Amasya Gezi Rehberi
Amasya Gezi Rehberi - Görsel 1
Amasya Gezi Rehberi - Görsel 2
Amasya Gezi Rehberi - Görsel 3
Amasya Gezi Rehberi - Görsel 4
+ 7 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Amasya Gezi Rehberi

Amasya , binlerce yıllık tarihi ve eşsiz doğası ile ufak kaçamak isteyenler, Amasya otelleri ve tesislerinde dinlenmeye ayıracak vakit arayanların ilk tercihleri arasında yerini alabilir. Bu geziyi planlamak için daha fazla bilgi edinmek isteyenler, Amasya gezi rehberi yazısı ile kendilerine uygun bir rota belirleyebilir.

Amasya Hakkında

Amasya nerede sorusunun cevabı olarak verilen Karadeniz Bölgesi, hemen her köşesinde ayrı bir güzellik bulunduruyor. Bu güzelliklerden biri olan Amasya, binlerce yıllık tarihi ile misafirlerine keşfedecek bir tarih sunuyor. Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmese de tarihinin Hattilere kadar dayandığı biliniyor.

Hattilerden sonra Hititlere geçen bu topraklar Frig, Kimmer, Pers, Med, Pontus gibi oldukça köklü uygarlıkların hakimiyeti altına giriyor. Kral Midas döneminde Frig hakimiyetine giren şehir, bundan sonra Kafkaslar'dan gelen Kimmerler tarafından fethediliyor. Şehrin sürekli olarak bir mücadele alanı olması da önemini ortaya koyuyor.

Pontuslarla birlikte Roma İmparatorluğu'nun bir eyaleti haline geliyor. Daha sonra uzun bir dönem Bizans İmparatorluğu egemenliğinde kalan şehir, 1071'de başlayan Türk akınlarından sonra Türklerin bölgesel olarak hakimiyeti başlıyor. Bu noktadan sonra Danişmendliler'in bölgedeki 100 yıllık hakimiyetinin ardından Selçuklular ve daha sonra Osmanlı Devleti sınırlarına dahil oluyor.

Bu sürede şehzadeler şehri olarak da bilinen Amasya, taht eğitimi almak için gidilen önemli bir sancak. Amasya, tüm bu tarihsel zenginliğinin ve kültürel geçmişi ile birlikte binlerce yıldır aynı adı kullanan nadir şehirlerden biri. Adının Amazon kraliçesi Amasis'den geldiği düşünülüyor. Yunan ve Roma sikkelerinde de Amaseia veya Amasia ismiyle karşılaşılıyor.

Türklerin yerleşiminin ardından Amasya olarak günümüze kadar devam ediyor. Amasya hangi bölgede sorusunun cevabı olarak Karadeniz Bölgesi'nin Orta Anadolu bölümünde yer alan şehir, aynı zamanda bir geçiş bölgesi. Karadeniz'in hemen gerisinde yer alması ile farklı bir coğrafya sunan bu şehir, tarımsal faaliyetlerle de oldukça ilerlemiş durumda.

Amasya turizm faaliyetleri herkesin kendisine uygun bir tatil yapabilmesine olanak tanıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve etkilerini görebileceğiniz Amasya tarihi , şehir geziniz boyunca her anınızı dolu dolu geçirmenize olanak tanıyor. Bölgenin görülebilecek birçok noktasına sahip bu şehirde yapabileceğiniz birçok aktivite ve gezilecek yer bulunuyor.

Bölgeyi daha iyi tanıma fırsatlarından biri Amasya Uluslararası Atatürk Kültür Festivali'ne katılmak olabilir. Genellikle haziran ayında düzenlenen bu festival, Atatürk'ün kurtuluş mücadelesi için geldiği 12 Haziran tarihine göre düzenleniyor. Bu sayede hem tarihsel hem de bölgenin kendine özgü aktiviteler ve faaliyetlerini görmek için en iyi fırsatlardan biri.

Amasya Harita ve Yol Tarifi

Amasya harita konumu Karadeniz'in en iyi noktalarından biri. Bu sayede ulaşım konusunda hiçbir sorun yaşamadan kolaylıkla ulaşabilmenize olanak tanıyor. Özellikle İç Anadolu ve Karadeniz arasında bir geçiş noktası olması sayesinde önemli bir lokasyonda yer alıyor.

Hava yolu, kara yolu ve demir yolu gibi birbirinden farklı seçeneklere sahip olan Amasya, herkesin konforuna uygun bir seçeneği sağlıyor. Kara yolu ile her yönden rahatlıkla gelebilirsiniz. Özel aracınızla gelmek isterseniz Amasya yol tarifi için haritalardan ve navigasyon cihazlarından yardım alabilirsiniz.

İstanbul üzerinden gelmek isteyenler Düzce-Bolu-Tosya-Merzifon hattını takip edebilir, Ankara üzerinden gelenler ise Kırıkkale-Çorum rotasını kullanabilirler. Hemen her şehirden otobüs seferleri düzenlenen Amasya'ya yılın istediğiniz döneminde kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Merzifon ilçesinde yer alan hava alanı ise uçak yolculuğunu tercih edenler için bir seçenek.

Tüm bu seçenekler sayesinde Amasya'ya nasıl gidilir sorusunun cevabı olarak birçok alternatif ile cevap verilebilir.

