Eskişehir Gezi Rehberi
Eskişehir Gezi Rehberi - Görsel 1
Eskişehir Gezi Rehberi - Görsel 2
+ 3 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir, her ne kadar tarihin terk edilmiş bölgesi olan Şarhöyük'te kurulmuş ve Eskişehir adı ile anılır olmuşsa da bugününde dünyanın en gelişmiş kentleri arasında gösteriliyor. Eskişehir nerede sorusunun cevabı olarak İç Anadolu Bölgesi'nin kültürel geçmişini Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Kültürel Miras Başkentliği ile gösteriyor.

Bu sayede aşık olacağınız güzelliği ile unutulmaz bir tatil deneyimi yaşatıyor.

Eskişehir Hakkında

Kültürel zenginliği, olağanüstü doğası ve düzenli mimarisi ile örnek kent ünvanını taşıyan Eskişehir hangi bölgede diye soracak olursanız, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer alıyor. Ankara, Kütahya, Bilecik ve Afyon illeri ile çevrili olan kent, Bolu ve Konya illeri ile de sınır komşuluğu ediyor.

Coğrafi konumunun sunduğu avantajla Ege, Marmara ve Karadeniz bölgeleri ile yakın mesafede yer alması, Eskişehir'in sıklıkla ziyaret edilebilmesini mümkün kılıyor. 2. 678 km²'lik yüzölçümü ile Türkiye'nin 14. büyük şehri olan kent; merkezi, 14 ilçesi, caddeleri ve sokakları ile çağdaş ama bir o kadar da nostaljik yapısıyla kendine hayran bırakıyor.

Porsuk ve Sakarya havzalarında, Sakarya Nehri ile Porsuk ve Sarısu çaylarının etrafında kurulu olan kentin ağırlıklı bitki örtüsünü ormanlar ve tarımlık araziler oluşturuyor. Bozdağ, Sündiken, Sivrihisar ve Türkmen dağları ile çevrili ovalarında tam 7 baraj gölü bulunan Eskişehir , su, elektrik ve balık üretimi konusunda öncü kentler arasında yer alıyor.

Öte yandan sanayi ve ticaret alanlarında önlenemez bir yükselişin sahibi olmayı başarıyor. İlk modern harita çiziminden ilk damperli kapyon, ilk F-16 motor üretimine varıncaya dek, sayamayacağımız pek çok ilkin kenti olmanın haklı gururunu yaşıyor. İhracat anlamında lider kentler arasında yer alan Eskişehir'in başlıca ticari kaynaklarını ise çeşitli madenler oluşturuyor.

Türkiye'de yalnızca iki adet olan kızıl geyik üretme istasyonundan birisine sahip olan toprakları, öte yandan krom, bor, kil, mermer, lületaşı, bor ve kil üreterek Eskişehir'i sanayi devleri arasına dahil ediyor.

Tarihinde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı halde ilk olarak Osmanlılar döneminde ulaştırılan demiryolu olanağı ile sosyal statü kazanan kentin kısa sürede kat ettiği büyük yol dikkatlerden kaçmıyor. Kenti ayrıcalıklı kılan temel nedenleri; avantajlı konumu, bereketli toprakları ve önemli pek çok ilkte öncü şehir olması oluşturuyor.

Üç üniversitesi, kusursuz modern olanakları, dünya öğrencilerinin kurduğu ilk tiyatro merkezi ve ses getiren sosyal etkinlikleri ise kenti parmakla gösterilecek büyük bir sosyal statünün sahibi yapıyor. Anlatımlara sığmayan kent Eskişehir tarihi , termal kaynakları, zengin kültürü, bakir doğası ve sunduğu çoklu olanaklar ile dört dörtlük bir tatil imkanı sunuyor.

