortadoğu, Kafkasya ve Asya coğrafyasının önemli kentlerinden birisi haline getiriyor.

Bölgeleri birbirine bağlayan keşik noktasında yer alması sayesinde ticari faaliyetlerin gelişmiş olduğu Erzurum, tarım ve hayvancılık sektöründe sergilediği başarı ile de dikkatleri üzerinde topluyor.

Yaz ve kış turizminin hız kesmeden devam ettiği kentin ziyaretçi akınına uğramasının temel nedenleri arasında köklü tarihinden kalan sayısız miraslar, doğa harikası tabiatı ve zengin aktivite olanakları geliyor. Erzurum haritası hem coğrafi hem de tarihi bakımdan boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapıyor.

Böylece bugünkü renkli kimliğine kavuşmuş olan Erzurum, hem yakın hem uzak tarihi ile dikkat çekmeyi başarıyor. Öte yandan kayak, rafting, balık avcılığı, çeşitli doğa sporları ile piknik aktivitelerinin yanı sıra yaz aylarında ve kış aylarında düzenlenen çeşitli etkinler; Erzurum'u popüler ziyaret noktası haline getiriyor.

Kış aylarında Palandöken'de katılabileceğiniz geniş kapsamlı konser etkinliklerini, yaz aylarında yaylalarında devam eden renkli festival ve eğlenceler takip ediyor.

Erzurum Harita ve Yol Tarifi

Tarihi İpek Yolu'nun en önemli bağlantı noktalarından olan Erzurum, bugünlerin de en önemli yol bağlantı noktaları arasında yer alıyor. Coğrafi konumunun getirisi olan merkezi nokta işlevi ile Ortadoğu'yu Karadeniz'e, Kafkasya'yı Akdeniz'e bağlayan kara yollarının kesiştiği noktada yer alıyor.

Erzurum, geniş ölçekli turizm ve ticari faaliyetleri sayesinde kolay erişim sağlanan şanslı şehirler arasında yer alıyor. Erzurum'a nasıl gidilir diye soracak olursanız kara yolu, hava yolu ve demir yolu ile ulaşım mümkün oluyor. Havayolu ile erişim için Türkiye'nin tüm kentlerinden Erzurum Havalimanı'na bilet alarak kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Türkiye'nin tüm şehirlerinden gün aşırı hareket eden otobüs firmaları ile Erzurum otogarına ulaşarak acenta servisleri veya yine sıklıkla kalkan şehir içi otobüslerle konaklama tesisinize ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla çıkmayı düşündüğünüz yolculuğunuzda D-100 karayolu üzerinden kente kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. Yolculuk deneyiminizi kolaylaştırmak adına akıllı cihazınızdan Erzurum yol tarifi yardımı alabilirsiniz.

Trenle yapılan yolculuklar her daim ilginizi çekmişse deneyimlemek için en ideal vaktin Erzurum seyahatiniz olabileceğini söyleyebiliriz. Keyifli seyahatlerin vazgeçilmez alternatifi olan Doğu Ekspresi ile yapacağınız Erzurum seyahatinizde çevre seyri avantajına erişebilir, doğunun mistik atmosferini yaşayabilirsiniz.

Erzurum Hava Durumu ve İklimi

Erzurum, Türkiye'nin en çok güneş alan bölgesinde yer almasına rağmen yükselti özellikleri sebebi ile sert karasal iklimin hüküm sürdüğü kentler arasında yer alıyor. Gece ile gündüz, kış ile yaz ayları arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduğu Erzurum'da kışlar karlı ve soğuk geçerken yaz ayları sıcak geçiyor.

Fakat diğer kentlere nazaran Erzurum'da daha serin geçen yaz aylarının yayla ve doğa aktiviteler ve faaliyetlerinizde avantajlı olmanızı sağladığını söylemek mümkün oluyor. İlkbahar sonu ile yaz başında yağmura denk gelebileceğiniz kentin diğer aylarında ise kurak iklim hakim oluyor.

Türkiye'nin en soğuk illerinden olan Erzurum hava durumu koşulları ve rakım fazlalığı nedeniyle yılın yarısından fazlasında kar yağışının etkisinde kalıyor. Yılın yaklaşık altı ayında karla kaplı Erzurum Palandöken Dağı'nın dünyaca ünlü toz karında doyasıya kayak keyfi yaşayabilirsiniz.

