Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Diyarbakır 2. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı

Diyarbakır 2. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 10 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024
Diyarbakır 2. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı

Her bölgesinde tarihi değerlere ev sahipliği yapan ülkemiz, turizm açısından gelişmeye her geçen gün devam ederken popüler turizm noktalarımızın da değeri artıyor. 18-21 Nisan 2024 tarihleri arasında Diyarbakır’da düzenlenecek 2. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı, turizm konusunda önemli bir adım olarak gündemde. Diyarbakır Mezopotamya Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan fuara yurtiçi ve yurtdışından tur operatörleri, seyahat acente yöneticileri ve üst düzey satın alımcılar katılım gösterecekler. Tarihi açıdan pek çok zenginlik bulunduran Diyarbakır ve Türkiye turizmi adına önemli olan bu fuara gelin biraz daha yakından bakalım.

{ad:0}

Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı Nedir?

Diyarbakır I. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı

Diyarbakır’da düzenlenecek 2. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı, aslında 16-19 Mart 2023'te gerçekleşecekti. Ne yazık ki tüm Türkiye'yi derinden sarsan deprem felaketleri nedeniyle fuar, 18-21 Nisan 2024'e ertelendi. Etkinlik, Mezopotamya bölgesinin sahip olduğu kültürel, tarihi, dini ve gastronomi değerlerini ön plana çıkarmayı amaçlayan bir fuar. Özellikle bahsettiğimiz katılımcılarla önemli görüşmeler gerçekleştirilerek, kültürel değerler tanıtılacak ve bölgenin turizm potansiyeli açıklanacak. Bölgenin turizm özelliklerinin yakından tanınmasına vesile olan konferansın, en büyük amaçları arasında firmalarla iş birliği kurmak, bölgesel kalkınmaya ve sürdürülebilir turizme yönelik önemli anlaşmalar düzenlemek yer alıyor.

Bu Serüven Nasıl Başladı?

Diyarbakır I. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı

Ülkemizin sınırlarının da dahil olduğu Mezopotamya bölgesinin, yöresel lezzetleri ve gastronomi potansiyeli, aslında yeni keşfedilmiş değil. Özellikle önemli tarihçiler tarafından uzun zamandır bilinen ve geliştirilmesi önerilen bir araştırma konusu. Pandemi döneminin ardından birtakım aksaklıklara uğrayan girişimler, günümüzde tekrardan, profesyonelce bir şekilde ve özenle ele alınıyor. 2021'de lansmanı gerçekleştirilen fuarda dönemin Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, "İnsanlığın yeryüzündeki macerasının başladığı topraklardayız." diyerek, bölgenin anlam ve önemine dikkat çekmişti. Sözlerine "Mezopotamya’nın gastronomi değerleri ile ilgili bu sene UNESCO’ya dosya verirken de bahsettiğimiz gibi; burası profesyonel lezzet serüveninin başladığı bölgedir. Mezopotamya markasıyla Diyarbakır’da bir turizm ve gastronomi fuarı yapılıyor olması çok önemli. Türkiye’de turizm sektörü dokuz vilayetimizin de ortak işi olmalı. Bunu da inşallah 24 - 27 Mart 2022 tarihleri arasında Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde tertip edeceğiz." diyerek Karaloğlu, bölgenin değerlerinin tanınması için UNESCO’ya başvuru yapıldığının haberini verdi ve fuarın ülkemizin turizm sektörü için önemini vurguladı.

TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) ile gerçekleştirilen fuar, aynı zamanda Mezopotamya mutfağına da ağırlık veriyor. Sahip olduğu tüm değerleriyle Mezopotamya kültürüne ve tarihine ışık tutacak girişimler, özellikle Diyarbakır’ı önemli bir turizm bölgesine dönüştüreceğinden ekonomik avantajları da beraberinde getirmekte.

Gastronomi ve Turizm Fuarı İle Ne Amaçlanıyor?

