Şile Gezi Rehberi
Şile Gezi Rehberi - Görsel 1
Şile Gezi Rehberi - Görsel 2
Şile Gezi Rehberi - Görsel 3
Şile Gezi Rehberi - Görsel 4
+ 8 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Şile Gezi Rehberi

Denizi, yerleşimi ve sahip olduğu kültürel varlıkları ile Şile , Marmara Bölgesi'nin gözde mekanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Şile, sahip olduğu doğal güzellikler ile her yıl binlerce tatilsever tarafından ziyaret ediliyor.

İstanbul'a bağlı bu küçük sahil kasabasını keşfetmek isterseniz sizin için hazırlanmış Şile gezi rehberi yazımıza göz atabilir ve birbirinden farklı tatil seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Şile Hakkında

Şile, İstanbul'a bağlı küçük şirin bir tatil kasabası olma özelliği gösteriyor. Şile hangi bölgede diye merak ediyorsanız, Marmara Bölgesi'nin kuzeydoğusunda yer aldığını söyleyebiliriz. Şile'nin etrafında Kandıra, Derince, Körfez, Pendik, Gebze, Çekmeköy ve Beykoz bulunuyor. Karadeniz'e kıyısı olan bu ilçe, İstanbul'a 60 km uzaklıkta yer alıyor.

Yüzölçümü yaklaşık 755 kilometrekare olan şehrin denize yüksekliği ise 126 metre olarak hesaplanıyor. Bölgede ormanlar yüz ölçümünün %80'ini oluşturuyor. Şile, 60 km'lik bir sahil şeridine sahip olması sebebiyle özellikle hafta sonları adeta bir kaçış merkezi haline geliyor. Özellikle yaz mevsiminde, günübirlik ziyaretler ile yazlıkçılar tarafından oldukça fazla tercih ediliyor.

Antik Yunan'da yaban çiçeği adını taşıyan bölgede bulunan uzun sahillerde yürüyüş yapmak, biraz olsun sizi stresten uzaklaştırıyor. Sahip olduğu bol yeşillik alan ve deniz ile Şile, tatil yapmak için ideal bölgeler arasında yer alıyor. Şile tarihi ise eski çağlara kadar uzanıyor.

Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda bölgeye Buzul Çağı sonrası yerleşim olduğu görülüyor. Ayrıca bölgede, Roma dönemi ve Selçuklu Türkleri'nin izlerine rastlamak da mümkün. Bölgede bulunan; Göksu, Şile Kabakoz ve Yeşil Çay bölgenin önemli akarsuları arasında yer alıyor. Bölgede bulunan tarım alanları, bölgenin yüzde on birlik kısmını oluşturuyor.

Yöreye ait olan Şile bezi kumaşı ise bölgede en dikkat çeken özelliklerden biri oluyor. Şile bezi, vücutta bulunan teri emme özelliği sayesinde tekstil ürünleri için sıklıkla tercih edilenler arasında bulunuyor. Ayrıca Şile bezi, hafif ve ucuz bir tekstil ürünü olma özelliği gösteriyor.

Özgün Şile bezi ipliği yirmi numara bükümlü iple yapılıyor. Yaygınlaşan ve kullanımı oldukça rahat olan bu ürün, artık makine dokuması ile de üretiliyor. Şile yalnızca merkezinin sahip olduğu doğal alanları ile değil bölgede bulunan diğer turizm noktaları ile de oldukça gözde bir ilçe oluyor.

Akçakese, Kabakoz ve Ağva, bölgede bulunan ve görülmeye değer beldeleri oluşturuyor.

Şile Harita ve Yol Tarifi

Marmara Bölgesi'nde yer alan ve İstanbul'un gözde tatil beldelerinden biri olan Şile'ye nasıl gidilir diye düşünüyorsanız hava yolu, kara yolu ya da deniz yolunu rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Karadeniz'in özelliklerini taşıyan bu bölgede, uzun ve kısa tatiller yapabilirsiniz. Bölgenin ulaşım kolaylığı sayesinde huzurlu ve güvenli bir tatil geçirebilirsiniz.

Şile nerede sorusuna cevap aldıktan sonra bu bölgeye ulaşmak oldukça kolaylaşıyor. Eğer Şile'ye özel aracınızla gitmeyi tercih ediyorsanız 1. ve 2. köprü üzerinden TEM otoyolunu kullanarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 45 dakika süren rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. Şile'ye hava yolu ile ulaşım da oldukça rahat bir şekilde sağlanıyor.

Öncelikli olarak İstanbul'da bulunan herhangi bir havaalanına gelip daha sonra buradan şehir içi ulaşım yollarını tercih ederek konforlu bir şekilde Şile'ye ulaşabilirsiniz. Şile'ye deniz otobüsü ile ulaşmak da bir diğer seçenek olarak öne çıkıyor. Deniz otobüsleri Bostancı'da bulunan iskeleden kalkıyor ve sonrasında Şile'ye varıyor.

Şile'ye isterseniz şahsi aracınızla isterseniz belediye araçları ile isterseniz de deniz otobüsleri ile ulaşmanız mümkün oluyor. Şile harita konumu, İstanbul'a 60 km uzaklıkta bulunuyor. Ankara'ya 400 ve İzmir'e ise 500 km uzaklıkta yer alıyor.

Şile yol tarifi almak için şehir içi tabelaları takip edebilir ya da akıllı cihazlarınızdan yardım alarak rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz.

