Isparta’da Keşfedilmesi Gereken Güzellik: Lavanta Vadisi

Isparta’da Keşfedilmesi Gereken Güzellik: Lavanta Vadisi

Paylaş
Merve Aygün Engin  
Eklenme: 04 Haziran 2021
 • Son Güncellenme: 13 Nisan 2024
Isparta’da Keşfedilmesi Gereken Güzellik: Lavanta Vadisi

Mor renkleriyle pozitif bir enerji veren lavantalar, tarlalarda sonsuzluğa doğru uzanırken görsel bir şölen yaşatıyor. Lavanta kokuları eşliğinde yürüyüş yapmak, güneşin sarı ışıklarıyla dans etmek ve Türkiye'deki lavanta yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi almak için ise adres tabii ki Isparta oluyor.

{ad:0}

Isparta Lavanta Vadisi ya da Lavanta Kokulu Köy olarak bilinen Kuyucak Köyü’ne gitmek isteyen ve Isparta Lavanta Vadisi nerede sorusuna cevap arayanlara rehber olacak bu yazı sizi adeta burada bir gezintiye çıkaracak. Isparta Lavanta Vadisi, her sene yaz aylarında Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Bu mevsimde Kuyucak tarafındaki tüm vadiler, tarlalar ve tepeler büsbütün mora renge boyanmış oluyor. Fotoğraf çekmek için yarışan çiftleri ve gezginleri lavanta tarlalarında görmeniz mümkün. Her yaştan insanı kendine hayran bırakan lavanta vadisinde hayat coşkulu bir şekilde akıyor.

Lavanta Tarlalarının Tarihi 

tarihi lavantaların

Isparta Lavanta Vadisi köylüleri geçimlerini lavanta ile sağladığından, bu bölgede lavanta yetiştirmek için herkes büyük bir özveri ile çalışıyor ve bu alanda çokça emek sarf ediyor. Lavanta vadisinin tarihine göz atacak olursak, Isparta’ya ilk lavanta, Zeki Konur tarafından getirilmiş. Zeki Konur’un dağıttığı lavantalar köy halkı tarafından dikilerek kısa sürede sonuç alınmış. Köy halkı, zamanla bu alanda iyice tecrübe kazanmış ve günümüzde Türkiye'nin lavanta ihtiyacının %94'ünü karşılar olmuşlar. Isparta lavantalarının ata toprakları Fransa olsa da yıllar içinde verilen emek ve çaba ile en güzel ve en ünlü. Türkiye’de yetiştirilmeye başlanmış.

Lavanta Nerelerde Kullanılır? 

lavanta nerede kullanılır

Lavantalar genellikle yağ yapımında kullanılıyor. Kozmetik, parfüm, sabun ve aromaterapide alanlarında da kullanılan lavanta yağı neredeyse her derde deva oluyor. Bunun dışında lavanta çayı da sakinleştirici etkisiyle baş ağrısına ve strese iyi geliyor. Ayrıca lavanta balı da bu civarda tüketilen bir yiyecek ve antibakteriyel özelliğe sahip. Lavantanın en güzel hali olan lavanta dondurması ise tam damakları şenlendirmeye layık, bu tadı denemeden dönmemelisiniz.

Kuyucak Köyü’ne Ne Zaman Gidilir? 

insanlar

Lavanta vadisi ne zaman gezilmeli diye soracak olursanız, haziran ayında renklenmeye başlayan lavantalar, temmuz ayında tam rengini alıyor. Temmuz ve ağustos sonu ise tüm hasat yapılıp, bu mor güzeller toplanmaya başlanıyor. Eğer lavantalarla doya doya vakit geçirmek, güzel fotoğraflar çekmek isterseniz temmuz ayının ilk haftalarında Kuyucak Köyü'ne gitmenizde fayda var. Bu dönemde lavantalar iyice açmış, mor renklerini almış oluyor. Ancak hasat zamanı Kuyucak köyü, deyim yerindeyse ziyaretçi akınına uğruyor. Bu nedenle haziran sonu-temmuz başı dönemlerinde yapacağınız Kuyucak tatilini şimdiden planlamakta fayda var. Zira son dakikaya kalırsa bilet ve kalacak yer konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ayrıca Lavanta Vadisine giriş ücretli mi diye soracak olursanız ise sadece tarlaları gezmek isterseniz makul bir fiyat ödeyerek giriş yapabiliyorsunuz.

Ulaşım ve Konaklama

gün batımı lavanta

Kuyucak Köyü, Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde yer alıyor ve Isparta'ya yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. Özel aracınızla tabelaları takip ederek Keçiborlu'ya, oradan da Kuyucak'a geçebilirsiniz. Eğer toplu taşımayla gelecekseniz Isparta otogardan Kuyucak'a hareket eden otobüslerle buraya ulaşabilirsiniz. Kuyucak Köyü dışında Kuşçular, Ardıçlı ve Aydoğmuş köylerinde de lavanta tarlaları bulunuyor. Kuyucak çok kalabalık ise lavanta tarlalarını görmek için bu köylere de uğrayabilirsiniz.

Kuyucak Köyü’ndeki pek çok kişi evlerini pansiyon olarak işletiyor. Gitmeden önce köydeki pansiyonları araştırıp rezervasyon yaptırmanızı öneririz çünkü daha önce de söylediğimiz gibi lavanta döneminde Kuyucak çok kalabalık oluyor. Köy dışında Keçiborlu tarafındaki otel ya da pansiyonlara da bakabilirsiniz. Sizin için seçtiğimiz Kuyucak otelleri ise şöyle;

  • Lavanta kokulu bir köy evi: Aliya Garden - Köy Evi ve Lezzetleri 
  • Lavanta tarlalarının içinde doğa ile baş başa bir konaklama: Lavanta Villa

Uçsuz bucaksız mor tarlalarda güneşi batırmak, batan güneşin etkisiyle renklerin oluşturduğu ahenge hayran olmak; köy hayatındaki samimiyeti, emeği ve lavanta sevgisini yakından tanımak için Isparta lavantalarını mutlaka görmelisiniz. Ayrıca şehir hakkında daha detaylı bir gezi planı için Isparta Gezi Rehberi yazımıza da bir göz gezdirebilirsiniz. Her yaz binlerce insanın akın ettiği Kuyucak Köyü, lavantanın eşsiz kokusu ve güzelliğiyle kollarını açmış sizi bekliyor.

{search:isparta-otelleri,Isparta Otelleri}

Yorumlar

ZEKİ ÖSÜN 
04.06.2021
GERÇEKTEN TÜRKİYEDE GEZİLMESİ.. GÖRÜLMESİ.. O KADAR ÇOK YER VARKİ ÖZELİKLE BİTTKİ ÇEŞİTLLİÐİ AÇISINDAN ÇOK ZENGİN ? BU AÇIDAN BAKILDIÐINDA İSE DÜNYADA BELKİDE DE BİR NUMARA ONUN DEÐERİNİ BİLELİM