Kayseri Gezi Rehberi
Kayseri Gezi Rehberi - Görsel 1
Kayseri Gezi Rehberi - Görsel 2
+ 3 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Kayseri Gezi Rehberi

İç Anadolu'nun en büyük kentleri arasında bulunan Kayseri ; tarihi güzellikleri, kültürel mirası ve yapılacak aktiviteleri ile her yıl binlerce turisti ağırlıyor. İç Anadolu'nun en büyük 3. şehri olarak bilinen ve ülkemizin de en kalabalık şehirleri arasında yer alan bu şehri ziyaret etmeden önce Kayseri gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kayseri Hakkında

Binlerce yıllık tarihi ile dikkat çeken Kayseri, kültürel mirasları ve doğal güzellikleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Kayseri hangi bölgede diye soracak olursanız İç Anadolu Bölgesi'nde Erciyes Dağı'nın eteklerine kurulmuş olan Kayseri, 17. 170 km'lik alana yayılmış olan haritası ile bölgenin en kalabalık nüfusuna da sahip oluyor.

Binlerce yıllık tarihi ile bilinen Kayseri, dünyanın ve ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak tarihseverlerin dikkatini çekiyor. Tarih boyunca önemli bir ticaret rotası olan İpek Yolu'nun önemli duraklarından biri olan Kayseri, bu özelliği ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıyla dikkat çekiyor.

Selçuklu mimarisinden önemli izler taşıyan Kayseri tarihi , Osmanlı tarihinin ünlü sanatçılarından biri olan Mimar Sinan'ın da memleketi olması nedeniyle sanatçının birçok eserini barındırıyor. Tarihi özelliklerinin yanı sıra günümüzde önemli bir sanayi ve ticaret merkezi olması ile dikkat çeken Kayseri'de ülkemizin Anadolu dokusunu yaşamanın yanı sıra iş organizasyonları da düzenleyebilirsiniz.

Türkiye'nin hızla büyüyen ve gelişen şehirlerinden biri olan Kayseri'de uzun soluklu tatiller düzenleyebileceğiniz dolu dolu bir plan oluşturabilirsiniz. Dilerseniz sömestr tatilinizi geçirebileceğiniz kısa kış tatilleri planlayabilirsiniz. Şehirde doğal güzellikleri ile göz dolduran bir tatil geçirmek isteyebilir ve hiking, trekking turları düzenleyerek doğa ile baş başa kalabilirsiniz.

Mimar Sinan'ın eserleri arasında günümüze kadar gelmiş olan Kurşunlu Cami'ni ziyaret edebilir, dünyanın ilk tıp merkezleri arasında bulunan Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi'ni görebilirsiniz. Roma döneminden kaldığı bilinen Soğanlı Harabeleri'ni ziyaret edebilir ve tarihin tozlu sayfalarında gezintiye çıkabilirsiniz.

Ali Dağı Yer Altı Şehri'ni görebilir, Aladağlar Milli Parkı'nda bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri'nin heybetini hissedebilirsiniz. Manyas Gölü'nden sonra ülkemizin bilinen en büyük kuş cenneti olan Sultan Sazlığı Milli Parkı'nı ziyaret ederek eşsiz kareler yakalayabilirsiniz.

Tüm bu güzellikleri ile dikkat çekenşehir, Kayseri nerede diye merak eden binlerce yerli ve yabancı turisti her yıl misafir ediyor.

Kayseri Harita ve Yol Tarifi

İç Anadolu'nun Orta Kızılırmak Bölümü'nde yer alan Kayseri'ye yol tarifi bilgisi almak için akıllı telefonlarınızdan yararlanabilirsiniz. Kayseri harita itibariyle incelendiğinde ulaşım ağı yönünden yolların kesiştiği bir konumda bulunan şehre hava yolu, kara yolu ya demir yolu kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kayseri haritası sınırları ile Anadolu'nun merkezinde yer alan bir konumda olduğundan ulaşım açısından kolaylık sağlıyor. Kara yolundan ziyade demir yolu ile ulaşımın daha kolay olduğu Kayseri'ye birçok tren seferi ile ulaşabilirsiniz. TCDD'nin en uzun seferlerinden biri olan ve Ankara'dan Kars'a sefer düzenleyen Doğu Ekspresi'nde, seferin ilk durağı olarak tercih edebilirsiniz.

Akdeniz Bölgesi'nde bulunan, Adana'dan Kayseri'ye ulaşım sağlayacak bireyler için hizmet veren bir diğer sefer olan Erciyes Ekspresi'ni de tercih edebilirsiniz. Daha kısıtlı zamanlar için Kayseri Havalimanı'na her gün düzenlenen hava yolu seferlerini de tercih edebilirsiniz.

Ayrıca Ankara'dan 325 km, İstanbul'dan 772 km uzaklıkta bulunan Kayseri'ye kendi aracınızla ulaşım sağlayabileceğiniz gibi çeşitli otobüs firmalarının hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz. Ülkemizin neredeyse orta kısmında yer alan ve diğer şehirlerden kolaylıkla ulaşım sağlanan Kayseri'yi karış karış gezmeli ve Anadolu'nun bu güzide şehrinde mistik tarihi dokuyu yaşamalısınız.

Kayseri Hava Durumu ve İklimi

İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde bulunan Kayseri, Toros Dağları'na yakın bir konumda bulunması ile biliniyor. Toros Kıvrım Dağları'na yakın konumlanan ve aynı zamanda Erciyes Dağı'nın eteklerine serilmiş bir şehir olarak Kayseri hava şartları gereği karasal ikliminin etkisini gösteriyor.

