Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Hasan Paşa Hanı
Hasan Paşa Hanı - Görsel 1
Hasan Paşa Hanı - Görsel 2
Hasan Paşa Hanı - Görsel 3
Hasan Paşa Hanı - Görsel 4
Tümünü gör (7 Fotoğraf)
4/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4
1 değerlendirme
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

Hasan Paşa Hanı Hakkında

Geçmişten günümüze tarihi yapıları ile ihtişamını koruyan Diyarbakır’a geldiğinizde Hasan Paşa Hanı gezi listenizde yer alması gereken bir tarihi güzellik oluyor. Bu mekan, zamanında birçok seyyahın yazısında bahsettiği tarihi bir güzellik olarak günümüze kadar ulaşıyor. Şimdilerde hala kullanılan han her gün binlerce turisti ağırlıyor. Kahvaltıları ile ünlü olan Hasan Paşa Hanı’na gelirseniz kahvaltının haricinde;

  • Hediyelik eşya alışverişinde bulunabilir,
  • Hanın içerisinde bulunan mekânlarda gümüş nesnelere göz atabilir, 
  • Kahve içebilir ve 
  • Hanın alt kısmında yer alan büyük kitapçıdan kitap alışverişi yapabilirsiniz.

İçerisinde birçok farklı işletme bulunduran Hasan Paşa Hanının Ulu Cami tarafından ve altıncılar çarşısından olmak üzere iki adet girişi bulunuyor. Tarihi dokusunu kaybetmeyen han her yaştan turistlerin ilgi odağı oluyor. Hanın ortasında bulunan şadırvan hana ayrı bir doku katıyor. İsterseniz gezinizin son noktası olarak Hasan Paşa Hanı’nı tercih edebilir ve yorgunluk kahvelerinizi tarihi bir güzellik içerisinde yudumlayabilirsiniz. Hasan Paşa Hanı nerede diye merak edenler için, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Ulu Camiinin karşısında bulunduğunu söyleyebiliriz. 

Hasan Paşa Hanı Tarihi

Diyarbakır valilerinden olan Hasan Paşa tarafından yaptırılan han geçmişten günümüze kadar gören kişilerin dikkatini çeker. Birçok seyyahında ilgisini çeken han yazılarına konu olur. Diyarbakır’a gelen Evliya Çelebi de yazısında Hasan Paşa Hanı’ndan “kale misali gayet metin ve müstahkem bir yapı” şeklinde söz eder. Hasan Paşa Hanı Deliller Hanı’ndan sonra Diyarbakır’da bulunan 2. büyük han olma özelliği taşır. Tarih boyunca önemli bir konumda olan Diyarbakır ticaret açısından da tüccarların uğrak mekânı olur. Bu yüzden Ulu caminin doğusunda bulunan han iki katlı olarak inşa edilir ve birçok tüccarı yıllarca ağırlar.

Hanın batı cephesinde bulunan odalar geçmişte de ticaret için ayrılıyor. Batı cephesinde bulunan odalara daha sonradan balkonlar ekleniyor. Hanın tam ortasında 6 adet sütundan oluşan üstü kapalı bir şadırvan yer alıyor. Merdiven yardımı ile inilen eyvanın hem sağında hem de salonda ahıra açılan kapılar bulunuyor. Mimarisinde bazalt ve kalker taşları kullanılan han 2006 yılında hanın dokusunu bozmayacak malzemeler ile restore ediliyor. Hanın restore edilme sürecinde mimar, arkeolog, restoratör ve inşaat mühendisleri beraber çalışıp ve hanın tarihi dokusunu kaybetmeden restore edilmesinde yardımcı oluyor. 

Han geçmişten bu yana tüccar ve askerlerin konakladığı bir alan olarak kullanılıyor ve kimi zaman bir depo işlevi görüyor. Şuan ise farklı işletmelere ev sahipliği yapıyor. Hanı kimin yaptırdığı ise Hasan Paşa Hanı Tarihi yazılı iki kitabesinden öğreniliyor. Han bodrum kat, giriş kat ve üst kat olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Daha öncesinde develerin ve atların kaldığı bölümde şuan bir restoran ve büyük bir kitapçı yer alıyor.  Konaklamayı düşünürseniz Diyarbakır Otelleri size uygun olacaktır. 

Hasan Paşa Hanına Nasıl Gidilir?

Hasan Paşa Hanı konum olarak şehir içinden ulaşımı oldukça kolay lokasyonda yer alıyor. Diyarbakır Ulu Caminin doğusunda ve karşısında yer alan han; Altıncılar Çarşısı’nın hemen yan tarafında bulunuyor. Altıncılar Çarşısından hana açılan bir giriş bulunuyor. Tarihi Hasan Paşa Hanına özel aracınız veya toplu taşımalar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat toplu taşımalar ile ulaşımınızı sağladıktan sonra çok kısa bir mesafe yürümeniz gerekiyor. Ayrıca Hasan Paşa haritası üzerinden hanın yerini kolayca bulabilirsiniz. Hasan Paşa Hanı’na giderek sevdikleriniz ile eğlenceli ve huzurlu anlar yaşayabilir, keyifli bir kahvaltı yapabilir, hanın içerisinde yer alan işletmelerden hediyelik eşya alışverişinizi gerçekleştirebilir ve yeni anılar biriktirebilirsiniz. Hasan Paşa Hanı yorumları ile daha önce hana giden kişilerin yorumlarını okuyabilirsiniz. Daha fazla Diyarbakır Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar keşfetmek isterseniz sayfayı inceleyebilirsiniz. 

Yorum / Değerlendirme

4/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4
1 değerlendirme
Hasan Paşa Hanı
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?
2/5 Ortalama
Neredekal.com
Yorum puanı 1Yorum puanı 2
14.01.20
Hediye Alp
Stant olmamış
Diyarbakır Hasanpaşa Hanı’na bugün gelmişken bir yorgunluk kahvesi içelim dedik ve kahvemiz geldi. Her şey çok güzeldi ama hanın ortasına yakışmayan standı gördük. Olmaması gereken stanttı bu. Tüm güzelliği öldürmüşler ya da birileri yandaşına hediye etmişti. Yazık çok yazık.