Çadır nasıl seçilir? Uyku tulumu nasıl seçilir? Tüm sorularınıza cevaplar bu yazıda! Alışverişe çıkmadan önce sizler için derlediğimiz A’dan Z’ye Kamp Malzemeleri Listemizi mutlaka gözden geçirmenizi öneririz. Kamp denilince ilk akla gelen çadır, uyku tulumu ve matınız ne kadar konforlu olursa, kamptan alacağınız keyif de o kadar büyük olur. İddia ediyoruz, bir kere kamp hayatına alıştınız mı, bir daha otellere asla para vermeyeceksiniz. Şimdi bize kulak verin. Zira bu bilgilerin hepsi yaşanılan tecrübeler üzerine yazıldı.
{ad:0}Önce işe temel kamp malzemelerinden başlayalım. Nedir bu temel kamp malzemeleri kısaca listeleyelim;
Kamp yapmak isteyenler için en önemli ve korunaklı malzemelerin başında kamp çadırı geliyor. Doğada evinin yerine geçecek çadırı seçerken kaliteli ve dayanıklı malzemelere yönelmek oldukça önemli. Kamp çadırını nerede ve hangi mevsimde kullanacağına göre ürün seçimi yapabilirsin. Dört mevsim kamp yapmayı planlıyorsan dört mevsimlik bir çadır alabilirsin. Sana tavsiyemiz mümkün mertebe tek katlı çadırlardan kaçınman. Sineklikli iç çadır ve dış çadır brandasından oluşan çift kat çadırlarda ısı farkından dolayı yoğunlaşma oluşmaz. Böylece sen de nemli ıslak bir uyku tulumuyla uyanmazsın.
Kamp yapmaya başlayacak olan pek çok kişinin aklında mat gerçekten gerekli mi sorusu yer alıyor. Mat uyku tulumunun altına serilen genelde hafif köpük bir malzemedir. Mat, yapısı gereği hem zemindeki engebelerin hissedilmesini azaltıyor hem de soğuk havalarda ısı kaybını engelliyor. Mat alırken kamp için yapılmış ürünler olmadığı için daha kalın yapıdaki süngerleri alman, çok daha konforlu bir deneyim elde etmeni sağlayabilir. Bütçeni zorlamaz ise akordeon şeklinde katlanan ve yalıtımlı olan mat modelleri başlangıç için iyi bir seçim olabilir. Daha sonra kamp yapmayı sevdiğine karar verirsen şişme mat alabilirsin.
Piyasada baktığında ucuzundan pahalısına pek çok kamp çantası seçeceği görürsün. Kampın yanı sıra hiking/trekking gibi doğa yürüyüşü de yapacak mısın? Kendine sorman gereken en önemli soru bu. Eğer işin içinde sırt çantalı ve uzun yürüyüş parkurlu bir aktivite varsa o zaman vücut yapına uygun beli destekli ve uzun yürüyüşler için dizayn edilmiş bir kamp/sırt çantası almanı tavsiye ederiz. Kampa özel sırt çantası seçerken ihtiyaçlarınızı iyi bilmeniz son derece önemli. Özellikle çok bölmeli sırt çantaları kamp yapanlar için ideal özellikleri sunuyor. Aynı zamanda yükünüzü dengeli taşımak açısından da sırt çantaları önemli bir görev üstleniyor. Böylece yukarıda kısaca listelediğimiz tüm malzemeleri kamp çantası ile kamp alanına taşıman kolay olur.
Kamp esnasında yemek yapmak, işin hem keyifli hem de zahmetli kısmı. Bu işi daha kolay hale getirmek için kamp alanına uygun araç gereçler seçebilirsin. Kamp ateşinde yemek pişirmek istiyorsan, buna özel olarak hazırlanan eşyaları ya da döküm malzemeleri tercih edebilirsin. Bunun yanı sıra kamptaki yemekleri uzun süre saklamak için de sıcak ve soğuk tutan ürünlerden yardım alabilirsin.
Temel ihtiyaçların için bütçe ayırdın. Şimdi sırada planlama aşaması var. İlk kamp deneyimimi hatırlıyorum da sırt çantam gereğinden fazla doluydu yine de bir şeyler eksik ve zaman zaman zordu. Çok normal çünkü bilmemiz gereken pek çok şey vardı. Endişeye gerek yok! Mutlu bir kampçı olmak zor değil. Hepimiz bir zamanlar acemiydik. Tüm bunları daha sonra, ateş başı muhabbetlerinde gülerek anlatacaksın. Nihayetinde her kamp deneyimde her zaman yeni şeyler öğreniyoruz.
