Doğal Güzellikleri, Tarihi Zenginlikleri İle Ordu'da Gezilecek Yerler

Doğal Güzellikleri, Tarihi Zenginlikleri İle Ordu'da Gezilecek Yerler

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 03 Ekim 2018
 • Son Güncellenme: 31 Ocak 2024
Doğal Güzellikleri, Tarihi Zenginlikleri İle Ordu'da Gezilecek Yerler

Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla hareketlenen özünde ise sakin bir yaşamın hakim olduğu, birbirinden lezzetli yemekleriyle gönüllerde taht kuran Ordu, öylesine keyifli bir gezi rotası sunuyor ki pek çoğuna göre burayı bir kez ziyaret etmek her yerini keşfetmek için yeterli olmuyor. Şehir yaşamından yaylalarına, kalelerinden şelalelerine kadar her bir köşesinden hem doğal güzellik hem de kültürel ve tarihi değer fışkıran Ordu’yu en kısa zamanda keşfetmek için çok sebebiniz var.

{ad:0}

Ordu'nun Misafirperver Halkı

misafirperver ordu

Karadeniz sınırları içerisinde iken kötü karşılanmanıza imkan yoktur. Burada halk öylesine cana yakındır ki siz farkında bile olmadan seyahatinizden çok güzel dostluklar edinerek dönersiniz. İşte Ordu insanı da öyledir. Kendinizi turistten çok sanki çocukluğunuzdan beri gelmediğiniz köyünüzde gibi hissedersiniz. Bugün şehir yaşamının aksine hala komşuluk ilişkilerinin ve misafirperverliğin devam ettiği Ordu bu yönüyle bazı unutmak üzere olduğumuz değerleri bize hatırlatıyor.

Ordu'nun Meşhur Mutfağı

bolaman pidesi

Her şeyden önce eğer biraz midesine düşkün biriyseniz çok üzgünüz ancak Ordu gezinizden kilo almadan dönmeniz pek de mümkün değil. Pek çoğunun Karadeniz genelinde yöreye göre değişik şekillerde ya da aynı şekilde yapılabildiği bu meşhur lezzetler arasında; karalahana çorbası, mısır çorbası, mısır ekmeği, Bolaman pidesi, löbye, hoşkıran, karalahana sarması, fasülye turşusu, Akkuş fasülyesi, balık çeşitleri ve tabi ki ismini sayamadığımız daha nice lezzet yer alıyor. Siz siz olun yola çıkmadan önce Ordu gezilecek yerler listesini hazırlarken mutlaka tatmak istediğiniz lezzetlerin ve Ordu'nun meşhur restoranlarına bakmayı unutmayın.

Ordu'da Mutlaka Görmeniz Gereken Yer

Manzarasıyla Ünlü Boztepe

ordu boztepe

Ordu’ya adım attığınız an kime sorsanız mutlaka görmeniz gereken yer olarak söylenecektir Boztepe. Çünkü şehre yaklaşık 8-9 km uzaklıkta yer alan ve keyifli bir seyir terası olan bu tepe, ziyaretçilerine uçsuz bucaksız bir deniz ve görülesi bir şehir manzarası sunuyor. Tepede ziyaretçileri manzaraya karşı konumlanan kafe ve restoranların yanı sıra çeşitli hediyelik eşya dükkanları karşılıyor. Boztepe’nin sunduğu deneyimler bu kadarla da sınırlı değil. Buraya ulaşmak için isteğe göre kara yolunu kullanabilirsiniz ancak çok daha keyifli bir alternatif mevcut; teleferik. Bu sayede tadına doyum olmaz bir yolculuk yapabilir, bol bol fotoğraf çekerek bu anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Ayrıca adrenalin tutkunlarına da yamaç paraşütünün Boztepe’de yapıldığını hatırlatmadan geçmeyelim.

Kaleleri ve Tarihi Eserleri

ünye kalesi

Karadeniz deyince ilk aklımıza gelen tabi ki o yemyeşil doğası oluyor. Hiç şüpheniz olmasın Ordu da bu doğadan nasibini almış; ancak bölge yalnızca bununla da kalmıyor. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Karadeniz’in Ordu dahil pek çok köşesinden adeta tarih fışkırıyor. Özellikle de Bayadı Köyü’nde yer alan Kurul Kalesi, merkez ilçesi Ünye’de yer alan Ünye Kalesi, Cıngırt Kaya Mezarları ve UNESCO Dünya Antik Eserle Listesi’nde yer alan Gölköy Kalesi tarih meraklılarını her anlamda mutlu edecek özel duraklar olarak seyahat listelerinde yer almalı.

