Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Diyarbakır Gezi Rehberi
Diyarbakır Gezi Rehberi - Görsel 1
Diyarbakır Gezi Rehberi - Görsel 2
Tümünü gör (3 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Diyarbakır Gezi Rehberi

Bekirlerin diyarı anlamına gelen Diyar-ı Bekir adı ile tarihe geçen Diyarbakır, birbirinden farklı kültürdeki insanların bir arada yaşaması ile ön plana çıkıyor. Tarihin en önemli anlarına şahitlik eden şehir, Türklerin olduğu kadar yabancıların da dikkatini çekiyor. Siz de şehir hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız Diyarbakır gezi rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Diyarbakır Hakkında

Dicle kenarında bulunan Diyarbakır, coğrafi konumu ve doğal güzellikleri ile farklı bir ambiyansa sahip. Eski dönemlerden günümüze kadar önemli bir yere sahip olan şehrin tarihi oldukça önemli. Diyarbakır tarihi Yontma Taş Devri'ne kadar uzanıyor. 9000 yıllık geçmişe sahip olan şehirde Cilalı Taş Devri'nden ve tarihin diğer dönemlerinden önemli izleri görebilirsiniz.

Birbirinden farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan Diyarbakır'da 33 kavim hüküm sürmüş. Bunlardan en önemlileri olan Urartular, Asurlular, Persler, Ermeniler, Romalılar ve Bizanslılar oluyor. Diyarbakır'ın bu özellikleri tarih ve kültür şehri olma yolunda önemli bir adım oluyor. Uygarlıkların şehirde bıraktığı yapılar bölgenin mimari anlamda da ilerlemesini sağlıyor.

Diğer şehirlerden daha farklı bir mimariye sahip olduğu için de dikkatleri üzerine çekiyor. Diyarbakır'ın tarihi kadar coğrafyası da fazlasıyla önem taşıyor. Diyarbakır hangi bölgede sorusunun cevabını bulmak çok ta zor olmuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde konumlanan şehir, Türkiye'nin en kalabalık 12. şehri olma özelliğini taşıyor.

Diyarbakır'ın güneyinde Mardin, kuzeyinde Bingöl ve Elazığ, batısında Adıyaman ve Şanlıurfa, doğusunda ise Muş ve Batman bulunuyor. Diyarbakır nerede sorusuna cevap bulanların bir sonraki merak ettiği konu ise şehrin mimarisi oluyor. Diyarbakır'ın en önemli yapılarından biri olan surlar, şehre gelenler tarafından ilgi görüyor.

Surların hemen hemen her yöne açılan 4 adet kapısı bulunuyor. Mardin Kapısı, Urfa Kapısı, Su Kapısı ve Harput Kapısı mimarisiyle ön plana çıkıyor. Mardin Kapısı, bütün doğu bölgesi ile bağ kurarak şehre gelenlerin geçmesini sağlıyor. Urfa Kapısı ise Osmanlı ordusunun sefer sırasında diğer şehirlere ulaşım sağlaması amacıyla inşa ediliyor.

Su Kapısı, Diyarbakır'ın şehir bahçelerine açılan kapısı olarak biliniyor. Harput Kapısı ise günümüzde galeri amacıyla kullanılıyor. Şehrin tarihi ve mimarisinin yanı sıra güçlü mutfağı da önemli özellikler taşıyor. Mistik bir dokuya sahip olan şehir; tarihi, mutfağı ve gezilecek yerler ve bölgeleri ile bambaşka bir havayı sizlere sunuyor.

Diyarbakır Harita ve Yol Tarifi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli şehirlerinden biri olan Diyarbakır, ulaşım konusunda da çok fazla seçeneğe sahip. Şehre hava yolu, kara yolu ve deniz yolu ile ulaşmanız mümkün oluyor. Kara yolu üzerinden gelmek isterseniz şehirler arası otobüsleri tercih edebilirsiniz.

Türkiye'nin dört bir yanından düzenlenen otobüs seferleri aracılığı ile konforlu bir yolculuk geçirerek şehre gelebilirsiniz. Otobüs ile otogara geldiğinizde şehir içi vesait ile 4 km yol giderek şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Eğer özel aracınız ile yola çıkacaksanız ve daha önce Diyarbakır'a hiç gelmediyseniz navigasyon üzerinden Diyarbakır yol tarifi rotasını takip etmenizi öneriyoruz. Böylece yanlış yola girmek ya da yolu kaybetmek gibi sorunlar yaşamazsınız. Hava yolu ile seyahat etmeyi tercih ederseniz bulunduğunuz şehrin havaalanından Diyarbakır Havalimanı'na düzenlenen seferler ile şehre gelebilirsiniz.

Sefer düzenlemeleri bulunduğunuz şehre göre değişim gösteriyor. Diyarbakır haritası üzerinden de görebileceğiniz gibi şehre sınır komşusu olan diğer şehirlerden ulaşım oldukça kısa sürüyor. Diyarbakır'a nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı ise demir yolu oluyor. Adana-Elazığ arasında sefer düzenleyen Fırat Ekspres, Diyarbakır Tren İstasyonu'nda duruyor.

Trenin hareket noktalarındaki şehirlerde bulunuyorsanız, Diyarbakır'a demir yoluyla da gelebilirsiniz.

Diyarbakır Hava Durumu ve İklimi

Diyarbakır, coğrafi konumu neden ile sert bir iklimin etkisi altında bulunuyor. Diyarbakır hava şartları üzerinde etkili olan bu sert iklim yaz mevsiminin sıcak ve kurak, kış mevsiminin ise soğuk geçiyor.

