Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 08 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 08 Aralık 2023
Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Konumuz aşk, rotamız da Kapadokya olsun! Çünkü taşının toprağının aşkla işlendiği bu diyar, aşıklara çok yakışıyor. Sevmeye meyledenlere, sevip de bir türlü söyleyemeyenlere, ‘gel evlenelim’ demek isteyenlere, ‘benimle var mısın’ diyeceklere ya da ‘iyi ki varsın’ diyenlere… Şifalı sevgi molekülleri yayan Kapadokya, doğa ona nasıl davrandıysa o da gördüğünü dağıtıyor. Şubat’ı Mart’ı fark etmeden, sevdiğinizi alarak düşebilirsiniz yollara… Peribacalarının nefer olduğu bu efsunlu diyar, Göreme’de Aşk Vadisi’nde sizi bekliyor olacak!

{ad:0}

Neden İsmi Aşk Vadisi?

Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Aslında vadinin tabelalardaki adı Bağlıdere Vadisi. Ama bakmışlar gidip gören aşık dönüyor, adını da Aşk Vadisi koyalım demişler. Şaka, şaka! Sebep, vadinin hem gündoğumu hem de gün batımlarında çok romantik ve farklı bir atmosfer bürünüyor olması ki, bu atmosfer birçok evlilik teklifine de vesile olmuş. Ayrıca Kapadokya’nın sabah havalanan uçan balonlarının en güzel gözlendiği nokta burası! Bu yüzden Bağlıdere tabelasını gördüğünüz an götürdüğü yere gitmek için tereddüt etmeyin.

Aşk Vadisi Nerede?

Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Göreme’den çıkıp Uçhisar’a doğru ilerlerken, sol tarafta toprak yola bağlanan ve adı ‘Bağıltepe’ olan bir sapaktan gidiliyor Aşk Vadisi’ne! Sonra adı ‘Bağlıdere’ olan bir sapak daha geliyor önünüze ve oradan dönüyorsunuz. Henüz asfalt yapmamışlar, çünkü aşk dediğin çakıllı yol gibi zorluyor, toza dumana bulayabiliyor. Bu yüzden araçlar da bu yola çok fazla girmiyor. Toplamda 4.900 metre uzunluğundaki vadiyi ATV turlarıyla da gezebiliyorsunuz. Ama doğa yürüyüşlerinden hoşlanıyorsanız, ki bir daha da böyle manzaralı bir parkur bulamazsınız, normal bir ritimle 2 – 2,5 saatte yürüyüp Örencik’ten çıkabiliyorsunuz.

Aşk Vadisi’nin Aşka Bakış Açısı

Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Sabah gün doğmadan, saat 5 gibi yollara düşüp de vadiye gelirseniz, tüm ömrünüzde görüp görebileceğiniz en güzel anılardan birini bırakmış ulursunuz. Doğan günün beraberinde getirdiği renkleri, doğanın o renkleri nasıl gelin ettiğini ve gökte uçuşan balonların sabah sessizliğini nasıl bir düğüne çevirdiğini göreceksiniz, emin olun bir daha da unutmayacaksınız. Vadinin Aşıklar Tepesi de denilen yüksek bir tepesi var. Buradan baktığınızda kuşlar nasıl görüyorsa öyle görünen kocaman bir Kapadokya manzarası yayılacak önünüze. Silindir şeklindeki şapkalı peribacalarının ve üzüm bağlarının arasından yürürken hayatın bu kadar güzel, aşkın bu kadar değerli olduğuna şükredecek, yol hiç bitmesin isteyeceksiniz.