Şile Hava Durumu ve İklimi

Sahip olduğu iklim nedeni ile Şile hava durumu yazları bir hayli sıcak kışları ise daha soğuk ve yağışlı olarak seyrediyor. Bölgenin iklimi Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş iklim özelliği gösteriyor. Bölgede yıllık ortalama sıcaklık 13-14 derece arasında seyrediyor. Bölgeye yıllık ortalama 749 mm yağış düşüyor.

Yağışlar özellikle sonbahar ve kış aylarında görülüyor. Bölgede karla örtülü gün sayısı oldukça az oluyor. Bölgede güneşli gün sayısı oldukça fazla yaşanıyor. Bölgede Akdeniz iklimi özelliği görülmesi sebebiyle en sıcak ay ağustos iken en soğuk aylar ise ocak ve şubat oluyor. Bölgede bulunan ormanlar ise bölgenin Karadeniz iklimi ile oluşuyor.

Şile hava şartları yaz döneminde daha iyi olduğu için ziyaretçiler genellikle bu mevsimde bölgeye geliyor. Bölgenin sahip olduğu iklim özellikleri sayesinde deniz tatili yapmak oldukça rahat bir şekilde gerçekleşiyor. Gözlenen güneşli gün sayısı tatilcileri oldukça memnun ediyor. Bölgede bulunan deniz, bölgenin sıcak iklimi nedeniyle oldukça sıcak oluyor.

Eğer soğuk bir denize girmekte zorlanıyorsanız bu problemi Şile'de yaşamanız pek mümkün değil.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Şile Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Şile'nin Neyi Meşhur?

Ülkemizde bulunan önemli turizm noktalarından biri olan Şile, sahip olduğu deniz ürünleri ile zengin bir mutfak sunuyor. Şile neyi meşhur sorusu sorulduğunda akla ilk gelen Şile bezi oluyor. Ayrıca bölgede bulunan tarihi mekanlar, gezilecek yerler ve deniz mahsulleri de bölgeyi bir cazibe merkezi yapıyor. Özellikle balık yemekleri hazırlayan restoranlar, sundukları lezzetler ile bölgede ün kazanmayı başarıyor. Şile'nin sahip olduğu Karadeniz ve Akdeniz geçiş iklimi sayesinde, bölgede hem deniz ürünleri hem de yeşillikler aynı anda sofralarda bulunabiliyor. Bu yüzden bölgede bulunan yerel restoranlar genellikle sebze ağırlıklı balık restoranları olarak hizmet veriyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler bölgede deniz mahsullerinin her çeşidine ulaşabiliyor. Eğer vegan ya da vejetaryen besleniyorsanız Şile'ye ait mekanlar içinde damak tadınıza uygun lezzeti bulamamak imkansız hale geliyor. Sebze ve yeşillik ağırlıklı mutfağı ile Şile, her beslenme türü için uygun bir lokasyon oluyor.

Şile'de Nerede Kalınır?

Eğer ilk kez bu bölgeye gidecekseniz ve bölge hakkında bilgi sahibi değilseniz, karşınıza birden fazla konaklama seçeneğinin çıkacağını bilmeniz gerekiyor. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan konaklama mekanları, misafirlerine çeşitli imkanlar sunuyor. Bölgenin farklı noktalarında hizmet veren uygun Şile otelleri, apartlar, butik pansiyonlar ve kamp alanları, konaklayabileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Bu alanlara Şile haritası yardımı ile rahatlıkla ulaşabilir, tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Şile'nin Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Şile gezilmesi ve görülmesi gereken yerler konusunda oldukça zengin bir lokasyonda bulunuyor. Şehrin her mevsim rahatlıkla ziyaret edilebilmesi de bölge için oldukça zengin imkanlar sunuyor. Bölgede bulunan mekanlar hem hizmetleri ile hem de manzaraları ile misafirlerini memnun etmeyi başarıyor. Şile Kalesi, Cenevizliler tarafından yapılma oldukça eski bir yapı. Bölgede bulunan Şile Feneri de manzarası ve ışıltısı ile görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Bölgede bulunan İncekum Macera Parkı, Türkiye'nin en uzun macera parkı konumunda.

Şile'ye Ne Zaman Gidilir?

Şile turizm faaliyetleri, her mevsim ziyaretçilere birbirinden farklı güzellikler sunuyor. Hissedilen Karadeniz iklimi nedeniyle bölgede bulutluluk oranı yüksek oluyor. Bölgede kış mevsimi genellikle yumuşak geçiyor. Bu yüzden hava sıcaklıkları da eksi derecelere düşmüyor. Deniz kenarında yer alan bölgede kuzey rüzgarları oldukça fazla oluyor. Bölge, ziyaretçiler tarafından özellikle yaz aylarında tercih ediliyor. Bölgede yaz ayları genellikle hafif rüzgarlı ve 30 dereceyi aşmayan sıcaklıklar görülüyor.

Şile'nin Gece Hayatı Nasıldır?

Özellikle yaz aylarında gece hayatı renklenen Şile'de çeşitli barlar, meyhaneler ve kulüpler bulunuyor. Mekanlarda yapılan aktiviteler geç saatlere kadar devam ederek, tatilcileri eğlendirmeyi ve memnun etmeyi başarıyor. Ayrıca otellerde bulunan eğlenceler de Şile gece hayatının bir parçası oluyor. Belirtilen mekanların çoğu hem yaz hem de kış sezonunda hizmet vermeye devam ediyor. Özellikle manzaralar eşliğinde yapılan eğlenceler, tatilcilerin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Şile Alt Bölgeleri

Ağva OtelleriKumbaba OtelleriŞile Ahmetli Otelleri
Daha fazla gör