Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 16 Kasım 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey
Açık açık konuşalım, sosyal medya bizleri bu kadar sosyalleştirmeden önce doğu denilince akla hep ücra köşeler gelirdi. Bir yerlerde okusak da birileri ballı lokma tatlısı gibi anlatsa da seyahat listesinin ilk sıralarına doğunun yad illerini koymaya çekinirdik. Sonra bir gün Doğu Ekspresi’yle Kars’a gitmenin ve giderken de vagonlarında deli gibi eğlenmenin unutulmayan anılarıyla doldu Instagram. Neşeli, maceracı ve kalabalık öğrenci gruplarını keşifçi gezginler izledi birer birer. Ve talep o denli arttı ki Doğu Ekspresi’ne bilet bulunamaz, erken kalksan da yol alınamaz oldu. İşte Van Gölü Ekspresi’nin devreye girmesi de tam burada başlıyor. Baktınız Doğu Ekspresi dolmuş taşmış bilet kalmamış, keşif için başka bir alternatif olan Van Gölü Ekspresi doğuyla tanıştırmak için sizi bekliyor.

Van Gölü Ekspresi Nedir?

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

{ad:0} TCDD’nin işlettiği Ankara kalkışlı ana hat trenlerinden olan Van Gölü Ekspresi adından Van’a gidiyor gibi algılansa da yolculuk Bitlis’in Tatvan ilçesinde son buluyor. Van’a gidip bir kahvaltı yapayım, gezeyim, keşfedeyim derseniz kara yoluyla ya da feribotla yola devam etmeniz gerekiyor.

Van Gölü Ekspresi hızlı tren değil, dizel bir lokomotifin çektiği vagonlardan oluşuyor.

Van Gölü Ekspresi’nin Güzergahı Ne? Hangi Şehirlerden Geçiyor, Kaç Saat Sürüyor?

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Ankara Garı’ndan başlayan yolculuğun rotasındaki iller sırasıyla Kayseri – Sivas – Malatya – Elazığ ve Tatvan (Bitlis). Ama tren ortalama 10 dakika molalarla toplamda 60 durakta duruyor ve tıpkı filmlerdeki küçük kasabalar gibi tenha garlarda kapılarını açıp kapatıyor. Toplamda 1245 km’lik bir rota olan bu seyahatin süresi ise 24 saat. Ama siz siz olun dakik bir sisteme güvenip transfer vb. planlar yapmayın. Aşağıdaki saatler trenlerin TCDD kalkış saatleri fakat çoğu zaman rötarlı kalkıyor ve varış süresi 25 saati aşabiliyor.

Ankara’dan hareket eden;

  • Ankara kalkış: 11:20
  • Irmak kalkış: 12:53
  • Kayseri kalkış: 18:56
  • Sivas kalkış: 23:07
  • Malatya kalkış: 03:11
  • Elazığ kalkış: 06:30
  • Tatvan varış: 13:08

Tatvan’dan hareket eden;

  • Tatvan kalkış: 09:00
  • Elazığ kalkış: 15:47
  • Malatya kalkış: 18:51
  • Sivas kalkış: 23:34
  • Kayseri kalkış: 03:07
  • Irmak kalkış: 08:55
  • Ankara varış: 10:25

Van Gölü Ekspresi Seferleri Hangi Günlerde Yapılıyor?

Her hafta iki sefer düzenleniyor. Ankara – Tatvan seferleri salı ve pazar, Tatvan - Ankara seferleri ise salı ve perşembe günleri yapılıyor.

Van Gölü Ekspresi Biletleri Nereden Alınıyor?

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

TCDD’nin resmi sitesine girdiğinizde biletinizi alabiliyorsunuz. Aynı zamanda;
  • Gar gişeleri, turizm acenteleri ve PTT’den,
  • App Store veya Google Play gibi platformlardan mobil uygulamalar aracılığıyla,
  • 444 82 33 numaralı çağrı merkezinden de bilet almanız mümkün.

Ama şu da var ki satış kanallarının elinizin altında olması aradığınız her an bilet bulabileceğiniz anlamına gelmesin, elinizi çabuk tutmanız ve biletler satışa çıkar çıkmaz almanız gerekiyor. Biletlerin yolculuk tarihinden 30 gün önce satışa girdiğini ve yataklı vagon bileti istiyorsanız bu biletlerin de daha çabuk tükendiğini söylemeden geçmeyelim.

Bir de şu noktaları hatırlatalım;

Online arama yaptığınızda varış noktasını Van değil, Tatvan Gar olarak seçmeniz gerekiyor. Gidiş geliş bir yolculuk düşünüyorsanız bilet ekranında çift yön seçeneğini işaretlemeyi de unutmayın.

