Yeni Açılan Okullarıyla Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları

Yeni Açılan Okullarıyla Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 18 Ekim 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Yeni Açılan Okullarıyla Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları
Bir düşünün; kollarının altında sörf tahtalarını taşıyanlar, deniz kenarında dalga nın çıkmasını bekleyenler, sörf tahtası üzerinde dalgayı yakalayanlar, tahtada ilk kez ayağa kalkabilmenin heyecanı ve dalgaların içinde düşüp durmanın coşkusu içindekiler... Böyle bir görüntü düşündüğünüzde aklınıza neresi geliyor? Avrupa, Amerika, Avustralya, belki de Güney Afrika… Size bizim aklımıza neresi geliyor söyleyelim; Türkiye!

Evet yanlış duymadınız. Son dönemde Türkiye’de Marmara’dan Karadeniz’e kadar dalga sörfünün yaygınlaşması ve herkes için ulaşılabilir olması için çabalayan topluluklar var ve bugün size onlardan bahsedeceğiz. Türkiye’de Dalga Sörfü deneyimini yaşayabileceğiniz yerleri anlatmaya başlamadan önce Dalga sörfünün ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlatmak istiyoruz.

{ad:0}

Dalga Sörfü Nedir, Nasıl Yapılır?

Yeni Açılan Okullarıyla Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları

Dalga sörfü, en basit tanımıyla kıyıya doğru hareket eden hareketli bir dalganın önünde veya altında bir kişinin sörf tahtasını sürdüğü bir çeşit su sporu. Sörfün amacı, sörf tahtası kullanarak dalganın süregelen kısmında ilerlemek, yani ''dalgaları sürmek''. Sörf birçok varyasyonu olan bir spor dalı ve yıllar içinde de bir çok şekilde board sporlarına yön vermiş bir spor dalı. Örneğin; kaykay, kayak, rüzgar sörfü, kitesurf.

Rüzgar Sörfü ile Dalga Sörfü Arasındaki Farklar Neler?

Ülkemizde birçok su sporuyla birlikte yükselişe geçen rüzgar sörfü sörf tahtası ve yelken kullanarak rüzgarın da yardımıyla su üzerinde yapılan bir spor. Dalga sörfünü deneyimleyebilmek için ise dalgaya ihtiyaç duyulurken, rüzgar sörfünde sörf yapılan yerde dalga olmasına gerek yoktur.

Dalga Sörfü İçin Gerekli Ekipmanlar

Yeni Açılan Okullarıyla Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları

Sörfe yeni başladıysanız, deneyimli bir sörfçüden daha az ekipmana ihtiyacınız olacak. Sörfü bir sörf okulunda öğrenecekseniz, çoğu okul gerekli ekipmanları temin ediyor. Bu nedenle sadece kendinizi ve heyecanınızı yanınızda taşımanız yeterli. Bu durumda ihtiyacınız olan tek şey dalgalar olacaktır. Yine de temel ihtiyacınız olacak ekipmanlara değinmek istiyoruz.

Sörf tahtası: Sörfün ana ekipmanıdır ve genel olarak ikiye ayrılır. Longboard ve Shortboard olarak adlandırılan tahtalar; Yumuşak malzemeli tahtalar ile daha sert malzemeli tahtalar olarak sınıflandırılır. Sörfü ilk kez deneyecekler ya da başlangıç seviyesinde olanlar için Longboard sörf tahtası, dalgayı yakalama ve kontrol sağlama açısından daha rahat alan sağlar.

Wetsuit: Kendi deniz kıyafetiniz ile sörfü deneyimleyebileceğiniz gibi tercihiniz doğrultusunda wetsuit denilen sörf için su geçirmez özel bir kıyafet de tercih edebilirsiniz.

Sonrasında ise ihtiyacınız olan tek bir şey kalıyor; dalgalar.

Türkiye’de Dalga Sörfünü Öğrenebileceğiniz Okullar ve En İyi Sörf Rotaları

Yeni Açılan Okullarıyla Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları

Türkiye’de dalga sörfü için Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de sörf yapmaya uygun rotalar bulunuyor. Dalga sörfünü deneyimleyebilmeniz için yeni açılan okullarıyla Türkiye’nin en iyi dalga sörfü rotalarını sizin için bir araya getirdik. Haydi şimdi gelelim Türkiye’de dalga sörfünü deneyimleyebileceğiniz yerlere birlikte göz atalım.