Yine de senin ilk deneyimini kolaylaştırmak istiyorum. Bunun için birtakım öneriler hazırladım. Evet, sen deneyimli olan! Kendi önerilerini ilk defa kamp yapacaklar için yorum kutusuna yazmayı unutma.
Nereye gideceksin? Deniz kenarı mı? Dağ mı? Orman mı? İçinde ortak mutfağı ve banyosu olan bir kamping mi yoksa pek kimselerin olmadığı doğada inzivaya çekileceğin bir yer mi? Nerede kamp yapılır? Bize soracak olursan ilk kamp deneyiminde ufak bir köye, kasabaya yakın kurulu düzenli bir kamping tercih etmen. İstanbul’a yakın kamp alanlarını inceleyebilirsin. Araçla veya toplu ulaşım ile ulaşımın da kolay olduğu bu alanlarda diğer kampçılarla da tanışabilir fikir alışverişinde bulunabilirsin. Herhangi bir yerde ilk kamp deneyimini yaşayabilirsin ama pişman olmamak için akıllıca bir tercih yap. Ayrıca bir anda ormanın içinde tek başına çadır kurman senin için zorlu olabilir.
En Önemli Kural: Kamp Yapacağın Yeri Araştır!
Kamp alanı seçimini yaparken mutlaka bölgeyi araştır. Mesela bir milli parkta çadır kurmayı düşünüyorsan flora ve faunası nedir, hangi hayvanların yaşam alanıdır gibi detayları incele. Çok uzaklara gitmeden Ankara’ya yakın kamp yapabileceğiniz doğa harikası yerler bahsettiğimiz bu doğal hayatı gözlemlemek için bulunmaz fırsat.Yeni şeyler öğrenmek için harika bir yol. Aynı zamanda bu bilgiler pek çok şeye hazırlıklı olmanı da sağlayacak. Eğer yangın için hassas bir bölge ise bu gibi detaylara da ulaşabilirsin. Belki de çadır kurmak istediğin yer bir su kaynağına yakın. Bu sayede su taşımak zorunda da kalmazsın.Bu tavsiyeden ziyade ilk kuralımız. Kaç kişiyle gideceğiniz hiç önemli değil, eğer içinizde bir kişi bile daha önce kamp yapmamışsa bir hayli zorluk yaşarsınız. Doğayla iç içe olmak, kuş sesleri ile uyanmak, ateş etrafında toplanmak güzel de, doğayla mücadele etmekten uzaksanız, hatta ateş yakmayı bile bilmiyorsanız bu tatil size zehir olarak geri döner. Kamp tecrübesi olan biriyle giderseniz eğer, çadırınızı nereye, nasıl kuracağınız, ne şekilde ateş yakacağınız, nasıl yemek pişireceğiniz, yanınıza ne almanız gerektiği ve daha pek çok şeyle ilgili sorunlarınız ortadan kalkacak demektir.
Telefonuna veya bir not defterine kampa giderken yanına alman gerekenleri maddeler halinde not al. Eğer kamp alanında, önemli bir şeyi almayı unuttuğunu fark etmek istemiyorsan, sakın üşenme ve mutlaka bir liste yap. Eşyalarını çantana yerleştirdikten sonra listede işaretleyebilir, aklına yeni gelenleri not edebilirsin. Hepsi bu kadar kolay! Peki bu olmazsa olmaz kamp malzemeleri nelerdir diye soracak olursan kısa bir liste yapalım.
Elbette bu listeyi kendi kişisel ihtiyaclarına göre şekillendirebilirsin.
Gelelim en sevdiğim bölüme kamp yemeği. Planlarında kampta yemek pişirmek de var ise ilk sırada eklenecekler;
Kampta yemek pişireceksen mutlaka önceden öğünlerini planla. Mesela kamp kaç gün, yakında yiyecek alabileceğin yerler var mı? Sadece konserve veya hazır yemek mi tüketeceksin? Bu sorulara en doğru yanıtları verecek kişi sensin. Markete gitmeden önce mutlaka bir liste yap böylece bütçeni de ayarlayabilirsin. Bu arada yanına sevdiğin enerji yiyeceklerinden, hızlı atıştırmalıklardan almayı da unutma! Ben en çok kuru üzüm ve yer fıstığını karıştırıp canım tatlı istediğinde atıştırmayı seviyorum.
