Attığınız her adımda Osmanlı'nın derin izlerine rastlayacağınız kocaman bir şehir
Bursa. Bir şehir de her köşe başı ancak bu kadar tarih kokabilirdi. Sadece tarihi değil, birbirinden eşsiz doğal güzellikleri de yabana atmamak gerek. Böylesine büyük bir şehir, nasıl olur da böylesine güzelliklerle çevrili olabilir? Bursa'yı 48 saatte arşınlamak elbette ki imkansız ancak bir yerden başlamak gerek diye düşündük ve sizlere harika bir rota hazırladık. İşte hafta sonu tatil önerisi: Bursa.
48 Saat 1 Rota
1) Cuma günü iş çıkışı aracınıza atlayın.
İstanbul'dan geliyorsanız, Yenikapı'dan kalkan deniz otobüslerini kullanabilir ya da Eskihisar'dan arabalı vapuru tercih edebilirsiniz.
Eskihisar – Topçular feribotunu kullanarak
Yalova üzerinden Bursa'ya ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatif olarak körfezi dolaşabilirsiniz. İstanbul – Bursa arası araçla yaklaşık 4 saat 10 dakika sürüyor.
Ankara'dan geliyorsanız, Polatlı istikametinden
Eskişehir'e doğru devam edin ve
İnegöl'ü geçin. Toplamda yaklaşık 5 saat sonra Bursa'dasınız.
İzmir'den geliyorsanız, Balıkesir istikametini kullanarak yaklaşık 4 saat 30 dakika sonra Bursa'da olabilirsiniz. Dilerseniz şehirlerarası otobüsleri ya da deniz yolunu da tercih edebilirsiniz. Bursa terminali şehir merkezine yaklaşık 10 km mesafede bulunuyor. Ancak biz aracınızla gelmenizi, eğer kendi aracınız yoksa araç kiralamanızı tavsiye ediyoruz.
2) Bursa'da konaklama yapabileceğiniz birçok alternatif yer alıyor. Bizim size önerimiz
Bursa Merkez'de konaklamanız olacak. Bunun için
Bursa Merkez otellerini inceleyebilir ve size en uygun olanında konaklama yapabilirsiniz. Elbette ki Bursa'nın diğer bölgelerinde yer alan
Bursa otellerine de bir göz gezdirin deriz.
3) Akşam otelinize yerleştikten sonra biraz civarı turlayın. Tesis yetkilisinden çevre hakkında birkaç bilgi edinin.
4) Sabah erkenden kalkın ve otelinizde güzel bir kahvaltı yapın.
5) Kahvaltının ardından Bursa'nın simgesi haline gelen
Bursa Ulu Camii'yi ziyaret edin. Hemen ardından
Yeşil Türbe'yi görün.
6) Cami ve türbe ziyaretinin ardından Tophane'de harika bir kahve keyfi yapın ve Bursa'nın eşsiz şehir manzarasının keyfini sürün.
7) Kahve keyfini tamamladıktan sonra
Bursa Koza Han'ı gezin. Attığınız her adımda tarihi dokuyu iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu iki katlı handa, ipekçilere göz atın. Hatta sevdiklerinize ipek eşarplardan alın. Koza Han gezinizin ardından bizce Bursa'ya gelmişken mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan
Bursa Kapalı Çarşı'ya gidin.
8) Tarihi gezinizin ardından öğle yemeği faslına geçin. Bursa'ya gelmişken, ne yiyeceğinize karar vermek çok da zor olmasa gerek; İskender kebap tabi ki de! Bizim önerimiz
Uludağ Kebapçısı - Cemal ve Celil Usta olacak. Bulunduğunuz noktadan yalnızca bir metro durağı kadar uzaklıkta. Şehreküstü durağından binip,
Osmangazi durağında ineceksiniz. Aracınız varsa zaten bu konuda avantajlısınız demektir.
9) Harika bir İskender ziyafetinin ardından, restoranın karşısında bulunan dükkandan kestane şekeri ve Bolu çikolatası (Bolçi) alın. Antep fıstıklı olanı şiddetle tavsiye edilir. :)
10) Öğle yemeği ve kestane şekeri alışverişinizin ardından
Mudanya'ya doğru yola çıkın. Mudanya'nın sahilini ve çarşısını gezin. Çay içip, manzaranın keyfini çıkarın.
11) Mudanya'dan sonraki rotanız ise
Tirilye. Tirilye'nin çarşısını şöyle bir arşınlayın. Tirilye evlerini, özellikle Taş Mektep'i gezin. Tüm bunları gerçekleştirdikten sonra, günü Tirilye'de rakı – balık keyfi ile noktalandırın.
Tirilye Balık Restaurant'ı tavsiye ederiz.
12) Uzun bir rakı – balık keyfinin ardından otelinize dönüp, dinlenmeye çekilin.