Yükseltiye göre farklılık gösteren bu iklim özelliklerinde Kayseri'nin çukurda kalan bölgelerinde daha yumuşak bir hava hakim sürerken yükseklere çıkıldığında hava sertleşiyor. Yaz ayları sıcak ve kurak olan Kayseri'nin yüksek bölümlerinde ise yaylacılık yapılabiliyor. Güneşli gün sayısı ülke ortalamasının üzerinde seyreden Kayseri toprakları tarıma verimli topraklardan oluşuyor.

Yağış rejimi açısından da karasal iklimin özellikleri görülen Kayseri hava durumu incelendiğinde en sıcak aylar yaz ayları olurken en yağışlı aylar ilkbahar ayları olarak karşımıza çıkıyor. Şehre hakim bitki örtüsü karakteri step olarak karşımıza çıkıyor.

Bölgede Kayseri ve Develi ovalarında tarıma elverişli topraklar geniş yer kaplarken dağ eteklerinde ise bağlık ve bahçelik alanlar dikkat çekiyor. İç Anadolu Bölgesi'nin en soğuk illerinden biri olarak bilinen Kayseri, yıllık ve günlük sıcaklık farklarının çok olduğu bir iklimde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Kayseri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kayseri'de Nerede Kalınır?

İç Anadolu Bölgesi'nin Ankara ve Konya'dan sonra en gelişmiş şehirleri arasında yer alan bir şehir olarak kayda geçen Kayseri şehir merkezinde konaklama çeşitliliği açısından da birçok seçenek bulabilirsiniz. Beş yıldızlı, uygun Kayseri otellerinden pansiyonlara kadar zevkinize ve kesenize uygun konaklama biçimi bulabilirsiniz. Kış aylarında Erciyes Kayak Merkezi'nde konaklayabilir ya da dağ evleri kiralayarak sevdiklerinizle romantik bir tatil geçirebilirsiniz.

Kayseri'nin Neyi Meşhur?

Anadolu'nun göbeğinde bir kültür merkezi olan Kayseri, tarihi miraslarının yanında doğal güzellikleri ve mutfağı ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Ünü bölgenin ötesinde tüm ülkeyi sarmış olan Kayseri pastırmasını yemeyeniniz yoktur diye tahmin diyoruz. Kayseri'ye kadar gelip de meşhur Kayseri pastırmasını yemeden tatilinizi tamamlamamalısınız. Mutfağında bildiğimiz diğer lezzetler arasında yer alan Kayseri mantısı ve içli köftesini de Kayseri restoranlarında mutlaka denemelisiniz. Kayseri neyi meşhur sorusunun bir diğer yanıtı olan ve tatilden bir hatıra götürmek ya da sevdikleriniz için küçük sürprizler yapmak istediğiniz seçenek de Kayseri ile özdeşleşmiş olan Bünyan Halısı. Osmanlı'nın ünlü mimarlarından olan Mimar Sinan'ın memleketi olarak bilinen Kayseri'de görülmesi gereken yerler arasında yer alan tarihi yapıları inceleyebilir ve şehrin sembolü haline gelmiş olan Kayseri Kalesi'ne çıkarak şehri kuş bakışı izleyebilirsiniz. Ülkemizin sayılı kayak merkezlerinden biri olarak bilinen ve özellikle İç Anadolu halkının tercih ettiği Erciyes Kayak Merkezi'ni Kayseri turizm faaliyetleri kapsamında ziyaret edebilir ve kendinize sömestr tatiliniz için güzel bir alternatif oluşturabilirsiniz.

Kayseri'nin Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Binlerce yıllık tarihi geçmişi sayesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri'de gezilecek yerler listesi oluşturmalı ve tatiliniz bitmeden mutlaka görmeniz gereken yerleri planlamalısınız. Kayseri Kalesi, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, Döner Kümbet, Kurşunlu Cami gibi adreslerde tarihi bir gezi düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda kış sporları için Erciyes Kayak Merkezi'ni tercih edebilirsiniz. Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı Milli ve Ali Dağı Yeraltı Şehri Parkı gibi yerlerde de doğa ile baş başa olma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Kayseri'ye Nasıl Gidilir?

İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve diğer bölgelere yakınlığı ile bilinen Kayseri'ye kara yolu, hava yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Her gün düzenlenen uçak seferleri ile birlikte hava yolunu tercih edebilir ya da en sık kullanılan araçlardan biri olan kara yolunu özel aracınızla ya da otobüs seferleri ile tercih edebilirsiniz. Kayseri'ye nasıl gidilir sorunun cevabı için çeşitli ulaşım araçlarını tercih edebileceğinizi unutmamalı, konforunuza göre karar vermelisiniz.

Kayseri'ye Ne Zaman Gidilir?

İç Anadolu Bölgesi'nin güney kesiminde yer alan Kayseri'de hakim olan iklim özellikleri ile karasal iklim özellikleri yaşanıyor. Yazın bölgede rahat rahat gezilere çıkabileceğiniz için bavulunuza daha rahat kıyafetler koyabilirsiniz. Eğer kış sporları için bir tatil düzenlemek ve karın tadını çıkarmak isterseniz, kış aylarında Erciyes Kayak Merkezi'ni tercih edebilirsiniz. Tarihi yerleri görmek ve bölge kültürünü keşfetmek isterseniz bahar aylarını tercih edebilir ve rahat bir tatilin keyfini sürebilirsiniz.