Eskişehir Harita ve Yol Tarifi

Dünyada ilk havaalanı işletme ruhsatı olan üniversitenin kurulduğu, Türkiye'de ilk yüksek hızlı tren seferinin yapıldığı şehir olan Eskişehir'in konforlu ulaşım olanaklarını aktif ulaşımda da hissedebilmeniz mümkün oluyor. Eskişehir'e nasıl gidilir diye soracak olursanız hava yolu, kara yolu ve demir yolu ulaşımlarının tamamında konforlu ve hızlı erişim sağlayabileceğinizi söyleyebiliriz.

Harika geçecek Eskişehir tatil planınızı yaptıktan sonra zamansal müsaitliğiniz ve tercih ettiğiniz ulaşım yöntemine göre ideal seçimi yapabilirsiniz. Dilerseniz Eskişehir Anadolu Havaalanı'na uçak bileti alarak İstanbul, Adana, Trabzon, Diyarbakır, Gaziantep gibi büyük şehirler ile Nürnberg, Brüksel ve Lyon gibi dünya şehirlerinden direk olarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Diğer şehirlerden kolay erişim için Ankara aktarmalı olarak kente ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul-Eskişehir-Ankara-Konya güzergahını izleyen yüksek hızlı tren ile Ankara'dan Eskişehir'e 1, 5 saatte, İstanbul'dan ise yalnızca 2, 5 saatte erişebilirsiniz.

Türkiye'nin neredeyse tüm şehirlerinden kalkan otobüs seferleri ile de kolaylıkla ulaşabileceğiniz kente özel aracınızla da gayet kolay ve konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımın da son derece zahmetsiz olduğu kente özel aracınızla ulaşabilmek için akıllı cihazınızdan Eskişehir yol tarifi yardımı alabilirsiniz.

Eskişehir Hava Durumu ve İklimi

İç Anadolu Bölgesi'nin güneydoğu ucunda yer alan Eskişehir harita olarak birbiri ile farklı iklimsel özellikler sergileyen dört bölgeye eşit mesafede yer alıyor. Özel konumundan ötürü üç farklı iklim özelliği ile karşılaşacağınız kentin farklı bölgelerinde farklı hava koşullarının geçerli olduğunu söyleyebilmek mümkün oluyor.

Denize olan uzaklığından ötürü genel anlamda karasal iklim özelliği gösteren Eskişehir'in İç ve Orta Anadolu'ya bakan doğu ve güney bölgelerinde daha soğuk geçen kış aylarında denk gelebilirsiniz. Kış aylarında denk gelebileceğiniz hafif rüzgarlar ise yine doğu ve kuzey yönünden yani İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden geldiğini söyleyebiliriz.

Öte yandan Ege ve Marmara bölgelerine yakın olan batı ve kuzeybatı kesimleri ise bu bölgelerin iklimsel özelliklerini sergiliyor. Soğuk ve genellikle karlı geçen kış aylarının ardından başlayan hafif bahar yağmurlarıysa Ege ve Marmara bölgelerinin Eskişehir'e armağanı oluyor.

Farklı iklimlerin etkisi altında kalsa da kışları parçalı bulutlu ve kar yağışlı, baharları hafif yağmurlu ve yazların ise sıcak geçtiği Eskişehir hava koşullarında en güvenli tatil deneyimlerinizden birini yaşayabilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Eskişehir Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Eskişehir'in Neyi Meşhur?

İlklerin, bereketli havzaların, yer altı kaynaklarıyla dolu dağların ve zengin bir kültürün sahibi olması sayesinde Eskişehir neyi meşhur sorusu birçok cevap alıyor. Türkmen Dağı eteklerinden çıkarılan ve kentin ünlü değerlerinin içinde en çok bahsi geçen Kalabak suyu, Türkiye'de içilebilir sular sıralamasında 3. sırayı işgal ediyor. Sunduğu faydalar yönünden kentin dünyaca ünlü termal kaynakları ile yarışan kalabak suyundan tadarak aldığınız şifayı ikiye katlayabilirsiniz. Beyaz altın, deniz köpüğü, Eskişehir taşı gibi isimlerle anılan lületaşı ise Türkiye'nin tek işlenebilir lületaşı olma özelliğini taşıyor. Radyasyon emici özelliği ile popüler olan lüle taşından yapılan ürünler, Eskişehirli esnafların tezgahlarında kentin el dokuması ürünleri ile doğal, samimi ve ahenkli bir bütünlük oluşturuyor. Hayvanlara karşı özel bir düşkünlüğünüz varsa en çok beğeni kazanan çoban köpekleri arasında yer alan Akbaş cinsi köpeğin memleketinin de Eskişehir olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Sivrihisar dolaylarında yetiştirilen safkan Akbaş'ının zekası, sadakati ve cesaretinden etkileneceğinizden eminiz.

