UNESCO Mirasına Girmiş Antik Kentlerimiz, Türkiye

UNESCO Mirasına Girmiş Antik Kentlerimiz

Yorum Yok

Rota Önerileri Seyhan Ahen

UNESCO Mirasına Girmiş Antik Kentlerimiz
İlkbahar mevsimi artık kendimize geleceğimiz, keşfetme arzusu ile harekete geçeceğimiz ve yollara koyulacağımız bir dönem. Havaların ısınması, çiçeklerin açmasıyla birlikte Türkiye'de gezilecek ve görülecek oldukça fazla yer mevcut. Gerek tarihi gerek kültürel miraslar içerisinde keşfedilmesi gereken şehirlerimizde binlerce yıldır ayakta duran, kadim toplulukların yaşadığı antik kentler mevcut. Unesco Dünya Miras Listesi'nde yer alan bir çok antik kent var Türkiye'de.

Dünya çapında bir örgüt olan Unesco, tüm dünyada korunması gereken tarihi ve kültürel yapıları ele alan, ‘'kültürel miras'' olarak değerlendiren ve bu yapıları koruma altına alınmasını sağlayan bir kuruluş. Ülkemizde de bu kavramda değerlendirilen ve koruma altına alınan 19 tarihi yer mevcut. Bunlar içerisinden en önemli ve Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken Unesco Dünya Miras listesindeki beş Antik kenti sizler için derledik. Hazırsanız, Unesco Dünya Mirasları Listesinde yer alan Antik kentleri berbaer keşfedelim.

1- Nemrut Dağı Ören Yeri, Adıyaman

UNESCO Mirasına Girmiş Antik KentlerimizListeye 1987 yılında giren Nemrut Dağı ve çevresi, Kommagene Krallığından günümüze kadar gelebilmiş, değeri çok sonradan bilinen ve korunmaya çalışılan bir kültürel mirasımız. Adıyaman'ın Kahta ilçesinde 2150 metre yükseklikteki Nemrut Dağının doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmış olan mezar ve anıtsal heykellerin, dönemin kralları için yaptırıldığı düşünülmektedir. 1881 yılında bölgede görevli Alman bir mühendis tarafından tesadüfen keşfedilen heykeller, Osmanlı dönemindeki çalışmalarla da korunma altına alınmıştır. Tanrı ve Tanrıça heykellerinin yanı sıra Pers İmparatorluğunun simgesi olan Kartal ve Aslan gibi hayvan heykelleri de bulunmaktadır.

Nemrut Dağı'na Nasıl Gidilir?

Bölgeye Adıyaman, Gaziantep veya Malatya üzerinden turlarla gidilebildiği gibi araç kiralayarak kendi imkanlarınızla da çıkabilirsiniz. Gün doğumu veya gün batımı turlarından birini seçerek heykelleri ve bulunduğu manzarayı bu saat dilimlerinde görmenizi tavsiye ederiz. Her iki durumda da yanınızda mutlaka kazak, polar, mont veya battaniye gibi kalınca giyecekler olsun. Gün doğumu öncesi veya gün batımı sonrası dağda olacağınız için hava bir hayli soğuk oluyor.

Hotel Euphrat Nemrut

    Otel
  • Sırakaya Mah /
  • Kahta /
  • Adıyaman

2- Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa

UNESCO Mirasına Girmiş Antik KentlerimizSon yıllarda ülkemiz adına en sevindirici ve en ilginç keşiflerden birisi olan Göbeklitepe, insanlığın en eski ve en büyük inanç merkezi olarak kabul edilmesi ile birlikte tüm tarihi alt üst etti. Yıllardır Mısır piramitleri bu anlamda en eski ve ilk tarihi değer olarak bilinirken, Göbeklitepe'de yapılan keşiflerle bu ezber bozuldu. 2018 yılında Unesco Dünya Miras Listesine giren Göbeklitepe, Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt öncülüğünde başlatılan kazılarla birlikte aslında bölge 20 yıldır gün yüzüne çıkmayı bekleyen bir dini merkez. Tapınma merkezi olarak kullanıldığı düşünülen bölgede T şeklinde anıtsal dikilitaşlar yerin altında bulunmuş, yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu taşlar üzerinde üç boyutlu çeşitli hayvanlara ait kabartmalar, insanlara ait el, parmak ve kol motifleri görülmüştür. Kazılardan çıkarılan bazı eserler merkezde bulunan Şanlıurfa Müzesi'nde sergilenmektedir. 2019 yılında Türkiye'de Göbeklitepe yılı ilan edildi ve tarihin akışını değiştiren bu kültürel miras, ileriki zamanlarda dünyada çokça adından söz ettirecek gibi duruyor. Daha detaylı bilgi almak için Göbeklitepe Keşfi adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Göbeklitepe'ye Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa'dan 18 km uzaklıkta, Örencik köyü yakınlarında yer alan Göbeklitepe müzesini yılın her zamanı ziyaret edebilirsiniz. Şanlıurfa'dan veya havalimanından araç kiralayarak bu bölgeye gelmenizi tavsiye ediyoruz.

