24 mekandan 24 tanesi gösteriliyor
Efes Antik Kenti: Selçuk İzmir gezilecek yerler denilince ilk akla yer olan Efes Antik Kenti, sahip olduğu tarihi değer ile bu şehrin en önemli mekanları arasında bulunuyor. Bu antik kentin tarih sahnesindeki geçmişine bakılacak olduğunda, kuruluş döneminin Cilalı Taş Devri’ne dek uzandığını görüyoruz.
Klasik Yunan dönemine gelindiğinde İyonya’nın 12 şehrinden bir tanesi olan Efes, milattan önce 129 senesinde ise Roma Cumhuriyeti’nin egemenliği altına giriyor. Böylelikle gelişen ve günümüze dek çeşitli topluluk ve uygarlıklara ev sahipliği yapan bu antik kent, ilk olarak 1994 senesinde UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi içerine dahil ediliyor.
İlerleyen süreçte 2015 yılına gelindiğinde ise Dünya Mirası olarak tescil ediliyor. Efes denince akla pek çok ünlü tarihi kalıntı mekanı da geliyor. Celsus Kütüphanesi, 25.
000 seyirciye ev sahipliği yapabilecek kapasitedeki antik tiyatro, kentin yakınlarında bulunan ve aynı zamanda Dünyanın Yedi Harikası içerisinde yer alan Artemis Tapınağı Efes antik kentinin öne çıkan mekanları olarak sene içerisinde pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Bununla birlikte Efes’in Vahiy Kitabı içerisinde ismi geçen Asya’nın yedi kilisesinden bir tanesi olduğunu da biliyoruz. Kimi çevrelere göre Yuhanna İncili’nin burada yazılmış olduğu bile düşünüyor.
İzmir Selçuk tarihi mekanlar içerisinde sahip olduğu bu değerli anıtsal mekanlar ve de tarihi doku ile Efes, mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz bir yer olarak karşımıza çıkıyor.
İsa Bey Camii: Selçuk gezilecek yerler listesi arasında sahip olduğu tarihi değer ile öne çıkan bir diğer mekan ise İsa Bey Camii oluyor. Artemis Tapınağı ve Saint Jean Kilisesi arasında bulunan İsa Bey Camii, 1375 senesinde Aydınoğulları Beyliği döneminde inşa ettiriliyor.
Bu bağlamda İsa Bey Camii, Anadolu Beylikleri dönemindeki mimari kültürümüz hakkında değerli bilgiler elde edebileceğimiz en gösterişli eserler arasında yer alıyor. Simetrik olmayan planı ile dikkatleri üzerine çeken bu camii, 16. yüzyılda bölgede meydana gelen depremlerde çeşitli hasarlar alıyor. İlerleyen süreçte onarımı yapılan caminin, 19.
yüzyıl içerisinde kervansaray olarak kullanıldığını da biliyoruz. .
Selçuk Kalesi: Ayasuluk Tepesi üzerine inşa edilen Selçuk Kalesi bölgesine Selçuk ilçe merkezinden yürüyerek bile ulaşabilirsiniz. Tam 15 kuleden oluşan bu kalenin surlarına çıkmak yasak olsa da kale içerisinde bulunan camii, su sarnıcı, hamam ve kilise kalıntısı gibi yapıları gözlemleme şansınız bulunuyor.
İzmir Selçuk tarihi mekanlar arasında değerli bir yere sahip olan bu kale bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında, bu bölgeden çıkarılan Erken Tunç Çağı eserleri de önemli birer detay olarak karşımıza çıkıyor. Bu eserler, İzmir Selçuk müzeler arasında bulunan ve de turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Selçuk Müzesinde ziyaretçi karşısına çıkıyor.
Pollio Su Kemeri: Pollio Su Kemeri, Selçuk’a yaklaşık 4 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Su kemerinin üzerinde bulunan yazıtta bu kemerin Pollio, karısı ve üvey oğlu tarafından Tiberius, Augustus ve Efes halkının onuru için kendi kaynakları ile yaptırıldığı bilgisi yer alıyor.
Yazıt üzerinde bulunan Tiberius isminden dolayı bu su kemerinin milattan sonra 4- 14. yüzyıllar arasında inşa edildiği de düşünülüyor. Biraz gözlerden uzak kalsa da Pollio Su Kemeri, İzmir Selçuk tarihi mekanlar arayışında olan turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Bununla birlikte su kemerinin çevresindeki zeytin ağaçları ve sahip olduğu manzara ile İzmir Selçuk doğal güzellikleri arasında dikkat çekici bir yere sahip olduğu söylenebilir.
Şirince Köyü: Şirince, Selçuk İzmir gezilecek yerler denince yerli ve yabancı turistler tarafından görülmeyi en çok arzulanan mekanlar arasında yer alıyor. Selçuk’a yaklaşık 8 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan bu köyün, özgün ismi ise Kırkınca olarak biliniyor. .
İsmi gibi şirin evlerin yer aldığı Şirince’ye merkezden kalkan dolmuş ve minibüsler vasıtası ile ulaşabilirsiniz. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde köyün tarih kokan sokakları arasında dolaşabilir, yörede üretilen şarapları tadabilir ve de sevdiklerinize hediye olarak alabilir, köyde bulunan yerel restoran ve lokantalarda maharetli eller tarafından hazırlanan gözleme ve reçellerle lezzetli kahvaltılar yapabilirsiniz.
Şirince’yi ziyaretiniz esnasında, bu sevimli yerde konaklamak isterseniz, yine bölgede bulunan Rum evlerinden bazılarının birer pansiyon olarak hizmet verdiğini de hatırlatmak istiyoruz.
Pamucak Plajı: İzmir Selçuk doğal güzellikleri arasında bulunan Pamucak Plajı, sahip olduğu 7 kilometrelik uzunluk ile özellikle yaz sezonunda pek çok turisti ağırlıyor. Ege’nin masmavi sularına kendisini bırakmak ve keyifli bir deniz günü geçirmek isteyen misafirlerin sıklıkla ziyaret ettiği bu mekan, Selçuk merkezine yaklaşık 9 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor.
Ülkemizin mavi bayraklı plajları arasında değerli bir yere sahip olan Pamucak Plajı ve çevresini Selçuk İzmir gezilecek yerler ziyaret listeniz arasına eklerseniz yüzme ya da güneşlenmenin yanı sıra dilerseniz su sporları yapabileceğiniz mekanlarla da karşılaşabilirsiniz. Bölgede konaklamak isterseniz de kamp yapabilir civarda yer alan konaklama tesislerini de tercih edebilirsiniz.
Selçuk gezilecek yerler listesi arasında daha pek çok değerli mekan bulunuyor. Artemis Tapınağı, Belevi Mozolesi, Hadrian Plajı, Aziz John Baptist Kilisesi gibi mekanlar da sene içerisinde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Bunlara ek olarak tarihi dokuyu hissedebileceğiniz Buharlı Lokomotifler Müzesi, Efes Müzesi, Saadet Hatun Hamam Müzesi gibi mekanlar da İzmir Selçuk müzeler listesi içerisinde bulunuyor. Selçuk gezilecek yerler listenizi oluşturduktan sonra bölgedeki konaklama seçeneklerine göz atmak için de Selçuk otelleri sayfamızdan yararlanabilir, unutulmaz bir tatil için planınızı şimdiden oluşturmaya başlayabilirsiniz.