Diyelim ki istediğiniz tarihte bilet bulamadınız, arama tarihlerinizi esnetin ve gün içinde birçok kez ekrana girerek arama yapın. Ne kadar denerseniz, bilet bulma şansınız da o derece yüksek!

Bileti aldıktan sonra TCDD telefonunuza veya e- mailinize mesaj gönderiyor. Bu mesajı görevliye göstererek trene binebiliyorsunuz.

Van Gölü Ekspresi’nde Vagon Türleri ve Bilet Fiyatları

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Van Gölü Ekspresi’nde yapacağınız 25 saatlik yolculuğu bir bozkır belgeseli gibi düşünebilirsiniz. Yani amaç bir yere varmak değil, bir doğa ekranının karşısında anın tadını çıkarmak. Bu yüzden koltuğunuzda rahat etmeniz önemli.

Van Gölü Ekspresi’nde bu rahatlığı nasıl yakalayacağım diye soruyorsanız bilet alırken sunulan vagon seçeneklerinden bahsedelim öncelikle. Bu seçenekler;

Pulman Vagon

En ucuz ve en kolay bulabileceğiniz bilet seçeneği bu. Tıpkı otobüste gider gibi, manevrası dar bir koltukta oturarak gidiyorsunuz. 2 + 1 olarak düzenlenmiş koltuklarda tanımadığınız biriyle yan yana veya karşı karşıya seyahat etmeniz olası. Vagonda bulunan tuvalet ortak kullanımlı ve telefon şarjı için gerekecek priz sayısı az. Ama dezavantajlarına rağmen evcil hayvanınız varsa sadece bu vagonda beraber seyahat edebiliyorsunuz.

2022 Van Gölü Ekspresi Pulman Vagon bilet fiyatları:

  • Tam bilet fiyatı: 117₺
  • Genç (13-26) bilet fiyatı: 100₺
  • Öğretmen bilet fiyatı: 100₺
  • 60-64 (yüzde 15 indirimli) bilet fiyatı: 100₺
  • 65 yaş ve üzeri (yüzde 50 indirimli) bilet fiyatı: 59₺
  • TSK personeli bilet fiyatı: 100₺
  • Personel bilet fiyatı: 94₺
  • Basın personeli bilet fiyatı: 100₺
  • Çocuk (7-12 yaş) bilet fiyatı: 59₺

Örtülü Kuşetli Vagon

Bu vagondaki 4 kişilik koltuklar biraz daha konforlu ve açıldığında yatak olabiliyor. Bileti bu vagondan aldığınızda TCDD size poşette temiz çarşaf ve yastık veriyor. Tuvalet ve priz var. Dilerseniz yatarak, dilerseniz oturarak seyahat edebileceğiniz bu vagon bilet alırken en çok tercih edilen iki seçenekten (diğeri yataklı vagon) biri.

2022 Van Gölü Ekspresi Örtülü Kuşetli Vagon bilet fiyatları:

  • Temel ücret: 117₺
  • Örtülü kuşet: 117₺ (seçim yapıldığında fiyat artmaktadır)

Yataklı Vagon

Ranza tarzı iki yatak bulunan bu vagon 25 saatlik bir yolculuk söz konusu olunca tabii ki en çok tercih edilen seçenek. Tuvaleti size mahsus, masası, mini buzdolabı ve prizi var. Hatta üşürseniz sıcaklık ayarıyla oynayabiliyor, kendinizi size ait bir odada hissedebiliyorsunuz. Özel bir ambiyans isterseniz ya da pencerenizi ışıklandırmak, masanızı kendi içecek ve yiyeceklerinizle donatıp mükellef bir sofra kurmak için en uygun vagon bu. Ayrıca en pahalı ve en zor bulunan bilet alternatifi de bu!

2022 Van Gölü Ekspresi Yataklı Vagon bilet fiyatları:

  • Çift yatak kişi başı: 130₺
  • Tek yatak kişi başı: 255₺

Kompartımanlar içeriden kilitlendiği için her üç seyahat alternatifinde de güvenlik açısından çok sorun yaşanmıyor. Belirttiğimiz fiyatların en son 2021 Ekim ayında uygulandığını ve yeni yılda güncelleme olabileceğini de hatırlatmış olalım.

Van Gölü Ekspresi Yolculuğunda Manzara Nasıl ve Hangi Mevsimler Yolculuk İçin En Uygun?

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Yolculuğa Ankara’dan başladıysanız Doğu’nun o yemyeşil ovalarının ve heybetli dağlarının manzarasının gece karanlığında pek seçilmediğinin altını çizelim. Ama Tatvan’dan Ankara’ya trenle dönmeyi planlıyorsanız kaçırdıklarınızın telafisini yapabiliyorsunuz. Her yönüyle farklı bir deneyim diye tarif edebileceğimiz tren yolculuklarında rayları bir film şeridine benzetirsek en heyecan verici sahnelerin Elazığ’ı bitirip Tatvan’a yol alırken başladığını söyleyebiliriz. İlham veren ve sonsuzluk gibi görünen bozkırlara bakarken sanki bir yerlerden dörtnala koşan atlar görecekmiş gibi hissedebiliyorsunuz mesela.

