Van Gölü’nü hiç ziyaret ettiniz mi? Eğer ziyaret ettiyseniz, Van Gölü’nün üzerindeki dört ada dikkatinizi çekmiştir. Kuş, Adır, Çarpanak ve Akdamar isimli bu adalardan en bilineni, şüphesiz ki Akdamar Adası’dır. Hüzünlü hikâyesiyle, nesillerdir anlatılagelen bir efsaneye ev sahipliği yapmakta olan bu adanın öyküsünü biliyor musunuz? Öncelikle Van’ı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Keşif Rehberi’mizde bulunan Van Gezi Rehberi’mizi incelemenizi öneririz.
{ad:0}Hikâyeye göre bu adada baş keşişin Tamar isimli güzeller güzeli bir kızı yaşamaktadır. Adanın etrafındaki köylerde çobanlık yapan genç adam bu güzel kıza aşık olur. Aşığını görmek için her gece adaya yüzen gence, kendi yerini belli etmek isteyen Tamar, her gece elinde bir fenerle bekler. Bu durumu öğrenen Tamar’ın babası, oldukça sinirlenir. Onları ayırmak için fırtınalı bir gecede eline aldığı fenerle adanın kıyısına iner, sürekli yer değiştirerek genç çobanın yüzerken yorgun düşmesine neden olur. Efsane bu ya, boğulmak üzere olan çoban "Ah Tamar!" diye bağırarak son nefesini verir. Onun bu feryadını işiten Tamar ise, kendisini göle bırakır… Söylenceler, bizlere "Ah Tamar" olarak anılmaya başlayan adanın yıllar içinde önce "Ahtamara", sonra da ''Akdamar'' adını aldığını söyler.
Bu hüzünlü efsanenin ardından, gerçeklere dönüş yapalım. Van’a yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmeniz gereken Akdamar Kilisesi’nin tarihinin M.Ö. 915 – 921 yılları arasına uzandığı bilinmektedir. Vaspurakan hanedanının kralı Gakik tarafından, mimar keşiş Manuel’e yaptırılan bu kilise, Ermeni sanatının en değerli eserlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Merkezi kubbeli, dört yapraklı yonca şeklinde haç planında ve kesme, kırmızı taş tüfleriyle inşa edilmiştir. Bu açıdan da oldukça zengin motiflere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Varpurakan Krallığı’nın 1021 yılında yıkılması üzerine Akdamar Kilisesi 1113 yılında manastıra çevrilir ve Kutsal Haç Kilisesi adıyla anılmaya başlar. 1895 yılına dek Ermeni Patrikliği merkezi olan, bu açıdan da oldukça kıymetli olduğunu ifade edebileceğimiz Akdamar Kilisesi’nin dış bölümünde dünyevi konular, saray yaşamı, insan ve hayvan figürleri, av sahnelerinden oluşan kabartma süsler bulunmaktadır. İç bölümde ise dini temalı freskler vardır.
1951 yılında, gayri resmi bir şekilde Akdamar Kilisesi için yıkım çalışması başlatılır. O dönemlerde henüz genç bir gazeteci olan Yaşar Kemal tesadüfen olaydan haberdar olur ve duruma müdahale ederek kilisenin yıkılmasını engeller. 2005-2007 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Akdamar Kilisesi günümüzde Akdamar Adası’nda müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
2024 yılı itibarıyla Akdamar Anıt Müzesi giriş ücreti 290 TL'dir. Ayrıca müzeye girişte Müzekart da geçerlidir.
Güncel bilgiler için resmi internet sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.
Müzenin açık adresi 65700 Akdamar Adası Gevaş/Van şeklindedir. Bölgeye gitmek için önce merkezden kalkan 115 numaralı otobüse binebilirsiniz. Bu otobüsün durakları şu şekildedir: Depolama Alanı-Zaferler İÖO-Maraş Caddesi-Eski Emniyet Kav.-İpekyolu Bulvarı-Bölge Hastanesi-Kocaeli Parkı-Edremit Çarşı-Gevaş-Akdamar Adası. Gevaş'a geldiğinizde buradaki motor iskelesinden kalkan motorlarla binmelisiniz. Saat başı kalkan motorlar adaya yaklaşık 35 dakikada ulaşıyor. Fakat hava koşullarına göre seferlerde aksama olabilir.
Van son dönemde geliştirdiği turizm faaliyetleriyle özellikle bahar aylarında yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Van Otelleri tercihinizi Neredekal.com üzerinden yapabilir, siz de mistik Van tarihini yakından tanıma şansına erişebilirsiniz.
{search:van-otelleri,Van Otelleri}