Balıkesir Gezi Rehberi
Balıkesir Gezi Rehberi - Görsel 1
Balıkesir Gezi Rehberi - Görsel 2
Balıkesir Gezi Rehberi - Görsel 3
Balıkesir Gezi Rehberi - Görsel 4
+ 7 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Balıkesir Gezi Rehberi

Balıkesir ; coğrafi konumu, doğası ve kültürel yapısı ile oldukça dikkat çekici illerden biri. Bu şehre yapılan seyahatlerde herkesin kendine özgü bir tatil rotası oluşturabileceği alternatifleri olması sayesinde herkesin ilk tercihlerinden biri oluyor.

Ülkenin batı kesimini keşfe çıkmak isteyenler için en uygun rotalardan biri olan Balıkesir için hazırladığımız Balıkesir gezi rehberi şehirle ilgili tüm ayrıntıları sunuyor.

Balıkesir Hakkında

Balıkesir harita konumu, Marmara ve Ege Bölgesi'nin kesişim noktasında yer alıyor. Şehir, bu nedenle yüzyıllar boyunca konumu ile dikkat çekiyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehirde tüm bu kültürlerin izini görebilirsiniz. Eski adı Misya olan şehir, Antik Dönem'de de önemli noktalardan biri. Bu kelime Lidya dilinde kayın ağacı anlamına geliyor.

Balıkesir tarihi M. Ö. 8000'li yıllara kadar dayanıyor. İlk yerleşim izlerinin görüldüğü bu dönem, eski çağ dönemlerinin izlerini taşıdığı görülüyor. Antik dönemde ise Misya adını taşıyan bu şehir, Lidya dilinde kayın ağacı anlamına geliyor. Lidyalıların ardından M. Ö. 3000 -1200 yılları arasında Pelasg ve Leleg kolonilerine ev sahipliği yapıyor. M.

Ö. 1120 yılında bölgeye Hititlerin egemen olması ile birlikte Assuva adını alıyor. Troyalılar, Lidyalılar, Ahameniş İmparatorluğu ve Bergama Krallığı'nın sınırlarına dahil olan bu şehir, daha sonra Bergama kralının vasiyeti ile Roma İmparatorluğu sınırlarına dahil oluyor.

Roma İmparatorluğu'nun bölünmesinin ardından Bizans sınırlarında kalmış olan Balıkesir, Anadolu'nun köklü geçmişinin bir yansıması haline geliyor. 1000'li yıllardan itibaren Anadolu'ya başlayan Türk akınları ile Bizans İmparatorluğu baskı altında kalıyor. Daha sonra Selçuklu Devleti sınırlarına giren bu şehir, Selçuklu Devleti'nin ardından en önemli dönemlerinden birini yaşatan Karesi Beyliği'nin sınırlarına giriyor.

Daha sonra Osmanlı Beyliği'nin taht kavgalarında taraf olması nedeniyle bu çatışma sonrasında Osmanlı Beyliği sınırlarına dahil oluyor. Milli Mücadele Dönemi'nde de önemli bir yeri bulunan şehir, o günden bu yana Türkiye topraklarında yer alıyor. Balıkesir turizm faaliyetleri, tüm bu tarihi geçmişinin yanında bölgenin coğrafi özelliklerine de dayanıyor.

Hem Marmara hem Ege Denizi'ne kıyısı bulunan şehir, yaz tatillerinin vazgeçilmez rotalarından birini oluşturuyor. Tarımsal faaliyetlerin de yoğun olduğu şehir, aynı zamanda birçok meyvenin ve kuşkonmaz üretiminin merkez noktası oluyor. Ayrıca bor madenlerinin büyük kısmını bünyesinde barındırıyor.

Mermer ocakları ve ametist yatakları da şehrin önemli yer altı kaynakları arasına yer alıyor.