Bol Oksijenli Yaylaları

ordu yaylaları

Karadeniz’i tanımlayan en güzel kelimelerdir yeşil ve mavi. Burada gözünüzün alabildiğine öyle bir mavilik ve yeşillik vardır ki huzuru iliklerinize kadar hissedersiniz. İşte Ordu’da size huzur vadeden duraklardan biri de yaylalarıdır. Buraya kadar gelmişken yaylada bir nefes almadan, doğayla şöyle bir güzel kucaklaşmadan dönmek olmaz. Bu sebeple siz de ilin Çambaşı, Perşembe ve Keyfalan Yaylası gibi meşhur yaylalarını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca yaylalara doğru yola çıkmadan önce buralarda düzenlenen festival ve şenlik programları hakkında önceden detaylı bilgi almanızı ve seyahatinizi ona göre planlamanızı tavsiye ederiz.

Yason Burnu Yarımadası

ordu yason burnu

Ordu’nun Perşembe ilçesine 15 km mesafede yer alan Yason Burnu bölgede mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Yunan Mitolojisinin ünlü Altınpost Efsanesinin geçtiği yer olarak bilinen yarımadada sizi 19. yy’a ait Yason Kilisesi, burnun en ucunda deniz feneri, piknik alanları, meşhur Karadeniz lezzetleri servis edilen yeme-içme yerleri ve elbette ki harika bir manzara bekliyor. Özellikle gün batımının bir başka güzel olduğu yerde eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Hoynat Adası

hoynat adası
Fotoğraf: Gökhan Kırca

Ordu’nun Perşembe ilçesinin güzelliklerinden biri olan Hoynat Adası, martıların ve karabatakların yaşadığı bir kuş cenneti olarak nitelendiriliyor. Önceleri gemiciler için sığınak ve depo olduğu tahmin edilen ada, yol üzerinde birden farklı konumdan gözlemlenebiliyor. Siz de yol üzerinde Hoynat Adası’nın manzarasını uzun uzun seyre dalabilirsiniz.

Gölleri, Şelaleleri ve Doğaya Dair Nicesi

ordu ulugöl

Ordu, doğası ile özellikle de şehir hayatının keşmekeşinden bunalan ve nefes almak isteyen ziyaretçilerin her anlamda hayalini kurdukları bir gezi vadediyor. Ormanlık alanlar, göller ve şelaleler bakımından oldukça zengin olan şehir uzun doğa yürüyüşleri, trekking, kamp ve piknik gibi aktiviteler için sıklıkla tercih ediliyor. Bölgede görmenizi tavsiye edeceğimiz pek çok doğal güzellik var; ama siz özellikle yaylalardan sonra mutlaka Çiseli Şelalesi, Ulugöl Tabiat Parkı, Gaga Gölü ve Uzundere Şelalesi’ni seyahat planınıza dahil etmeyi ihmal etmeyin.

Tarihi Ünye Konakları

Durup Dururken İçinizde Ordu'yu Keşfetme İsteği Uyandıracak Rehber

Osmanlı Döneminde Kadıların (hakim) yetiştiği bir döneme tanıklık eden, babadan oğula geçmesi nedeniyle de zamanın kadılarını yetiştiren Tarihi Ünye Konakları, Kadılar Yokuşu olarak bilinen günümüzde tarihe tanıklık eden ve maalesef terkedilmiş tarihi konaklar bölgesi olarak anılmaktadır. Kadılar Yokuşunda bulunan evler zamanın Türk İslam ve Rum mimarisi örneklerinden ve çoğu ev 1900’lü yılların başında Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Dönemin Kadıları burada yaşarken, bazı Kadılar sadece yaz aylarında kullanmak için konaklar inşa ettirmişler. Günümüze kadar gelen ve iyi durumda olan konak sayısı ise oldukça az, çoğu konak kaderine terk edildiği için yıkık ve harap halde bulunmaktadır. Kıyıya dik olarak inen Kadılar yokuşu, deniz manzarasıyla birleştiğinde harika bir fotoğraf karesi veriyor. Orijinal taş döşemeli yolu, taş işçiliğinin en güzel örneklerini görebileceğiniz tarihi evlerin giriş kapıları adeta sizi açık hava müzesindeymiş gibi hissettirecek.