Diyarbakır I. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı

Misyonun büyük bir keyifle, inanarak ve yüksek motivasyonla gerçekleştirildiğini söyleyen TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, ilk kez 2022'de düzenlenen fuar için "Her biri ayrı ayrı, çok önemli kültür ve turizm potansiyeline sahip olan şehirlerimize turizmde hak ettiği değeri sağlamak üzere düzenleyeceğimiz fuarımızla, bölgeye turizm açısından yeni bir hareketlilik kazandırmayı amaçlıyoruz. TÜRSAB olarak bu destansı toprakları tüm dünyaya tanıtmak bizim asli görevimiz ama bunu keyifle inanarak ve çok yüksek bir motivasyon ile yapıyoruz. Bu çerçevede 24 - 27 Mart 2022’de düzenleyeceğimiz, 1. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı ile hem ulusal hem de uluslararası alanda bölgeye yabancı alım heyetlerini çekmeyi, sürdürülebilir iş birlikleri oluşturmayı, bölgenin özelliklerini kaybetmeden kalkınmasını ve bu kalkınmadan bölge halkının fayda sağlamasını hedefliyoruz. İlk olarak Ukraynalı turizmcilere bölgenin sahip olduğu tarihi, kültürel ve turistik değerleri tanıtacağız. Bu tanıtım çalışmalarını kültür turizmine önem veren diğer turizm kaynak pazarlarında da sürdüreceğiz. Mezopotamya’nın marka değerini yaptığımız bu çalışmalarla artıracağımıza inanıyorum." açıklamalarıyla fuarın getireceği ekonomik gelişmeleri de vurgulamıştı.

Aynı zamanda bölgenin değer kaybetmeden geliştirilmesi de önemli bir nokta. Bu, popüler istekler doğrultusunda bölgenin kültürel değerlerinden vazgeçmeyeceği, tarihini ve değerlerini gelecek nesillere aktaracağını gösteriyor. Ek olarak bölge halkının da ekonomik olarak kalkınabilmesi için oldukça önemli bir adım. Böylelikle Diyarbakır bölgesinde yeni iş imkanları doğacak ve bölge sağlıklı şekilde gelişimini sürdürebilecek.

Diyarbakır Turizm Fuarlarının Geleceği

Diyarbakır I. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı

Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı üzerine söylenen bu sözlerden sonra Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya da geçtiğimiz sene “İlimizi bir fuar merkezi yapma konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. 2022’de 11 tane fuarımız olacak. Mezopotamya bölgemizdeki tüm değerlerimizi ortaya çıkararak gelecek nesillere taşımak ve kazanç oluşturmayı hedefliyoruz. Diyarbakır’da düzenleyeceğimiz fuarı, kuruluşumuz olan DİFAŞ ile birlikte İzmir’de Travel Turkey İzmir fuarıyla kendini ispatlamış ve turizme büyük katkı sağlamış olan TÜRSAB ile düzenliyor olmamız bunun ne kadar önemli bir noktaya geldiğinin işaretidir.” sözleriyle bölgenin sürdürülebilir olması gerektiğinin önemini ve ekonomik potansiyelleri bir kez daha vurgulamıştı.

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Diyarbakır I. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı

Diyarbakır özellikle ilkbahar aylarında, havaların biraz daha ısınması ve her yerde bahar çiçeklerinin açması ile birlikte iç turizmin de başladığı bir il. Sur içinde birbirinden güzel tarihi taş işçiliğinin örneklerini göreceğiniz Ulu Cami, Hasan Paşa Hanı, Sülüklü Han, meşhur Diyarbakır On Gözlü Köprü ve bahar aylarında yemyeşil bir görüntü sunan Hevsel Bahçeleri bulunmaktadır. Daha detaylı seyahat planı için Keşif Rehberi'mizde bulunan Diyarbakır Gezi Rehberi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Diyarbakır’da Nerede Kalınır?

Diyarbakır I. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı

Diyarbakır kadim Mezopotamya memleketi olması nedeniyle mistik görüntüsünü hala koruyan eski bir kent. Diyarbakır'ın eski dar sokaklarında yürümek, tarihi hanlarında gezmek, leziz mi leziz yemeklerinden tatmak için en ideal konaklama bölgesi olarak Sur içi kısmını önerebiliriz. Neredekal.com'un listelediği Diyarbakır Otelleri sayfasını inceleyerek zevkinize ve bütçenize uygun bir konaklama tesisi bulabilirsiniz. {search:diyarbakir-otelleri,Diyarbakır Otelleri}