Öğretmenler Günü Kutlu Olsun! Öğretmenler Günü Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Öneriler

Öğretmenler Günü Kutlu Olsun! Öğretmenler Günü Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Öneriler

Paylaş
Hilal Altuğ  
Eklenme: 21 Kasım 2022
 • Son Güncellenme: 16 Nisan 2024
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun! Öğretmenler Günü Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Öneriler

Hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan, öğrenmemizde, kişisel gelişimimizde, hayata bakış açımızda büyük katkısı olan öğretmenlerimiz, her zaman saygı ve sevginin kaynağı olarak biliniyor. 24 Kasım Öğretmenler Günü ise onları anmak, hal hatır sormak ve ziyaretlerine gitmek için güzel bir vesile.

{ad:0}

Türkiye Cumhuriyeti’nin istikbali için eğitim ve öğretim alanında vermiş oldukları emek ve sunmuş oldukları katkılardan dolayı tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyor, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve rahmetle anıyoruz… Bizi biz yapan tüm öğretmenler, iyi ki varsınız!

Öğretmenler Günü'nün Anlam ve Önemi

90’lı yıllardan beri dünya genelinde kutlanan Öğretmenler Günü, UNESCO’nun tavsiyesi üzerine, 5 Ekim 1966 tarihinde imzalanan "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi"nin yıl dönümünde kutlanır. Her ülkenin kendi kültür ve tarihine göre kutlama şekli değişen Öğretmenler Günü, öğretmenlik alanında mesleğini icra eden çalışanları onurlandırıldığı, yılın en önemli ve kutlu günlerinden biridir…

"Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır."

Atatürk’ün dediği gibi bir milletin ve ülkenin varlığı için en hayati mesleki dallarından biri öğretmenliktir. O yüzden, dünyada ekonomik, ilmi ve sanatsal alanda ilerlemiş tüm devletlerin eğitim sistemleri örnekle gösterilir ve öğretmenlik mesleğini icra eden vatandaşları ne derece önem verildiği bilinir. Öğretmenin toplumdaki rolü ve değerini anlamak, bu yüce görevi yerine getirmenin ne büyük emek ve fedakarlık gerektirdiğini hatırlamak amacıyla Öğretmenler Günü, birçok ülkede 5 Ekim tarihinde kutlanır. Farklı tarihlerde Öğretmenler Günü’nü kutlayan ülkeler bu günü kendi milli benlikleri ve tarihsel geçmişlerine göre şekillendirmiştir. Mesela; Fransa, İtalya, İspanya ve İsviçre Aziz Joseph Calasanz anısına 27 Kasım günü kutlarken, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya modern eğitimin babası John Amos Comenius’un doğum günü olan 28 Mart’ta Öğretmenler Günü'nü kutlar.

Hindistan ve Nepal gibi Uzak Asya ülkelerinde Öğretmenler Günü, Guru Purnima adındaki bir dini bayram olarak kutlanır ve çeşitli ritüeller ve etkinlikler yapılan bu bayram yılın en büyük şenliklerinden biridir. ABD mayısın ilk haftasını Öğretmenler Haftası ilan eder ve o haftanın salı günü "öğretmenleri onurlandırmak ve yaşamlarımıza yaptıkları kalıcı katkıları takdir etmek için bir gün" olarak kutlar.

Öğretmenler Günü Neden Bizde 24 Kasım'da Kutlanır?

Tabii ki, diğer tüm resmi günlerde olduğu gibi Öğretmenler Günü de en anlamlı bizim ülkemizde kutlanır. Atatürk’ün doğumunun 100. yılı şerefine UNESCO tarafında "Atatürk Yılı" seçilen 1981’de, Atatürk’ün "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği günün yıl dönümü, 24 Kasım ülkemizde Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir. Birçok ülkede 5 Ekim 1994 yılında UNESCO tavsiyesi üzerine kutlanmaya başlanan Öğretmenler Günü’nü resmi olarak ilk kutlayan ülkelerden biri olma özelliğine sahibiz.

İlk Öğretmenler Günü 24 Kasım 1981’de ülke genelinde etkinlikler düzenlendi, tüm okullarda kutlamalar ve şenlikler yapıldı. 1928 yılında gerçekleşen eğitim seferberliğinin öncüsü olarak açılan Millet Mektepleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yılda 20.487 derslik açtı, 597.010 kişiye okuma yazma belgesi vererek mezun etti. Bu önemli kutlama gününün Atatürk’ün Millet Mektebi başöğretmeni olarak seçildiği gün kutlanması oldukça kıymetli.

