Ordu Gezi Rehberi
Ordu Gezi Rehberi - Görsel 1
Ordu Gezi Rehberi - Görsel 2
Ordu Gezi Rehberi - Görsel 3
Ordu Gezi Rehberi - Görsel 4
+ 59 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Ordu Gezi Rehberi

Yurt içi ve yurt dışında fındık üretiminin öncü bölgelerinden olan Ordu, Karadeniz Bölgesi'nin zengin doğasına sahip bir liman şehri. Yemyeşil ormanlarla kaplı virajlı yolların ardından bakan bu şehirde keyifli bir tatil deneyimi için Ordu gezi rehberi yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Ordu Hakkında

Ülkemizin en kalabalık otuzuncu şehri olan Ordu ili zengin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarih boyunca topraklarında hayat bulan medeniyetlerin de izlerini taşıyor. Sınır komşuları arasında doğusunda Giresun ile batısında Samsun bulunan ve yüzölçümü ortalama 5.

952 kilometre kare olan Ordu hangi bölgede diye merak edecek olursanız, Doğu Karadeniz'de ünlü yaylaları ve dağlarının ötesinde şehri bulabilirsiniz. Uzun kıyı şeridine sahip ilde yılın belirli zamanında yapılan fındık hasadı öne çıkıyor. Tarım faaliyetlerinin yanında Ordu'nun temel gelir kaynakları arasında balıkçılık, turizm ve hayvancılık bulunuyor.

Bununla birlikte milattan önce 400'lü yıllara kadar dayanan Ordu tarihi geçmişte doğal liman yapısı ile nasıl yabancı uygarlıkların uğrak noktası olduğuna dair ışık tutuyor. Lazlardan sonra Osmanlı idaresine giren Ordu, Kuzey Anadolu Dağları ile çevrili bir coğrafyaya sahip.

Laz ve Osmanlı gibi kültürlerin bölge mutfağından, adet ve göreneklerine kadar geniş alana etki ettiğini açıkça görebilirsiniz. Günümüzde büyükşehir statüsüyle beraber Ordu harita sınırlarını genişleten 19 ilçesiyle aktif bir sosyal yaşam alanı sunuyor. Her geçen yıl artan kültür ve sanat aktiviteler i ile şehir yaşamına renk katıyor.

Ordu Kültür Sanat Merkezi başta olmak üzere birçok sanat alanına sahip ilde sıklıkla konser ve tiyatro etkinlikleri düzenleniyor. Karadeniz mutfağının yanında taze balık ürünlerinin yer aldığı Ordu'nun sahil kesiminde deniz ve temiz havanın tadını çıkarabileceğiniz pek çok yeşil alan, park ve oturma alanları bulunuyor.

Plaj, iskele ve balık tutma yerlerinin ayrıldığı sahil kesiminin arkasına doğru uzanan şehir dağ ile deniz arasına konumlanıyor. Dolmuş, otobüs, taksi ve teleferiğin aktif olarak kullanıldığı şehrin popüler noktalarının başında Boztepe geliyor. Popülerliğinin yanında aynı zamanda Ordu'nun simgeleri arasında kabul ediliyor.

Devamlı olarak artış gösteren turizm yatırımlarıyla beraber yıl boyunca başta komşu iller olmak üzere ülkemizin pek çok noktasından ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ordu Harita ve Yol Tarifi

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Ordu nerede ve nasıl gidilir gibi sorularınıza karşılık olarak kişisel aracınızla veya otobüsler ile kara yolu üzerinden ya da hava yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Seyahatinize başlamadan önce Ordu yol tarifi ve durumunu önceden öğrenmek zaman ve yakıt tasarrufu açısından yararlı olabilir.

İstanbul istikametinden gelen ziyaretçiler için kişisel araç yolculuğu yaklaşık 11 saat sürerken, otobüs yolculukları 14 saat, uçak yolculukları ise 1 saat 40 dakika kadar sürebiliyor. Ankara'dan gelmeyi düşünenler içinse 10 saat karayolu, 1 saate yakın da uçak yolculuğuna eş değer bir seyahat zamanı oluşuyor.

Ordu haritası göz önüne alındığında Karadeniz'deki komşuları içinde 151 kilometre uzaklıkta Samsun ve 180 kilometre uzaklıktaki Trabzon'dan Ordu'ya benzer olarak hava ve karayolları ile ulaşmak mümkün oluyor. Samsun ve Trabzon'a ortalama 2 saat uzaklıkta bulunan Ordu'ya bir tren yolculuğu ile ulaşmak isterseniz de şehre en yakın tren istasyonunu Samsun'da bulabilirsiniz.

Tren ile Samsun'a gelip Ordu için aktarma yaparak şehre kolayca erişebilirsiniz.

Ordu Hava Durumu ve İklimi

Ülkemizin kuzeyinde konumlanan ve Karadeniz ikliminin hakimiyetinde olan Ordu hava durumu yıl boyunca genel olarak yağışlı seyrediyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bol yağışlı ve nemli geçen havası yaz aylarına doğru bölgenin en sıcak zamanlarını temmuz ve ağustos aylarında gösteriyor.

