Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Sinop Gezi Rehberi
Sinop Gezi Rehberi - Görsel 1
Sinop Gezi Rehberi - Görsel 2
Sinop Gezi Rehberi - Görsel 3
Sinop Gezi Rehberi - Görsel 4
Tümünü gör (9 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Sinop Gezi Rehberi

Sinop, doğal ve kültürel mirasının yanı sıra eşsiz doğası ve aktiviteleri ile Karadeniz'in en güzel şehirleri arasında yer alıyor. Tarihi ve turistik mekanlara sahiplik eden şehirde keşfedilecek birbirinden farklı yerler bulunuyor. Siz de bu eşsiz doğanın tadını çıkarmak istiyorsanız Sinop gezi rehberi yazısını okuyarak rotanızı belirleyebilirsiniz.

Sinop Hakkında

Sinop hangi bölgede diye merak ediyorsanız, basitçe Karadeniz Bölgesi olarak cevap verebiliriz. Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan şehir, Boztepe Burnu olarak bilinen alan üzerinde kurulu. Sinop harita konumu, Türkiye'nin en kuzeyinde ve Karadeniz'in de en uç noktasında yer alıyor.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapıları ile de birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Sinop, şehir merkezinde denize girilebilir özelliğine sahip nadir yerler arasında. Sinop'un toplamda dokuz ilçesi bulunuyor. Bu ilçeler; Gerze, Türkeli, Durağan, Boyabat, Ayancık, Erfelek, Dikmen, Saraydüzü ve Sinop merkez.

Bu ilçeler arasında nüfusun en az olduğu yer Saraydüzü iken; en yoğun olduğu ilçe ise merkez olarak biliniyor. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Sinop, bölgenin tek doğal limanı olma özelliğine sahip. Sinop tarihi oldukça eski yıllara dayanıyor. Sinop birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıyla da son derece önemli bir şehir.

Bölgeye ilk yerleşimin ise Tunç Çağı'nda olduğu düşünülüyor. Şehrin Karadeniz'in bir limanı olma özelliği, Antik Çağlarda da oldukça önemli. Farklı yıllarda Hitit, Frig, Pers, Roma ve Bizans gibi farklı medeniyetlerin himayesi altında kalıyor. Devam eden yıllarda Selçuklu, Candaroğlu ve son olarak da Osmanlı Devleti'nin hakimiyetinde kalıyor.

Şehrin en eski adı ise Sinope olarak biliniyor. Tarih boyunca Sinop, kale şehri olarak anılıyor. Ayrıca Anadolu ve Kırım arasındaki ticaret için de oldukça stratejik bir konumda yer alıyor.

Sinop'u, bu coğrafyanın insanı için değerli kılan özelliklerin başında ise Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basmadan bu şehri de ziyaret etmiş olması geliyor. Bunlara ek olarak Sinop'un merkezinde yer alan Sinop Cezaevi de günümüzde en çok ziyaret edilen turistik mekanlar arasında yer alıyor.

Birçok dizi ve filme ev sahipliği yapmış olan mekanın bazı bölümlerinde, filmleri anımsatacak şeyler sergileniyor.

Sinop Harita ve Yol Tarifi

Öncelikli olarak Sinop nerede sorusunun cevabı, ulaşım ağını anlayabilmek için oldukça önemli. Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan şehir, bir geçiş noktası konumunda. Batısında Kastamonu, doğusunda Samsun, güneyinde ise Çorum illeri ile sınır komşusu olan şehir, Karadeniz'in kuzeyinde yer alıyor.

Sinop merkez diğer şehirlerin aksine konum olarak en uçta; Boztepe Burnu'nun kara ile birleşme noktasında yer alıyor. Eşsiz doğası ve kültürünü görmek için Sinop'a nasıl gidilir derseniz, karşınıza birçok ulaşım alternatifi çıkıyor. Sinop'a da kara yolu, hava yolu veya deniz yolu ile Türkiye'nin dört bir yanından ulaşım sağlanabiliyor.

Sinop haritası ele alındığında bazı il merkezlerine olan uzaklık hesaplamalarını yapmak oldukça kolay. Sinop ile İstanbul arası 709 km iken; Sinop ile Ankara arası 430 km olarak belirleniyor. Sinop ile Trabzon arası mesafe ise 430 km olarak hesaplanıyor. Türkiye'nin hemen hemen her ilinden Sinop'a karşılıklı otobüs seferleri düzenleniyor.

Kendi aracınızla seyahat ederken Sinop yol tarifi alabileceğiniz harita ve akıllı cihazlardan yararlanarak kolay bir ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sinop Hava Durumu ve İklimi

Sinop Doğu ve Batı Karadeniz iklim özelliklerinin birlikte hüküm sürdüğü bir yöre olarak biliniyor. Mevsimler arası sıcaklık farklılıkları genel olarak düşük olarak seyrediyor. İl, konumu itibari ile kuzey rüzgarlarına açık. Bu nedenle yıl boyunca rüzgar etkili oluyor. Yaz aylarının belli bir dönemi dışında bütün yılı nemli ve yağışlı olarak geçiyor.

