Kapadokya Ihlara Vadisi Hakkında Her Şey

Kapadokya Ihlara Vadisi Hakkında Her Şey

Paylaş
Hilal Altuğ  
Eklenme: 24 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 27 Şubat 2024
Kapadokya Ihlara Vadisi Hakkında Her Şey

Kapadokya Ihlara Vadisi, günümüzde Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı bulunan bir belediye konumunda. Bu bölgede yer alan ve tarihi kaynaklarda "Peristremma" olarak da bahsedilen Ihlara Vadisi, bitki örtüsüyle ve tarihi dokularıyla kültürün, doğanın bir araya geldiği nadir alanlar arasında yerini almakta. Oluşumların ne zaman başladığı tam olarak bilinmese de bu doğal güzelliğin temellerinin M.Ö. yıllarına dayandığı tahmin ediliyor.

{ad:0}

Her yıl birçok doğasever tarafından ziyaret edilen Ihlara Vadisi çoğu doğa aktivitesine elverişli bir yapıya da sahip. Kamp, trekking gibi aktivitelere ek olarak fotoğrafçılık, tarihi geziler ve piknik gibi aktiviteler için de biçilmiş kaftan. İklim örtüsü, doğal güzellikleri ve ev sahipliği yaptığı doğa canlıları vadiyi Türkiye’de bulunan en güzel doğa alanlarından biri haline getirmiş. Kapadokya'nın diğer vadilerini öğrenmek için Yürüyecek Keşfedeceğiniz Kapadokya Vadileri yazımıza da bakabilirsiniz.

Ihlara Vadisi Nasıl Oluştu?

Ihlara Vadisi, aslında Hasandağı volkanlarından püsküren lavların akarsu aşındırması sonucu oluşan bir kanyon vadi. Melendiz Çayı, vadinin günümüzdeki halini almasını sağlayan, çağlar boyu süren bir sürecin sonunda 14 km uzunluğa ve en yüksek yerleri 110 metreyi bulan kanyon görünümlü Ihlara Vadisi’ni meydana getirmiş. Bazı yerlerinde bulunan nadir kaya aşınımları da vadide dikkat çeken özelliklerden biri. Suların zamanla vadideki çatlaklar arasından yolunu bulması ve yer yer akıntıların şiddetinin artmasıyla bu aşınmalar meydana gelmiş. Melendiz Dağları’ndan kaynaklarını alan küçük akarsular birleşerek kuzeybatı yönüne doğru akıyor ve Mamasın Barajı’na kadar uzanıyorlar. Melendiz Çayıysa vadi boyunca otuza yakın menderes çizmekte. Suların döküldüğü Selime istikameti kuş uçuşu 10 km olsa da suyun kıvrımlar çizmesi, bu mesafeyi yaklaşık 18 kilometreye kadar uzatıyor.

Ihlara Vadisi’nin Özellikleri

Ihlara Vadisi'nin en çok dikkat çeken özelliğiyse doğası. Duvar gibi dik vadi yamaçlarının kenarlarında bağlar ve bahçelerden oluşan yoğun bir bitki örtüsü yer alıyor. Bu bitki örtüsü oldukça canlı bir halde dört mevsim sürdürmeyi başarabiliyor. Nasıl mı? Çünkü vadi, tabanında bölgenin geneline hakim olan karasal iklimin aksine Akdeniz iklimine benzer özellikler taşımakta. Bu sayede bölgedeki bitki örtüsü hem çetin kış şartlarıyla hem de kavurucu yaz sıcaklarıyla başa çıkabiliyor. Aynı zamanda yine bitki örtüsünün yapısı sayesinde bölge, doğal bir mikroklima alanı haline gelmiş durumda. Buna bağlı olarak da başta Antep fıstığı olmak üzere pek çok ağaç ve bitki yetiştirilebiliyor.

18 km uzunluğunda, ortalama 150 m derinliğinde ve yer yer 200m genişliğinde olan Ihlara Vadisi, yapı bakımından tarih boyunca içinde insanların yaşadığı en büyük vadilerden biri olma özelliğine de sahip. Hal böyle olunca vadinin içinde tarihi yapıların olması kaçınılmaz bir hal alıyor. Melendiz Çayı o zamanlarda yaşayan insanlar için temel bir kaynak niteliğine sahipti. Vadinin aşınmalarıyla doğal olarak oluşan binlerce mağaraya da kiliseler ve yaşam alanları inşa edildi. Günümüzde de vadiyi ziyaret etmeyi en cazip hale getiren nedenin bu yapıtlar olduğunu söylersek pek de yanılmış olmayız. Doğal güzelliklerinin ve benzersiz ikliminin yanında ağırlıklı olarak kilise yapılarıyla dikkat çeken Ihlara Vadisi, dünyanın en büyük kültür ve medeniyet merkezlerinden biri konumunda.