Kış mevsiminde kar yağışını sürpriz ile karşılayan Ordu'nun en soğuk zamanları şubat ve mart ayları oluyor. Seyahat planlaması yaparken Ordu'nun iklimini dikkate almak gerekiyor. Ilık ve yağışın az olduğu dönemlerde gezmek isterseniz mayıs ve eylül ayları bunaltmayan havasıyla ideal ortamı yaratıyor.

Sıcaklıkların en yüksek olduğu Ağustos ayında Ordu'da fındık hasadı başlıyor. Bahçe ve çalışma şekline göre 1 ile 2 hafta arasında olan fındık hasat dönemi boyunca şehir merkezi ve plajlardaki kalabalık oldukça azalıyor.

Fındık bahçeleri, meyve ve defne ağaçlarıyla zenginleşen Canik Dağları ile şehir soğuk rüzgarlardan korunsa da denizden esen yeller kıyı boyunca hissediliyor. Dört mevsim yeşil doğa manzarasını muhafaza ederek doğaseverlere adeta bir görsel şölen yaşatıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Ordu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ordu'nun Neyi Meşhur?

Seyahatiniz boyunca kapsamlı bir Ordu deneyimi adına bölgenin ünlü tatlarını denemek unutulmaz bir tatil geçirmenizi sağlayabilir. Ordu neyi meşhur sorusu ilk olarak akla derelerini getirse de, liman kenti yemekleri, doğası ve tarihi simgeleriyle zengin bir Karadeniz tatili sunuyor. Şehir merkezinden teleferik ile ulaşım sağlanan Boztepe, Ordu'nun kalbinde yer alıyor. Boztepe'den neredeyse tüm Ordu panoramik olarak izlenebiliyor ve çeşitli kafe ile restoranlarda yöresel tatları deneyebiliyorsunuz. Taze demlenmiş çay eşliğinde bol oksijenle havasında rahatlayabilir, manzaranın tadını sevdiklerinizle birlikte çıkarabilirsiniz. Ordu'da kalış süresi boyunca ünlü Ordu tostunu, Ordu pidesini, mısır ekmeğini, taflan turşu kavurmasını, gendimeyi ve ısırgan çorbasını tadabilirsiniz. Birbirinden lezzetli taze balıkların servis edildiği yerlerde levrek buğulama, hamsi köftesi ve içli tava gibi lezzetleri deneyebilirsiniz. Geçiminin büyük bir kısmını fındık hasadından sağlayan Ordu'dan ayrılmadan önce fındıktan yapılan fındık kreması, fındık ezmesi, fındık unu, fındık yağı gibi pek çok ürünün tadına bakabilir, dilerseniz hediye olarak yanınıza alabilirsiniz.

Ordu'da Nerede Kalınır?

Ordu gelişen turizm imkanları ve ziyaretçi kitlesiyle birlikte pek çok bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri sunuyor. Aile ve kalabalık gruplar için ideal ortamı sunan apart otellerden, kamp alanlarına, yıldızlı ve uygun Ordu otellerinden pansiyonlara kadar geniş konaklama alanları bulunuyor. Şehir merkezine yakın ve uzak olarak farklı seçenekler sunan işletmeler tam ve yarım pansiyon olarak iki ayrı tipte tatil olanağı veriyor.

Ordu'ya Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz'in ılıman iklimine sahip Ordu ili yıl içinde yaklaşık 150 günü yağışlı geçiriyor. Yayla turizmi ile canlanan kentte yaz aylarında ise bölgeye çeşitli yerlerden ziyaretçi akını yaşanıyor. Ordu hava koşullarına bakıldığında güneşli ve keyifli bir tatil için mayıs aylarından eylül aylarına kadar olan dönem içerisinde ideal ortamı sunuyor. Daha serin havalar içinse nisan ve ekim aylarında gezebilirsiniz.

Ordu'ya Nasıl Gidilir?

Başkent ile Ordu arası karayolu yolculuğu ortalama 502 kilometre ile 7 saat sürüyorken, İstanbul ile Ordu arası ise 890 kilometre ile 11 saate yakın sürüyor. Ordu'ya nasıl gidilir öğrenmek için öncelikle yol güzergahını inceleyebilirsiniz. E90, E80 veya D190 gibi çevre yolları ile uzun bir yolculuk yapılabiliyor. Karayoluna alternatif olan hava yolu ile daha kısa sürede Ordu'ya ulaşmak mümkün oluyor.

Ordu'nun Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Ordu turizm alanında Karadeniz bölgesi'nin popüler gezilecek yerleri arasında bulunuyor. Başta Perşembe Yaylası olmak üzere, Çambaşı Yaylası, Çiseli Şelalesi, Bolaman Kalesi, Boztepe, Yason Kilisesi, Paşaoğlu Konağı, Ulugöl ve Taşbaşı Kilisesi gibi mekanlarıyla hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Ordu ziyaretiniz boyunca şehrin sunduğu tatlar ve mekanlar ile yeşile ve temiz havaya doyabileceğiniz bir tatil sizleri bekliyor.