Kastamonu Gezi Rehberi
+ 1 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Kastamonu Gezi Rehberi

Karadeniz Bölgesi'nin batısında yer alan ve Evliyalar Şehri olarak bilinen Kastamonu, tarihi geçmişi ve kültürel zenginlikleri yanı sıra doğal güzellikleri ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Bu güzide şehrimiz için tatil planınızı yapmadan önce Kastamonu gezi rehberi yazımızı inceleyebilir ve kendi planınızı oluşturabilirsiniz.

Kastamonu Hakkında

Kastamonu haritası ülkemizin Karadeniz kıyılarının batısında yer alan ve Küre Dağları ile Ilgaz Dağları tarafından çevrili olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede birçok alternatif turizm çeşidini bir arada bulabileceğiniz bir şehir olarak eşsiz bir tatil destinasyonu oluyor. Kastamonu hangi bölgede diye soracak olursanız Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunduğunu söyleyebiliriz.

Sessiz, sakin ve huzurlu ortamı ile bilinen Kastamonu, binlerce yıllık tarihi geçmişi ile de dikkatleri üzerine çekiyor. M. Ö. 64. yy'a kadar uzanan Kastamonu tarihi , Milli Mücadele'de önemini devam ettirdiği söyleniyor.

Kurtuluş Savaşı dönemi süresinde en çok şehit verilen şehirlerden biri olarak kayıtlara geçen Kastamonu, İstiklal Yolu'nun başlangıcı olan İnebolu'yu da sınırlarında barındırıyor. Ayrıca Şapka İnkılabı'nın da ülkemize duyurulduğu şehir olarak bilinen Kastamonu, tarihi öneminin yanı sıra binlerce yıllık kültürel mirası ve doğal güzellikleri ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Karadeniz'in sakin ve huzurlu ortamı ile bilinen Kastamonu şehrinde tarihi bir gezi geçirebilir, binlerce yıllık tarihten gelen kültürel mirasları inceleyebilir ve doğal güzelliklerle dolu olan bu şehirde Karadeniz ikliminin tüm inceliklerini yakalayabilirsiniz.

Birbirinden güzel tarihi ilçeleri ile Anadolu mimarisini yaşayabilir ve yılın tüm yorgunluğunu atabileceğiniz sakin ve huzurlu bir ortama kavuşabilirsiniz. Yıl boyu yağış alan iklimi nedeniyle yaz ya da kış aylarını tercih edebileceğiniz şehirde dilerseniz kış sporları ile tatilinizi Ilgaz Dağı ya da Küre Dağları kayak merkezlerinde geçirebilirsiniz.

Dağ evleri ya da tarihi Kastomonu evlerini tercih edebilir ve sevdikleriniz için romantik bir tatil geçirme imkanı bulabilirsiniz. Doğa ile başbaşa bir tatil için turlara katılabilir ya da ailenizle hiking, trekking aktiviteleri düzenleyebilirsiniz.

Evliyalar şehri olarak bilinen Kastamonu, aynı zamanda inanç turizmi için de en çok tercih edilen şehirlerden biri olarak biliniyor. Bölgede en az 800 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk-İslam Kültürü'nün izlerini taşıyan birçok tarihi mekanı bir arada bulabilirsiniz.

Şehir mimarisinin sembolü haline gelen Kastamonu Konakları'nı şehrin sokaklarında görebilir ve Anadolu tarihinde bir yolculuğa çıkmış gibi hissedebilirsiniz. Şehrin huzur veren sessiz ve sakin ortamı ile yılın tüm yorgunluğunu atabileceğiniz uzun soluklu tatiller geçirebilir ya da Karadeniz turunuz için kısa bir durak olarak listenize ekleyebilirsiniz.

Kastamonu Harita ve Yol Tarifi

Kastamonu'ya nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, şehre hava yolu ya da kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kastamonu'da bulunan bir adet havalimanına, haftanın belirli günleri düzenlenen havayolu seferlerini tercih ederek ulaşabilirsiniz.

