Sinop'un en önemli hemşerilerinden biri ünlü düşünür Diyojen'dir. Sinop Kalesi ve surlar şehrin en önemli tarihi kalıntılarıdır. Sinop Kalesi Gaspalılar, Grek, Pontus, Bizans, Osmanlı İmparatorlukları tarafından kullanılmıştır. Bugün kaleden Sinop'u izlemek oldukça keyiflidir. Konaklama seçenekleri için Sinop otel fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sinop Kalesi içindeki cezaevi birçok ünlü şahsı ağırlamıştır. Günümüzde Tarihi Sinop Cezaevi ziyaretçilere açılmıştır. Sinop'ta M. Ö. 666 yılında yapılmış Sinop Balatlar Kilisesi, Bizans mimarisinin Sinop'taki önemli kalıntılarındandır. Sinop 1214 yılında Türkler'in egemenliğine geçmiştir. Bu tarihten itibaren Selçuklular ve Osmanlılar Sinop'a çok değerli mimari eserler kazandırmıştır.
1921 yılında Sinop ve çevresinde dağınık bir halde bulunan eserler toplanarak bir araya getirilmiş ve o zamanın ortaokulu olan Mekteb-i İdadi'de koruma altına alınmış; ancak zaman içinde binanın yetersiz kalması sonucunda bugünkü müze binası 1969 yılında tamamlanarak ziyarete açılmıştır. Sinop Arkeoloji Müzesi'nde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.
Evkaf kayıtlarında, Selçuklulardan Alâeddin Keykubat'a ait olduğu yazılı bulunan Alaaddin Cami, 66 metre uzunluğunda ve 22 metre genişliğindedir. Duvarları bir sıra taştan yapılmıştır. Biri büyük olmak üzer ortasında 3 kubbesi, doğu ve batı taraflarında birer küçük kubbesi vardır. Cami kuzey tarafından 12 metre yüksekliğinde büyük bir duvarla çevrilidir.
Sinop'un Cumhuriyet döneminden kalan en önemli hatırası Atatürk'ün harf inkılabını Sinop'ta hayata geçirmesidir. Sinop, Türkiye Cumhuriyeti'nin en aydınlık kentlerindendir.