Kars Gezi Rehberi
Kars Gezi Rehberi - Görsel 1
2 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Kars Gezi Rehberi

Kars, Türkiye'nin en yüksek bölümlerinden biri olarak bilinmesinin yanı sıra, en soğuk yerlerinden biri olarak da dikkat çekiyor. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bu şehir için hazırladığımız Kars gezi rehberi yazımızı inceleyebilir ve tatilinize başlamadan önce genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kars Hakkında

Tarihi dokusu ve eşsiz güzelliği ile dikkat çeken Kars nerede ve hangi bölümde merak edecek olursanız, Kuzeydoğu Anadolu Bölümü'nde bulunan Kars aynı zamanda ülkemizin en yüksek ve en soğuk bölümünde yer alıyor. Kars hangi bölgede diye düşünüldüğünde ise Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli kentleri arasında yer aldığını görebilirsiniz.

Karlarla kaplı bir rüya şehri olan Kars'ta tarihi bir doku ve kültürel çeşitlilik içerisinde tatilinizi geçirebilirsiniz. Yükseltisi ile ülkemizin tepe noktalarından birini oluşturan Kars, aynı zamanda ülkemizin sınır şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. 1760 metre rakımda bulunan Kars haritası ise 2347 km2'lik bir alanı kapsıyor.

TCDD'nin Doğu Ekspresi ile adından sıkça söz ettiren Kars, romantik bir tatil seçenekleri arasında da yerini alıyor. 24 saatlik bi seyahat ile birlikte eşsiz manzaralar yakalayabileceğiniz Doğu Ekspresi seyahati ile deneyimlemediğiniz bir tatil fırsatı yakalayabilirsiniz.

Erzurum-Kars bölümünde karla kaplı gün sayısı uzun olduğundan ülkemizin kış turizmi için cazip merkezlerinden biri haline gelen Kars'ta, Sarıkamış Kayak Merkezi'nde hem romantik hem de sportif bir tatil geçirebilirsiniz. Kars tarihi binlerce yıllık geçmişi ve kültürel zenginliği ile biliniyor.

Tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Kars'ta, Osmanlı, Ermeni ve Rus mimarisi etkisindeki yapılar tarihseverlerin de dikkatini çekiyor. Taş işçiliğinin ustalıkla kullanıldığı bir şehir olan Kars'ta, bir yandan şöminenin başında şarabınızı yudumlayarak camdan izleyeceğiniz bembeyaz örtüye bakarken bir yandan da aşıklar geleneği hikayelerini dinleyebilirsiniz.

Ünlü şairimiz Cemal Süreya'nın Kars'a seslenişini yaşayabilir ve tarihi bir kentin beyaz sokaklarında geziye çıkabilirsiniz. Tarihi yapıları arasında kültürel bir gezi olmasının yanında doğaseverlerin de dikkatini çeken Kars'ın yaylalarına çıkabilir, atlı okçuluk ve cirit gibi birçok spor dalını izleyebilirsiniz.

Türk mutfağına birçok yöresel lezzetler kazandıran Kars, gurmelerin de dikkatini çekmeyi başarıyor. Kars'ta yöreye özgü başlıca yemeklerden tatmadan tatilinizi tamamlamamalı ve evinize dönmeden önce mutlaka Kars kaşarı satın almalısınız. Kars harita itibariyle Iğdır, Ağrı, Ardahan, Erzurum ve Ermenistan ile komşu konumda bulunuyor.

Kars Harita ve Yol Tarifi

Ülkemizin en yüksek yerlerinden olması nedeniyle Kars'a nasıl gidilir sorusunun cevabını çeşitli araçlar kullanabileceğiniz birçok seçenekte bulabilirsiniz. Kars'a hava yolu, demir yolu, kara yolu ile ulaşabilir ve muhteşem bir tatil geçirmenin fırsatlarını yakalayabilirsiniz.