Kastamonu'ya ulaşım için daha sık tercih edilen kara yolunu tercih edebilir ve kendi aracınızla ya da hemen her şehirden her gün düzenlenen otobüs seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Akıllı telefonlarınızdan uygulamalar vasıtasıyla rahatlıkla ulaşabileceğiniz Kastamonu yol tarifi ile rahat bir yolculuk yapabilirsiniz.

Kastamonu harita itibariyle İstanbul'dan ulaşım yaklaşık 515 km ile sağlanırken, Ankara'dan 238 km'lik bir yol ile Kastamonu'ya ulaşabilirsiniz. Özellikle kış aylarında oldukça kolaylık sağlayan ve İç Anadolu ile Karadeniz'i bağlayan bir proje olarak hayata geçirilen Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli üzerinden geçebilirsiniz.

Yol boyu geçeceğiniz birçok güzide şehirde duraklayabilir ya da konaklayabilirsiniz. Kastamonu turizm açısından ziyaret edilecek birçok şehrin başında geliyor. Ulaşım imkanların da elverişli olmasıyla Kastamonu, dilediğiniz zaman düzenleyebileceğiniz kısa ya da uzun tatil listelerinde yerini alabilir.

Kastamonu Hava Durumu ve İklimi

Ülkemizin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan ve Karadeniz iklimi özelliklerinin görüldüğü Kastamonu, yıl boyu yağış alan şehirlerimizden biri olarak karşımıza çıkıyor. Karadeniz Bölgesi yer şekilleri nedeniyle bölgede iki çeşit iklim özellikleri görülüyor.

Kıyının hemen yanında, kıyıya paralel uzanan sıra dağlar nedeniyle kıyı kesimlerde Karadeniz iklimi görülürken, iç kesimlere gidildikçe karasal iklim özellikleri görülüyor. Dolayısı ile Kastamonu'nun kıyı kesimlerinde Karadeniz iklimi özelliklerine rastlanıyor, kıyıya paralel uzanan İsfendiyar Dağları'nın etkisiyle de iç kesimlerinde de karasal iklim özelliklerini taşıyor.

Kastamonu'nun yıllık ortalama sıcaklığı 10 derece civarında ilerlerken, yıllık yağış miktarı da yaklaşık 500 mm civarında görülüyor. Yıl boyu yağış alması nedeniyle bitki örtüsü bakımından da zengin olan il topraklarının büyük bir çoğunluğunu oluşturan Kastamonu ormanlarında kayın, köknar, çam, gürgen ve kestane gibi ağaçlara rastlayabilirsiniz.

Kastamonu hava durumu elverdiğince yaz aylarının serinliği ile bölge keşfini rahatlıkla tamamlayabilir, kış aylarının elverişli iklim koşulları ile de kış sporlarını gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Kastamonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kastamonu'nun Neyi Meşhur?

Tarihi ile dikkat çeken kültürel mirasları ile göz dolduran bu şehrin birbirinden meşhur yöresel lezzetleri ile yemek listelerinize yenilerini ekleyebilirsiniz. Her ne kadar bir Karadeniz şehri olsa da Kastamonu'nun neyi meşhur sorusunun cevabını Taşköprü sarımsağı olarak verebiliriz. Ülkemizin en meşhur ve lezzetli sarımsağı olarak bilinen Taşköprü sarımsağını, Kastamonu'nun bir ilçesi olan Taşköprü'den edinebilirsiniz. Ayrıca gurmelerin dikkatini çeken birçok lezzeti de ülkemize kazandıran Kastamonu'nun meşhur mutfağında yöreye özgü lezzetleri deneyebilirsiniz. Yufka üzerine hindi eti ve cevizle servis edilen ve yörenin en meşhur lezzetlerinden biri olan bandumayı restoranlar da deneyebilirsiniz. Özel günlerde hazırlanan ve ağır ağır pişen etin kattığı lezzetle kuyu kebabını tadabilir ve muhteşem lezzeti tarif defterlerinize ekleyebilirsiniz. Ülkemizin hemen her yerinde bulabileceğiniz etli ekmeği bir de Kastamonu'da denemeli ve açılan ince hamurla sacda pişen bu ekmeğin lezzetine hayran kalabilirsiniz. Pastanelerden ve fırınlardan İnebolu simidi satın alabilir ve evlerinize bolca götürebilirsiniz. Ayrıca tatlı olarak pişmaniye ve saray helvası karışımı olan çekme helva ise sevdiklerinize götürebileceğiniz lezzetli bir Kastamonu anısı olabilir.