Ordu'da Yapılacak En Güzel Aktiviteler

Yamaç Paraşütü

Durup Dururken İçinizde Ordu'yu Keşfetme İsteği Uyandıracak Rehber

Ordu, yamaç paraşütüne elverişli olan Karedeniz rotalarından biri olarak karşınıza çıkıyor. Yamaç paraşütü için birden farklı nokta sunan bu şehirde, özellikle Boztepe’den kumsala yumuşak bir iniş gerçekleştirebilirsiniz. Şehir merkezinin yanı sıra farklı noktalarda da yamaç paraşütünü deneyimlemeniz mümkün. Bunun için rotanızı Mesudiye Eriçok Tepesi’ne çevirebilirsiniz. Bu tepeden inişe geçtiğinizde soluğu Kızılağaç Yaylası’nda alabilirsiniz. Ordu’da yamaç paraşütü yapabileceğiniz bir diğer nokta da menderesleri ile ünlü Aybastı-Perşembe Yaylası. Tam bir doğa harikası olan Perşembe Yaylası’nda yamaç paraşütü yaparken manzara dolu bir deneyim elde edebilirsiniz. Bahar aylarının gelişi ile birlikte artan yamaç paraşütü talebinde Ordu merkez ilk sırada yer alıyor. Boztepe’den düzenli olarak yapılan bu aktivite, profesyoneller eşliğinde 15 dakikalık periyodlar halinde gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin farklı noktalarında yer alan yamaç paraşütü alanlarını deneyimlemek istiyorsanız Türkiye’nin En Popüler Yamaç Paraşütü Rotaları yazımızı rehber olarak alabilirsiniz.

Kamp Aktivitesi

Durup Dururken İçinizde Ordu'yu Keşfetme İsteği Uyandıracak Rehber

Ordu’da kamp yapmak için tercih edebileceğiniz pek çok rota mevcut. İster şehir merkezine yakın olabilir, isterseniz de şehirden uzak ilçelerde doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Ordu’da en çok tercih edilen kamp noktalarının başında Yason Burnu yer alıyor. Bunun yanı sıra Ünye kıyıları, Çambaşı Yaylası ve Turnalık bölgesi de kamp için ideal noktalar. Ordu’da profesyonel olarak hizmet veren bir kamp alanında konaklamak isterseniz, tercihinizi Kızılıağaç, Savahçimeni, Cüle ve Çukuralan Yaylalarından yana kullanabilirsiniz. Baharın gelişi ile birlikte ısınan Ordu’da, doğal güzelliklere doğru yolculuğa çıkmak istiyorsanız, bu bahar fırsatını kaçırmayın.

Rafting

Durup Dururken İçinizde Ordu'yu Keşfetme İsteği Uyandıracak Rehber

Söz konusu Karadeniz olduğunda her zaman doğada yapılabilecek bir aktivite bulmanız mümkün. Etrafın yeşermeye başladığı bahar aylarında doğanın uyanışı ve suların yükselişiyle birlikte, harika bir rafting deneyimi yaşayabilirsiniz. Ordu- Mesudiye’den başlayarak Karadeniz’e dökülen Melet Irmağı, bahar aylarında yüksek debisi ile sizi karşılıyor. Bahar mevsiminde kano ve rafting için gelenlerle dolup taşan şehirde, adrenalin dolu aktiviteleri deneyimleyebilirsiniz. Türkiye’de heyecanı doruklarda yaşayacağınız diğer rafting parkurlarını merak ediyorsanız Yapmadan Dönme kategorisinde yer alan Heyecanın Dibine Vuracağınız 18 Rafting Parkuru yazısını okuyabilirsiniz.

Trekking

Durup Dururken İçinizde Ordu'yu Keşfetme İsteği Uyandıracak Rehber

Ordu denildiğinde her yerin trekking için uygun bir alan sunduğunu pek çok kez duymuşsunuzdur. Dağlık bölgeleri, yüksek yaylaları ve yamaçları ile sizi adrenaline davet eden bu şehrin birçok noktasında trekking yapabilirsiniz. Zengin bitki örtüsü ile fark yaratan Ordu’da, en iyi trekking aktivitesi için Turnasuyu Vadisi’ine yönelebilirsiniz. Bunun yanı sıra şehirde farklı uzunluk ve zorluk derecesine sahip 23 farklı rotayı da ziyaret etmeniz mümkün.

İşte Ordu’da en çok tercih edilen trekking rotaları;

  • Boztepe - Taşbaşı Mahallesi - Merkez (7 km)
  • Kızılağaç Yaylası - Eriçok Tepe - Çukuralan (8 km)
  • Çambaşı Gölet - Çukuralan yaylası (13 km)
  • Gerce Obası - Gerce Şelalesi - Kaleboynu Obası (14 km)
  • Kaleköy - Yeşilce - Kızılağaç Yaylası - Armutkolu - Ertaş Yaylası - Hekimoğlu Obası - Bozat - Karagöl Zirve (61 km)
  • Topçam - Köşe Obası - Çukuralan Yaylası - Çambaşı göleti (32 km)
  • Çambaşı Göleti - Susuz - tekmezar - Karaaslan (15 km)