Neredeyse Nisan ayına kadar karların erimediği Erzurum dağlarında yayla coşkusuna dahil olabilmek için uygun zaman aralığının mayıs ile ekim ayları olduğunu söyleyebilmek mümkün oluyor. Karadeniz'e yakınlığı ile bilinen kuzey ilçeler olan Tortum , Uzundere, Oltu, İspir ve Pazaryolu'nda ise daha bol yağışlı fakat korunaklı mikro iklimle karşılaşabilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Erzurum Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Erzurum'un Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Kaplıcaların, kalelerin, medreselerin, kümbetlerin, tabyaların ve engin suların cenneti Erzurum harita olarak bulunduğu özel konumu sayesinde gezmekle bitiremeyeceğiniz kadar çok gezi olanağı ile karşılaşmak anlamına geliyor. Sağlık için Ilıca ve Hasankale kaplıcalarını önerebileceğimiz Erzurum'da Tortum Şelalesi, Çoruh Nehri, Gölbaşı, Yedigöller ve daha pek çok alanda doğa ile başbaşa kalabilirsiniz. Tarihi gezilecek yerler ve mekanlardan Erzurum'un kalbi olan Aziziye Tabyası ve Üç Kümbetler'den başlamak üzere saymakla bitiremeyeceğimiz tüm ünlü yapılarını gezebilir, tarihe doyduğunuzu hissedebilirsiniz.

Erzurum'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Coğrafi konumunun sunduğu ayrıcalıklarla sürekli olarak gelişen Erzurum turizm faaliyetleri ile sahip olduğu konaklama ve gezi olanakları kadar alışveriş olanakları ile de dört dörtlük bir tatil imkanı sağlıyor. Erzurum'da büyük AVM'ler görebilir; giyimden eğlenceye, gıda alışverişinden restoranlar ve mekanlara kadar aradığınız pek çok olanağı bir arada bulabilirsiniz. Dilerseniz ünlü caddeleri, pazarları, tarihi çarşı ve sokaklarının atmosferine kendinizi teslim edebilir, Erzurumlu esnaflardan alışveriş etmenin keyfine varabilirsiniz. Tatil dönüşünde sevdiklerinize özel hediyeler götürmek istiyorsanız ideal adresler arasında yer alan Tarihi Taşhan Çarşısı'nı önerebiliriz.

Erzurum'da Nerede Kalınır?

Sizleri tarihinden yadigar benliği, dadaşlık gelenekleri ve doğu kültürünün içtenliğinin ruhunuzu okşayan sentezi ile karşılayan Erzurum nerede kalırsanız kalın evinizin konforunu aratmıyor. Büyükşehir Erzurum'da bütçenize uygun konaklamak istediğiniz uygun Erzurum otelleri, arzu ettiğiniz olanaklar ve konaklama konsepti tercihinize uygunluk gösterecek alternatifi kolaylıkla bulabilirsiniz. Lüks otel, butik otel, pansiyon ve apart otel seçenekleri arasından en ideal seçimi yapabilir, keyifli Erzurum tatili planlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz.

Erzurum'a Ne Zaman Gidilir?

Erzurum hava koşulları olarak uzun süren kışların karlı, kısa süren yazların ise sıcak geçtiği kentler arasında yer alır. Türkiye'nin bilinirliği en yüksek kış turizm merkezleri arasında yer alan Erzurum'u kış aylarında ziyaret ederseniz kayak keyfinin yanı sıra sıklıkla düzenlenen konser ve eğlencelere de denk gelebilirsiniz. Kaliteli kayma deneyimleri yaşamanızı sağlayan toz karı ile dünya kayak merkezi sıralamasında 18. sırada yer alan Palandöken'de unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Rafting keyfinin en heyecanlı halini yaşayabilmek isterseniz Erzurum'u eriyen karların derelerin coşturduğu bahar aylarında ziyaret edebilirsiniz.

Erzurum'un Neyi Meşhur?

Gelenek ve göreneklerin hala yaşatıldığı ender kentler arasında yer alan Erzurum tarihi değerlerinin en meşhuru olan oltu taşını büyük bir ustalıkla işlemeye devam ediyor. Tatilinizde kendinize ve sevdiklerinize verebileceğiniz en güzel hediyeler arasında yer alan oltu takılar, tesbihler ve ev eşyaları, şifa dağıtan yönüyle hayranlık kazanıyor. Erzurum'un irili ufaklı tüm alışveriş merkezleri ve esnaf vitrinlerinde karşınıza çıkan oltu taşlarını, diğer ünlüleri olan kil, balmumu, ehram kumaştan üretilen giysiler ve bakır eşyalar takip ediyor. Elde dokunan halı ve kilim geleneğinin de büyük bir hızla devam ettiği Erzurum'da dokunan halı ve kilimler ise özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Mutfak ve sofraya karşı sergilenen özenin hakim olduğu doğu kültürünün etkisinde kalan Erzurum'un kendine has lezzetleri ise Erzurum'a yeniden geliş nedenleriniz arasında yer alıyor. Meşe odununda pişen, kuzu budundan yapılan, namı ülke sınırlarını aşan meşhur Erzurum cağ kebabını henüz denemediyseniz Erzurum tatilinizin önceliği haline getirebilirsiniz. Kendini hızlıca yediren diğer ünlü yemeklerini çirişli pancar kavurma, den köftesi, su böreği, haşuta, şalgam dolması ve kete; tatlılarını ise kadayıf dolması ve dut çullaması olarak belirtebiliriz.