Adım Adım Keşfedebileceğiniz Antik Yürüyüş Rotaları

Adım Adım Keşfedebileceğiniz Antik Yürüyüş Rotaları

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 07 Nisan 2017
 • Son Güncellenme: 20 Aralık 2023
Adım Adım Keşfedebileceğiniz Antik Yürüyüş Rotaları

Laozi'nin de dediği gibi "En uzun seyahatler bile tek bir adımla başlar." Bir sırt çantası, rahat bir yürüyüş ayakkabısı, bir harita… Tabiatın uyanmaya başladığı, Güneş'in ruhunuzu okşadığı, rengarenk doğanın kucağına bırakın kendinizi ve arının tüm negatif enerjinizden. İlkbaharın en güzel zamanlarını yaşadığımız bu günler, doğadaki uyanışa tanık olmanın, bu güzelliğin içinde uzun yürüyüşler yapmanın tam zamanı olduğunu söylüyor bizlere. Bir de bu yürüyüşler tarihin izlerini sürebileceğiniz antik yollarda geçecekse. Türkiye'de yürüyebileceğiniz birbirinden harika antik yürüyüş rotalarını keşfedin!

{ad:0}

Likya Yolu

 Likya Yolu

Türkiye'nin ilk uzun mesafe yürüyüş yolu olan Likya Yürüyüş Yolu, dünyanın da en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotalarından biri olarak bilinmektedir. Likya yolu, Fethiye'den Antalya'ya tam 509 km. uzunluğunda olup Akdeniz’in en bakir koylarından, Toros Dağları’nın zirvelerine uzanmaktadır. Likya Yürüyüş Yolu boyunca; 19 antik Likya kentinin kalıntıları, yerleşim birimleri ve konaklama tesisleri karşınıza çıkmaktadır. Xanthos, Patara, Olympos, Antiphellos, Sdyma, Apollonia, Chimera, Myra, Letoon, Limyra, Simena ve Phaselis yol boyunca karşınıza çıkacak olan bu antik kentten sadece birkaçı. Parkurun tamamının, yürüyüş severler için işaretlenmiş ve tabelalandırılmış durumda olduğunu da hemen söyleyelim.

{search:olimpos-otelleri,Olimpos Otelleri}

Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet ParkurlarıHitit Yolu

UNESCO Dünya Mirası listesine giren on üç yerden biridir Hattuşa Antik Kenti. Çivi yazılı tabletleri ile Unesco Dünya Belleği’ne adına yazdıran Hititlerin zengin birikimine tanı olmanın heyecanı için istikamet Hitit Yolu. Tarih, kültür ve doğa meraklıları için dünyanın en özel yoludur burası. Eski kervan ve göç yollarından geçen 236 kilometre boyunca işaretlenmiş 17 yürüyüş parkuru, alternatif güzergahlarla birlikte 385 kilometreyi ulaşmaktadır. Bu güzergahta bulunan 6 dağ bisikleti rotasının toplam uzunluğu ise 406 kilometreden oluşmaktadır. Benzer trekking rotaları gibi kırmızı-beyaz çizgiler, sarı-yeşil tabelalar, ayrıntılı bir harita ve GPS koordinatlarıyla belirlenen Hitit Yolu parkurları; günübirlik kısa, kamplı uzun ve bisiklet rotaları olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Hitit Kenti Hattuşa ve Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, Hitit Yolu’nun temel noktasıdır. Rota, Hititlerin önemli kentleri Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenindeki tarihi güzergahlar kullanılarak oluşturulmuştur.

{search:corum-otelleri,Çorum Otelleri}

Frig Yolu Frig Yolu

Frig Yolu, antik dönemde Friglerin hüküm sürdüğü, günümüzde Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan Frig vadilerinde onların izlerini günümüzde sürebileceğiniz bu parkur uluslararası standartlarda uzun yürüyüş ve bisiklet yoludur. Bu ünlü yürüyüş yolunun toplam uzunluğu 506 km kadardır. Yolun takibini kolaylaştırmak için rotanın tamamı uluslararası standartlarda kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiştir. Ayrıca yürüyüşçüleri bilgilendirmek için rotanın başlangıç-bitiş noktalarına bilgilendirici panolar ve önemli kavşak noktalarına da yön tabelaları dikilmiştir. Üç noktadan; Gordion (Polatlı, Ankara), Seydiler (Afyonkarahisar) ve Yenice Çiftliği (Ahmetoluğu Köyü-Kütahya) başlayıp Frig vadilerine deyin uzanan bu güzergahlar, Friglerin kalbi Yazılıkaya Midas'ta birleşmektedir. Yolun ana parkurlarının yanı sıra parkurları birbirine bağlayan bağlantı yolları ve alternatif yollar da bulunmaktadır. Rotaların çoğunluğu bisikletler için de uygundur.

{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}

Karia Yolu Karia Yolu

İsmini antik çağda bu bölgede yaşamış Karia uygarlığından alan Karia Yürüyüş Yolu, Muğla ve Aydın illerini kapsamaktadır. Koyların mavisinden tepelerin yeşilliklerine, dağ köylerine, patikalardan taş döşeli kervan yollarına tanık olacağınız bu yol Türkiye’nin 820 kilometrelik en uzun trekking rotasıdır. Karia medeniyetinin bıraktığı izlerin peşinden gidebileceğiniz bu yürüyüş rotası kendine özgü mimarisi ile çok sayıdaki köyden, bakir koylardan, zeytin, badem ve çam ağaçları ile dolu irili ufaklı tepelerden ve kimisi sadece yürüyerek ulaşılabilen antik kentlerden geçmektedir. Karia Yürüyüş Yolu, uluslararası standartlardaki işaretlere ve levhalara sahiptir. Akdeniz’den Ege’ye, geçmişten günümüze uzanan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yolculuğa çıkarmaktadır.

