Erzurum'da Ne Yenir? Erzurum'un Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Erzurum'da Ne Yenir? Erzurum'un Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 02 Haziran 2022
 • Son Güncellenme: 01 Kasım 2023
Erzurum'da Ne Yenir? Erzurum'un Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Karlı dağları ve gönlü zengin Dadaşları bir yana, ete kattığı özgün sanatla da Doğu Anadolu’nun lezzet kalesi Erzurum. Şehrin gastronomi reçetesi aslında yüzyıllar öncesinden gelen köklü bir kültürün ürünü. Bazıları çok, bazıları az bilinen lezzetleri ise UNESCO’nun listesine girecek kadar türlü türlü. Gelin bu kez Erzurum’un geleneksel mutfağına girelim ve şehirle özdeşleşmiş lezzetlerin peşinden gidelim. İşte etiyle, sebzesiyle ve ikisini sevgiyle harmanlayan ellerin hüneriyle şekillenen, ''Erzurum’da Ne Yenir?'' sorusunu cevapladığımız Erzurum Gastronomi Rehberi karşınızda!

{ad:0}

Cağ Kebabı

Erzurum Gastronomi Rehberi: Erzurum’un En Meşhur Yemekleri

Şehrin gastro haritasında önemli bir yeri olan Cağ kebabı sık sık milli fastfoodumuz dönerle karşılaştırılsa da arada bir dolu fark var. Mesela; Erzurumlular için Cağ kebabı demek atadan yadigar bir zanaat demek. Lezzeti dengeleyen yağ oranı, lokum kıvamına getiren odun ateşinin ayarı, kuru reyhan ve tarhunun etteki katma değeri demek. Yani sadece pişmesi değil hüner, pişerken adabınca lezzetlenmesi istenen. Erzurum’da Cağ kebabı yapan ve sunumuyla, lezzetiyle tam not alan yerlerin başında ise 1982’den bu yana Yakutiye’de hizmet veren Gel Gör Kebap geliyor.

Şalgam Dolması

Erzurumlular şalgamı çok seviyor ve pek çok yemekte kullanıyor. Dolmasını yaparken de şalgamı ince ince dilimleyip; kıyma, bulgur, pirinç ve soğanla hazırladıkları harcı bu dilimlerin içine yerleştiriyorlar. Dolmaya birçok baharat ekleniyor ama en baskın tadı kurutulmuş reyhan veriyor. Küçük sandviçler gibi görünen bu yemeği yöresel mutfağı olan restoranlarda deneyimleyebiliyorsunuz.

Aşotu Çorbası

Erzurum Gastronomi Rehberi: Erzurum’un En Meşhur Yemekleri

Aşotu çorbasının ana malzemeleri ayran kıvamına getirilmiş yoğurt, buğday ve soğan. ‘Peki çorbanın otu nerede’ diye soracak olursanız, bu ot aslında taze kişniş ve çorbanın üzerine sonradan ekleniyor. Kış ayazında iç ısıtan bu çorba bağışıklığı güçlendirip, hastalıklara karşı direnci artırıyor. İçine köfte eklendiğinde de ana yemek yerine geçiveriyor. Genellikle evlerde yapılan bu çorbayı kentin Cumhuriyet Caddesi’nde çorbacılar sokağındaki küçük esnaf lokantalarında ve Büyük Erzurum Sofrası’nda da içebilirsiniz.

Lor Dolması

Erzurum Gastronomi Rehberi: Erzurum’un En Meşhur Yemekleri

Erzurum’un enteresan tatlarından biri olan lor dolması yaprak sarmasıyla aynı teknikte sarılıyor. Bulgur ve lorla hazırlanan iç harç, pazı veya karalahana yapraklarına dolduruluyor. Fakat lor yemeği kuru kılan bir malzeme olduğundan bol tereyağıyla besleniyor. Çok kalorili ama çok lezzetli bir yemek olan lor dolmasını yöresel yemekler konusunda bir hayli başarılı olan ve Muratpaşa Mahallesi’nde konumlanan Hünerli Eller Lokantası’nda ya da Yakutiye’deki Sini Lokantası’nda tadabilirsiniz.

Lalanga

Erzurum kahvaltı mekanlarında kıtlamayla içilen çayın yanında sunulan Lalanga aslında bir nevi krep. Yumurta, un ve süt karışımıyla yapıldığı için ekmek yerine de tüketebiliyorsunuz. Bu tarz yöresel ürünlerle bir kahvaltı yapmak için Cumhuriyet Caddesi’ndeki Erzurum Evleri’ni tercih edebilirsiniz.

Çiriş

Erzurum Gastronomi Rehberi: Erzurum’un En Meşhur Yemekleri

Erzurum Dağları’nın eteklerinde yetişen ve ‘her derde deva’ olarak gösterilen bir bitki çiriş. Baharda toplanıp körpe yapraklarından yemek ve salata yapılıyor. Hafif yağda kavrulup üzerine yumurta kırılıyor ve istenirse bulgurla birleştirilip zeytinyağlı bir meze olarak da tüketilebiliyor. Mevsimlik bir yemek olduğu için her daim restoran menülerinde göremeyebilirsiniz. Genellikle evlerde yapılıyor ve tıpkı ıspanak gibi yapıldığı gün tüketilmesi gerekiyor.