Kastamonu'nun Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Karadeniz'in bu huzur dolu şehrinde alternatif turizm çeşitlerini bulabilirsiniz. gezilecek yerler bakımından da zengin olan bu şehirde sizler için birkaç öneride bulunabiliriz. Tarihseverler için Pompeipolis Antik Kenti, Kastamonu Kalesi, Saat Konağı, Liva Paşa Konağı, Etnografya Müzesi gibi bir çok tarihi alan bulunabilir. İnanç turizmi için ise Evkaya Mezarları, Nasrullah Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri Külliyesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Doğaseverler ise İncekaya Kanyonu, Ilgarin Mağarası, Küre Dağları Milli Parkı, Ilgaz Dağı Milli Parkı gibi birçok yeri ziyaret edebilirler.

Kastamonu'ya Ne Zaman Gidilir?

Ülkemizin kuzeyinde, hemen her mevsimde yağış alan Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Kastamonu'ya ne zaman gidilir sorusu için öncelikle geçirmek istediğiniz tatile karar vermelisiniz. Özellikle yılın ilk aylarında kış sporları yapma imkanı bulabilir, bahar aylarında ise Karadeniz'in eşsiz doğasında yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz geziler düzenleyebilirsiniz. Ilık bir havada tarihi gezi tercih eder ve doğa ile başbaşa olabileceğiniz vakitler yaratmak isterseniz bahar aylarını, deniz turizmi isterseniz yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Kastamonu hava şartları ile hangi mevsim dilerseniz tatilinizi geçirebileceğiniz zamanlar yaratabilirsiniz.

Kastamonu'da Nerede Kalınır?

Kastamonu nerede kalınır sorusunun da cevabını çeşitli konaklama alternatifleri ile yanıtlıyor. Huzurlu bir ortamda Batı Karadeniz'in bu güzide şehrini keşfetmek isterseniz merkez ilçede bulunan konaklama çeşitlerini bulabilirsiniz. Konforlu bir tatil için şehir merkezindeki beş yıldızlı, uygun Kastamonu otellerini tercih edebilirsiniz. Daha ekonomik bir tatil isterseniz apart otel veya pansiyonları tercih edebilirsiniz. Kış sporları için Ilgaz Dağları ya da Küre Dağları'ndaki dağ evi seçeneklerini değerlendirebilir ya da kayak merkezlerini tercih edebilirsiniz.

Kastamonu'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Tarihi dokusunu yitirmeden muhafaza edilmiş olan Kastamonu evleri ve çarşısında dilediğiniz tüm ihtiyaçlarınızı rahatlıkla satın alabilirsiniz. El işi, örme ve dokuma çeşitleri arasında dikkat çeken ve kendine özgü modelleri ile ziyaretçileri etkileyen hediyelik eşyalarla Kastamonu Kalesi'nde karşılaşabilirsiniz. Taşköprü'de sarımsak satın alabilir ve bölgede yaygın olarak bulunan Tosya pirinci satın alabilirsiniz. Şehirde bulunan Nasrullah Cami yakınlarında yer alan çeşit çeşit özgün dükkandan yöresel ürünleri kolaylıkla satın alabilirsiniz.