Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Paylaş
Sinan Sofuoğlu  
Eklenme: 24 Ağustos 2021
 • Son Güncellenme: 28 Aralık 2023
Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Marmaris, Muğla'nın 13 ilçesi arasından en fazla turist ağırlayan, farklı zevklere sahip her insanı kendisiyle buluşturan, Türkiye'nin Paris'i diye anılan değerli tatil yerlerimizden. Tarihi kalesiyle, yüz ölçümünü tamamen kaplayan sahiliyle, farklı plajlarıyla ve otel imkanlarıyla favori tatil yeriniz olmaya aday bir tatil beldesi. Sabah güneşin doğumundan akşam esen yaz rüzgarlarına kadar tüm güzellikleri bulunduran

{ad:0}

Marmaris Nasıl Bir Yer?

Aslında bir yaz tatilinden ne bekliyorsanız, Marmaris’te bulabilirsiniz dersek pek de yanılmış olmayız. Adrenalin dolu safari turları, sabahlara kadar eğlenebileceğiniz kaliteli mekanlar, birbirinden güzel plajlar, içinizi ferahlatacak yeşil alanlar, tekne turları, tarihi gezi olanakları, kaliteli konaklama tesisleri, su sporları imkanı, buram buram yaz kokan havası ve sıcak havalarda ılık rüzgarlarla kımıldayan palmiye ağaçları… Marmaris için pek çok şey sayabiliriz fakat ne kadar harika bir yer olduğunu anlatmaya kelimeler yetmez... Kısacası her şeyiyle hatırlamaya değer bir tatil sunduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

Bu kadar güzelliği ve imkanı bir arada sunan Marmaris, yaz sezonunda kaçınılmaz olarak fazlasıyla kalabalık oluyor. Yaz sezonunda sessiz ve sakin bir tatil arayışında olanları bu yüzden pek tatmin etmeyebilir. İlçenin nüfusu en yoğun zamanlarda bir buçuk iki milyona kadar yükselebiliyor. Hal böyle olunca kitlenen trafik, dolup taşan plajlar ve otopark yeri sıkıntıları gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden Marmaris’in daha çok eğlence ve hareketlilik seven tatilcilere hitap ettiğini söyleyebiliriz.

Marmaris Gezilecek Yerler

Kaleiçi

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Marmaris’in marina sahili başlangıcından bitişine kadar olan kısmın arka sokakları, Kaleiçi alanını kapsar. Tarihi Marmaris Kalesi’nin çevresine yayılan Kaleiçi, yerlilerin yaşadığı tarihi evleri ve mahzen gibi yapıları içinde bulunduruyor. Marmaris’in manzarasının keyfini sürebileceğiniz çeşitli restoranlar ve butik dükkanlar da Kaleiçi’nde yer almakta. Aynı zamanda Tarihi Marmaris Kalesi’ne erişmek için izlemeniz gereken tek yol da Kaleiçi’nden geçiyor. Rengarenk çiçekleri, Arnavut kaldırım basamakları ve önemli tarihi mirasları birbirine bağlamasıyla Kaleiçi, Marmaris’in tarihi damarı olarak düşünülebilir. Marmaris merkez gezilecek yerler bakımından da tek olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu kısmı gezerseniz, Marmaris’in tarihi değerlerini keşfetmişsiniz demektir.

Tarihi Marmaris Kalesi

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Marmaris Kalesi, Türkiye'nin en eski kalelerinden birisi olmasıyla ön plana çıkıyor ve sahip olduğu tarihi önem sayesinde yıllardır Marmaris'in sembolü haline gelmiş durumda. Tarihi MÖ 1000 yıllarına kadar dayanmakta. İyonlar zamanında inşası tamamlanan kale, başta Büyük İskender ve Kanuni Sultan Süleyman olmak üzere belirli dönemlerde genişletilmiş ve kullanılmış. Sahilden bakınca bile görmenin mümkün olduğu kalenin içine girdiğinizde, döneme ait savaş araçları ve muhteşem deniz manzarası sizi karşılıyor. Surlarda yürüyebilir ve benzersiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Tarihi Marmaris Kalesi, her yıl ağırladığı yabancı ve yerli turistlerle Marmaris'in en fazla ziyaret edilen tarihi mekanı.