Ihlara Vadisinde Bulunan Tarihi Yapılar 

Ihlara Vadisi daha Hristiyanlığın ilk yıllarında oldukça değerli bir ibadet merkeziydi. Önemli mezheplerin kurucuları M.S. 4.yy’da bu bölgede yetişmiş, Yunan ve Slav sistemlerinin temelleri yine bu bölgede atılmıştı. Aynı zamanda bölgede Arap akınlarını savuşturmak için kurulmuş müdafaa kalelerinin kalıntılarına da rastlanabiliyor. Kaleler günümüze kadar dayanamamış olsalar da kiliselerin dişe dokunur bir bölümü oldukça iyi durumda. Vadide bulunan bu kiliselerin iç süslemeleri 6. yüzyıl'da yapılmaya başlanmış ve 13. yüzyılın sonuna kadar geliştirilmişler. Bu geliştirmelerin büyük bir çoğunluğunun da Bizans döneminde yapıldığını ekleyelim.

{search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}

Bazı kiliseler ve barınaklar, yeraltı şehirlerine olduğu gibi birbirine tünellerle bağlı bir şekilde inşa edilmişler. Bu da özellikle Arap akınları zamanında bölgede büyük bir avantaj elde edilmesini sağlamış. Kiliselerin içinde bulunan freskler, bölgenin isyanından sonra çeşitli uygarlıklar tarafından korunarak günümüze kadar ulaşmayı başarmışlar. Özellikle Selçuklu isyanından sonra uygulanan tarihi eserleri koruma politikaları bu konuda oldukça etkili olmuş. Bölgede günümüze kadar toplam 17 tane tarihi kilise tespit edildi. Bunlardan bazıları harabe olsa da içlerinde Bizans Dönemi’ne ait bazı kitabeler yer alıyor. Kiliselerden 7 tanesiyse günümüze kadar gayet sağlam bir şekilde ulaşmış ve rahatlıkla ziyaret edilebiliyor.

Kapadokya Ihlara Vadisi Nerededir ve Nasıl Gidilir?

Ihlara Vadisi, Kapadokya bölgesinin güneyinde bulunan Aksaray şehri il sınırları içerisinde yer alıyor. Kapadokya Ihlara Vadisi’ne havayolu ile ulaşabilirsiniz. Nevşehir veya Kayseri üzerinden uçak ile gelebilir, sonrasında kiralayacağınız araçla rahatlıkla bölgeyi gezebilirsiniz. Kendi aracınızla gelmek istediğinizde Otobandan Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Konya tabelalarını takip ederek bu ana merkezlerden tabelalar yardımıyla Kapadokya yoluna rahatlıkla ulaşabilir, sonrasında Ihlara Vadisi’ne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

{search:nevsehir-otelleri,Nevşehir Otelleri}

Kapadokya Ihlara Vadisi’nde Nerede Kalınır?

Kapadokya Ihlara Vadisi Hakkında Her Şey

Kapadokya birbirinden eşsiz konaklama seçenekleriyle herkese hitap eden çeşitliliğe sahip. Doğal güzellikleri, kendine has iklim özellikleri ve tarihi dokusuyla Ihlara Vadisi, herkesi tatmin edebilecek özelliklere sahip değerli bir yer. Özellikle kültür turizmi açısından oldukça önemli olması, yıllık yaklaşık yedi bin turisti ağırlamasının başlıca sebeplerinden. Ayrıca fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü ve kamp gibi aktivitelerin de gezi fikrinde cezbedici faktörler olduğunu yazımızın sonunda tekrardan hatırlatalım. Eğer siz de kültür ve tarih ağırlıklı bir tatil planı yaparsanız, Ihlara Vadisi’ni listenize tereddüt etmeden dahil edebilirsiniz.

Kapadokya Ihlara Vadisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ihlara Vadisi giriş ücreti ne kadar?

Ihlara Vadisi Örenyeri giriş ücreti 2024 yılı itibarıyla 330 TL'dir. Ayrıca Ihlara Vadisi Örenyeri'nde Müzekart da geçerlidir.

Ihlara Vadisi ziyaret saatleri nasıl?

  • Ihlara Vadisi Ören Yeri 1 Nisan-31 Ekim arasında her gün 08.00-19.00 saatleri arasında açıktır. Gişe kapanış saati ise 18.45'tir.
  • Ihlara Vadisi Ören Yeri 31 Ekim-1 Nisan arasında her gün 08.00-17.00 saatleri arasında açıktır. Gişe kapanış saati 16.45'tir.

Güncel bilgiler için resmi internet sitesini ziyaret edin.

Ihlara Vadisi yapay mı?

Asırlar önce meydana gelen Ihlara Vadisi'nin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuştur. Bu nedenle Türkiye'de doğal güzellikler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir.

Ihlara Vadisi'nin suyu nereden gelir?

Ihlara Vadisi boyunca Melendiz Çayı araziyi derin ve sarp bir biçimde yarar. Bu durum, vadi boyunca görkemli güzellikler meydana getirir. Melendiz Dağları'ndan kaynaklarını alan küçük akarsular birleşir, güneydoğu-kuzeybatı yönünde akar ve Mamasın Barajı'na ulaşır.