Zipline

Türkiye’nin pek çok noktasında heyecanı bir üst seviyeye çıkaran zipline deneyimini, Ordu’da yaşamak isteyenler için uygun bir alternatif mevcut. Ordu Boztepe’de yer alan Macera Parkı, birçok aktiviteyi içerisinde barındıran keyifli bir alan. Macera Parkı içerisinde yer alan zipline sayesinde, hayal ettiğiniz macerayı yaşayabilirsiniz. Buradaki zipline hattı 100 metre ve tek yön halinde sizi karşılıyor. Heyecanınızı bir kat daha yükselten alternatifler için, Heyecan Dorukta: Türkiye’de Zipline Yapılabilecek Yerler adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Rüzgar Sörfü

ordu plajları

Dört mevsimi ayrı güzel olan Ordu’da yaz ve bahar aylarınada birbirinden güzel plajlarında deniz tatili ve sörf yapabilirsiniz. Birçok aktivitenin yapılma imkanını sunan Ordu'da rüzgar sörfü yükselen trendler arasında bulunuyor. Ordu turizmi açısından önemli bir yere sahip olan rüzgar sörfü hakkında her şeyi Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları yazımızda bulabilirsiniz. Bölgede denize girebileceğiniz plajların sayısının ise büyüklü küçüklü olmak üzere 32 adet olduğu biliniyor. Ünye, Fatsa, Altınordu, Perşembe ve Gülyalı ilçeleri şehirde keyifli bir plaj keyfi yapabileceğiniz yerler arasında.

Kayak

Ordu'nun bir diğer yükselen trendi "kayak". Ordu'da kışın en çok yapılan aktiviteler arasında kayak yapmak var. Henüz yeni açılışını yapan kayak merkezi Çambaşı Yaylası’na kuruldu.

Bonus: Teleferik

Durup Dururken İçinizde Ordu'yu Keşfetme İsteği Uyandıracak Rehber

Ordu’da keyifli bir bahar aktivitesi yaparken, teleferik ile Boztepe’ye çıkmamak olmaz. Boztepe’ye gidiş için kullanılan teleferik, bir bakıma kısa soluklu bir heyecan yaşatıyor. Şehri ayaklarınızın altında hissetmek ve manzara tepesine kolayca ulaşmak için teleferiğe binmeyi unutmayın.

Ordu’da Nerede Kalınır?

Durup Dururken İçinizde Ordu'yu Keşfetme İsteği Uyandıracak Rehber

Karadeniz’in incilerinden olan Ordu, gelişmiş yapısı ile birlikte farklı konaklama seçeneklerini bir arada sunuyor. Şehir merkezinde, çevre ilçelerde ve yaylalarında konaklama imkanı sunan Ordu’da, keyifli bir konaklama sizi bekliyor. Her zevke hitap eden Ordu otelleri arasından seçim yapmak ta zorlanıyorsanız aşağıdaki alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

  • Sinema Hotel: Şehrin tam kalbinde olmak ve güne deniz manzarası eşliğinde başlamak istiyorsanız konaklama tercihinizi Sinema Hotel’den yana kullanabilirsiniz. Modern ve ferah bir konaklama deneyimi Sinema Hotel’de sizi bekliyor.
  • City Balıktaşı Hotel: Ordu’da hem turizm hem de iş amacıyla kullanabileceğiniz konaklama alanları arıyorsanız City Balıktaşı Hotel tam size göre.
  • Balıktaşı Hotel: İki gezgin için harika bir konaklama imkanı sunan Balıktaşı Hotel geniş havuzu ve deniz manzaralı odalarıyla fark yaratıyor. Otel dışına çıkmadan pek çok imkana erişmek için Balıktaşı Hotel’e erkenden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Karadeniz’in turistik şehirleri arasında yer alan Ordu, her mevsime özel aktivite seçenekleri sunan nadir şehirlerden biri. Tertemiz sahili, doğal güzellikleri ve coğrafi konumu ile Ordu, pek çok aktiviteyi yapabileceğiniz bir şehir olarak karşınıza çıkıyor. Denize kıyısı olan bu şehirde, su sporlarını deneyimlerken aynı zamanda yamaç paraşütü, doğa yürüyüşleri ve kaya tırmanışı gibi pek çok aktiviteyi deneyimleyebilirsiniz. İlkbahar aylarında doğada yapılacak aktiviteler için uygun şartları sağlayan iklimi ile Ordu, keyifli bir deneyim sunuyor. Şimdide iyi seyahatler dileriz.

{search:ordu-otelleri,Ordu Otelleri}

Yorumlar

serdar yapıcı 
25.03.2019
Orduluyum ve özellikle Perşembe Yaylası’nı ve Ulugöl’ü görmenizi tavsiye ederim.
Benzer Yazılar