Kars'ın eşsiz ambiyansı içinde bir tatil geçirmek isterseniz, ülkenin dört bir yanından Kars Harakani Havaalanı ile şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Kara yolunu tercih etmek isterseniz kendi aracınızla rahatlıkla ulaşım sağlayabilir ya da otobüs seferlerini takip edebilirsiniz. Akıllı telefonlarınızdan Kars yol tarifi için bilgi alabilirsiniz.

Mesafe olarak karşılaştıracak olursak İstanbul'dan Kars'a ulaşım yaklaşık 1. 104 km, İzmir'den 1. 801 km, Ankara'dan ise ulaşım 1. 091 km olarak konumlanıyor. Ülkemizin üç büyük şehrinden Kars'a ulaşım sağlarken uzun soluklu bir yolculuk olacağı için, geçeceğiniz şehirlerde molalar verebilir ya da kendiniz için kısa duraklar oluşturabilirsiniz.

Ayrıca TCDD'nin düzenlemiş olduğu Doğu Ekspresi seferlerine katılarak ülkemizin doğal güzellikleri ile dolu olan birçok şehirden geçebilir ve rüya bir tatil için kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Kars Hava Durumu ve İklimi

Kars hava durumu açısından ülkemizin en soğuk bölümlerinden biri olarak biliniyor. Erzurum-Kars bölümünde bulunan ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nin en yüksek illerinden biri olan Kars'ta sert karasal iklim özellikleri görülüyor. Büyük bir plato özelliği gösteren Kars'ta kış ayları uzun ve sert, yaz ayları ise kısa ve soğuğa yakın bir serinlikte geçiyor.

Bahar ayları yok denecek kadar kısa süren Kars'ta kışlar 7 ay kadar sürüyor. Don olaylarının da en fazla görüldüğü ve karın yerde kalma süresinin en fazla olduğu bölüm de, Erzurum-Kars bölümü olarak biliniyor. Eylül ayı başlarında görülmeye başlanan don olayları, Haziran ayının ortalarına kadar yerde kalıyor.

Bölge yağışları karasal iklimden biraz daha fazla olduğu için bitki örtüsü açısından bozkır değil uzun boylu çayırlar görülüyor. Ülkemizin en verimli toprakları arasında bulunan Çernezyom toprakları da en çok Erzurum-Kars Bölümü'nde bulunuyor. İklim gereği, uzun boylu çayırlardan oluşan bitki örtüsünden dolayı bölgede büyükbaş hayvancılık başlıca geçim kaynakları arasında yerini alıyor.

Volkanik bir plato olma özelliğine sahip olan Erzurum-Kars Platosu, bu kadar soğuk olmasına rağmen sahip olduğu tüm güzelliklerle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Kars Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kars'ın Neyi Meşhur?

Ülkemizin en güzel ve görülmeye değer şehirlerinden biri olarak çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Kars, hem görülmesi gereken onlarca tarihi noktası, hem de kültürel mirasları yanı sıra doğal güzellikleri ile dikkatleri çekiyor. Kars'ta gezmelere doyamayacağınız birçok tarihi mekana karşı eşsiz fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Kars'ın en meşhur yanı ise o bembeyaz kar örtüsü altında binlerce yıllık bir tarihin yatıyor olması. Rus mimarisinin etkin görüldüğü bu şehirde tarihi binaların arasında gezintiye çıkmalı, binlerce yıllık anıtları ziyaret etmeli ve şarabınızı Kars Kaşarı ile tüketmelisiniz. Kars'ın dikkat çeken bir diğer özelliği de mutfağı olarak karşımıza çıkıyor. restoranlardan bölgenin diğer meşhur lezzetleri arasında bulunan Kars böreği, kete, katmer, kuymak gibi yöresel lezzetlerden yanınıza mutlaka almalısınız. Kars neyi meşhur diye sorulduğunda bir diğer cevabı da Anzer Balı olarak biliniyor. Yakın ya da uzak ülkenin bir ucundan geldiğiniz bu şehirde şarabın yanında Kars kaşarı yemeden, evinize Anzer balı götürmeden Kars tatilinizi tamamlamış sayılmazsınız.