Marmaris Arkeoloji Müzesi

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Kalenin I. Dünya Savaşı sonrası 1991 yılında restore işlemleri sırasında açılan müze, avantajlı olarak kalenin içinde yer alıyor. Arkeoloji eserlerinin sergilendiği Marmaris Müzesi, adeta tarih içerisinde bir yolculuk yapabildiğiniz bir yer. Kalenin sağ kanat odalarının birinde bulunan müze, genel olarak üç bölümden oluşmakta. İlk odada Bizans, Roma ve Helen Dönemlerine ait; şişeler, tabletler, ok uçları, demir işlemeler, paralar ve kaplar bulunuyor. İkinci odada ise Osmanlı Dönemi'nden kalma; silah, kahve fincanları, bakır gereçler, dokuma işleri ve süs eşyaları ziyaretçilere sunuluyor. Son odada ise kalenin tarihi mirasını destekleyici bir Sanat Galerisi yer almakta. Farklı illerde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda elde edilen tarihi mirasların bazıları da kalenin avlusunda yer alıyor. Bunlar arasında en dikkat çekici olanları hiç şüphesiz büyük savaş topları.

Tarihi Çarşı

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Tarihi Çarşı, Marmaris’in sahip olduğu ilk pazar alanı. Eskiden Marmaris’ten geçen tüccarlar ürünlerini bu bölgede pazarlayarak yollarına devam ederlerdi. Ulaşımı gayet kolay olan çarşıya marina sahilini takip ederek ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Kaleiçi istikametinden girmeniz de mümkün. Çeşitli dokuma işleri ve halıların satıldığı çarşı turistlerin ve yerlilerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor.

Hafsa Sultan Kervansarayı

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Yine Kaleiçi çevresinde bulunan kervansaray, kentteki önemli Osmanlı mimarilerinden biri. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi için 1445 yılında inşası tamamlanmış. Döneminde aynı zamanda bir konaklama noktası olarak da kullanılırdı ve içerisinde çeşitli dokuma dükkanları da bulunurdu. Günümüzdeyse güzel bir çay bahçesi halinde ve içindeki yedi küçük ve bir büyük oda hediyelik eşya dükkanı halinde.

Günnücek Milli Parkı

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Fotoğraf Kaynak: seyyahdefteri.com

Marmaris otogar tarafındaki Nestel Marina’nın arkasında bulunan yol üzerinden kolaylıkla ulaşılabilen milli park, içerisinde eşine az rastlanır bir yeşillik alan bulunduruyor. Piknik yapıp denize de girebileceğiniz milli parkta aynı zamanda yelkencilik gibi aktiviteler de yapılabiliyor. Sığla ağaçlarının güzelliği ve kamp alanlarıyla adeta ziyaretçilerinin kalbine taht kurarken, yaban keçisi, sincap, kirpi gibi hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Milli parka girerken ödemeniz gereken ücretse cüzi bir miktar.

İçmeler

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

İçmeler için Marmaris'in gizli bölümü denebilir. Sadece 8 km uzaklıkta bulunan ilçeye kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Marmaris'e kıyasla daha küçük bir yaşam alanına sahip olsa da otellerin ve restoranların önemli bir bölümü burada yer alıyor. Düz yollarıyla ve geniş sahiliyle adeta farklı bir yere gelmişsiniz gibi hissetmeniz pek mümkün. Palmiye ağaçları ve güzel sokaklarıyla İçmeler, bütünlüklü olarak gezmeye değer bir ilçe. Ayrıca en önemli kısmının sahilleri olduğunu söylemek isteriz. İçmeler sahili yeni restore edilmiş bir halk plajına sahip ve denizi Marmaris'in sahiline kıyasla çok daha temiz ve rahat bir konumda. Bu yüzden eğer halk plajı tercih edecekseniz, İçmeler plajını daha çok beğenebilirsiniz.İçmeler’de konaklayabileceğiniz en güzel tesislere İçmeler Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Marmaris’te Denize Girilecek Yerler

Marmaris ve İçmeler ilçesi, birçok özel işletme ve toplamda üç tane de halk plajına sahip. Fakat çevresinde birçok tarihi miras bulunduran plajlara da rastlamak mümkün. Yollarının güzelliğiyle büyüleyen bu rotalar, kesinlikle ziyaret etmeye değer nitelikte!

