22 mekandan 22 tanesi gösteriliyor
Roma devrinde Sebastia ismi ile anılan Sivas, günümüze dek pek çok farklı medeniyet ve topluluğa ev sahipliği yapıyor. Bu bağlamda düşünüldüğünde Sivas’ta gezilecek tarihi yerler arasında pek çok değerli mekanın bulunduğunu da söylemek mümkün.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Sivas gezilecek yerler denince akla ilk gelen mekanlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Divriği bölgesinde bulunan en erken Hititler Dönemi’ne kadar takip edilebiliyor. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ise, bölgenin Mengücekoğulları denetiminde olduğu dönemde inşa ediliyor.
1229 senesinde inşası tamamlanan bu cami, geleneksel taş işlemeciliği ile UNESCO Dünya Miras Listesi arasına giren Türkiye’nin ilk mimari yapısı olarak biliniyor.
Çifte Minareli Medrese de Sivas gezilecek yerler listesi arasında tarihi değeri ile göze çarpıyor. Medresenin taç kapısının üzerinde bulunan yazıttan, İlhanlı vezirlerinden olan Sahip Şemsettin Mehmet Cüveyni tarafından 1272 senesinde inşa ettirildiğini öğreniyoruz.
Anadolu’nun en yüksek taç kapısına sahip olan ve ön cephesi ile görenleri büyüleyen Çifte Minareli Medrese, Sivas turistik mekanlar arasında yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
Ünlü halk ozanımız Aşık Veysel’in Sivaslı olduğunu bilmeyen yoktur. Bu bağlamda Aşık Veysel’in Sivrialan köyü içerisinde bulunan evi, Kültür Bakanlığı tarafından 1982 senesinde bir müze olarak ziyarete açılıyor.
Aşık Veysel sevdalıları tarafından sene içerisinde bolca ziyaret edilen Aşık Veysel Müzesi, Sivas turistik mekanları arasında sahip olduğu bu değer ile önemli bir yere sahip olarak karşımıza çıkıyor. Aşık Veysel Müzesi’ni ziyaretiniz esnasında aşığın kişisel eşyalarını, fotoğraf ve şiirlerini görebilirsiniz.
Sarissa Antik Kenti de Sivas’ta gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor. Sahip olduğu surlar sebebi ile yöre halkı tarafından “Kuşaklı” olarak da anılan Sarissa Antik Kenti, tarihin çok eski dönemlerine tanıklık eden eserleri de bünyesinde barındırıyor. Bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkarılan tapınak binasının MÖ 1525 senesinde inşa edildiği düşünülüyor.
Bununla birlikte bölgede yapılan kazılar ve çalışmalar esnasında pek çok tablet de gün yüzüne çıkartılıyor. Bu tabletler arasında ise fal metinlerinden bayram metinlerine dek çeşitli içerikteki belgeler karşımıza çıkıyor.
Sivas gezilecek yerler içerisinde karşımıza çıkan bir diğer önemli mekan ise Alacahan Kervansarayı oluyor. Alacahan Nahiyesi içerisinde bulunan bu yapı, karşımıza bir kışlık han olarak çıkıyor.
Bölgenin Selçuklu Devleti’ne ait olduğu dönemlerde, Sultan Alaattin Keykubat tarafından 1150 ile 1180 seneleri arasında inşa ettirildiği bilinen hanın, siyah ve beyaz taşlarla örülü bir şekilde inşa edilmesinden dolayı Alacahan ismini aldığı söyleniyor.
Anadolu’nun bağrında yer alan Sivas gezilecek doğal yerler bakımından da çeşitli seçeneklere sahip olarak karşımıza çıkıyor. Gökpınar Gölü, bu bağlamda Sivas gezilecek yerler listesi oluşturup yöreyi ziyaret eden turistler tarafından en çok uğranan yerler arasında bulunuyor.
İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede bulunan bu göl, tatlı ve temiz suları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bazı bölgelerde 15- 20 metrelik derinliğe ulaşılmasına rağmen su içerisine atılan bir cismin tabana kadar inmesi de gözlenebiliyor.
Berrak suları ile ferah bir görünüme sahip olan Gökpınar Gölü, aynı zamanda iki ayrı parçadan oluşuyor. Küçük Göl denilen gölde alabalık üretimi yapılırken, Büyük Göl ismi verilen göl ise yöreyi ziyaret eden turistlerin uğrak noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Sivas doğal güzellikler arasında bulunan ve yaz- kış sahip olduğu tabiat ile ziyaretçilerini etkisi altına alan bu gölü, ziyaret listeniz içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Dipsiz Göl de Sivas gezilecek yerler arasında sahip olduğu doğal güzellik ile ziyaretçileri kendisine çekmeyi başarıyor. Sivas Doğanşar ilçesi içerisinde bulunan Dipsiz Göl, şehrin merkezine yaklaşık 80 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Burası, ilk başlarda gölün derinliğinin bilinmemesine bağlı olarak Dipsiz Göl ismini alıyor.
Bununla birlikte ilerleyen süreçte yapılan amatörce ölçümler gölün, neticesinde ortalama 14 metrelik bir derinliğe sahip olduğu düşünülüyor. Sahip olduğu bitki örtüsü zenginliği ile Sivas çevresine göre zengin bir bölgede bulunan bu göl aynı zamanda kayın, sarıçam ormanları ile de dikkatleri üzerine çekiyor.
Bu bağlamda Sivas doğal güzellikler ve ferah bir orman havası ile baş başa bir gün geçirmek isteyen misafirler tarafından da sıklıkla tercih ediliyor.
Sivas gezilecek doğal yerler listemizin bir sonraki durağı ise Şuğul Vadisi oluyor. Gürün sınırları içerisinde bulunan Şuğul Vadisi sahip olduğu doğal alanlar ile ziyaretçilerini kendisine çekiyor. Bununla birlikte bölgede son zamanlarda yapılan çalışmalar sayesinde kanyon girişindeki yürüyüş yolu, kanyon içerisine dek uzatılıyor.
Sizler de doğanın içerisinde nefis bir gün geçirmek istiyorsanız Şuğul Vadisi ve kanyonunu Sivas gezilecek yerler rotanız içerisine ekleyebilirsiniz. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde vereceğiniz ufak molalarda vadi girişinde bulunan balık lokantasını tercih ederek karnınızı doyurabilirsiniz.
Sivas, sahip olduğu tüm bu doğal güzellikleri ve de tarihi mekanları ile bölgeyi çeşitli amaçlarla ziyaret edenlere, gezmeleri ve hoşça vakit geçirmeleri için keyifli seçenekler sunuyor.
Siz de kendiniz ve sevdikleriniz için bir Sivas gezisi rotası planlıyorsanız, bu ziyaretiniz esnasında karşınıza çıkabilecek olan konaklama seçeneklerine göz atmak için sitemizde bulunan Sivas otelleri ve pansiyonları sayfamızdan yararlanabilirsiniz. Sitemiz üzerinden bölgede bulunan farklı konseptteki konaklama seçeneklerini görüntüleyebilir, Sivas turistik yerler rotanızı bir an önce keşfetmeye başlayabilirsiniz.