Amasya Hava Durumu ve İklimi

Amasya hava şartları Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş noktası olması nedeniyle farklılık gösteriyor. Karadeniz ve karasal iklim arasında bulunması nedeniyle her iki iklimin de özelliklerini taşıyan bu şehir, yaz aylarında karasal iklim kadar kurak olmasa da Karadeniz iklimi kadar yağışlı da değil.

Bunun yanı sıra kış aylarında ise karasal iklimin sert kış iklimi görülmezken Karadeniz'in ılıman iklimine göre görece daha soğuk bir şehir. Amasya haritası bu noktada önem kazanıyor. Herkes için iklimiyle birlikte rahat bir yaşam sunarken tarım konusunda da gelişmesine olanak tanıyor.

İklimine bağlı olarak ortaya çıkan bitki örtüsü de çeşitlilik gösteriyor. Büyük oranda Akdağ tarafında yayılan ormanlar, sarıçam, karaçam ve kayın gibi ağaçlara ev sahipliği yaparken daha düşük rakımlarda kızılçam, ardıç, gürgen ve meşe gibi ağaçlar bulunuyor.

Bu sayede geziniz sırasında doğanın her biçimini görebileceğiniz Amasya'da kendine özgü bitki yapısı ve temiz havası ile oldukça hoş bir tatil geçirebilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Amasya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Amasya'nın Neyi Meşhur?

Amasya, zengin kültürel dokusu ile kendisine özgü birçok yemeğe, yapıya ve görülecek yerlere sahip. Bu sayede Amasya'ya geldiğinizde görmeden veya denemeden dönmek istemeyeceğiniz şeyler mevcut. Amasya neyi meşhur sorusuna cevap olarak verilebilecek birkaç cevabın arasından en çok bilineni elma oluyor. Misket elması olarak da bilinen Amasya elması tadı ve görüntüsüyle tüm ülkede en çok sevilen meyveler arasında yer alıyor. Amasya'nın vadi konumu bu elmanın yetişmek için en sevdiği ortam olduğu söyleniyor. Bölgenin boğaz konumunun verdiği esintisine elmaya o meşhur kokusunu sağladığına dair iddialar mevcut. Bir yıl meyve verdikten sonra diğer yıl meyve vermeyen bu misket elmalar, bir yüzü sarı bir yüzü yeşil bir yapıya sahip. Üstelik sert ve dayanıklı olması ile bilinen bu elmaları uzun süre saklayabilirsiniz. Gezinizin sonunda sevdiklerinize ve kendinize lezzetli bir sürpriz yapmak için bu elmaları tercih edebilirsiniz.

Amasya'nın Mutfağının Yemekleri Nelerdir?

Amasya, bir geçiş noktası olması sayesinde zengin kültürel birikimini mutfağına da yansıtıyor. Kendine has birçok yemeği sayesinde tatiliniz boyunca restoranlar ve mekanlarda oldukça lezzetli bir dinlenme süreci yaşayabilirsiniz. Bu lezzetlerden birkaçı; helle çorbası, bat dolması, Amasya çöreği, patlıcan çullaması olarak sıralanabilir. Tatlı sevenler için ise hasuda tatlısı ve elma tatlısı mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Amasya'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Amasya, binlerce yıllık tarihi ile birçok yapıya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca eşsiz doğası da görülebilecek birçok güzelliği ziyaretçilerine sunuyor. Bu nedenle geziniz boyunca görebileceğiniz birçok mekan bulunuyor. Bunlardan ilki, Amasya M.Ö 333 yılından sonra 26 yılına kadar uzun süre hakimiyeti altına almış olan Pontus krallarının Kral Kaya Mezarları oluyor. Ayrıca Yalıboyu Evleri, Amasya Kalesi, Alçak Köprü ve Borabay Gölü gezilecek yerler ve bölgelerden yalnızca birkaçı.

Amasya'ya Ne Zaman Gidilir?

Amasya, iç bölgeler ve kuzey arasında geçiş bölgesi olması nedeniyle farklı bir iklime sahip olsa da yılın büyük bir döneminde ziyaret etmeye uygun bir yapıya sahip. Fakat sıcak hava veya yağışlı dönemler gibi gezinizi zorlayacak hava şartları istemeyenler için bahar dönemleri ziyaret için en uygun zaman dilini oluşturuyor. Bu nedenle yola çıkmadan önce Amasya hava durumu göz önünde bulundurularak gezi yapılması kötü sürprizlerin önüne geçebilir.

Amasya'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Amasya, gelişmiş bir kent olmasının yanı sıra yöresel geleneklerini de çarşılarında devam ettiriyor. Bu sayede geziniz sırasında bölgeye özgü birçok ürünü kolaylıkla bulabileceğiniz bu çarşılarda hediyelik eşya da bulabilirsiniz. Merkezde yer alan alışveriş merkezlerinin dışında esnaf kültürünü de yakından görebileceğiniz Merzifon Arastası adı verilen ünlü çarşı, 17. yüzyıla dayanan geçmişi ile hem Osmanlı mimarisinin etkisini hem de bölgenin kendine özgü ürünleri ile tüm bölgenin havasını taşıyor.

Amasya Alt Bölgeleri

Hamamözü OtelleriMerzifon OtelleriSuluova Otelleri
Daha fazla gör