Eskişehir Mutfağının Yemekleri Nelerdir?

Yerli halkı ile Avrupa ve Kafkasya'dan gelen göçmenlerin etkisiyle bugünün çok kültürlü kimliğine erişen Eskişehir gezi rehberi yazımızla anlatamayacağımız zengin bir sofra kültürüne de sahip bulunuyor. Kentin yemek kültüründe önemli yer tutan çorba kültürünün ünlülerini sütlü ovmaç, toyga, düğü ve tarhana olarak belirtebiliriz. Çorbanızın ardından bükme, üyken, kaşık, çiğbörek, köbete, cantık böreklerini tadabilir ve sonrasında balaban kebabı, kelem dolması, harşıl, mercimekli mantı ve kuzu sorpa arasından menü seçiminizi yapabilirsiniz. Canınız tatlı yemek isterse kentin kendine özgü lezzetlerinden olan met veya nuga helvasını önerebiliriz.

Eskişehir'de Nerede Kalınır?

Eskişehir hava durumu koşulları olarak kış aylarında daha ılıman etkiler barındıran merkezinde, ilçelerinde ve yaz aylarında avantaj sağlayan serin ovalarında pek çok konaklama seçeneği sunuyor. Lüks otellerden apart otellere, butik otellerden pansiyonlara varıncaya dek türlü alternatifler arasından bütçeniz ve konaklama zevkleriniz dahilinde en ideal seçimi yapabilirsiniz. Türkiye'nin en modern kentlerinden olduğu halde bir o kadar da samimi yapısı ile dikkat çeken uygun Eskişehir otelleri ile evinizin konforunu aratmayan konaklama deneyimleri yaşayabilmenizi sağlıyor.

Eskişehir'de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Tarihin ünlü Şarhöyük Antik Kenti'nin yakınındaki harabelerin arasında kurulan bir kent olan Eskişehirharitası açısından bulunduğu coğrafyada pek çok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. gezilecek yerler arasında Han Antik Kenti, Midas Anıtı, Odunpazarı Evleri ve daha pek çok gezi noktasının yanı sıra kentin ünlü müzelerinde de tarihe yolculuk yapma olanağına erişebilirsiniz. Öte yandan Porsuk Çayı, Kuş Cenneti gibi doğal alanları ile dünyaca ünlü termal kaplıcalarında keyifli ve sağlıklı vakitler geçirebilir; kentin sosyal sanat merkezlerinde sanatın her haline doyabilirsiniz.

Eskişehir'in Gece Hayatı Nasıldır?

Önemli öğrenci kentleri arasında yer almasının yanı sıra sanayi ve ticari hacmi ile de dikkat çeken Eskişehir turizm kenti, iş kenti ve öğrenci kenti olmanın tüm eğlence avantajlarına sahip bulunuyor. Kentin ünlü caddelerinde, Porsuk Çayı etrafında ve öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde hizmet sunan birbirinden farklı restoranlar ve mekanlarda doyasıya eğlenebilirsiniz. Ayrıca eski kiremit fabrikalarının yerine inşaa edilen eğlence mekanları arasından tarzınızı yansıtan adres seçimleri yapabilirsiniz. Tüm dünyanın ilgi duyduğu uluslararası ve yerel eğlence aktiviteler ve faaliyetlerine katılım içinse etkinlik takvimlerine göz gezdirebilir; güzel şehir Eskişehir'in en eğlenceli anlarına dahil olabilirsiniz.