Giresun Gezi Rehberi
Giresun Gezi Rehberi - Görsel 1
Giresun Gezi Rehberi - Görsel 2
Giresun Gezi Rehberi - Görsel 3
Giresun Gezi Rehberi - Görsel 4
+ 6 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Giresun Gezi Rehberi

Karadeniz'in en renkli yaylalarının, en lezzetli kuruyemişlerinin ve tek adasının sahibi Giresun; içine çeken atmosferiyle görenleri adeta büyülüyor. Sizler için hazırladığımız Giresun gezi rehberi yazısını inceleyerek Giresun tatilinizle ilgili tüm detayları öğrenebilir; muhteşem tatilinizin çok daha zahmetsiz ve avantajlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Giresun Hakkında

Karadeniz'in doğu sahil şeridinde, Aksu ve Batlama vadileri arasında uzanan Giresun, denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulu düzeniyle beğeni topluyor. Giresun haritası D010 Karadeniz Sahil Otoyolu üzerinde yer alarak sunduğu kolay erişim ve zahmetsiz şehir içi seyahat imkanı ile favori gezi rotaları arasında bulunuyor.

Alansal büyüklük olarak Türkiye'nin 50. büyük şehri olan Giresun, 7. 025 km2 'lik yüzölçümüne sığdırdığı doğal ve tarihi güzellikler ile pek çok büyük şehre fark atıyor.

Trabzon, Gümüşhane, Sivas, Erzincan ve Ordu illeri ile komşuluk eden kenti özel kılan nedenlerin başında 123 km'lik bozulmamış sahil şeridi, plajları ve tam karşısında yer alan Giresun Adası geliyor. Karadeniz'de insan yerleşimine müsait olan tek adanın sahibi olan Giresun'un iç kesimlerine doğru ilerledikçe rengarenk yaylalar dikkat çekiyor.

Başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz tüm renk tonlarını bir arada sunan Giresun yaylaları, beğenerek aldığınız pek çok kartpostalın da görsel manzarasını oluşturuyor. Yayla turizminin en gelişmiş halini görebileceğiniz kentin tüm doğal ve tarihi güzellikleri keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Giresun hangi bölgede sorusunun karşılığı olarak Karadeniz Bölgesi'nin eşsiz doğasının ortasında yer alması önemli bir ayrıntıdır. Deniz ve güneş mi, yaylalar ve rüzgar mı, nehirler ve heyecan mı yoksa tarih ve eşsiz yolculuklar mı sorularının tamamını kolaylıkla seçebilir, kentin tüm noktalarında aradığınız tüm olanaklara kolaylıkla erişebilirsiniz.

Başlıca geçim kaynaklarını tarım, hayvancılık, yayla turizmi ile yerli ürün ticaretinin oluşturduğu Giresun'un bozulmamış doğası, her yanında ayrı bir tutku ve coşku barındırıyor. Kirazın dünyaya yayıldığı nokta olarak nam salan kent, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Kentin gördüğü yoğun rağbetin bir diğer nedenini oluşturan din turizminin nedenini ise M. Ö. 2000'li yıllara kadar uzanan tarihi oluşturuyor. İlk yerleşik halkı olan Gaşkalardan Türklere kadar uzanan tarihinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış Giresun , tüm ziyaretçilerine kendinden bir parça sunuyor.

Giresun Harita ve Yol Tarifi

Karadeniz'in en güzel kıyılarının birinde yer alan Giresun; şehirlerarası ve şehir içi ulaşımda kolaylık yaşatan kentler arasında yer alıyor. Giresun'a nasıl gidilir diye soracak olursanız hava yolu ve kara yolu ulaşımının şimdilik geçerli olan iki yol olduğunu söyleyebiliriz.

Ordu ve Giresun il sınırları arasına yapılan Ordu-Giresun Havalimanı'na bilet alarak zahmetsizce erişebilirsiniz. İstanbul ve Ankara'dan her gün, diğer iller ve Almanya'dan haftanın belirli günlerinde kalkan uçak seferleri ile Giresun'a kolaylıkla ulaşabilmek mümkün oluyor.

