Güzelliğiyle Büyüleyen Erzurum Yaylaları

Güzelliğiyle Büyüleyen Erzurum Yaylaları

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 09 Aralık 2023
 • Son Güncellenme: 07 Şubat 2024
Güzelliğiyle Büyüleyen Erzurum Yaylaları

Ekonomisinin büyük bir bölümü tarım ve hayvancılığa dayanan Erzurum, Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin birleştiği noktada adeta bir iklim bileşkesi. Şehrin kuzeyine düşen Artvin ve Rize, batısındaki Erzincan – Bayburt ve kuzeydoğundaki Ardahan’ın doğal güzelliklerinin birçoğu da Erzurum’un sınırlarına taşıyor. Örneğin yaylalar! Erzurum’un toplam yüzölçümünün yüzde otuz ikisini kaplayan platolarda onlarca yayla var ve Karadeniz’in o güzel yaylalarını en çok da Rize ile birleştiği nokta olan Uzundere’de görebiliyorsunuz. Erzurum yaylaları Doğu Karadeniz yaylaları gibi henüz bir turizm ağına dahil edilmese de trekkingci ve kampçıların en sevdiği rotalar arasında yer alıyor. Şelaleler, göller ve rengarenk çiçeklerle bezeli Erzurum yaylaları hangileri, öğrenmek ister miydiniz?

{ad:0}

En Sevilen Erzurum Yaylaları

Erzurum yaylaları

17. yüzyılda Erzurum’u gezen Jean Baptiste Tvernier adındaki bir Fransız Seyyah Erzurum’u seyahatnamesinde ‘her yanında koyunların otladığı yemyeşil dağları ve yaylaları ile meşhur bir kent' olarak anlatmış. Şehrin yazları kısacık sürse de yaylalar günümüzde Erzurum’un en nefes aldıran, en temiz oksijenli yerleri. İşte Erzurum’un en sevilen yayla rotaları!

  • Şenkaya Yaylası
  • Ovit Yaylası
  • Salkım Yaylası
  • Çamlıca Yaylası
  • Sapaca Yaylası
  • Gez Yaylası

Erzurum yaylaları dışında şehirde gezilip görülecek çok sayıda tarihi mekan ve 

{search:erzurum-otelleri,Erzurum Otelleri}

Şenkaya Yaylası

Erzurum’un kuzeydoğusunda, Allahuekber Dağları’nın batı eteklerinde konumlanan Şenkaya Yaylası, Doğu Karadeniz ikliminin hakim olduğu yemyeşil bir cennet. Yayla güneyde Sarıkamış ile, güneybatıda Narman ilçesi ile iki şehrin birleştiği noktada. İki bin metreyi geçen bir rakımda yükselerek giden yayla rotası, orman boşluklarını dolduran çayırlar ve meralarla yaz mevsiminde en çok da piknik için tercih ediliyor. Ayrıca sırt çantasıyla keşfe çıkan gezginler, kampçılar ve trekking gruplarıyla da karşılaşabiliyorsunuz. Yaylalara açılan Şenkaya Köyü yöresel renkleriyle el emeği göz nuru Bardız kilimiyle ünlü. Yayla ziyaretiniz esnasında köyde biraz daha vakit geçirmek isterseniz köylülerin Orta Asya’dan getirdiği bir gelenek olan Divan sazı eşliğindeki aşık atışmalarını da izleyin. Şenkaya Yaylası Erzurum şehir merkezine 122, Şenkaya Köyü’ne 7 kilometre mesafede. Köyden yaylaya minibüslerle ulaşım mümkün. 

Ovit Yaylası

Ovit Yaylası

Erzurum’un İspir ilçesiyle Rize’nin kesiştiği yerde, İkizdere güzergahında konumlanan Ovit Yaylası’nı her mevsim görebilir, her manzarasına da aşık olabilirsiniz. Ovit Yaylası 2.460 metrelik rakımıyla Erzurum’un fragman gibi yazlarının en serin yerlerinden. Burada bulut tarlası tabir edilen meşhur sis tabakasını gözlemleyebiliyor, harika doğa fotoğrafları çekebiliyorsunuz. Soğuklara karşı donanımlıysanız yaylaya çadır kurabilir, bir yaz yaylacısıysanız geleneksel Ovit şenliklerine de katılabiliyorsunuz. Bu yaylaya dünyaya en kaliteli karının yağdığını ve kış turizmi için çok ziyaret aldığını da ayrıca belirtelim.  Ovit Yaylası yolunda konaklayabileceğiniz tesisler de var. Ayrıca Erzurum yaylalarının çoğunda olmayan elektrik, tuvalet, çeşme, kır kahvesi, bakkal, lokanta gibi tesisler de çok yakınında ve telefon da çekiyor. Ovit Yaylası’na Erzurum şehir merkezinden İspir’e, oradan da Rize minibüslerine binerek gidebiliyorsunuz.

