Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Samsun Gezi Rehberi
Samsun Gezi Rehberi - Görsel 1
Tümünü gör (2 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Samsun Gezi Rehberi

Kurtuluş Savaşı'nın başladığı şehir olarak tarihe adını kazıtan Samsun , Türkiye'nin büyükşehir statüsündeki otuz ilinden biri olarak geçiyor. Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan şehir aynı bölgedeki diğer şehirlere kıyasla gelişmiş birçok özelliğiyle biliniyor. Turistik aktiviteler ve kültürel gezileriniz için tercih edebileceğiniz Samsun'un kıyı şeridinde denize girebileceğiniz plajlar da bulunmakta.

Şehrin ayrıntılı incelemesi için Samsun gezi rehberi yazısını okuyabilirsiniz.

Samsun Hakkında

Samsun tarihi milattan önce 60. 000 yıllarına dek dayanıyor. Yerleşik olarak Samsun'da bulunan en eski halk Kaşkalar olarak biliniyor. Ardından Hitit uygarlığına ev sahipliği yapan Samsun, uzun yıllar boyu egemenliğinde yaşadığı Pers, Makedonya, Roma ve Bizans uygarlıklarından da izler taşıyor.

Cumhuriyetin ilanına dek Osmanlı Devleti'nin önemli şehirlerinden sayılan Samsun, Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç durağı olduğu için tarihte daha da önemli bir yere taşınıyor. Samsun hangi bölgede diye sorarsanız Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alıyor.

Orta Karadeniz Bölgesi'nde tam olarak Samsun nerede derseniz ise batısında Sinop, doğusunda Ordu, güneyinde Tokat ve Amasya ile komşu olduğu söylenebilir. Samsun komşu illeri arasında en gelişmiş şehir konumunda bulunuyor. Dolayısıyla sağlık, ulaşım, eğitim gibi imkanlarının etrafındaki şehirlere kıyasla gelişkin olduğu söylenebilir.

Ticaretin ve sanayinin de gelişmiş olduğu bu şehre hem göçler hem de geziler sıklıkla yapılıyor. Samsun turizm imkanları oldukça gelişmiş olması ile öne çıkıyor. Şehir kanyonu, gölleri, barajları, plajları, doğal güzellikleri ve birçok farklı yönüyle pek çok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor.

Doğa sporları, ekstrem sporlara da elverişli yapısıyla sporcuların ilgi odağı olan şehir kültürel ve tarihi mirasıyla da misafirlerine keyifli zamanlar yaşatıyor. Son yıllarda plaj sayısını da arttıran şehir, temiz deniziyle Karadeniz'de yaz tatili yaşama fırsatı sunuyor. Yaklaşık 10. 000 kilometrekarelik alana inşa edilen şehir, içerisinde 17 ilçe barındırıyor.

Her ilçenin de kendine has özellikleri, gezilmesi, görülmesi gereken noktaları bulunuyor. Doğal güzelliklerden sonra bir tarihin baştan yazılışına şahit olmak için şehrin farklı noktalarında bulunan müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Kültür merkezleri ve ören yerleri ziyaretlerinde bulunabilirsiniz. Kısacası Samsun şehri içerisinde tarihi ve kültürü, tatili ve eğlenceyi bir arada bulunduruyor.

Daha fazlasını görmek ve hatta yaşamak için gezi listenize Samsun şehrini ekleyebilirsiniz.

Samsun Harita ve Yol Tarifi

Gezi planlarken olmazsa olmaz noktalardan biri ulaşım biçimi, izlenecek rota olarak görülüyor. Bu dolayda Samsun'a nasıl gidilir diye düşünüyorsanız ulaşımın kolaylıklarla dolu olduğu söylenebilir. Kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve hava yolu ile ulaşabileceğiniz şehir için kendinize en uygun ulaşım aracını seçebilirsiniz.

Hava yolu ile yolculuk yapmayı düşünüyorsanız bulunduğunuz şehirden Samsun Çarşamba Havaalanı için uçak bileti alabilirsiniz. Havaalanı şehir merkezine 19 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Deniz yolu için ise seferlerin yaz aylarında açık olduğunu eklememiz gerek. Feribot seferleri haziran-ağustos ayları arasında gerçekleşiyor. İskele ise direkt olarak şehir merkezinde bulunuyor.

Demir yolundan çevre illerde bulunuyorsanız yararlanabilirsiniz. Samsun'da, Sivas ve Amasya arası demir yolu ulaşımı bulunuyor. Samsun Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali'ni kullanarak otobüs yolculuğu ile de Samsun'a ulaşabilirsiniz. Neredeyse tüm illerden otobüs seferi yapılıyor.

Karayolunu kullanarak özel aracınız ile yolculuk yaparken Samsun yol tarifi ihtiyacı duyarsanız Ankara yönünden ilerleyip Çorum'dan sonra Karadeniz otoyolunu kullanabilirsiniz. Aynı durumda Samsun harita bilgilerini girerek navigasyon cihazınızdan destek alabilirsiniz.

Samsun Hava Durumu ve İklimi

Samsun iklimi yer şekilleri doğrultusunda kıyı ve iç kesimlerde değişiklik gösteriyor. Tipik Karadeniz ikliminin görüldüğü kıyı şeridinden güneye doğru inildikçe Karasal iklim özelliklerine doğru değişim gözleniyor. Bu doğrultuda kıyı şeridinde yaz ayları sıcak ve nemli, kış ayları ise ılık-serin şeklinde geçiyor.