Kars'ta Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?

Kars turizm faaliyetleri açısından oldukça zengin seçenekler sunuyor. Kars'ta tatlı su balıkları bulabileceğiniz Çıldır Gölü'nde küçük bir buz kırığından balık tutma keyfini yaşayabilirsiniz. 2016 yılında Dünya Mirası Listesi'ne eklenen Ani Harabesi'ni mutlaka görmeli ve 6. yy'dan kaldığı söylenen bu yerde tarihin tozlu sayfalarında yolculuğa çıkmalısınız. 937 yılında Ermeniler tarafından inşa edildiği kayıtlara geçen Kümbet Camisi'ni ziyaret edebilir ve tarihi yöresel dokunun mimari üzerindeki etkisini kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Kars'ı kuşbakışı görmek isterseniz, şehrin sembolü haline gelmiş olan Kars Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz. 1579 yılında Osmanlı sultanlarından 3. Murat tarafından yapıldığı bilinen Taş Köprü'yü ziyaret edebilir ve tarihe meydan okuyan bu yapıyı yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Türk tarihinde bilinmesi gereken Sarıkamış Şehitliği de mutlaka gezilecek yerler arasında.

Kars'a Ne Zaman Gidilir?

Sert karasal iklimin hakim olduğu yörede uzun geçen kış ayları için Sarıkamış Kayak Merkezi'nde kış tatili organize edebilirsiniz. Bölgede karın yerde kalma süresi çok daha uzun olduğundan kış aylarının oldukça uzun geçmesi sebebiyle kış sezonunun keyfini daha uzun süre çıkarabilirsiniz. Daha tarihi bir gezi planlıyorsanız ve tatile yeni yerler keşfetmek için çıkıyorsanız Kars hava şartlarını göz önünde bulundurarak ziyaretinizi ilkbahar aylarının sonu yaz aylarının başında yapabilirsiniz. Özellikle mayıs ve haziran ayları Kars seyahatiniz için oldukça uygun zamanlar olarak düşünülebilir.

Kars'ta Nerede Kalınır?

Tarihi bir belde olması ile bilinen Kars, bölgenin oldukça gelişmiş şehirleri arasında yer alır. Şehir merkezinde beş yıldızlı ya da uygun Kars otellerinden pansiyonlara kadar kesenize ve zevkinize göre tercih edebileceğiniz konaklama çeşitleri bulabilirsiniz. Özellikle kayak tatili için gelmediyseniz ve şehirde konaklamayı isterseniz tarihi mimarisi bozulmamış olan birçok otel bulabilir ve şehrin tarihi kokusunu içinize çekerek uyanabilirsiniz. Rus mimarisi süslenmiş olan konaklama evlerinde bembeyaz bir sabaha uyanarak kendinizi bir başka diyarda hissedebilirsiniz.

Kars'ta Alışveriş Nerede Yapılır?

Merkez çarşıda, belde çarşılarında ve köylerde ziyaret edeceğiniz pazarlarda yörenin kendisine özgü birçok eşyasını bulabilir, yöresel lezzetleri deneyebilir ve sevdikleriniz için hediyeler satın alabilirsiniz. Şehirde yıl boyu düzenlenen çeşitli festivallere katılabilir ve hem şehrin kültürünü yakından inceleme fırsatı bulurken hem de alışveriş yapabilirsiniz. Uluslararası Kars Kültür Günleri, Geleneksel Sarıkamış Kar Festivali gibi aktiviteler ile bölge halkını yakından tanıyabilir ve birinci elden alışveriş yapabilirsiniz.

Kars Alt Bölgeleri

Kağızman OtelleriSarıkamış Otelleri
Daha fazla gör