Darülmuallimin'den Köy Enstitüleri'ne Öğretmen Okullarının Tarihi

Çağdaş eğitim ve öğretim kurumlarının ilk temsilcilerini yetiştirmek için "Darülmuallimin" adıyla açılan öğretmen okullarının tarihi 1948 yılına dayanıyor. Eğitim ve öğretmen yetiştirme konularının ne kadar önemli olduğuna Cumhuriyet ilk dönemlerinde de durulmuş, 1920 yılında TBMM’nin açılmasıyla beraber Milli Eğitim Bakanlığı kurulmuştur. Atatürk’ün yaptığı Harf Devrimi ve eğitim inkılapları sayesinde yetiştirilmiş öğretmenler, nüfusun büyük bir çoğunluğuna okuma yazma öğretmeyi başarmıştır. Harf Devrimi yapıldı yılda açılan Halk Dershaneleri’nin bir yıl boyunca yapmış olduğu okuma yazma öğretme çalışmaları sonucu, Latin alfabesine eğitim çalışmaları için doğru bir araç olduğu kabul edilmiş ve Millet Mektepleri altında yeni bir eğitim seferberliği başlatılmıştır. 1929 yılında yönetmelikte yapılan değişiklik ile Millet Mektepleri’nde okuma yazmanın yanı sıra temel vatandaşlık bilgilerinin öğretildiği bir kurum haline geldi.

1940 yılında Anadolu’nun okulsuz ve öğretmensiz kalmaması amacıyla, Hasan Ali Yücel yönetiminde açılan Köy Enstitüleri, eğitim öğretim tarihimizde çığır açan bir proje olmuştur. Ülkenin ulaşımı kolay, elverişli topraklara sahip köylerinde kurulan enstitülerde, temel örgün eğitim verilerek modern tarım teknikleri öğretilmiştir. Günümüzdeki meslek liselerinin öncüsü bir deneme olan Köy Enstitüleri, klasik eğitim sistemlerinden farklı ve ayrışan bir ilke izlemiştir.

Tarım ve endüstriyel alanlarda başarılı gelişmeler gösteren Köy Enstitüleri, maalesef 1948 yılında kapatılmış, Köy Öğretmen Okulları adında bir yeni bir eğitim projesi başaltılmış olsa da 1950 yılında bu okullar da kapatılmıştır… Kültür, sanat, tarım ve bilim alanlarında oldukça aydınlatıcı sonuçlar elde eden Köy Enstitüleri ve Köy Öğretmen Okulları’nın neden kapatıldığı ve devam ettirilmediği bugün bile net bir şekilde açıklanamayan bir durumdur.

Öğretmenler Günü’ne Özel Rotalar

Bu güzel günde doğayla baş başa olmak, öğretmeyi ve bilgilendirmeyi seven tüm öğretmenlerimize ve değerli öğrencilerine iyi gelecek. Öğretmen eşiniz, sevgiliniz ya da arkadaşınız ile gezeceğiniz Kasım ayına özel rotalara, gelin bir göz atalım.

Anıtkabir

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir, Atatürk’ün izinden ayrılmayan, onun ilkelerini gelecek nesillere aktaran öğretmenlerimizin öğrencileriyle sık sık gittiği yerlerden. Ata’mızı ziyaret ettikten sonra bu değerli günde Ankara’nın tarihi ve kültürel güzelliklerini ve botanik bahçelerini de ziyaret edebilirsiniz. Anıtkabir hakkında detaylı bir gezi rehberi incelemek için Hiç Bilinmeyen Özellikleri ile Anıtkabir Gezi Rehberi adlı yazımıza bakabilirsiniz. Ankara’daki konaklayabileceğiniz en iyi otelleri öğrenmek için Ankara Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Sapanca

Sakarya’nın en popüler doğal güzelliklerinden olan Sapanca, huzurlu ortamı, doğa ve hayvan dostu atmosferiyle sakin bir kaçamak sunuyor. Çocuklu ailelerin, öğrencileriyle doğada keşifler yapmayı seven öğretmenlerin ve genç çiftlerin uğrak noktası olan Sapanca’da, göl kenarında uzun yürüyüşler yapabilir, keyifli anılar biriktirebilirsiniz. Sapanca’daki konaklayabileceğiniz en iyi otelleri öğrenmek için Sapanca Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Uludağ

Bursa’nın en gözde piknik ve doğa alanı olan Uludağ, aynı zamanda ülkemizin en gözde kayak merkezlerinden. Kış mevsiminde her yaştan ziyaretçiyi ağırlayan Uludağ tesislerine teleferikle çıkabilir, kayak keyfi yaparak gününüzü güzelleştirebilirsiniz. Kayak mevsimi öncesinde ise Uludağ’ın muhteşem doğasında yürüyüş yapmak kaçınılmaz. Uludağ’daki konaklayabileceğiniz en iyi otelleri öğrenmek için Uludağ Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Edirne

Tunca ve Meriç nehirlerinin nazlı nazlı salındığı Edirne’de, bakir doğanın güzelliklerini ve hareketli şehir hayatının getirdiği ritmi aynı anda hissetmek mümkün. Bulgaristan ve Yunanistan’a yakın konumu nedeniyle özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olan şehirde Mimar Sinan’ın şaheseri Selimiye Camii de kesinlikle görülmeye değer. Edirne’deki konaklayabileceğiniz en iyi otelleri öğrenmek için Edirne Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Kazdağları

Balıkesir ve Çanakkale illerine yayılan, yüksek oksijen seviyesi ve muhteşem doğasıyla her göreni kendine hayran bırakan Kazdağları, doğayla baş başa olmak isteyen öğretmenlerimiz için de vazgeçilmez rotalardan. Kazdağları gezisinde Adatepe, Yeşilyurt gibi eşsiz Kazdağları köylerini keşfedebilir ve akabinde Güre’nin ünlü termallerinde dinlenebilirsiniz. Kazdağları’ndaki konaklayabileceğiniz en iyi otelleri öğrenmek için Kazdağları Otelleri sayfasına bakabilirsiniz. 