Van Gölü Ekspresi biletlerinin en çabuk tükendiği aylar Mayıs ve Haziran ayları. Baharın renklerinin en taze olduğu bu dönemlerde Muş Ovası’nın gelin kız hallerini çok seveceksiniz. Ama kışın gitmeyi tercih ederseniz karla kaplı mistik bir Van Gölü manzarası da öyle çabuk unutulacak bir manzara değil.

Doğu Ekspresi ile Van Gölü Ekspresi Arasındaki Fark Ne?

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Her ikisi de aynı yolculuk hazzını tattırsa da Doğu Ekspresi ile Van Gölü Ekspresi’nin sezonları ayrı ayrı, onu baştan söyleyelim. Donmuş bir Kars Şehri’ni, Çıldır Gölü’nü görmek ve Sarıkamış Şehitlerini anmak için gidenler en çok kış mevsiminde Doğu Ekspresi’ne akın ediyor. Bu dönemlerde Doğu Ekspresi biletleri çabucak tükeniyor. Yemyeşil yol manzaraları görmek ve her durağın görsel hikayesine karışmak için ise Mayıs – Haziran aylarında Van Gölü Ekspresi tercih ediliyor.

Van Gölü Ekspresi’nin Yeme – İçme İmkanları Neler?

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Trende yemek ve kahvaltı için ayrılmış bir vagon mevcut. Yol için hazırlıklı gelmediyseniz restoran tarzı masalarında oturup, menü kısıtlı olsa da sipariş verebilirsiniz. Ama biz diyoruz ki yanınızda atıştırmalık da olsa bir şeyler mutlaka olsun. Yataklı vagonda kalıyorsanız buzdolabınız da oluyor üstelik. Bir diğer önerimiz de seyahat ederken gelecek istasyondan sipariş vermeniz. Doğu Ekspresi ile başlayan bu trendi Van Gölü Ekspresi’nde de sürdürebilirsiniz. Kayseri’nin nesi meşhursa, Sivas’ın nesi meşhursa ve canınız ne isterse ısmarlayabilir, molada teslim alabilirsiniz. Tercih size kalmış!

Van Gölü Ekspresi Seyahatinde Yanınıza Almanız Gerekenler Neler?

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Edilen Her Şey

  • Vagonlarda genellikle üşünmese de gece soğuğunda sıcak tutacak giysiler
  • Priz azlığına önlem olarak bir uzatma kablosu
  • Yiyecek, içecek (hatta kek, börek bile getirebilirsiniz)
  • Hijyen için sabun, tuvalet kağıdı (mevcut olsa da çabuk tükeniyor), ıslak mendil vb.
  • Yatmak için kendi nevresimlerinizi de getirebilirsiniz.

Trende elektrik var fakat Wi-Fi yok. Fotoğraf paylaşmak istiyorsanız telefonunuzdaki internet paketini kontrol etmenizde fayda var. Profesyonel fotoğraf çekmek istiyorsanız fotoğraf makinenizi de yanınıza almayı unutmayın. Van Gölü Ekspresi seyahatiniz sırasında keşfedebileceğiniz rotalar için 4 Günlük Keşif Önerisi: Van Gezi Rehberi ve Bitlis'in Tarihi Dokusu: Ahlat Selçuklu Mezarlığı yazılarımızdan faydalanabilirsiniz.

Yorumlar

SEDAT KARAGÖZ 
02.12.2021
Muhteşem bir yazı olmuş tebrik ederim.Ancak yemek salonu hakkında aynı şeyi söylemiyeceğim.Geçen hafta eşimle Tatvana gittik.Muhteşem bir yolculuktu 3 saat rotar yapılmasına rağmen.Yemek salonunda simit çay ve poğacadan başka bir şey yoktu.Allahtan tedarikliydik.Temizlik muhteşem,battaniyeler,çarşaflar 5 yıldız konforunda.Minibarda su çikolata bisküi hediye.Wc maalesef diyebileceğim.Oda insan olarak bizim meselemiz.Kemal bey isimli görevli kabinimize gelerek muhteşem bir nezaket ile karşıladı.Tam bir beyefendi.Yolculuk boyunca sizinle ben ilgileneceğim dedi.İlgilendide.Kabinde bir çağrı tuşu var.Basın Kemal bey kapıda.Yemek salonu hariç gerçekten denenmesi gereken olağan üstü bir tecrübe...
zülal Özkan 
17.11.2021
MERHABA BİLETLER NERDEN ALINIYOR
Benzer Yazılar