Genelde iki günlük hafta sonu rotalarıyla hayatınıza bir şeyler katmak için çabalayıp duruyoruz. Ancak Kapadokya için iki günün yeterli olmayacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle, patronlarınızdan küçük bir ricayla, Cuma gününü size bahşetmelerini isteyin. İşte 3 günlük tatil önerisi: Kapadokya.
2) Gelelim nerede konaklayacağınıza. Bölgede konaklama yapabileceğiniz o kadar çok alternatif var ki… Siz işe önce Kapadokya otel fiyatlarını araştırmakla başlayın bizce. Sonrasında ise Kapadokya otelleri arasında bütçenize en uygun olanında rezervasyon yaptırın.
3) Akşam otelinize yerleştikten sonra dilerseniz biraz civarı turlayın. Tesis yetkilisinden çevre hakkında birkaç bilgi edinin. Ve hafızalarınızdan silinmeyecek bu harika rota için biraz enerji toplamak adına güzel bir uyku çekin.
4) Sabah erkenden kalkın ve otelinizde güzel bir kahvaltı yapın. Kahvaltının ardından ilk durağınız, gördüğünüzde sizi hayrete düşürecek güzellikteki Göreme Açık Hava Müzesi. Burası oldukça büyük bir yer ve neredeyse yarım gününüzü alacağı kanaatindeyiz. İçeride ilk Hristiyanlık dönemine ait birçok kilise bulunuyor. Gezmenizi tavsiye ettiğimiz kiliseler ise şu şekilde; Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise, Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise ve Aziz Basel Şapeli. Göreme Açık Hava Müzesi'nde Müze Kart geçiyor. Ancak Karanlık Kilise için ekstra 8 TL vermeniz gerecek. Kiliseye 5'erli gruplar halinde giriliyor ve içeride en fazla 20 dakika kalabiliyorsunuz. Hiçbir kilisede fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor maalesef.
5) Göreme Açık Hava Müzesi'nden sonra, kompleksin hemen karşısında bulunan Tokalı Kilise'ye geçin. Maalesef bu kilisede de Müze Kart geçmiyor, giriş ücreti ise 8 TL. 10'arlı gruplar halinde gezebiliyorsunuz kiliseyi.
6) Öğle yemeğinizi civarda bulunan kafelerden birinde yedikten sonra, yürüyerek 30 dakikalık bir mesafede olan Uçhisar'a doğru yola koyulun. Elbette araç kiraladığınızı varsayarak, daha kısa bir sürede kasabaya varmış olacağınızı tahmin ediyoruz. Göreme'den de görülebilen Uçhisar Kalesi'ne çıkın. Manzaraya karşı güzel bir hatıra fotoğrafı çektirin.
7) Akşam yemeği için otelinize dönün. Gece çok fazla vakit kaybetmemenizde ve hemencecik uykuya dalmanızda yarar var. Zira ertesi gün, gün doğumundan önce uyanmanız gerekecek.
8) Evet, tahmin ettiğiniz üzere balon turundan söz ediyorduk. :) Kapadokya Balon Turu dediğimiz şey biraz pahalı. En son yaklaşık 160 Euro civarlarındaydı. Eğer otel yetkilisiyle ahbaplık kurmayı başarabilirseniz, bir ihtimal biraz daha uyguna uçma şansına erişebilirsiniz. Ancak emin olun ki, yaşayacağınız deneyim bu fiyata değer. Balon turu yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Gün doğumunun o enfes manzarası, havada uçuşan diğer balonlarla birleşince seyrine doyulmaz bir cümbüş oluyor. Peşin peşin söyleyelim, eğer Kapadokya'ya gidip de balon turu yapmazsınız, çok şey kaybetmiş olursunuz!
9) Adrenalin dolu bir şekilde güne merhaba dedikten sonra dilerseniz civarda, dilerseniz de otelinize dönüp kahvaltı yapabilirsiniz. Sonrasında ise Kapadokya Paşabağ Rahipler Vadisi'ne doğru yol almanız gerekecek. O meşhur Kapadokya Peri Bacaları burada göğe yükseliyor. Peribacalarını gördükten sonra, hediyelik eşya alışverişi yapıp, civardaki kafelerde soluklanabilirsiniz.
10) Öğle yemeği için bizim tavsiyemiz Avanos'a gidip, lezzetli bir testi kebabı yemeniz yönünde olacak. Ayrıca burada çömlek yapımlarını seyredebilir, hatta bir tane de kendiniz ya da sevdiğiniz biri için yapabilirsiniz.