İç kesimlerde ise Karasal iklimin ağırlığı öne çıktığı için yaz ayları serin; kış ayları ise soğuk, yağmur ve kar yağışlı olarak geçiyor. Kıyı kesimleri düzlük olsa da Samsun'un güneyinde yer alan sıradağlar yükseltiyi arttırıyor. Haliyle Samsun hava durumu Akdağ ve Canik dağlarının belirlediği sınır ile kıyıda ve iç kesimde değişiyor.

Yıllık ortalama sıcaklık derecesi 14 derece olarak bilinen şehrin maksimum sıcaklık derecesi 39'u, minimum sıcaklık derecesi ise 0'ın altında -10 dereceyi buluyor. İklim özellikleri dolayısıyla hissedilen sıcaklığın yazın ortalamadan daha fazla, kışın ise minimum derecenin dahi altında olduğu söylenebilir.

Samsun hava koşullarının yer şekilleri ve denize olan yakınlıkla değişmesi aynı şehirde farklı mevsimlerin yaşanmasına neden oluyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Samsun Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Samsun'un Neyi Meşhur?

Kültürel ve tarihi güzelliklerinin yanında Samsun neyi meşhur olarak bilinir derseniz restoranlarda yöresel tatlarıyla başlangıç yapılabilir. Mısırlı fasulye çorbası bölgede başlangıç yemeği olarak sıkça yapılıyor. Mısırın ve kuru fasulyenin birleşimiyle yapılan yemek başlangıç yemeği olmasına rağmen oldukça doyurucu tatlar taşıyor. Adını muhtemelen sıkça duyduğunuz meşhur tatlardan biri de Bafra pidesi. Bafra pidesi farklı illerde de yapılmaya başlansa da adıyla müsemma olan ilçesi Bafra'da bir başka lezzetli yapılıyor. Kaz pilavı ise şehrin başka sevilen tatlarından biri. İç pilavın üzerinde dilimlenen kaz etiyle birleşen yemek yufkayla birlikte yenildiğinde oldukça doyurucu bir etki yaratıyor. Balık ürünlerini sıklıkla tüketen şehir insanları kağıtta hamsi yemeğini çok seviyor. Soslar ve yeşilliklerle kokusuz bir şekilde pişirilen yemek, öğrendikten sonra kokusuz ve lezzetle yapacağınız tatlardan biri olabilir. Sadece ana yemek ve çorbaları değil kendi usulleri ile farklı hazırladıkları baklavaları olan Kıvratma tatlısını da mutlaka denemelisiniz. Bu tatları deneyimleyerek şehrin tadına varabilirsiniz.

Samsun'a Ne Zaman Gidilir?

Samsun'a gitme planınız varsa ve tarih olarak hangi tarihin daha uygun olacağında kararsızsanız gezi planınızı gözden geçirebilirsiniz. Sahil şeridinden ve plajlardan faydalanacağınız bir tatil planlıyorsanız yaz sezonunu tercih edebilirsiniz. Doğa sporları için gezi planı yapıyorsanız bahar aylarını seçebilirsiniz. Kültürel ve tarihi gezileriniz için ise kış mevsimi ve sonbahar uygun olabilir. Bu tarihlerde şehrin daha sakin olduğu söylenebilir. Tatil beklentilerinize göre takviminizi oluşturabilirsiniz.

Samsun'da Nerede Kalınır?

Samsun şehri hem ticari, sanayi açıdan gelişmiş olduğu için hem de üniversite şehri olduğu için konaklama açısından zengin bir donanımda bulunuyor. İş için veya turistik seyahatlerle şehre gelenler için konaklama imkanları oldukça fazla. Dolayısıyla şehirde gezi planınıza uygun rotaları belirleyip o bölgedeki gösterişli şık ve uygun Samsun otelleri ya da pansiyon ve motelleri tercih edebilirsiniz. Doğa sporları için şehri ziyaret ediyorsanız doğanın içinde yer alan otel seçeneklerini de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Samsun'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Samsun, Türkiye'nin 30 büyükşehrinden biri olduğu için büyük metropollerde alışılmış olan alışveriş merkezi kültürüne sahip yerleşim yerleri arasında yer alıyor. Piazza Alışveriş Merkezi ve Samsun Bulvar Alışveriş Merkezi şehrin sevilen alışveriş yerleri arasında sayılıyor. Bunun dışında şehir merkezindeki caddelerde veya Bafra, Çarşamba gibi ilçelerde bölgeye özgü yöresel hediyelik eşyaları, tatları bulabilirsiniz. Mecidiye Çarşısı, Bedesten Çarşısı popüler çarşılar arasında yer alıyor.

Samsun'un Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Samsun haritası içerisinde gezilecek yerler doğal güzellikler, tarihi yapılar, ören yerleri, müzeler olarak birbirinden ayrılıyor. Doğal güzelliklerle gezinize başlarsanız Şahinkaya Kanyonu'nu, Galeriç Ormanları'nı, Çam Gölü'nü ziyaret edebilirsiniz. Ardından ekleyeceğiniz tarihi anılar için Milli Kurtuluş Anıtı'nı, Milli Mücadele Parkı'nı, Tekkeköy Mağaraları'nı gezebilirsiniz. Bölgedeki müzelerin hepsinde Antik dönemlere ve savaş dönemlerine ait önemli belgeler bulunuyor. Şehrin kıyı kesiminde yer alan plajlar da görülmeye değer güzellikler barındırıyor.