Kapadokya

Tarih, medeniyet ve kültür beşiği olarak nitelendirilen, sahip olduğu eşsiz Peri Bacaları ile ünü dünyaya yayılan Kapadokya, dillere destan coğrafi özellikleri ve doğal güzellikleriyle adeta büyülü bir yer. İlkbahar ve sonbahar aylarında daha sakin olan Kapadokya’da balonla gökyüzünde süzülmek ise ayrı keyifli oluyor. Kapadokya'da konaklayabileceğiniz en iyi otelleri öğrenmek için Kapadokya Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.

Seyahatsever Öğretmenlere Özel Hediyeler

Millet Mektepleri’nden modern eğitim kurumlarına giden yolda eğitim ve öğretim tarihinde bize kalıcı katkılarını sunan tüm öğretmenlerimizin önemini yadsıyamayız. Bize dersleri hayatın içinden, hayatı keşfetmeyle öğreten ve bu öğrettiklerinin sevgisini de aşılayan öğretmenlerimiz, yılın her günü hediye almaya ve hatırlanmaya değer. Peki, özellikle bu özel günde seyahatsever öğretmenlerimize ne hediye alalım?

Dünya Küresi

Gezmeyi seven herkesin mutlaka sahip olduğu en değerli obje olan dünya küresi, hayallere dalmak ve dünyayı uzaktan izlemek için ideal. Küreye bakarak bir sonraki rotaya karar vermek ise seyahat tutkunları için en güzel aktivitelerden.

Gez-Kazı Dünya Haritası

Daha önce gidilen ülkeleri veya şehirleri dünya haritasında kazıyarak işaretlemek nasıl bir fikir? Gez-kazı dünya haritası işte tam da böyle bir deneyim sunuyor. Haritadaki ülkelerden gittiğiniz yerleri kazıyarak farklı renklere ulaşıyor ve kendinize bir anı bırakıyorsunuz.

Valiz ve Sırt Çantası

Seyahat etmeyi seven herkes için en kullanışlı eşyalar kesinlikle valiz ve sırt çantaları. Sevdikleriniz ve öğretmenleriniz için güzel ve kullanışlı bir sırt çantası ya da valiz almak hem onları mutlu etmeyi, hem de seyahat anılarında sizin de bir katkınız olmasını sağlıyor.

Pasaport Kılıfı

Uçak motifli, valiz ya da macera resimleriyle kaplı pasaport kılıfları, kişiselleştirilmiş bir hediye olarak çok rağbet görüyor. Sevdikleriniz için özel olarak tasarlayabileceğiniz bu kılıflar, şık ve kullanışlı olmaları sebebiyle de gönülleri fethediyor.

Seyahat Kitapları

Jules Verne, Jack Kerouac, Paulo Coelho, Marlo Morgan gibi dünyaca ünlü yazarların macera ve tutku dolu seyahat kitaplarını öğretmeninize hediye etmek kulağa nasıl geliyor? Geziler ve büyülü yolculuklarla dolu hikayeleri kitaplarda okumak, o maceraları okurken yaşamak için bu tür kitaplar kesinlikle seyahatseverler için en güzel hediye olabilir.

Ajanda - Not Defteri

Yolda seyir halindeyken, seyahat ederken edinilen anıları unutmamak için not tutmak şart. Dolayısıyla seyahatseverler için ajanda ya da not defteri çok ama çok önemli. Siz de gezmeyi ve keşfetmeyi seven öğretmenleriniz için rengarenk not defterleri alabilir, anıların hep canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Keşfi ve Keşfetmeyi Öğreten Tüm Öğretmenlerin Öğretmenler Günü Kutlu Olsun!

Bazen bir ülke, şehir ya da bir toprak parçası, bazen kültürle harmanlanmış diyarlar, müzeler, müzikler, bazen de keşfedilmemiş gelenekler... Tüm bunlar hayatın bir parçası, kocaman, eşsiz dünyamızın kendine has özellikleri olarak karşımıza çıkıyor. Kitaplardan, makalelerden çok şey öğreniyoruz, evet. Ama hiçbir bilgi gözlerimizin içine bakarak bizi sevgisi ve sevecenliğiyle kucaklayan öğretmenimizin aktardığı bilgiler kadar akılda kalmıyor. Keşfet denizinde boğulmaktan bizi kurtaran, yılmadan, usanmadan aynı bilgileri tekrar eden ve bize her koşulda yardım eden tüm öğretmenlerimiz, iyi ki varlar.

Her yeni bilgiyi öğrencilerine aktarmaktan zevk alan, keşfetmeyi bir tutkuya dönüştüren, bizi bilinmez diyarlara sürükleyen öğretmenlerimiz, hep var olun!