Isparta Gezi Rehberi
Isparta Gezi Rehberi - Görsel 1
Isparta Gezi Rehberi - Görsel 2
Isparta Gezi Rehberi - Görsel 3
Isparta Gezi Rehberi - Görsel 4
6 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Isparta Gezi Rehberi

Güllerin, göllerin, rengarenk çiçeklerin cenneti Isparta, masallar diyarını andıran doğası ve heybetli tarihiyle her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Siz de Isparta'nın muhteşem yolculuğuna çıkmayı planlıyorsanız detaylarıyla aktarmaya çalıştığımız Isparta gezi rehberi yazımıza göz atabilir, hayata kısa bir mola verip başka bir dünyaya adım atabilirsiniz.

Isparta Hakkında

Alabildiğine uzanan tabiatı, verimli toprakları, nefis çiçek kokuları, temiz havası ve önemli tatil kentlerine yakınlığı ile popüler olan Isparta, Türkiye'de yaşanabilecek kentler sıralamasında ilk 10 kent arasında yer alıyor. İnsanı alıp başka bir dünyaya sürükleyen bu güzel diyar, Isparta hangi bölgede sorusunu akıllara getiriyor.

Doğası ile kendine hayran bırakan Isparta, Akdeniz Bölgesi'nin kuzeyinde yer alıyor. Ege ve Akdeniz'in önemli tatil kentlerine yakınlığı ile bilinen kent; Burdur, Antalya, Konya, Afyon ve Denizli illeri ile komşuluk ediyor.

Göller Bölgesi'nin merkezi konumunda olan kentin; Aksu, Yenişarbademli, Yalvaç, Uluborlu, Sütçüler, Senirkent, Şarkikaraağaç, Yenişarbademli, Keçiborlu, Gönen, Gelendost, Atabey ve Eğirdir isminde 12 ilçesi bulunuyor. Isparta tarihi ise değerli olan bölgeleri tespit etmekte ustalığı ile bilinen Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar dayanıyor. Köklü tarihi ile 8.

933 km2'lik yüzölçümüne yüzlerce tarihi yapı sığdıran kentin öne çıkmasını sağlayan değerlerinin başında, doğal yaşam alanlarının genişliği geliyor. Isparta harita konumu, Batı Toroslar'ın uzantısı olan ve yüksekliği 3000 metreyi bulan Dedegöl, Barla ve kayak merkezi olarak kullanılan Davraz dağlarının ortasında yer alıyor.

Coğrafyasının büyük bölümünü ormanlar, tarıma elverişli ovalar, göller, ırmaklar ve platolardan oluşturuyor. Verimli topraklarında yetişen gülleri ile meşhur olsa da şehirde yer alan lavanta bahçeleri de ilgi çekiyor. Ispartaasırlar boyunca değişmeyen geçim kaynakları olan gül yetiştiriciliği, el sanatları ve madenciliğe bir yenisini ilave ederek lavanta başkenti olma yolunda hızla ilerliyor.

Isparta hava koşulları, bölgenin bakir doğasının tadını çıkarmanız için oldukça uygun. Böylece bölgenin hem yaz hem kış turizmine hitap eden çoklu olanakları oluyor. Yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe bürünen Isparta; dağları, gölleri, şifalı suları, ırmakları, yaylaları, tarihi ve zengin sofra kültürü ile tüm yıl binlerce konuk ağırlıyor.

Isparta Harita ve Yol Tarifi

Huzurlu, konforlu ve bir o kadar da renkli bir tatilin en iddialı alternatifleri arasında yer alan Isparta, ulaşım açısından kolay erişilebilir, avantajlı bir konumda yer alıyor. Isparta'ya nasıl gidilir diye soracak olursanız, kente ulaşım için tercih edebileceğiniz hava yolu ve kara yolu alternatifleri bulunuyor.

İstanbul Havalimanı'ndan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na haftanın yedi günü uçak seferleri düzenleniyor. Türkiye'nin önde gelen pek çok şehrinden direkt ulaşımın mümkün olduğu kente, coğrafi anlamda uzak düşen bazı doğu illerinden ise aktarmalı seferlerle kolaylıkla erişebilirsiniz.

Kara yolu ile ulaşımın da son derece rahat ve konforlu olduğu Isparta'ya dilerseniz Türkiye'nin tüm şehirlerinden kalkan otobüs seferleri ile dilerseniz özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul'dan 6, Ankara'dan 5, Gaziantep'ten 8 saatte ulaşabileceğiniz Isparta'ya İzmir, Antalya ve daha pek çok civar kentten yalnızca birkaç saatte ulaşım sağlayabilirsiniz.

Akıllı cihazınızdan alacağınız Isparta yol tarifi yardımı ile Türkiye'nin pek çok otoyol rotasından da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Isparta Hava Durumu ve İklimi

Barındırdığı doğal güzellikleri ile tüm yıl aralıksız olarak turizm hizmeti sunan Isparta'ya düzenleyeceğiniz seyahatlerinizde sizleri hangi hava koşullarının beklediğini bilmek isteyebilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak Isparta nerede sorusunun cevabını verebilmemiz gerekiyor. Isparta; Akdeniz, Ege ve Orta Anadolu bölgelerine yakın mesafede yer alan kavuşum noktasında bulunuyor.

Akdeniz ve Ege iklimi ile Orta Anadolu'da hüküm süren karasal iklim arasındaki geçiş bölgesinde bulunmasından kaynaklı yer yer değişik iklimsel özellikler gösterse de genel anlamda ılıman iklim kuşağı özellikleri sergiliyor. Isparta hava durumu, kuzey ve güney kesimlerde iki farklı iklimle sizleri karşılıyor.