11) Sabahın ilk ışıklarında uyandığınızı varsayarsak, vücudunuz uykusuzluktan kırılıyordur muhtemelen ancak elinize Kapadokya şarabı alıp, Panoramik Tepe'de günbatımını seyretmeden buradan dönmenize içimiz el vermez. Hayatınızın en keyifli dakikalarını yaşayacaksınız burada, hiç şüpheniz olmasın. Sonrasında ise otelinize dönüp, bir güzel dinlenebilirsiniz.
12) Gezinizin son gününde, erken kalkıp kahvaltınızı yapın. Otelden çıkışınızı yapın ve valizlerinizi aracınızın bagajına yerleştirin. Sonra da doğruca Derinkuyu Yeraltı Şehri'ne gidin. Bir rastlantı sonucu bulunan bu yeraltı şehri, 8 katlı ve oldukça büyük. Eğer karanlık ve dar yerlerden korkuyorsanız, bu rotayı es geçebilirsiniz. Zira iki kişinin yan yana yürüyemeyeceği tünellerden geçeceğiniz gizemli bir yolculuk sizi bekliyor olacak burada.
13) Derinkuyu Yeraltı Şehri'ni gezdikten sonra, son durağınız Ihlara Vadisi. Güzel haber, burada Müze Kart geçiyor. Yüzlerce kilise ve enfes doğal güzelliklerle dolu bir vadi olan Ihlara'da, Yılanlı Kilise, Ağaçaltı Kilisesi, Sümbüllü Kilise ve Kırkdamaltı Kilisesi gezmenizi tavsiye ettiğimiz kiliselerden. Artık vakit bolluğunuza göre seçim yapabilirsiniz.
14) Bu muhteşem geziyi Melendiz Çayı üzerinde kurulu kulübelerde bol köpüklü bir kahve içerek sonlandırabilirsiniz. Evet, maalesef artık geri dönüş vakti geldi.
15) Bahar aylarında Kapadokya'da adeta bir cümbüş yaşanıyor desek yeridir. Japon turistlerin de bunda büyük payı var. :) Böyle bir geziyi 4 ya da 5 kişilik yakın arkadaş grubunuzla oldukça eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.
16) Önemli hatırlatmalar; yola çıkmadan önce Kapadokya hava durumunu mutlaka kontrol edin. Rahat ayakkabılar tercih edin. Hediyelikler ve şarap alışverişi için valinizde fazladan yer bırakmaya çalışın. Son olarak, fotoğraf makinenizi ve yedek pillerini yanınıza almayı sakın unutmayın. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.
Güzel Atlar Ülkesi Kapadokya'nın en büyülü yerlerinden biri olan Mustafapaşa Ürgüp'e 6, Nevşehir'in merkezine 25...
Sağlığı öncülediğimiz, pandeminin gölgesinde geçen yıllar yepyeni oluşumları da beraberinde getirdi. 2022'yi pek çok farklı...
Bir şehrin tarihi hakkında bilgi almak için gidebileceğimiz en güzel yerlerin o şehrin müzeleri olduğunu...
İstanbul'un zengin kültürel ve doğal mirası, her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce turisti cezbediyor....
Yeni yılın ilk ayının ardından Şubat'ta da ülke genelinde dolu dolu bir etkinlik takvimi var....
Konaklamanın nabzını tutan ve “'lüksün Oscar'ı”' olarak nitelendirilen Seven Stars Luxury, Hospitality and Lifestyle Awards,...
Kendimizi kaynak sularının rahatlatıcı sıcaklığına teslim edebildiğimiz mevsim sonunda geldi. Yerin derinliklerinden çekilen termal suların...
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başlkanlığı'nın hazırladığı tebliğe istinaden oteller, tatil köyleri, butik oteller,...
Kış kendini hissettirmeye başladı. Bizler de içinizi ısıtacak birbirinden sıcak fikirlerle geldik sizlerin karşısına. Soğuk...
Eskişehir 1600'lü yılların sonunda Şair Nabi'nin satırlarına bile konuk olan, geçmişi oldukça köklü hamamlara sahip...
Kış mevsimi herkes için farklı anlamlara gelir… Kimisi kar yağışı altında yürümekten keyif alır, kimisi...
Aileler ve öğrencilerin heyecanla beklediği o günler iyice yaklaştı. Her sömester tatilinde çocukların içini heyecan...
