Bu durumu öğrenen Tamar'ın babası, oldukça sinirlenir. Onları ayırmak için fırtınalı bir gecede eline aldığı fenerle adanın kıyısına iner, sürekli yer değiştirerek genç çobanın yüzerken yorgun düşmesine neden olur. Efsane bu ya, boğulmak üzere olan çoban ''Ah Tamar!'' diye bağırarak son nefesini verir. Onun bu feryadını işiten Tamar ise, kendisini göle bırakır… Söylenceler, bizlere ''Ah Tamar'' olarak anılmaya başlayan adanın yıllar içinde önce ''Ahtamara'', sonra da ''Akdamar'' adını aldığını söyler.
Varpurakan Krallığı'nın 1021 yılında yıkılması üzerine Akdamar Kilisesi 1113 yılında manastıra çevrilir ve Kutsal Haç Kilisesi adıyla anılmaya başlar. 1895 yılına dek Ermeni Patrikliği merkezi olan, bu açıdan da oldukça kıymetli olduğunu ifade edebileceğimiz Akdamar Kilisesi'nin dış bölümünde dünyevi konular, saray yaşamı, insan ve hayvan figürleri, av sahnelerinden oluşan kabartma süsler bulunmaktadır. İç bölümde ise dini temalı freskler vardır.
"Yıkımını Yaşar Kemal Önledi"
1951 yılında, gayri resmi bir şekilde Akdamar Kilisesi için yıkım çalışması başlatılır. O dönemlerde henüz genç bir gazeteci olan Yaşar Kemal tesadüfen olaydan haberdar olur ve duruma müdahale ederek kilisenin yıkılmasını engeller. 2005-2007 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Akdamar Kilisesi günümüzde Akdamar Adası'nda müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
6 Şubat 2023… Sadece depremi yaşayanların değil, tüm Türkiye'nin bir yürek olup aynı hüznü paylaştığı...
TURSAB, Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin 8 Şubat 2023 - 1 Mart 2023 tarihleri arasında iptal...
...
2023 yılında yeni rotalar keşfetmek, gitmediği şehirlere gitmek ve görmediği mekânları görmek isteyenler için oldukça...
Dünya deprem haritasına bakıldığında her yıl gerçek ve artçı olmak üzere binlerce deprem meydana geliyor....