Kızkumu

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Adını bir aşk efsanesinden alan Kızkumu, herkesin ziyaret etmekten keyif aldığı bir plaj. Çam ağaçlarıyla çevrili Orhaniye koyu içerisinde bulunan plajın asıl özelliği, suların ortasında bulunan kadın heykeline kadar kumların üzerinde yürüyebiliyor olmanız. Evet, suların altında bulunan kum yol sayesinde, deniz üzerinde yürüyor hissi yaşayabilirsiniz. Marmaris'e 30km yani 45dk uzaklıkta yer alan Kızkumu plajına uğramadan geçmemelisiniz. 

Palamutbükü

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Marmaris'e 93 km uzaklıkta bulunan Palamutbükü Plajı'na aracınızla 1 saat 45 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. Toplu taşımayla da Datça istikametindeki araçları kullanıp Datça'dan Palamutbükü minibüslerine binebilirsiniz. Serin sulara sahip denizi ve ufuk çizgisini gören manzarasıyla sakin bir yer. Aynı zamanda denizinin maviliği adeta nefes kesici. Konaklayabileceğiniz en kaliteli tesisler içinse Palamutbükü Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cennet Adası

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Marmaris limanında bulacağınız tekne turlarıyla ulaşabileceğiniz Cennet Adası, farklı yüzme noktalarına sahip. Aynı zamanda teknelerin uğrak noktası olan ve yakında yer alan Bedir Adası'na da gitme şansınız var. Nimara Mağrası'na da ev sahipliği yapan Cennet Adası, Yalancı Boğaz istikametinde yer alıyor.

Turunç

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Marmaris'e 22 km uzaklıkta bulunan küçük belde, plajının ve denizinin temizliğiyle ön plana çıkıyor. Aynı zamanda kayalık alanlarında bulunan su altı mağaraları sayesinde dalış tutkunlarının da durak noktalarından biri. Yine tekne turları sayesinde Turunç'a ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer aracınızla gitmek isterseniz de yolculuğunuza birbirinden güzel manzaralar eşlik etmekte. Bölgenin en güzel noktalarını keşfetmek için Turunç Gezilecek Yerler ve Tarihi Yerler adlı sayfamıza da göz atabilirsiniz.

Hisarönü

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Efsanelerde ikliminin hastalıklara iyi geldiği söylenen Hisarönü, Marmaris'e sadece 20 km uzaklıkta. Her ne kadar büyük taşları ve renkli kumlarıyla ön plana çıksa da asıl özelliği, benzersiz bir gün batımına eşlik etmesi. Kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz Hisarönü'nde gün batımına karşı yüzebilir ve berrak denizinin tadını çıkarabilirsiniz. Konaklayabileceğiniz en güzel tesisleri Hisarönü Oteller sayfamızı ziyaret ederek görüntüleyebilirsiniz.

Marmaris’in en güzel koylarını, doğa alanlarını ve daha fazlasını keşfetmek için Marmaris Merkez Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar sayfamıza da göz atabilirsiniz.

Marmaris’te Neler Yapılır?

Marmaris’te yaz sezonu boyunca yapabileceğiniz pek çok eğlenceli aktivite mevcut. İster adrenalinin doruklarında yeni maceralara açılabilir, ister tarihi yerleri görebilir, isterseniz de tekne turlarıyla en güzel saklı koyları keşfedebilirsiniz. Aktivite önerilerimize geçmeden önce Marmaris Aktiviteleri ve Yapılacak Şeyler sayfamızı ziyaret ederek de fikir sahibi olabilirsiniz.

