Şehir Efsaneleri: Diyarbakır’ın Efsanevi Kedileri

Şehir Efsaneleri: Diyarbakır’ın Efsanevi Kedileri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 10 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 06 Şubat 2024
Şehir Efsaneleri: Diyarbakır’ın Efsanevi Kedileri

Efsaneler, söylenceler, mitolojiler… Gerçeğin ve hayalin sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğinin tam manasıyla çözülemediği bir sürü hikâye. Şehir efsanelerinin peşinde seyahat etmeyi sevenler için Diyarbakır’a uzanıyor bu kez yolumuz. Fakat uyaralım, bu hikâyede her an bir kedi karşınıza çıkabilir!

{ad:0}

Kırklar Meclisi Efsanesi

Şehir Efsaneleri: Diyarbakır’ın Efsanevi Kedileri

Rivayet odur ki bir zamanlar Diyarbakır’da Fatihpaşa Mahallesi’nde yalnız, yaşlı ve dul bir adam yaşarmış. Bu adam yalnızlığını evindeki çiçeklerle, Diyarbakır’ın surlarındaki güvercin ve serçelerle paylaşırmış. Surların olduğu bölümde çok zaman geçirdiği için mahalleli ona ‘’sırrını surlara anlatan adam’’ lakabını takmış. Bir sabah, her zamanki gibi, cebine kuşlar için doldurduğu yemlerle yola çıkan yaşlı adam sur dibinde bir grup çocuğun kuyruğuna teneke bağladıkları zayıf kara bir kediyi bağırttığını görmüş. Çocukları kovalayıp, kediyi de onlardan kurtarmış. Kucağında yavaşça sakinleşen kediyi bırakmaya gönlü elvermeyince onu da evine götürmekten başka çare bulamamış. {product:42184}

Gel zaman git zaman, kedi ile aralarında bir bağ kurulmuş. Artık kedi de her sabah yaşlı adamla birlikte yollara dökülüyor, Diyarbakır surlarında gezinip akşam eve dönüyormuş. Kış mevsimi gelip çatınca, bu seyahatleri sekteye uğramış. Yaşlı adam kedisi üşümesin diye sımsıkı kapattığı evinin içinde sobasını gürül gürül yakmış. Kışı birlikte, birbirlerine yarenlik ederek geçirmeye başlamışlar.

Bir sabah, uyandığında kedisini kucağına alınca tüylerinin soğuk olduğunu gören yaşlı adam şaşırarak bütün evi baştan aşağı kontrol etmiş. Soğuk geçiren herhangi bir yer olmadığını görünce şaşkınlığı biraz daha artmış. Sonraki birkaç günde de aynı şey olunca, yaşlı adam merakına yenilerek gece uyumamaya karar vermiş. Sabaha kadar beklemeye başlamış. Derken kedi yattığı yerden kalkmış, adamın başucuna kadar gelmiş. Onu incelemeye, izlemeye başlamış. Adeta adamın uyuyup uyumadığını kontrol ediyor gibiymiş… Gidecekken dönüp, yavaşça ağzını açarak dilinin altından çıkarttığı küçük mavi bir boncuğu yaşlı adamın kulağına yerleştirmiş. Ardından dönüp, sessiz bir şekilde kapıyı aralayarak dışarı çıkmış.

{product:32665}

Kedi önde, onun peşinden hızlıca evden çıkan yaşlı adam arkada; Diyarbakır surları arasında bir yola çıkmışlar. Kara kedi Diyarbakır’daki kadim surların en büyük kapılarından biri olan Mardin Kapı’dan çıkıp Hatun Kastal Bahçeleri’ne dalmış. Buradan çıktıktan sonra Kutsal Dicle Nehri’ni geçerek Kırklar Dağı’nın eteğine ilerlemiş. Kara kedi burada yer alan, bahçesinde envai çeşit çiçeğin ve görkemli şadırvanların yer aldığı Kavs Köşkü’nün avlusuna girmiş. Tabii, onun peşinden de yaşlı adam girmiş ve bir yerde gizlenerek kediyi izlemeye başlamış.

Şehir Efsaneleri: Diyarbakır’ın Efsanevi Kedileri

Kedi, çok geçmeden hafifçe silkelenerek insan şekline girmiş. Onu takiben, Kavs Köşkü’nün kapısından pek çok kedi girmeye başlamış. Her giren kedi yaşlı adamın kara kedisi gibi silkelenerek insana dönüşüyormuş. Sayıları tam kırkı bulunca, aralarında konuşmaya başlamışlar. Yaşlı adamın büyük bir heyecanla ve korkuyla seyrettiği bu sahne, kedilerin kendi aralarında şehrin ve insanların sorunlarını tartışmalarıyla devam etmiş… Toplantıyı bir süre izleyen yaşlı adam, ses çıkarmadan yerinden çıkıp sessizce köşkten çıkarak evine dönmüş; yatağına uzanıp boncuğu yeniden kulağına yerleştirerek uykuya dalmış.

{product:20414}

Sabah gözlerini açtığında, kedisini her zamanki yerinde yatarken bulunca sevinç ve hayranlık duygularıyla onu kucağına almış ve ‘’Benim iyi yürekli kedim! Dün gece kalkıp seni takip ettim; neden sırrını şimdiye kadar benden sakladın ki?’’ diyerek kedisini sevmeye başlamış. Kedi buna cevaben hiçbir şey yapmamış… Yaşlı adam, kedisi ve kendisi için yiyecek hazırlamaya gidip dönünce kedisinin yerinde olmadığını görüp meraka kapılmışsa da artık çok geçmiş. Kedi, sırrının açığa çıktığını öğrenince fırsatını bulup sırra kadem basmış… Yaşlı adam karlar eriyince gene her gün surlara çıkmaya; derdini, sırrını ve kedisine olan özlemini surlara anlatmaya devam etmiş. Rivayet odur ki, kırk kediden oluşan Kırklar Meclisi kadim şehrin sorunlarını çözmekte, halkı mutlu etmekte insanlardan daha başarılıymış. Ancak sırları çözülünce, şehrin sorunları ve dertleri artmaya başlamış.

Kırklar Meclisi’ni Siz de Keşfedin

Şehir Efsaneleri: Diyarbakır’ın Efsanevi Kedileri

Siz de Diyarbakır’a, şehrin büyüleyici doğal ve tarihi yapılarını keşfetmenin yanı sıra Kırklar Meclisi’nin gizemini çözmek için bir seyahat planlayacaksanız Diyarbakır otelleri listemizden yararlanarak, Diyarbakır seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. {search:diyarbakir-otelleri,Diyarbakır Otelleri}