Asil Otel

    Otel
  • Haliliye /
  • Merkez /
  • Şanlıurfa

Tesis Fiyatı

28 Mart 2023 giriş oda fiyatı

1197 TL

En Uygun Fiyata Git

3- Efes Harabeleri, İzmir

UNESCO Mirasına Girmiş Antik KentlerimizAntikçağ'da Anadolu'nun başkenti olma unvanına sahip, günümüzde kocaman bir açık hava müzesi olan Efes Antik Kenti, döneminde görkemli bir şehir olmasının izlerini hala taşıyor. Hellenistik ve Roma döneminin izlerini her yerde görebileceğiniz yapılarıyla Efes Antik kenti, 2015 yılında Unesco Dünya Mirasları Listesine girmiştir. Her dönemde ticari ve politik bir merkez olan Efes Kenti, M.Ö. 7000 yıla kadar uzanan tarihi boyunca Asya ve Avrupa kıtaları arasında en önemli kapı ve ayrıca bir liman kentiydi. 125 yıla yakın yapılan kazı çalışmalarıyla günümüzdeki şeklini alan Efes Antik kenti, hala bitirilemeyen ve gün yüzüne çıkmamış bölgeleri de içerisinde bulunduruyor. Sadece antik kent içerisinde bulunan en önemli kalıntı Celcus Kütüphanesini görmek için bile buraya defalarca gelinir.Daha detaylı bilgi için Efes Antik Kenti adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Efes Harabeleri'ne Nasıl Gidilir?

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Antik kente ulaşım minibüslerle kolayca yapılmaktadır. Dilerseniz İzmir'den kiralayacağınız araçla da buraya kolaylıkla gelebilirsiniz.

Cadde 75 Otel

    Otel
  • Alaçatı /
  • Çeşme /
  • İzmir

Tesis Fiyatı

28 Mart 2023 giriş oda fiyatı

1499 TL

En Uygun Fiyata Git

4- Ani Harabeleri, Kars

UNESCO Mirasına Girmiş Antik Kentlerimiz2016 yılında Unesco Dünya Mirası Listesine katılan, Kars ili sınırlarında yer alan Ani Harabeleri, Arpaçay nehri boyunca uzanan, günümüzdeki Ermenistan ve Kars ili sınırında yer almaktadır. 961-1300 yılları arasına kadar uzanan ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış kentin ilk kurucusu Pakraduni Hanedanlığı'dır. Ermeni hükümdarlara yıllarca başkentlik etmiş bölgede Bagratlılar, Bizanslılar, Selçuklular, Gürcistan hükümdarları ve son olarak Moğollar hüküm sürmüş. Moğol istilasında bir hayli zarar gören şehirden günümüze oldukça az sayıda eser kalmıştır. Daha detaylı bilgi için Ani Harabeleri adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ani Harabeleri'ne Nasıl Gidilir?

Türkiye'nin bir diğer açık hava müzesi niteliğinde olan Ani Harabelerini gezmek için tüm gününüzü ayırmakta fayda var. Kars merkezden araç kiralayıp gelinebileceği gibi, günübirlik tur firmaları ile de bölgeye gelebilirsiniz. Ziyaret için en güzel dönem bahar dönemleri ama karlar altında bu kenti görmekte oldukça farklı bir deneyim olacaktır.

Doğukan Apart Otel Kars

    Apart Otel
  • Şahindere Mah /
  • Kağızman /
  • Kars

Tesis Fiyatı

28 Mart 2023 giriş oda fiyatı

1499 TL

En Uygun Fiyata Git

5- Hattuşa Antik Kenti, Çorum

UNESCO Mirasına Girmiş Antik Kentlerimiz1986'da Unesco Dünya Mirasları Listesi'ne giren, Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunan Hattuşa, yüzyıllar boyunca Hitit İmparatorluğu'na başkentlik yapmış, dönemin en önemli merkezlerinden birisi olmuştur. 1834 yılında Fransız gezgin Charles Texier tarafından keşfedilen Hattuşa, 1900'lü yılların başında başlayan kazılar sonrasında gün yüzüne çıkmış ve M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu'nun en büyük imparatorluklarından biri olan Hititlilere ev sahipliği yaptığı öğrenilmiştir. Büyük Kral IV. Tudhaliya döneminden kalan tapınaklar, kraliyet yapıları ve surlar günümüze kadar gelen kalıntılardır. Hattuşa Antik Kenti hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Hattuşa Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Bölgeye kendi aracınızla veya kiraladığınız bir araçla gelmenizde fayda var. Çok geniş bir alana yayıldığı için, Boğazkale ilçesine geldikten sonra haritalar yardımıyla arabayla tüm antik kenti kolayca gezebilirsiniz.

Durak Otel Çorum

    Otel
  • Mihrihatun Mah /
  • Kargı /
  • Çorum

Tesis Fiyatı

28 Mart 2023 giriş oda fiyatı

618 TL

En Uygun Fiyata Git
Son İncelenenler
E-mail bültenimize abone ol. Türkiye'yi bizimle keşfet :)