Tüm yılların en sıcak günü 1937 yılında 46 C ile yaşanırken, en soğuk gün ise 1933 yılında -24 C ile yaşanıyor. Diyarbakır meteorolojisinin gözlemlerine göre en sıcak ayda ortalama 31 C sıcaklık görülüyor. En düşük sıcaklık ise 1. 8 C oluyor.

Yıllık ortalama 496 mm yağış oranı bulunan Diyarbakır'da yaz aylarında neredeyse yağış yaşanmıyor. Ayrıca bu yağış oranları ilçelerin konumuna göre de değişiyor. Şehirde sonradan yapılan yapay göller, bölgenin nispi nem oranının artmasına neden olabiliyor. Nem oranı aralık ve ocak aylarında yükselişe geçerken, yaz mevsimlerinde düşebiliyor.

Diyarbakır harita konumuna bakıldığında dağlık bir bölgede bulunduğundan dolayı Güneydoğu Toroslar üzerinden gelen soğuk rüzgarlarda şehir üzerinde etkili oluyor. Bahar aylarında ise şehre daha sakin bir hava hakim oluyor. Yağış oranları sayesinde yeşeren ormanlar, Diyarbakır'a farklı bir ambiyans katıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Diyarbakır Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diyarbakır'ın Neyi Meşhur?

Diyarbakır neyi meşhur sorusu bölgeye tatil yapmak için gelenler tarafından çok merak ediliyor. Şehrin mimarisinin ülke çapında adını duyurmasının yanı sıra sahip olduğu tarihi eserler de oldukça önem taşıyor. Geniş yelpazede lezzetli yemekleri bulunan Diyarbakır mutfağı, başka şehirlere de adını duyuruyor. Bu lezzetlerin en başında ise mumbar dolması geliyor. Diyarbakır sınırlarını aşarak Türkiye'nin diğer şehirlerinde de sıklıkla yapılıyor. Mumbar dolması, kuzu işkembesi ve iç harcın buluşması ile damaklarda mükemmel bir tat bırakıyor. İçli köfte, ayva kebabı, duvaklı pilav ve cartlak kebabı da şehrin restoranlar ve mekanlarının meşhur lezzetleri arasında bulunuyor. Diyarbakır'ın yöresel tatlıları da hem yerel halk hem de misafirler tarafından fazlasıyla beğeniliyor. Burma kadayıf, Nuriye tatlısı, fıstıklı irmik helvası ve revani bu yöresel tatlılardan bazıları. Mutfağının yanı sıra mimarisiyle de adını duyuran Diyarbakır'da meşhur Diyarbakır Surları'nı ve Malabadi Köprüsü'nü de görebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra Diyarbakır dendiğinde akıllara tabii ki karpuz geliyor. Diyarbakır ile özdeşleşmenin ötesinde şehrin ismiyle anılan karpuz, lezzeti ile yeri doldurulamayacak bir öneme sahip.

Diyarbakır'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Diyarbakır , tarihi değerlere sahip olduğu için şehirde satın alabileceğiniz pek çok tarihi ve yöresel ürünler bulunuyor. Sevdiklerinizi mutlu etmek ya da kendiniz için bu ürünlerden almak istiyorsanız şehirdeki birçok dükkana uğrayabilirsiniz. Diyarbakır'ın süt ve süt ürünlerini Gazi Caddesi üzerinde bulunan Peynirciler Pazarı'ndan temin edebilirsiniz. Sipahi Pazarı adıyla da bilinen Bakırcılar Çarşısı'da el emeği ürünleri alabileceğiniz seçenekler arasında mevcut.

Diyarbakır'ın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Diyarbakır turizm faaliyetlerinin oldukça yoğun olmasının nedeni şehrin tarihi ve doğal güzellikleri diyebiliriz. Şehre geldiğinizde görebileceğiniz birçok yeri gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Diyarbakır'da mutlaka görmeniz gereken yerlerden bazıları Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır Kalesi ve Arkeoloji Müzesi, On Gözlü Köprü, Diyarbakır Kültür Evi ve İçkale oluyor. Farklı dini inanışlara ev sahipliği yapan Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi, Saint George Kilisesi ve Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ni de listenize alabilirsiniz. Şehir ile özdeşleşen Malabadi Köprüsü'nü de Diyarbakır tatiliniz sırasında görebilirsiniz.

Diyarbakır'da Nerede Kalınır?

Diyarbakır tatilinizin en önemli adımlarından biri de kalacağınız yeri doğru belirlemek oluyor. Şehirde bulunan 3,4 ve 5 yıldızlı uygun Diyarbakır otelleri sizin konforlu bir şekilde konaklamanıza odaklanıyor. Şehrin havasını daha yakından hissetmek isterseniz otantik binaların restore edilmesi ile kullanılan otellerde de kalabilirsiniz. Ailenizle veya arkadaşınızla birlikte kalabileceğiniz apart veya pansiyonları da tercih edebilirsiniz. Konforlu bir şekilde konaklarken Diyarbakır'da yapmayı planladığınız aktiviteler ve faaliyetlere dahil olabilirsiniz.

Diyarbakır'a Ne Zaman Gidilir?

Diyarbakır hava durumu mevsim şartlarına göre değişim gösteriyor. Yazları sıcak bir hava hakim iken kışın soğuk havanın ve rüzgarın etkisini hissedebilirsiniz. Hangi mevsimde tatil yapmak istediğinizi belirledikten sonra tatil planınızı yapabilirsiniz. Diyarbakır'da bol bol gezerken rahat hissetmek için özellikle bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Şehirde düzenlenen festivallere katılmak istiyorsanız organizasyonun tarihini araştırabilirsiniz. Kış, bahar ve sonbahar mevsimlerinde düzenlenen festivallerden dilediğinize katılabilirsiniz.