Caşır

Şehrin yaz yemekleri arasında yer alan caşır, iştah açıcı özelliğinin yanında bağırsakları çalıştıran, hazmı kolaylaştıran bir bitki. Buruk bir tadı olan caşır Erzurum’da patates haşlamasıyla karıştırılıyor ve bol tereyağıyla kavruluyor. Haşlandıktan sonra da yumurta ve una batırılıp kızartılıyor. Caşırın sırf yemeği değil, turşusu da yapılıyor. Şeker hastalığına da iyi gelen bu ot Erzurum evlerinin çoğunda mutfakların baş tacı.

Kadayıf Dolması

Erzurum Gastronomi Rehberi: Erzurum’un En Meşhur Yemekleri

Erzurum’da tatlı yiyelim tatlı konuşalım denildiğinde ortamı tatlılaştıran şeylerin ilki ince belli bardakta bir çay ve yanına da damakları şenlendiren bol şerbetli bir kadayıf dolması. Kadayıfın içine fıstık veya cevizin sarılmasıyla hazırlanan bu tatlı, bol yağda kızartılıp şerbete atıldığı için aman kilolara dikkat! Ama ‘madem geldim yemeden gitmem’ diyorsanız önerimiz Terminal Caddesi’ndeki Kadayıfçı Muammer Usta. Kadayıf dolmasını et yemeği sunan restoranların menülerinde de bulabiliyorsunuz.

Hasuta

Şehrin en çok kullanılan tatlı malzemelerinden dut pekmeziyle hazırlanan hasuta, loğusaların sütünü artırmak için yapılan nişastalı bir tatlı. Pekmez yerine şeker de eklenebiliyor ve un, şeker, nişasta da ana katkılarını oluşturuyor. Bazı restoranların tatlı menülerinde ismini görebilirsiniz ama en çok da evlerde yapıldığını belirtmek isteriz.

Dut Çullaması

Dut yemeyi seviyor ve onun içinde olduğu lezzetlere de ‘neden olmasın’ diyorsanız, Erzurum’un bu konuda farklı bir sunumu var. Dut çullaması, tatlı ve kahvaltı olarak tüketilmesiyle size çok farklı gelecek. Dutu şeker ve tereyağıyla kavurup tatlı olarak ya da kahvaltıda dut üzerine yumurta kırarak yiyebiliyorsunuz. Bu lezzet Erzurum’da sadece evlere mahsus, restoranlarda pek sık rastlanmıyor.

Erzurum Helvası

Erzurum Gastronomi Rehberi: Erzurum’un En Meşhur Yemekleri

Bildiğimiz un helvasıyla benzer olan bu helvanın farkı sıcak şerbet yerine soğuk şerbetle demlendirilmesi. İçinde ise ceviz, fıstık ve fındık kullanılabiliyor. Bavula atmak, eşe dosta hediye etmek için iyi bir seçim olan bu nefis tatlıyı şehir pastanelerinin çoğunda bulabiliyorsunuz.

Erzurum Ketesi

Ekmeğe ya da böreğe benzetenler olsa da, kete Erzurum’un medarı iftiharlarından en birinci hamur işi. Hamurun içindeki kavrulmuş un olarak tanımlayabileceğimiz bu nefis tat, tereyağıyla harmanlanıyor ve yumuşacık oluyor. Ramazan sahurlarında ve çayın yanında iyi giden bu geleneksel lezzet neredeyse şehirdeki bütün pastanelerde bulunuyor. Yakutiye’deki Altın Pastanesi de bizim mutlaka ketesini deneyin dediğimiz bir adres olsun.

Erzurum Peynirleri

Erzurum Gastronomi Rehberi: Erzurum’un En Meşhur Yemekleri

Erzurum’un birbirinden farklı lezzetlerde peynirleri arasında 8 çeşidi çok ünlü. Mesela ‘Karın Kaymağı Peyniri’ni hiç duymuş muydunuz? Pasinler’de Esendere Köyü’nde yapılan bu peynir için koyun sütü kullanılıyor ve işkembe içine basılıyor. Diğer peynirler içinde en favori tatlar ise civil peyniri, küflü peynir, göğermiş peynir ve tel peynir. Hepsini Kars Bakkaliyesi’nden bulabiliyorsunuz.

Erzurum’da Nerede Kalınır?

Erzurum Gastronomi Rehberi: Erzurum’un En Meşhur Yemekleri

Özellikle Kış mevsiminde Kayak cazibe merkezi Palandöken nedeniyle tercih edilen Erzurum, bahar aylarında da seyahat edilecek bölgeler arasında. Siz de birbirinden güzel Erzurum yemeklerini yemek ve Erzurum Gezilecek Yerler’i keşfetmek için Neredekal.com üzerinden Erzurum Otelleri’ni inceleyebilir, seyahatinize dönük konaklama tercihlerinizi yapabilirsiniz.

{search:erzurum-otelleri,Erzurum Otelleri}