Kış aylarının serin, yaz aylarının sıcak geçtiği bölge, her dönem ziyaret edilebilecek hava koşullarına sahip. Akdeniz ikliminin etkisi altında kalan güney kesimlerde yazları sıcak ve yarı kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor. Kuzey kesimlerde ise kışlar daha soğuk fakat daha az yağışlı.

En sıcak ayları temmuz ve ağustos, en soğuk ayları ise ocak ve şubat olan Isparta'yı göl ve doğa turizmi için tüm yıl kayak turizmi için de ocak ve şubat aylarında tercih edebilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Isparta Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Isparta'nın Neyi Meşhur?

Isparta haritası incelendiğinde bölge, konumu itibariyle avantajlı bir noktada yer alıyor. Verimli ve tarıma elverişli topraklarında üretilen gül ve lavantalardan elde edilen ürünler, en ünlü değerlerini oluşturuyor. Isparta'ya yaklaşır yaklaşmaz kokusunu almaya başlayacağınız ünlü Isparta güllerinden elde edilen gül suyu, gül yağı, gül reçeli ve gül konkretini kentin tamamında kolaylıkla bulabilirsiniz. Tüm tarihini sanatkar kimliği ile tamamlamış asil kent, diğer ünlü değerleri ile adeta tarihini yad ediyor. Kenti yaşam alanı olarak gören eski sanatçılardan kalan yadigar el sanatları ile halı dokumacılığı, Isparta neyi meşhur dendiğinde verilecek öncelikli yanıtlar arasında yer alıyor. Keyifli bir tatil geçirmenizi ve Isparta'ya bağlanmanızı sağlayan bir diğer ünlü değeri ise eşsiz Isparta mutfağı oluşturuyor. Banak, bakla borani, fırın kebabı, sazan dolması, şalgam aşı, yatırtma, tatar mantısı ve dirgit, beğeniyle tüketeceğiniz Isparta lezzetlerinin bazılarını oluşturuyor. Gül şerbeti ile birlikte tüketildiğinde harika duygular yaşatan Yalvaç güllacı ve gül lokumu ise harika bir yemeğin ardından tercih edebileceğiniz ideal tatlılar olarak beğeni topluyor.

Isparta'nın En Popüler Semtleri Nelerdir?

Sınırlarını aşıp civar illere yayılan çiçek kokularının şehri Isparta , büyüleyici ilçeleri ile cennete adım atmışsınız hissi uyandırıyor. Güzellikte birbiri ile yarışan ilçeleri arasında popülarite kıyaslaması yapmak zor olsa da önemli bazı gezi noktalarını barındıran ilçelerin diğerlerine nazaran daha fazla rağbet gördüğü dikkatlerden kaçmıyor. Zerafeti ile herkesi büyüleyen Eğirdir Gölü ve rağbet gören bazı önemli tarihi yapılar, içinde bulunduğu Eğirdir ilçesini öne çıkarıyor. Öte yandan kentin en büyük ilçesi olan Yalvaç ve yeni ekilen lavantalarla dolu Keçiborlu, Eğirdir ile yarışıyor.

Isparta'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Güllerin ve göllerin ülkesi, tabiatın cennetiIsparta, tarihi ve kültürel birikimi ile zengin gezilecek yerler alternatifi sunan en avantajlı kentler arasında yer alıyor. Tatiliniz için belirlediğiniz süre zarfında gezmekle bitiremeyeceğiniz doğal güzelliklerin bazılarını; Eğirdir, Karacaören, Kovada ve Gölcük gölleri, Lavanta Vadisi, Yazılı Kanyon, Hoyran Adası, Tota, Kızıldağ ve Milas oluşturuyor. Kentin geneline yayılmış halde bulunan pek çok tarihi yapının bazılarını ise Antiocheia ve Adada antik kentleri, Eğirdir ve Uluborlu kaleleri, Men Tapınağı ve Kubadabad Sarayı oluşturuyor.

Isparta'da Nerede Kalınır?

Yaşanabilir kent olma hususunda ödül sahibi olan Isparta, turizm açısından gelişmiş kentler arasında yer alıyor. Isparta turizm aktiviteler ve faaliyetleri yılın her dönemi devam ediyor. Göller Bölgesi'nin merkezi konumunda olması ve önemli tatil merkezlerine yakınlığı sebebi ile ideal konaklama alternatifleri arasında görülen Isparta'da hayalinizdeki konaklama imkanlarına kolaylıkla erişebilirsiniz. Lüks ve uygun Isparta otelleri seçeneklerinden bütçe dostu alternatiflere, modern yapılardan otantik tesislere varıncaya dek pek çok seçenek arasından zevkiniz ve bütçeniz doğrultusunda en ideal seçimi yapabilirsiniz.

Isparta'nın Gece Hayatı Nasıldır?

Turizm alanı ve öğrenci kenti olmasından kaynaklı çok yönlü bir gece hayatına sahip olan kentte, eğlence zevkinize uygunluk gösterecek alternatifleri kolayca bulabilirsiniz. Gazino, pub, plus, gece kulübü, bar ve türkü evleri arasından dilediğinizi seçebilir, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilirsiniz. Eğer daha sakin bir ortam arıyorsanız, bölgede canlı müzik imkanı sunan birçok farklı restoran da bulunuyor.