Kampa giderken kendinize ait güzel bir yemek takımınızın olması büyük kolaylık sağlayacaktır. İsviçre kökenli Wildo markasının üretmiş olduğu 6 parçalık Wildo Explorer Kit Dış Mekan Yemek Takımı bu ihtiyacınızı sonuna kadar karşılıyor. Leke tutmayan ve en önemlisi bakteri üremesini engelleyen bileşenlerden oluşan yemek takımlarında kamp tariflerinizi keyifli bir şekilde yapabilirsiniz. Aynı zamanda çok hafif olduklarından çantanızda yokmuş gibi hissettiriyor.
Kampın keyfi gece ayrı bir güzel oluyor. Gün boyunca farklı yerleri gezdikten, doğa manzaraları izlemekten başınız döndükten ve yorulduktan sonra oturup hoş sohbet etmek ve günü değerlendirmek gibisi yok. Bu noktada ortamda kimseyi rahatsız etmeyecek seste çalan güzel bir müzik ve loş ışık gibisi yoktur. Tam bu anda devreye FreeCamp markasının FreeCamp Calcus Kamp Lambası modeli giriyor ve tüm kamplarınız için ışık ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor. Patlamayan sağlam ampulleri sayesinde sadece loş ışık için değil ciddi aydınlatmalar için de kullanabilirsiniz. Ayrıca kitap okumayı veya masa oyunları oynamayı seviyorsanız bu aktiviteler için tasarlanmış, göz yormayan bir modu da var. Gaz lambası şeklindeki tasarımı nostaljik ve doğa konseptine uygun hissettirirken taşıma ve çadırınızın askısına asma kolaylıkları da sağlıyor. Kısacası bu lambayı satın aldığınızda her türlü aydınlatma ihtiyacınızı gidermiş oluyorsunuz. Ürünün 3 adet AAA pil ile çalıştığını ve az güç tükettiğini de belirtelim.
Kabul edelim ki kamp yaparken dağınıklığın önüne geçmek biraz zor olabiliyor. Büyük sırt çantaları, yemek takımları, yedek kıyafetler, yedek ayakkabılar vesaire derken aradığımız toka, dudak kremi, çakı ve kulaklık gibi küçük şeyleri pek bulamayabiliyoruz. Bu durumlarda Flintronic Bel Çantası gibi pratik bir çantanız olursa çok rahat edersiniz. Özellikle çadırınızdan çok uzaklaşmadığınız senaryolarda bel çantanızı takıp rahatlıkla işinizi görebilirsiniz. Çıt çıtlı takma yerleri olsun, su geçirmez ve darbelere dayanıklı kumaşı olsun son derece pratik ve kullanışlı bir ürün. Fiyatının hakkından fazlasını verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İçine çok rahat bir şekilde küçük bir el feneri, çakı, telefon, cüzdan ve powerbank gibi ürünleri bir arada sığdırabilirsiniz. Kaliteli fermuarları sayesinde takılma gibi sorunlar da çıkarmıyor. Kampınızdaki her türlü senaryoda size güzel bir yoldaş olacaktır.
Kamp yaparken arkadaşlarınızla zevkli aktiviteler yapmak harika bir keyif. Bunun en güzel çözümlerinden biriyse herkesin sevdiği, eğlenceli bir kutu oyunu olabilir. Gruplar için hali hazırda pek çok kutu oyunu zaten var, kart oyunlarıysa iki kişi gayet keyifli oynanabiliyor. Biz ise bir klasik olan Monopoly Düello Zamanı versiyonunu öneriyoruz. Bilindiği gibi Monopoly, saatlerce hatta bazı durumlarda günlerce uzayabilen bir oyun. Düello Zamanı versiyonu ise bunun önüne geçiyor fakat keyfinden hiç taviz vermiyor. Oyun formatını iki kişiye göre ayarladığından baş başa yapılan kamplar için biçilmiş kaftan. Diğer kutu oyunlarına kıyasla en büyük özelliğiyse küçük ve taşınabilir olması. Kolaylıkla çantanıza atabilir ağırlık bile hissetmeden kampınıza götürebilirsiniz. Katlanabilir dizayna sahip bir oyun platformuna da sahip olduğundan tıpkı tavladaki gibi taşları içinde muhafaza edebiliyorsunuz. Eğer oyunu da severseniz kamp deneyiminizin vazgeçilmez bir parçası haline gelebilir.