İstanbul'dan 1, 5 saat, Ankara'dan 1 saatte ulaşım sağlayacağınız Giresun Havalimanı'ndan kent merkezine ise yalnızca 20 dakikada erişim sağlayabilirsiniz. Türkiye'nin tüm illerinden kalkan otobüs seferleri ile zahmetsiz ulaşımın mümkün olduğu Giresun'a erişimin en keyifli yolunu şüphesiz ki karayolu ulaşımı oluşturuyor.

Seyahatiniz için ayırdığınız zaman kısıtlı değilse, otobüs veya özel aracınız ile yapacağınız kara seyahati, tüm Karadeniz kıyılarını ve Karadeniz'in tüm coşkusunu karşıdan seyredebilmenizi sağlıyor. Dağların denize paralel uzandığı Karadeniz'de Giresun'a D010 sahil otoyolu üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Akıllı cihazlarınız sayesinde erişeceğiniz Giresun yol tarifi ilekeyifli ve zahmetsiz geçen yolculuğun ardından muhteşem Giresun tatilinize başlayabilirsiniz.

Giresun Hava Durumu ve İklimi

Giresun tatiliniz sırasında yaşayacağınız iklimsel özelliklere değinebilmek için Giresun nerede sorusunu sormamız gerekiyor. Giresun Rize ve Trabzon ile eşdeğer yükseklikte, Giresun dağlarının eteklerinde yer alan bir kıyı Karadeniz kenti. Giresun Dağları'nın kıyıya paralel olarak uzanışı, kentin farklı iklimsel özellikler göstermesine neden oluyor.

Rize'den sonra en çok yağış alan kent olan Giresun hava koşulları olarak iki ayrı iklim özelliği sergiliyor. Denize kıyısı olan bölgelerde ılık ve daha bol yağışlı bir iklimle karşılaşabilirsiniz. Kıyı kesimlerde konaklamak ve gezi rotası oluşturmak üzere yaptığınız tatil planlarınızı yağış seviyesine göre ayarlayabilirsiniz.

En çok yağışın ekim ve kasım aylarında, en az yağışın mayıs ve haziran aylarında görüldüğü kıyı ilçelerde denize girmek için en ideal ayları ise temmuz ve ağustos ayları oluşturuyor.

Kıyıdan uzaklaştıkça daha kurak bir iklimle sizleri karşılayan Giresun'un iç kesimlerinde ise kışlar daha az yağışlı, yazlar sıcak, bahar ayları ise kıyı kesimlerin aksine yağışlı geçiyor. Kıyı kesimlerde bolca karşılaşacağınız ormanların yerini yaylalara bıraktığı iç kesimleri, yaz aylarında hareketlilik kazanan yayla eğlencelerine dahil olabilmek için değerlendirebilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Giresun Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Giresun'un Neyi Meşhur?

Giresun neyi meşhur dendiğinde akla ilk olarak gelen fındığı ile nam salıyor. Kendine has iklimi ve tabiatının sunduğu ormanları ve ovalarında sıklıkla karşınıza çıkan kestaneler ve kirazlar ise pek çok bölgenin sunduğu lezzetlere fark atarak ilk sıralarda yerini alıyor. Özellikle fındıktan yapılan ürünlerin envai çeşit halini görebileceğiniz Giresun Fındık Evi tercih edebileceğiniz tüm fındıklı ürünleri cömertçe sergileyerek sizlerin beğenisine sunuyor. Ünlü Karadeniz mutfağının en bilindik lezzetlerini tadabileceğiniz Giresun'un restoranlar mekanlarında kendine has lezzetlerini ise ağırlıklı olarak sebzeli yemekler, unlu mamüller ve deniz mahsulleri oluşturuyor. Tadanların etkisinden kurtulamadığı meşhur Görele pidesi, tatil severlerin ilk olarak deneyimlemek istediği lezzetler arasında yer alıyor. Tabii en güzel Görele pidesini yiyebilmek için Giresun'un Görele ilçesine gitmeniz gerekiyor. Giresun'un kendine hayran bırakan diğer lezzetlerin başında ise mısır ekmeği, fasulye diblesi, hamsi böreği, yağlaş, pezik ve etli lahana sarması geliyor. Lezzetli yemeğinizin ardından bir de tatlı olsa da yesek derseniz Giresun'un baştacı fındıklı tel kadayıfı tercih edebilirsiniz.