{search:datca-otelleri,Datça Otelleri}

Bodrum Leleg Yolu Leleg Yolu

2400 yıllık Pedasa Antik Kenti'nin en önemli ticaret yollarından birinde yürümek istiyorsanız doğru yerdesiniz. 185 km'lik olan Bodrum Leleg Yolu'nun yakın bir tarihte doğu etabı olan 22 km'lik kısmında çalışmalar tamamlandı ve 190 kişinin katıldığı bir yürüyüşle açıldı. Patika ve işaret takibi yapan herkesin rahatlıkla yürüyebileceği bir rotaya sahip olan Bodrum Leleg Yolu, kırmızı-beyaz boyalar, üzerinde Leleg yazan ve kalan kilometreyi gösteren tabelalar sizi kalıntılara kadar götürecek.

{search:bodrum-otelleri,Bodrum Otelleri}

Aziz Paul Yolu Aziz Paul Yolu

Türkiye’nin ikinci uzun mesafeli yürüyüş rotası olan Aziz Paul Yolu, Antalya’nın 10 km doğusundaki Perge ile Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusundaki Yalvaç arasındaki güzergahtır. Bu 500 kilometrelik işaretlenmiş rotanın yürümesi 27 gün sürmektedir. Perge'nin başlangıç, Yalvaç'ın da bitiş noktası olduğu güzergahın bir de Köprülü Kanyon'un girişindeki Beşkonak’tan başlayan ikinci bir kolu da bulunmaktadır. İkinci kol, Roma antik kentlerinden biri olan Adada’da ilk rotayla birleşir. Deniz seviyesinden başlayarak 2200 metreye kadar tırmanılan Aziz Paul rotası; Roma yolları, patikalar ve orman yollarından oluşmaktadır. Rotada ortalama 2800 metreye kadar tırmanan iki farklı zirve daha yer alır. Eğirdir, rotanın en temel ulaşım ve konaklama merkezidir. Rota yer yer dağ bisikletleri için de uygundur.

Atatürk ve İstiklal Yoluİstiklal Yolu

Mustafa Kemal'in "Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da" sözleri, kağnıların geçtiği İstiklal Yolu’nun önemini ortaya koyar niteliktedir. Bu yol Kurtuluş Savaşı döneminde oldukça önemli bir rol oynamıştır. Adını da oynadığı rolden alan İstiklal Yolu, savaş döneminde gönüllülerle mahkumların ortak emekleriyle yapılmıştır. Tam üç yıl boyunca bu toprak yolda, İstanbul ve Rusya’dan gemilerle İnebolu’ya getirilen silahlar ve cephaneler Ankara’ya taşınmıştır. İnebolu - Kastamonu - Çankırı - Ankara hattında ilerleyen İstiklal Yolu’nun günümüze kadar gelmeyi başaran en iyi bölümünü İnebolu - Kastamonu arasındaki kağnı yoludur. Milli mücadelenin yapı taşlarından biri olan İstiklal Yolu’nun, yeniden canlandırılarak bir yürüyüş ve bisiklet rotası haline getirilmesiyle, eski kağnı yolunun İnebolu-Küre-Kastamonu arasındaki en güzel bölümü doğaseverler tarafından ilgi görmektedir.

Hz. İbrahim Yolu 

İbrahim Yolu

Bu yürüyüş güzergahı bir grup kutsal ve tarihi yeri, tek bir rotada yani Hz. İbrahim’in izinde buluşturmaktadır. Hz. İbrahim Yolu, Orta Doğu’da bu kültürün izini takip eden bir yürüyüş rotasıdır. Bu toprakları tanımak ve adım adım keşfetmek için dünyanın dört bir yanından gelen gezginler, muhteşem tarihi ve kutsal yerleri keşfetmekle kalmayıp Hz. İbrahim’in mirası olan misafirperverlik ve dostluğu da deneyimlemektedirler. Hz. İbrahim’in hikayesi bize yaklaşık 4000 yıl öncesinden gelmiş olmakla birlikte bugün Orta Doğu’nun dört bir yanındaki kutsal yerlerde ve tarihi kentlerde hala hatırlanmakta ve kutlanmaktadır. Hz. İbrahim’in anısı, belki de en çok, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Şanlıurfa halkı tarafından yaşatılmaktadır. Rotanın Türkiye bölümü, Şanlıurfa bölgesindeki Hz. İbrahim'in mirasını anmak ve kutlamak için oluşturulmuştur. Yerel bir refakatçi eşliğinde yürünebilen bu rota, 170 km uzunluğundadır. Rota boyunca, hayatları atalarıyla benzer özellik taşıyan köylülerle tanışma fırsatı da bulabileceğinizi unutmayın.

{search:sanliurfa-otelleri,Şanlıurfa Otelleri}

Yorumlar

tokay ceritoğlu 
12.04.2017
Gençler fırsat varken yürüyünüz, biz ancak bu yollara kıyısından, köşesinden, uzaklardan geçerken bakabiliyoruz.
İsmail Gökhan Sarız 
10.04.2017
Hedeflerim arasında Likya Yolu'nu tek seferde yürümek vardı. Bu yazıdan sonra, Frig, Hitit ve Karia Yolu da bu hedefler arasına yerleşti.
D.Zeybek 
10.04.2017
Efes-Mimas Yolu eksik. Tamamlanmasını öneririm.