Kamp deneyiminden önce kamp ekipmanlarını denemen çok önemli. Eğer bahçen yoksa evde bile çadırını kurmayı deneyebilirsiniz. Pratik yapmak size hız kazandıracak. Fenerlerin, ocağın ve diğer malzemelerin sorunsuz çalıştığını kontrol et. Kamp alanına geldikten sonra sorunlarla karşılaşmak istemezsiniz.
Henüz kıyafet için bütçe ayırmadıysan sorun yok. Eski spor kıyafetlerinle kampa gidebilirsin. Böylece çimen ve topraktan lekelenince üzülmezsin. Ancak kampçılığı ve doğa yürüyüşlerini sevdiysen kıyafet için de en kısa zamanda bütçe ayırmanı tavsiye ederiz. Outdoor spor malzemeleri satan dükkanlardan edinebileceğin sentetik teri dışarı atan kıyafetler, esnek pantolonlar, yürüyüş çorapları ve buff (boyunluk) kamp deneyimini senin için kolaylaştıracaktır. Ayrıca yanında sıcaktan ve güneş ışınlarından korunmak için mutlaka güneş gözlüğü ve geniş siperlikli şapka da bulundurmalısın. Havanın aniden soğuması, irtifa farkından dolayı serinlemesi, ani yağışlar için kat kat giyinmelisin. Bunun için de çantana bir polar ve bir de yağmurluk atmayı unutma.
Çadırına girip ışığını yaktıktan sonra beklemediğin bir misafirle karşılaşmak istemezsin. Bu yüzden sinekliğini açık unutmamaya özen göster. Ayrıca sadece seni ısırabilecek böceklerden değil uykunu kaçırabilecek sineklerden de koruyacak.
Kamp ateşi güvenliği çok önemli. Ateş yakarken çok dikkatli olmalısın. Ayrıca her kamp bölgesinde ateş yakılmayabilir. Bazı yerler daha yüksek yangın tehlikesine sahip olabilirler. Böyle bir durumda riske girmeyin ve ateş yakmayın. Her şeyden önce ateş yakacağınız bölgeyi ve etrafındaki genişçe bir alanı yanabilecek yaprak ve dallardan temizleyin. Mümkünse taşlardan etrafını çevirdiğiniz altı toprak bir alan yaratın. Minik ve kuru dalları aralarında hava alabilecekleri boşluklar olacak şekilde taşlarla çevrili alanda küme haline getirip en alttan başka kuru bir dalla tutuşturun. Elinizin altında çeşitli boylarda kuru dallar olsun. İlk yaktığınız ateş kuvvetlendikçe kuru dallar ve odun parçalarıyla besleyin.
İlk numara ile birçok yerde baş edebiliyoruz ama iki numara bizi strese sokabilir. Kamp alanları zaten ortak kullanımlı bir tuvalete sahiptir. Peki ya ormandaysak ne yapacağız? Tenha ve sudan uzak bir yer bulun, küçük bir çukur kazın ve işinizi bitirdikten sonra üzerini iyice örtün. Kullanılmış tuvalet kağıdını/ıslak mendilleri de mümkünse kilitli bir torbada biriktirip dönüşte çöp konteynırına atabilirsiniz. Bu arada çömelmeden önce zehirli sarmaşıklara, böceklere ve hayvan yuvalarına da dikkat etmeyi unutma.
Kamp yapmanın Size kazandıracağı 9 Şeyden ilki stresten uzaklaşmanız. Bunun için daha iyi bir zaman olabilir mi? Şehirden, üzücü ve sıkıcı haberlerden, insanlardan kaçmak için kendini doğaya attın ve karşındaki harika manzara yerine hala telefonuna mı bakıyorsun? Sosyal medyadan biraz uzaklaş ve şarjın da önemli durumlar için kalsın. Bu arada yeri gelmişken bütçene uygun güneş enerji paneli edinebilirsin. Acil bir durumun ne zaman insanın başına geleceği belli olmaz.
Lütfen kamp yaptığın alanı tertemiz bırak. Kendi atığını, pisliğini arkanda bırakma. Hatta elinden geldiğince atık çıkarmamaya çalış. Sıfır atık deneyimi için kamptan daha güzel bir yer neresi olabilir ki? Çıkan atıkları bir poşette biriktir ve en yakın atık konteynırlarına kadar yanında taşı.
Tüm bunları okuduktan sonra kendini güvende ve ilk kamp deneyimine çıkmaya hazır hissediyor musun? Süper! O zaman hazırlanmaya başla. Şunu da aklından çıkarma, kamp yaptıkça bazı şeyler daha kolay olacak. Bir gecede kimse kamp uzmanı olmaz.