Aşk Vadisi’nin Hikayesi

Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Aslına bakarsanız Kapadokya’da neredeyse her yerin kulaktan kulağa aktarılan bir rivayeti var. Aşk Vadisi’nin ki ise şöyle: Zamanın birinde vadinin olduğu yerde şırıl şırıl kaynakların, bereketli toprakların ve ormanların olduğu yemyeşil bir köy varmış. Köyde ise hepi topu 10 aile yaşarmış. Bir gün köy halkından iki hane kavga etmiş ve aralarında sonu felaket olacak bir düşmanlık başlamış. Köy iki tarafa ayrılmış ve taraflar da uzun süre birbiriyle konuşmamış. Ta ki birileri çıkıp da düşman taraflardan iki genci birbiriyle tanıştırana kadar…

Birbirine aşık olan bu iki genç onca engele rağmen evlenip bir yuva kurmuş. Hatta bir süre sonra da çocukları olmuş. Nitekim nefret de aşk kadar güçlü bir duygu ve bu hikaye de nefretin yıkımıyla son bulmuş. İki gence de kıymışlar masalın sonunda. Bu dik başlı peribacalarının gençler öldüğünde topraktan bittiği, hatta ruhlarının sık sık gelip çocuklarıyla konuştuğu söylense de biz her daim aşkın kazandığına inanıyoruz.

Aşk Vadisi’nde Bunları Yapın!

Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

  • Salıncak Cafe’nin salıncaklarında sallanın. Sallanırken sevdiceğiniz birkaç fotoğrafınızı çeksin. Mutluluğun resmi diye saklayınız, hatta çerçeveletip duvarınıza asınız.
  • Boncuklarla, testilerle süslenmiş ağaçlar göreceksiniz Aşk Vadisi’nde! Aşıksanız sürsün diye, değilseniz tez elden gelsin diye iki güzel dilek bırakabilirsiniz dallarına.
  • Aşkınızla evliyseniz vadiye gelirken gelinliğinizi, takım elbisenizi de yüklenip gelin. Arkada nikah şahitleri peribacaları, gökyüzünde alkışlayan balonlar ve tam kadrajın ortasında bir gelin, bir damat! Ya da madem niyetiniz var, gitmişken evleniverin. Yapmadık demeyin, yaşam dediğin kaç gün ki!
  • ATV turlarına katılıp maceracı yanınızı mutlu edebilirsiniz. Hızlı bir romantizm diyelim kısaca adına!
  • En romantik tatil yerleri arasında üst sıralarda konumlanan Kapadokya’nın otelleri de romantik konaklama denildiğinde akla gelen ilk yerlerden. 14 Şubat rezervasyonunuzu bizce şimdiden yapınız.

Madem konumuz aşk, işte Kapadokya’nın bazı romantik otelleri de şöyle:

Kayakapı Premium Caves – Ürgüp

Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Kayakapı Premium Caves UNESCO tarafından desteklenen bir mağara oteli olup, aynı zamanda da Kapadokya’nın ilk butik oteli olma unvanını elinde bulunduruyor. Konforlu, lüks bir otelde konaklarken aslında bölgenin en köklü tarihine sahip, aslına uygun restore edilmiş bir otelde konaklıyorsunuz. Bir kış misafiriyseniz bu şömineli otelde ateş başında romantizm sizi bekliyor olacak. Ama aşkın mevsimi yok diyorsanız size sonuna kadar katılıyor ve sevdiceğinizle birlikte bu muhteşem atmosferin tadını çıkarın diyoruz.

Argos in Cappadocia – Uçhisar

Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Romantik otel kategorisinde başı çeken Argos in Cappadocia binlerce yıl öncesinden kalma bir manastır üzerinde konumlanıyor. Oteli oluşturan konaklar yeraltından açılan insan yapımı tünellerle birbirine bağlanıyor. Böylesine mistik ve otantik bir ortamda, aşk olmasın da ne olsun?

Mira Cappadocia Hotel – Avanos

Kapadokya'da Aşklı Meşkli Bir Rota: Bağlıdere Vadisi

Romantizmi her odası birbirinden özel, butik bir otelde yaşamaya ne dersiniz? Terası muhteşem bir Kızılırmak manzarasına açılan otel aslında bölgenin eski taş evlerinden biri ve özgün bir restorasyonla şahane bir otele dönüşmüş.

{search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}

Yorumlar

Ayşem Hınçlı 
20.02.2022
Gitmiş görmüş kadar oldumÇok sevimli yazmışsınız ?.