Giresun'a En Popüler Semtleri Nelerdir?

Giresun adını şanlı tarihinden olduğu kadar fıkralara konu olan espri anlayışı ve misafirperverliğinden de alıyor. Giresun semtleri arasında popülarite sıralaması yapmaksa kentin büyüleyici atmosferini yaşayanlar için neredeyse imkansız bir hal alıyor. Giresun harita konumları, popüler noktalar ve sosyal aktiviteler yönünden değerlendirme yapacak olursak en popüler semtlerinin Teyyaredüzü, Zeytinlik, Espiye, Tirebolu, Bulancak, Tarihi Sultan Karahisar ve huzur vadisi Çamoluk olduğunu söyleyebiliriz.

Giresun'da Nerede Kalınır?

Tarihin, yeşilin, mavinin, tüm renklerin, tertemiz havanın, huzurun ve tabii ki heyecanın cenneti Giresun, herkesin muhteşem tabiatını yaşamasını sağlayacak zengin bir konaklama yelpazesi sunuyor. Giresun'un sahip olduğu konaklama alternatifleri arasında lüks ve uygun Giresun otelleri; mekanlarından dağ evlerine, butik ve apart tesislerden pansiyonlara varıncaya dek türlü alternatiflerle karşılaşabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bütçe planlamanızı yapmak ve beklentilerinizi belirlemek. Deniz kenarında, yaylalarında, şehir merkezinde, ilçe ve köylerinde hizmet sunan konaklama tesisleri ile sizleri karşılayan Giresun turizm hacmi zenginliği ile aradığınızı kolaylıkla bulabilmenizi sağlıyor.

Giresun'un Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Tatil severlerin Giresun seyahatinde ilk uğrak noktalarını yeşilin maviyle buluştuğu plajları, ünlü Giresun, her biri ayrı bir renk cümbüşü ile karşınıza çıkan yaylaları oluşturuyor. Yayla turizmi ile ön plana çıkan kentin diğer doğa harikaları olan Mavi Göl, Sağrak Gölü, Kuzalan Şelalesi, Dokuzgöz ve Yedideğirmenler ise mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında. Tarihe tutkunuz varsa en çok ilgi gören Giresun tarihi yapıları olarak göze çarpan Tepesi Delik, Yeniköy ve Sarkıt mağaraları ile Tirebolu, Giresun ve Bedrama kalelerini gezi rotanıza dahil edebilirsiniz.

Giresun'a Ne Zaman Gidilir?

Büyüleyici tabiatı, zengin mutfağı ve eğlenceli festivalleri kadar yağmuruyla da ünlü Giresun havadurumu koşulları hususunda seyahat zevkinize hitap eden seçenekler sunuyor. Giresun'un yağmurları ile karşılaşmak istemiyorsanız ve tatilinizde daha fazla sosyal eğlence istiyorsanız seyahatiniz için mayıs, haziran ve temmuz aylarını tercih edebilirsiniz. Bolca yağan yağmur eşliğinde şömine keyfi yapabilmek, harika tabiatının içinde kendinizle başbaşa kalabilmek istiyorsanız ekim, kasım ve aralık aylarını değerlendirebilirsiniz. Sağanak yağmur altında tüm güzelliklerinin keyfini doyasıya çıkarabilmek istiyorsanız eylül, mart ve nisan aylarını önerebiliriz.