Salkım Yaylası 

İspir Yedigöller

İspir’e, Kaçkar Dağları arasına gizlenmiş Yedigöller’in muhteşem güzelliğine mi gidiyorsunuz, öyle ise yol rotanızdaki Salkım Yaylası’nın mis havasını da soluyun diyoruz. Yedigöller, karlar kraliçesi bir şehir olan Erzurum’un gözleri, aynı zamanda da bir kamp inzivası. Üç bin metrelik yüksek bir rakımda bulunan Yedigöller’e yakın konumlanan Salkım Yaylası’nda gökyüzüyle buluşan dağ zirvelerinin eşsiz manzarasını izleyebiliyor, mevsimine göre rengarenk, mevsimine göre bembeyaz bir örtüyle karşılaşabiliyorsunuz. Yedigöller dağ sporları ve olta balıkçılığı ile tercih edilen bir bölge olup, göller bölgesinde yürüyen trekkingcilerin de rotasında bulunuyor. Aynı zamanda Kaçkar Dağları’nın kuzey taraflarından farklı olarak burada kışın dahi güneşi görebiliyorsunuz. Salkım Yaylası Erzurum’un merkezine yaklaşık 200 kilometre mesafede. El değmemiş bir alanda dünyadan uzaklaşmış hissi veren yaylada tuvalet- çeşme ve market dahil hiçbir tesis bulunmuyor.  

Çamlıca Yaylası 

Erzurum’un Tortum ilçesi dünyanın en büyük şelalelerinden olan Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü ile doğaseverlerin çok iyi bildiği bir rota. Şelale – göl bölgesinde piknik ve çadır kampı yapabiliyorsunuz. Tortum’u yaylalarıyla da keşfetmek isterseniz bölgeye çok da uzak olmayan Çamlıca Yaylası hem doğası hem de tertemiz havasıyla görülmeye değer. Çamlıca Yaylası dağın eteklerine serpiştirilmiş ahşap evleri, küçük şelaleleri, şirin dereleri ve yemyeşil patikalarıyla tipik bir Karadeniz yaylası gibi görünüyor. Çamlıca Yaylası Erzurum şehir merkezine 1 saat uzaklıkta ve minibüslerle de gidilebiliyor. 

Sapaca Yaylası 

Erzurum’un Uzundere ilçesinin bir yayla köyü olan Sapaca, deniz seviyesinden ortalama 1.200 metre yükseklikte konumlanıyor. Köyün eski ismi ‘Eşgisor’, köy halkı Sapaca adı yanında ‘Eysor’ ismini de kullanıyor. Yaylanın ortasından geçen dere Tortum Nehri’nin kollarından biri olup, üç yanı tepelik alanlarla bir yanı da Tav Dağı’yla çevreleniyor. Sapaca’ya yaz mevsiminde gelirseniz geleneksel olarak her yıl düzenlenen Puşulu Yaylası şenliklerine de katılabiliyorsunuz. Yayla şenliği sadece doğanın serpilişini kutlamak amacıyla yapılan bir aktivite değil, Kıpçak Türkleri’nden oluşan Sapaca Köyü’nde belki de hiç tanıyıp bilmediğiniz geleneklerle karşılaşıyor, Alabalık dahil nefis Erzurum lezzetlerini de tadabiliyorsunuz. Çağ kebabının en lezzetlisini burada yiyebiliyor, güreş müsabakaları izleyebiliyorsunuz. Yayla rotası eski bir kale ve üç şapeliyle tarihi açıdan da zengin bir rota. Sapaca Yaylası Erzurum şehir merkezine 95, Uzundere ilçesine 9 kilometre mesafede. 

Gez Yaylası

Palandöken dağları

Erzurum Palandöken, Kandilli ve Konaklı merkezleriyle dünya çapında kayak müsabakalarına da ev sahipliği yapmış bir kent. Kentte kayak sezonu ekim – kasım aylarında başlıyor ve kesintisiz 5 ay boyunca devam ediyor. Gez Yaylası da Palandöken’in 2.200 – 2.770 metre yükseklerinde olup kayak yapabileceğiniz bir yayla. Gez Yaylası serbest kayak ve Alp disiplini yarışlarına uygun, profesyonel – amatör tüm kayakçılar hitap ediyor. 54 hektara yayılan ve üç geniş sırtı bulunan yayla diğer kayak merkezleri kadar popüler olmasa da bizce yaylayı görünce kış rotalarınızın vazgeçilmezi olacak.  

Erzurum yaylalarını keşfetmekten keyif alıyorsanız Erzurum'daki kamp alanlarında kamp yapıp doğanın keyfini çıkarmak da size uygun bir seçenek olabilir. Ayrıca şehir keşfinize biraz da yol serüveni eklemek isterseniz Doğu Ekspresi Seferleri ve Tren Yolculuğu Hakkında Her Şey yazımız da Erzurum seyahatiniz için rehber olacak nitelikte. Şimdiden keyifli bir Erzurum gezisi dileriz. 

{search:palandoken-otelleri, Palandöken Otelleri} 

Benzer Yazılar
Yedigöller'de İlkbahar Kampı
Yedigöller'de İlkbahar Kampı
Seyhan Ahen 
04.03.2022
Bir İlkbahar Geleneği: Hıdırellez Bayramı
Bir İlkbahar Geleneği: Hıdırellez Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
19.04.2022
İstanbul'un 12 Ünlü Semt Pazarı
İstanbul'un 12 Ünlü Semt Pazarı
Habibe Tokgöz 
24.10.2013