Sevgi Özdil - 29 Nisan 2015, Çarsamba 15:28
Kapadokya'yı bir kez gitme fırsatım oldu ve resmen aşık oldum. Bu güzel yerler en iyi ATV cinsi arazi motorlarla geziliyor. Ben kendi arazi motorumla her bir karesini gezdiğim için gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Tekrar gitme fırsatım olursa daha önce yapamadığım için ilk olarak yapmak istediğim şey Kapadokya Balon Turu. Elinize sağlık.
Özkan Hacıoğlu - 29 Nisan 2015, Çarsamba 16:49
Kapadokya'ya en az 3 kez gittim ve her seferinde de ayrı bir hayran kaldım. Gerçekten Türkiye'nin en güzel değerleri arasında. Deniz olmadığı halde, ben de tekrar gitme isteği uyandıran nadir yerlerden biri belki de. :) Diley çok güzel anlatmış, baharda da ayrı bir güzel oluyor. Mutlaka rotalarınız arasına ekleyin ve biraz pahalı olsa da mağara otellerde konaklayın derim.
Zeki özbakır - 29 Nisan 2015, Çarsamba 20:46
Kapadokya insanı dünyadan alıp başka bir aleme götürüyor, benim bu bölge ruh alemimi dinlendiriyor. Geldim, yine geleceğim.
Alper Tarik - 30 Nisan 2015, Perşembe 08:15
Nerede kalınır, ne yenir, hangi minibüse otobüse binilir, balon turu nereden ayarlanır, şehir içi turlar nereden ayarlanır vs taktik bilgiler, bence, "güzel bir şehir", "akşam şarap için", "sağa bakın", "selfie çekin" vs gibi subjektif önermelerden daha kıymetli, internette bir yığın gezi blogu var, hemen hiçbiri nasıl gidilir, ne nasıl yapılır konusunda bilgi vermiyor, hep güzeldi, kötüydü, nefisti, tatsızdı...
Sibel Sezen - 30 Nisan 2015, Perşembe 09:05
Harika bir paylaşım olmuş, gitmiş kadar da olduk. Tam ihtiyacım olan bilgilerdi, teşekkürler....
Ali Sinan Varlık - 30 Nisan 2015, Perşembe 10:37
Kapadokya'yı yaklaşık 30 yıldır görmedim. O zamanlar 3-4 kere gitmiştim. Yine gidip görmeyi düşünüyorum. Fakat balona bineceğimi sanmıyorum, zira çok pahalı. 2 kişi 1000 lira! O paraya çok daha fazla şey yapılır. Balona bineceğim diye o kadar para vermek bana abes geliyor. 200-300 lira gibi bir rakam olsa daha mantıklı.
tokay ceritoğlu - 30 Nisan 2015, Perşembe 11:03
Eşim ve çocuklar döneli iki gün oldu, üç gün bile yeterli değil, keşke 5-6 günlük iznimiz olsaydı dediler ama yıllık izin süreleri belli, akşam 18:00 gibi balona binmeyi başarmışlar, meteoroloji raporu önemli, Milas'ta çıkan özel taştan yapılan renkleri değişebilen yüzükler ve el emeği göz nuru ile işlenmiş vazo ve tabaklar evimizi süslüyor, taktik bilgileri tur şirketleri rehberleri sağlıyor, bireysel gezilerde kişisel araştırmalar vakit kaybettirebilir, butik turlar rakamsal olarak yüksek ama daha ayrıcalıklı, anlatım güzel, bir de yöreye Türkçe isim bulsak ve öyle tanıtıma devam etsek daha akıllıca olacak, iyi ki ben de zamanında gitmişim diyorum.
Sani yarar - 30 Nisan 2015, Perşembe 13:36
Merhaba tesadüf konuyu inceliyordum, bu anlattığınız bölgeyi günlük 15-16 saat olmak üzere 3 gün ailemle elimde harita gezdik, bölgeye doyamadık. Hala gezemediğimiz yerleri var. Elinize sağlık.
Hakan Çopur - 17 Şubat 2020, Pazartesi 13:39
Gerçekten gezilmesi ve görülmesi gereken tarihi ve coğrafik bir yer. Hele ki gittiğiniz otelde aynı havayı yaşatıyorsa size tatilin hakkını veriyorsunuz. Tüm tur ve aktivitelerinden sonra dinlenmek de önemli. Şahsen tur şirketim Honorable Travel ve otel olarak Holiday Cave'i seçtiğim için çok memnun kaldım. Eğer bir gün yolunuz düşerse Kapadokya bölgesine kesinlikle gezmenizi öneririm.