1- Babalı Sörf Köyü ve Danube Surf House: Kocaeli

Kocaeli’de bulunan Babalı, son yıllarda yerli ve yabancı sörfçülerin uğradığı bir sörf merkezi haline geldi. Babalı Köyü sakinlerinin dalga sörfünün sağladığı turizm hareketliliğine verdiği önem sayesinde dalga ve rüzgar sörfü bu köyde bir kültür olarak yaşanmaya başlandı. Burada bulunan en eski sörf okullarından Danube Surf House, Türkiye’ye ve Dünyaya örnek olacak bir sörf deneyimi yaşatıyor ve gerçekleştirdikleri kamplar sayesinde tüm dalga sörfü yapmak isteyenlere belirli zamanlarda kapılarını açıyor.

2- İstanbul’da Üç Sörf Lokasyonu: Şile, Riva ve Kilyos

Yeni Açılan Okullarıyla Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları

Dalga sörfünü İstanbul’da deneyimlemek mi? Evet, İstanbul’da Şile, Kilyos ve Riva’da dalga sörfünü deneyimlemek için birçok sörf okulu bulunuyor ve tüm yıl boyunca buralarda dersler veriliyor. Şile’de SurfinSile, Tula Surf ve Rastgele Surf Co bu okullar arasında. Riva’da bulunan Riva Surf House ise başlangıç ve ileri seviye dersleri yanı sıra sörf tahtası yapım atölyeleri ile de dikkat çekiyor. Kilyos’ta bulunan Surf School İstanbul ise tüm yıl eğitim programları düzenleyerek, bu sporu öğrenmek isteyen meraklıları bekliyor.

3- Akdeniz Sörf Bölgesi: Alanya

Karadeniz gibi dalgaları tüm yıl boyu ağırlamasa da, Akdeniz Bölgesi de sörf okullarına sahip bir bölge. Antalya’da bulunan Alanya Surf Team, dalga sörfüne başlamanız için güzel bir adres.

4- Türkiye’nin Yeni Dalga Sörfü Rotası: Ordu

Yeni Açılan Okullarıyla Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları

Karadeniz’de fındık hasadı biter, sonbahar gelir ve fındığın yorgunluğunu atmak için insanlar köşelerine çekilir… -di! Ta ki Mellow Turkey hikayelerini Sri Lanka’dan Ordu’ya taşıyana kadar! Karadeniz’in genci yaşlısı artık yaz ve sonbahar aylarında fındık yorgunluğunu dalgalar arasında atıyor. Dalga sörfünün bir araya getirdiği birbirinden farklı insanları çatısı altında birleştirip, Ordu’nun Perşembe ilçesinde dalgalarla buluşturan Mellowturkey aynı zamanda Karadeniz’in gençlerini eğitip kendi sörf okullarında başlangıç derslerini verecek alanı sağlıyor. Topluluk arayışıyla yola çıkan Mellow Turkey, yollarının kesişeceği herkese ilham ortamı yaratarak deneyimsel bir hayal ile sizleri kendi hikayelerine ortak olmaya çağırıyor! Mellow Turkey, ayrıca dalga sörfününün yanı sıra yerel hayatı deneyimlemek isteyenler için işlettikleri hostel ile bölgede konaklama imkanı sağlıyor.

Bonus: İspanya'dan Ordu’ya Giden Bir Film Önerisi - VONA

Yeni Açılan Okullarıyla Türkiye'nin En İyi Dalga Sörfü Rotaları

Mellow Turkey, doğduğu topraklardan aldığı ilhamla; Ordu’ya yerli ve yabancı bir çok sörfçüyü getiriyor; bu isimlerden biri olan Clint Davis ise burada yapılanlardan o kadar etkileniyor ki çekmek istediği dalga sörfünü anlatan belgeseli Mellow Turkey’in kurucusu Deniz ve dünyaca başarılı bir sörfçü olan Kepa Acero ile Perşembe’de (eski ismiyle Vona) gerçekleştiriyor. İşte bu çektiği belgesel ''Vona'' , Ordu’da dalga sörfünü dünyaya açan bir proje oluyor. Siz de dalga sörfünü doğa, sanat ve yoga ile içiçe bütünsel bir deneyim içinde yaşamak isterseniz Mellow Turkey sizi bekliyor. Mellow Turkey ile Ordu Perşembe Çaka plajı, Samsun Atakum ve Sinop Akliman’da dalga sörfünü deneyimleyebilirsiniz.

Haydi şimdi tekrar düşünün. Elinde sörf tahtaları ile yürüyenler, dalga yakalamaya çalışanlar ve dalga sörfünü yukarıda listelediğimiz okullarda deneyimleyenler. İşte burada; belki de sizin de çok yakınınızda. Dalgaları Türkiye’de yakalamaya hazır mısınız?