  • Tekne Turları: Marmaris’in en güzel koylarını keşfetmek için kesinlikle tekne turlarına katılmalısınız. Zaten pek çok işletme mevcut bu yüzden rahatlıkla kendinize hitap eden bir sefer bulabilirsiniz. Marmaris’in denizden manzarası da harika!
  • Bol Bol Yüzmek: Marmaris gerçekten sıcak ve nemli bir havaya sahip. Fakat denizlerinin suyu ise gayet serin ve ferahlatıcı. Manzaraların muhteşem olduğunu da düşününce yüzmek adeta farklı bir boyut kazanıyor. Marmaris’in en güzel plajlarını keşfetmek bile başlıca bir keyif.
  • Safari Turlarına Katılabilirsiniz: Eğer tatilinize biraz adrenalin katmak isterseniz, Marmaris genelinde gerçekleştirilen off-road aktivitelerine katılabilirsiniz
  • Su Sporları: Marmaris’te paraşütlü su sporları da dahil olmak üzere pek çok su sporunu yapabilirsiniz. Eğer fazla adrenalin sevmiyorsanız jet ski gibi aktivitelere de şans verebilirsiniz.
  • Balık Restoranlarını Deneyin: Eğer damak zevkinize uyuyorsa, rakı-balık Marmaris’te gerçekten bir farklı oluyor. Marina bölgesinde yürürken deniz manzaralı, yan yana konumlanmış bir sürü restoran görebilirsiniz. Kaliteli şekilde hazırlanan yemekler ve sunumlar sayesinde lezzetli bir akşam yemeğine çıkabilirsiniz.
  • Macera Parkı’nı Ziyaret Edin: Marmaris henüz yeni açılmış bir macera parkına sahip. Nispeten daha sakin bir şekilde yüzmek için burayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca çocukların iyi vakit geçirebilmeleri için oyun alanları, karnınızı doyurmanız için özel işletmeler ve şezlong, duş gibi hizmetler de mevcut. Eğer macera parkı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Eğlenceye Yelken Açın: Marmaris Burunucu Macera Parkı adlı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Tarihi Yerleri Gezin: Marmaris gerçekten harika sahillere ve kaliteli bir denize sahip. Tüm bu güzellikler varken tatiliniz boyunca denizden çıkmak istemeyebilirsiniz fakat bir gün ara vermek hem tatilinize hem de bünyenize iyi gelebilir. Zaten çok kısa sürede Kaleiçi taraflarını gezip keşfedebilirsiniz. Sonrasında ise çarşı tarafındaki hediyelik dükkanlarını dolaşabilirsiniz. Belki tarihi Rum evlerinin olduğu ara sokaklarda oturup bir şeyler de içersiniz. Bu sokakların Marmaris’te rüzgârın nadir estiği yerlerden olduğunu da belirtelim.

Marmaris Çevresine de Şans Verebilirsiniz:

  • Bir araba kiralayarak kısa sürede farklı yerlere gidebilirsiniz. Hisarönü, Orhaniye veya Bozburun gibi pek çok seçeneğiniz var. Buralarda biraz daha sakin plajlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca yolların çok güzel manzaralara sahip olduklarını da ekleyelim. Keyifli bir sürüş sizleri bekliyor.

Marmaris’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin Paris’ini Keşfedin: Marmaris

Otobüsle ulaşımda neredeyse her terminalden direkt olarak Marmaris'e ulaşabilirsiniz. Eğer hava yoluyla ulaşım sağlayacaksanız, Dalaman Havalimanı'nda inip, Dalaman-Marmaris otobüsleriyle yaklaşık 1,5 saat süren bir yolculuk sonucunda Marmaris'e ulaşabilirsiniz.

Marmaris'te Nerede Kalınır?

Her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ağırlayan Marmaris, konaklama açısından da gelen herkesi mutlu edebilecek olanaklara sahip. Marmaris tatilinden beklentinize göre şekillenen oteller ister tatil köyü ister pansiyon olsun sevdiklerinizle beraber unutulmaz anılar yaşamanız için sizleri bekliyor. En güzel otelleri Marmaris Otelleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

  • Eğer bu yaz ailecek dört dörtlük, lüks bir tatil geçirmek istiyorsanız, Marmaris Aile Dostu Villaları adlı sayfamızdan en kaliteli seçeneklerinizi keşfedebilirsiniz.
  • Eğer tatil planınız sabahlara kadar eğlenmek, iyice yorulana kadar yüzmek ve Marmaris’in her bir karışını keşfetmekse akşam odanıza girer girmez kafanızı yastığınıza koyup uyuyabileceğiniz; rahat, konforlu ve pratik tesisleri Marmaris Apartları sayfamızdan görüntüleyebilirsiniz.
  • Eğer konaklama deneyiminizi daha farklı ve Marmaris’e özel bir şekilde yaşamak isterseniz de orijinal konseptlere ve samimi işletmelere sahip en güzel tesisleri Marmaris Butik Otelleri sayfamızdan keşfedebilirsiniz.

{search:marmaris-otelleri,Marmaris Otelleri}

Yorumlar

Pelin Can 
01.09.2021
Marmaris gezinizde mutlaka Sedir Adası ve Incekum plajıni görmelisiniz. Kedreai Antik kentine de ev sahipligi yapan Sedir Adasina Çamlı köyü iskelelerinden kalkan teknelerle ulaşabiliyorsunuz. Sedir Adasi Kleopatra ve Incekum plajına hayran olacaksınız. Incekum için de aracla belli bir noktaya kadar gidebiliyor sonra traktörlerle ulaşım sağlanıyor.