Çeşme Gezi Rehberi
Çeşme Gezi Rehberi - Görsel 1
Çeşme Gezi Rehberi - Görsel 2
Çeşme Gezi Rehberi - Görsel 3
Çeşme Gezi Rehberi - Görsel 4
+ 7 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Çeşme Gezi Rehberi

Türkiye tatil beldeleri arasında akla ilk gelen isim olan Çeşme , kuşkusuz birçok turist ve tatilcinin yaz dönemlerinde uğramadan geçmediği bölgeler arasında. Beldenin tüm tatil olanakları ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanızı amaçlayarak sunulan Çeşme gezi rehberi ile tatil planınızı yapmaya başlayabilirsiniz.

Çeşme Hakkında

Çeşme turizm faaliyetleri her ziyaretçinin kendisine uygun bir tatil yapmasını olanaklı kılıyor. İzmir'in ilçelerinde biri olan Çeşme nerede diye soracak olursanız, şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Doğusunda Urla, batısında, güneyinde ve kuzeyinde ise Ege Denizi bulunuyor. Ege Bölgesi'nde bulunan ilçe Çeşme hangi bölgede sorusuna cevap olabilir.

Ilıca, Alaçatı, Ildır Köyü Çeşme merkez haricinde konaklama imkanı bulabileceğiniz yerlerden. Adını denizcilerin su temin ettiği çeşmelerden almasının yanında, ilk çağda Cysus adıyla anılıyordu. 18. ve 19. yüzyıldan kalan Anonim Çeşme, Kaymakam Çeşmesi ve Molla Çeşmesi beldenin önemli yapıları arasında sayılabilir. M. Ö.

1000 yıllarında kurulan 12 İonya kenti arasında iskeleye sahip olan Ildırı yani Erythrai, Giritliler tarafında kurulan yarımadanın ilk antik yerleşim yeri ve M. Ö. 560 tarihinde de Lidya egemenliğine giriyor. 11. yüzyılda Türk denizcisi Çaka Bey ile başlayan Çeşme'nin Osmanlı egemenliğine giriş süreci 14. yüzyıl sonlarında tamamlanmıştı.

Beldeden bahsedince akla gelen kalesi, Osmanlı eserlerinden biri olarak günümüzde de görenleri hayran bırakan büyüklüğe sahip. Çeşme tarihi , arkeolojik kazılar sonucu bulunanlarla canlılığını hala koruyan kervansaray, tapınak ve tiyatrolarla ziyaretçilerine farklı bir dünya sunuyor.

Aktif olarak işleyen hem iç hem dış turizm, ilçenin ekonomik yapısını belirleyen tek unsur olarak sayılabilir. Özellikle 2018 yılında 286 bin 379 olarak belirlenen turist sayısıyla ilçe %42'lere dayanan ziyaretçi artışlarına şahit oluyor. İzmir'deki üç yat limanından ikisi Çeşme'de bulunuyor.

Alaçatı Yat Limanı ve Çeşme Yat Limanı, sezon boyunca yüzlerle turist ağırlıyor. Ilıca, Altınkum, Pırlanta, Boyalık, Çark, Tekke gibi mavi bayraklı plajları tatiliniz boyunca bolca vakit geçirmek isteyeceğiniz alternatiflerden. Ayrıca kendi kaplıcalarına sahip bir çok otel sayesinde tedaviye yönelik konaklama imkanı da sunuluyor.

Özellikle Ilıca'da bulunan yüksek seviyelerde sodyum klorür ve magnezyum sülfat içeren kaplıca, ilçede en sık ziyaret edilen termal bölgelerden.

Çeşme Harita ve Yol Tarifi

Çeşmeye nasıl gidilir diye soracak olursanız ulaşım İzmir ile Çeşme merkezini bağlayan otoyol sayesinde oldukça basit. Otoyol 32 sayesinde İzmir'in yaklaşık 85 kilometre batısında kalan ilçeye İzmir merkezinden özel araçla 1 saatte varabilmek mümkün. Çeşme harita itibarıyla Ankara'ya 680, İstanbul'a 860 kilometre mesafede yer alıyor.

Otobüs ile gelen ziyaretçiler İzmir otogarından kalkan dolmuşlar ile Çeşme'ye ulaşım sağlayabilir. Çeşme'den sonra da seyahate devam edecekler için otogardan hareket eden Ildır, Alaçatı, Dalyan, Çiftlik, Ovacık dolmuş güzergahları kullanılabilir. İstanbul'dan Çeşme'ye özel araçla yaklaşık 9 saatte varabilir, Yenikapı-Bandırma feribotunu kullanarak da Balıkesir-Manisa-İzmir-Çeşme güzergahıyla deniz yoluyla da ilçeye ulaşılabilir.

Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa'dan da Çeşme'ye düzenli olarak yapılan otobüs seferleri mevcut. Çeşme yol tarifi için bir diğer seçenek olan hava ulaşımı, ilçeye 95 kilometre uzaklıkta bulunan İzmir Adnan Menderes Havalimanı aracılığıyla yapılabilir.

Yine İstanbul, Ankara, Antalya ve Adana'dan İzmir'e direkt uçuşlar bulunabileceği gibi havalimanından otobüs, transfer veya taksilere binerek 1 saatte Çeşme'ye ulaşmanız mümkün.