Şehrin özellikle kuzey kesiminde Karadeniz iklim tipinin egemen olduğu görülüyor. Güney kesimlere doğru gidildikçe dağların denize olan konumu değişiyor. Bu nedenle Karadeniz ikliminin etkisi azalıyor. Bu bölgelerde yağışlar daha az ve sıcaklık daha düşük. Genel olarak bu bölge bozkır ikliminin etkisi altında kalıyor. Yağışlar aylara göre oldukça düzenli olarak seyrediyor.

En fazla yağışın olduğu aralık ve ocak ayları iken en az yağışın olduğu aylar temmuz ve ağustos. Sinop hava durumu yıllık ortalama sıcaklık verilerine bakıldığında en yüksek sıcaklık yaklaşık 34 derece ve en düşük sıcaklık ise yaklaşık -7 derece olarak görülüyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Sinop Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sinop'un Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Karadeniz Bölgesi'nin sakin ve huzurlu şehirlerinden biri olan Sinop, pek çok gezilecek yerleri bir arada bulunduruyor. Sinop'un tarihi dokusuna inceleyebilmek ve şehrin eşsiz manzarasının tadı çıkarmak üzere Sinop Kalesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şehrin geçmişine dair yolculuk yapmak isterseniz; Sinop Etnografya Müzesi ve Sinop Tarihi Cezaevi de mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanlar arasında. Doğal güzellikleri ile Erfelek Şelalesi, İnaltı Mağarası da keşfedilecek diğer yerler arasında bulunuyor.

Sinop'a Ne Zaman Gidilir?

Yılın her mevsiminde farklı bir güzelliğe sahip olan Sinop'ta, yeşillikler içerisinde bir seyahat planlıyorsanız tercih etmeniz gereken ilkbahar ve yaz ayları olmalı. Ancak Sinop hava şartları her an değişiklik gösterebilen bir yapıya sahip olduğu için yaz aylarında bile yanınızda şemsiye bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Seyahatiniz için sonbahar ve kış aylarını tercih ederseniz, tarihi mekanları gezerken yöresel lezzetlerin de tadını çıkarabilirsiniz.

Sinop'ta Nerede Kalınır?

Sinop, ziyaretçileri için farklı ihtiyaçlara uygun olacak şekilde konaklama tesisleri sunuyor. Şehrin merkezinde gezilecek alanlara yakın konaklayabileceğiniz gibi şehrin dışında civar ilçeleri tercih ederek huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. Doğa ile iç içe bir konaklama için biraz daha iç kesimleri tercih edebilir veya manzaralı bir otel ile deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Güzel tatil beldesi, uygun Sinop otelleri, pansiyon ve butik otel ile ziyaretçilerine birbirinden farklı konaklama seçenekleri sunuyor.

Sinop'ta Alışveriş Nerede Yapılır?

Sinop'tan birçok yöresel ve tarihi dokuyu yansıtan eşyalar satın almanız mümkün. Sinop'un merkezinde haftanın belli günleri kurulan semt pazarları, alışveriş için en uygun mekanlar arasında yer alıyor. Bu pazarlardan; ahşap maket gemi, dekoratif av ve bıçakları olarak üretilen, Sinop'un el sanatını yansıtan ürünleri satın alabilirsiniz. Sevdiklerinize hediyelik eşya satın almak için merkezde yer alan alışveriş merkezlerine de uğrayabilirsiniz.

Sinop'un Neyi Meşhur?

Sinop turizm faaliyetleri, şehri ön plana çıkan unsurlar arasında. Türkiye'nin hemen hemen her yerinde olduğu gibi Sinop'un da kendi özgü bir mutfak kültürü bulunuyor. İçinde yer almış aldığı coğrafi konumun da etkisi ile zengin bir mutfak kültürüne sahip. Sinop genel olarak çorbalardan et yemeklerine, hamur işlerinden tatlısına kadar misafirlerine birçok seçenek sunuyor. Sinop neyi meşhur sorusuna, öncelikli olarak mantısı diye cevap verebiliriz. Sinop'a gidildiğinde tadılması gereken bu lezzet, alışılagelmiş mantılardan farklı bir tada sahip. Hamurun açılışından başlayan farklılık servis edilirken de devam ediyor. Bu yöresel lezzet, yarısı yoğurtlu ve yarısı cevizli olarak servis ediliyor. Mutlaka denenmesi gereken ve Sinop restoranlarında karşınıza çıkacak bir diğer lezzet şöleni ise nokul. Nokul; kıymalı, cevizli ve üzümlü olarak hazırlanabilen bir hamur işi olarak biliniyor. Sinop sokaklarında dolaşırken atıştırmalık olarak bu lezzeti tadabilirsiniz. Bunlara ek olarak hamsilerin tavaya dizilip farklı şekilde lezzetlendirilmesi ile ortaya çıkan içli tava, şehre yolunuz düşerse özellikle tatmanız gereken lezzetler arasında.

Sinop Alt Bölgeleri

Ayancık OtelleriBoyabat OtelleriGerze Otelleri
Daha fazla gör