13) Sabah erkenden kalkın ve
Cumalıkızık Köyü'ne doğru çıkın. Burada bulunan
Bulanlar Konak Pansiyon & Restaurant'da şahane bir pazar kahvaltısı yapın.
14) Kahvaltının ardından köyü turlayın. Hazır köyü turlarken Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi'ni gezin. Köyün girişinde kurulan pazardan ev yapımı reçel ve eriştelerden almayı da sakın ihmal etmeyin. Bu noktadan itibaren hafta sonu tatilinizi sonlandırabilirsiniz. Artık eve dönüş vakti. :(
15) Uludağ da Bursa'nın önemli bölgelerinden biri. Kayak yapmasınız bile Uludağ yolu üzerinde mangal keyfi gerçekten bir başka oluyor.
Hafta Sonu Tatil Önerisi: Uludağ yazımıza da göz gezdirin deriz. Bir sonraki Bursa gezinizde harika bir alternatif olabilir.
16) Bursa'yı kalabalık bir arkadaş grubunuzla keşfetmenizi tavsiye ediyoruz. 4 ya da 5 kişilik bir arkadaş grubunuzla oldukça zevkli bir hafta sonu geçireceğinizden emin olabilirsiniz.
17) Önemli hatırlatmalar; rahat ayakkabılar tercih edin. Gitmeden hava durumuna mutlaka bakın ve her ne olursa olsun yağmurluğunuz yanınızda olsun. Son olarak fotoğraf makineniz ve yedek pillerini almayı sakın ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir hafta sonu tatili geçirmenizi dileriz.
Emre Sarsar - 22 Ocak 2015, Perşembe 15:19
Gerçekten çok güzel bir yazı, yazanları kutluyorum. Hafta sonu İskender yemek için bile Bursa'ya gidilebilir.
Ece Apakgün - 22 Ocak 2015, Perşembe 15:21
Bir Bursalı olarak gezilecek yerleri en ince ayrıntısına kadar yazdığınız için teşekkürler. :) Dağ ve deniz havasını almak isteyen herkesi Bursa'ya davet ediyoruz. Kaleminize sağlık.
Halil Atak - 22 Ocak 2015, Perşembe 17:44
"Kalınacak yerler" konusunda "Misi Kamp Alanı"'nı da ekleyebilirsiniz. Ben ailemle konakladım. Çok memnun kaldık. Google koordinatını vereyim: 40.17997,28.972781. Çadır ve karavan alanları var. Çok hesaplı. Belediyeye ait bir mekan.
Ekrem bodur - 22 Ocak 2015, Perşembe 20:50
Çekirge semtinde tarihi İnkaya Çınar'ı ve kesinlikle eski kaplıcada, şifalı kaynarca sularıyla kese yaptırarak hamam sefası affınıza sığınarak tavsiyemdir.
Altug Turan - 23 Ocak 2015, Cuma 08:10
Mükemmel bir yazı olmuş, doğma büyüme Bursalı olarak çok hoşuma gitti. Ayrıca yazdığınız tüm mekanlarda yemek yemek ve gezmek için birçok alternatif bulabileceğinizi de hatırlatmak isterim. Herkese iyi bir hafta sonu dilerim. :)
Ceyhan ve Engin AKKAYA - 23 Ocak 2015, Cuma 09:58
10 numaralı paragrafın altında yer alan fotoğraf Tirilye''ye ait değildir. Orası Mudanya - Tirilye yolunun tam ortasında yer alan Kumyaka balıkçı köyüdür. Eşimle birlikte yaşadığımız Mudanya'dan sık sık Tirilye'ye gideriz ve giderken de Kumyaka'ya mutlaka uğrayıp, denizin hemen yanında çay içmeden geçmeyiz. (Bu düzletmeden ötürü bana kırılmayacağınızı umuyorum.)
Sibel sezen - 24 Ocak 2015, Cumartesi 01:27
Muhteşem bir tanıtım olmuş. Keşke daha önce olsaydı. Uludağ İskender'i kesinlikle tavsiye ederim. Bütün yazdıklarınızı tekrar dikkatte alarak gezeceğim. İyi çalışmalar dilerim.
mustafa yörükoğlu - 27 Ocak 2015, Salı 15:19
Kış sezonu başı tur grubuyla Mudanya-Tirilye-Bursa-Uludağ gezisine katılmıştık. Gezi iyi geçmişti. Tirilye'de taze deniz balığı, dağda et-barbekü yapmıştık. Tirilye'nin manzarası, eski evleri, eski kilise kalıntısı, Mudanya Tren Garı, Mudanya Mütareke Evi, Bursa Ulu Camii, Yeşil Camii, Tarihi Bursa Camii önemli yerlerdi, beğendik. Sezon şimdi daha canlı, tavsiye ederiz. Mutlu tatiller.