Çeşme Hava Durumu ve İklimi

Çeşme hava durumu Akdeniz iklimine sahip özellikler gösteriyor. Yıllık ortalama sıcaklığı 17. 2 derece olsa da, özellikle ağustos ayını oldukça kurak geçiriyor. Yıllık kuraklık verilerine göre ilçede yarı nemli iklim tipi hakim. Şubat ayında 69 oranında en yüksek neme sahipken temmuz ayında 45 ile en düşük neme sahip.

Maksimum 30 dereceyi gören hava sıcaklıkları en çok haziran, temmuz ve ağustos aylarında hissediliyor. Kış aylarında ise minimum 6 dereceye kadar düşen sıcaklık ocak ve şubat aylarında baskın olmakla birlikte maksimum aralık ayında 14 dereceye çıkıyor. Ortalama 134 milimetre ile en fazla yağış miktarı aralık ayında görülüyor.

Çeşme hava sıcaklıkları olduğu kadar su sıcaklıklarının da yüksek seyrettiği Ege Denizi'ne kıyısı olan tatil merkezlerinden biri. Kuzeyden gelen rüzgarlar sayesinde esintili havasının yanında mayıs ayından itibaren deniz sezonunu açan Çeşme'de kasım ayına kadar rahatlıkla denize girilebilir. 23. 9 derece ile ağustos ayında en yüksek su sıcaklığı görülürken, 15.

4 derece ile şubat ayı en düşük su sıcaklığına sahip.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Çeşme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çeşme'nin Neyi Meşhur?

İzmir'e bağlı 30 ilçeden biri olan Çeşme'yi diğerlerinden ayıran özelliklerin başında kalesi ve antik kervansarayı geliyor. Çeşme neyi meşhur sorusuna il dışında yaşayan çoğu kişinin kumru veya boyoz olarak cevap vereceği tahmin edilebilir. Plajları ve eğlence mekanları kadar mutfak lezzetleriyle de oldukça anılan Çeşme, kahvaltıdan kumruya, deniz ürünlerinden pizzaya, pideden dondurmaya kadar geniş yiyecek ve mekan yelpazesine sahip. Zeytin ağaçlarından elde edilen odunlarla yakılmış odun fırınlarında pişen kıymalı pide yöresel lezzet denemek isteyenler için öneriliyor. Çeşme haritası dikkate alındığında Alaçatı ile arasında kalan Ilıca'da, 1966'dan bu yana hizmet veren ve özel formüle sahip olduğu bilinen kumru mekanları mevcut. Yine Urla'dan Çeşme'ye doğru seyahat edenler için yol üzerinde çeşitli kahvaltı seçenekleriyle meşhur restoranları bulunuyor. Tatlıseverler için 1945'ten beri Çeşme çarşısında hizmet veren ve sakızlı dondurmanın doğduğu yer olarak bilinen dondurmacı ve pastanelerde sakızlı dondurma ve 20 farklı dondurma çeşidi denenebilir. Ayrıca gurmelere deniz mahsullerinden yapılan kokoreç tavsiye edilebilir.

Çeşme'de Nerede Kalınır?

Çeşme'de, birbirinden farklı konseptlere sahip 12 farklı beş yıldız ve üzeri uygun Çeşme otelleri seçenekleri bulunuyor. Alaçatı, Ilıca, Dalyan gibi bölgeler de Çeşme merkeze olan yakınlığından ve ulaşım kolaylığından dolayı tercih edilebilir. Bu bölgelerde butik otel ve pansiyon seçenekleri de bulunuyor. Termal havuza sahip oteller özellikle Ilıca'da yaygın olarak bulunmakla beraber, Alaçatı da sörf tutkunları ve uygun fiyata butik otel arayanlar için ideal.

Çeşme'de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?

Tipik bir Ege kasabası sayılan Alaçatı ve Ilıca'nın beyaz ipeksi kumuna sahip olmasının yanında rüzgar sörfü için de oldukça elverişli olan plajları ve birbirinden güzel koyları mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. II. Beyazıt tarafında 1508 yılında yaptırılan Çeşme Kalesi, 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Kervansaray, Parga Hamamı, Erytrai Köyü görülmesi gereken yerler arasında sayılabilir.

Çeşme'de Gece Hayatı Nasıldır?

Çeşme merkez ve Alaçatı'da yoğun olmakla birlikte akşamüzeri başlayıp sabah saatlerine kadar hız kesmeden devam eden eğlence ve aktivitelerle tatiliniz daha keyifli hale gelebilir. Aya Yorgi Koyu, Çeşme gece hayatında en hareketli partilerin düzenlendiği yerlerin başında. Ünlü DJ performansları, ünlü isimlerden oluşan konserler, beach partiler yaz sezonlarında oldukça sık düzenleniyor.

Çeşme'ye Ne Zaman Gidilir?

Çeşme'de gezilecek yerler yaz kış ziyaretçilerine açık olmakla birlikte, 42-55 derece su özelliğine sahip termal otel ve kaplıca alanı tercihi yapacaklar için sonbahar ve kış ayları daha uygun görülüyor. Kış aylarında az kişinin yaşadığı Çeşme'de nüfus yaz aylarında beş katına kadar çıkabiliyor. Yine düşük nem oranı ve kuzey yönüne açıklığından kaynaklanan esintileri, yüksek hava sıcaklıklarına rağmen yaz aylarında rahat bir tatil sunuyor.