Balıkesir Harita ve Yol Tarifi

Balıkesir nerede sorusu, aynı zamanda izlenecek yol için de bir cevap sağlıyor. Hem Marmara hem de Ege Bölgesi içerisinde bulunması sayesinde Balıkesir, kolay ulaşım alternatifleri sunuyor. Balıkesir hangi bölgede sorusunun cevabı olarak verilen bu her iki bölge, birçok noktadan ulaşımı kolaylaştırıyor.

Bu konum sayesinde hemen her şehirden Balıkesir'e bulunan otobüs seferleri sayesinde istediğiniz ilçeye veya merkeze kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan gelmek isteyenler için feribot ve deniz otobüsü seferleri de mevcut. Bu araçlarla iki saatte Bandırma'ya ulaşabilir, ardından Balıkesir'in istediğiniz noktasına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca hava alanı da bu ulaşım seçenekleri arasında yer alıyor.

Edremit ilçesinde yer alan Koca Seyit Havaalanı sayesinde kısa sürede Balıkesir'e ulaşabilirsiniz. İzmir ve Manisa'dan gelmek isteyenler ise 6 Eylül Ekspresi sayesinde demir yolu hattını kullanabilir. Bu sayede birbirinden farklı birçok yol alternatifi sayesinde Balıkesir yol tarifi herkes için uygun bir seçenek sunuyor.

Özel aracı ile gelmek isteyenler ise Balıkesir haritası yardımı ve navigasyon cihazları sayesinde tüm ülkenin kara yollarından rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Böylece Balıkesir'e nasıl gidilir sorusuna verilen tüm bu cevaplar ile istediğiniz seyahat alternatifini seçebilirsiniz.

Balıkesir Hava Durumu ve İklimi

Balıkesir hava şartları ise şehrin kesişim noktasında bulunması nedeniyle değişkenlik gösteriyor. Hem Ege hem de Marmara kıyılarında yer alması nedeniyle güney kıyı bölgelerinde Akdeniz iklimi görülürken Marmara kıyıları ve iç kesimlerde karasal iklim etkileri görülüyor. Yüksekliğe göre iklimin değişkenliği de önemli.

Yüksek kesimlerde yer alan dağlık bölgelerde kış daha sert geçerken kıyı bölgelerde kışları daha ılık seyrediyor. Yaz şartları da genellikle sıcak ve kurak olsa da güney bölgelere göre daha serin seyrettiği dönemler oluyor. Balıkesir hava durumu özellikle kıyı bölgelerde yaz ve kış sıcaklığı farkı daha az olarak görülüyor.

İklimin etkisiyle ortaya çıkan bitki örtüsü ise genellikle mera ve çayırdan oluşuyor. Ege kıyılarında ise Akdeniz ikliminin tipik bitki örtüsü olan makiler yer alıyor. Daha yüksek kesimlerde ise kara ve kızıl ağaç ormanları bulunuyor. Ayrıca Edremit bölgesinin büyük bölümü zeytinliklerden oluşuyor. Ayrıca şehir, hava şartları sayesinde tarıma uygunluğu ile biliniyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Balıkesir Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Balıkesir'e Ne Zaman Gidilir?

Balıkesir, Akdeniz ve karasal iklimi bir arada yaşıyor. Özellikle güney kıyı kesimlerinin güneşli gün sayısı, ılık iklimi sayesinde yılın büyük bir döneminde tatil yapmanıza olanak tanıyor. Serin hava sevenler için nisan ve mayıs ayları oldukça ideal olabilirken deniz ısısını biraz daha yüksek tercih edenler, yaz aylarını tercih edebilirler. Kaz Dağları'nda bir doğa yürüyüşü planlayanlar ise sonbahar dönemleri de oldukça ideal. Tüm bu seçenekler sayesinde Balıkesir, yılın istediğiniz döneminde rahatlıkla bir plan yapmanıza olanak tanıyor.

Balıkesir'de Nerede Kalınır?

Balıkesir, özellikle yaz turizmi ile dikkat çekiyor. Kıyı kesimlerinin yaz tatillerinin vazgeçilmez adresi olması sayesinde birçok konaklama alternatifi sunuyor. Butik otellerden 4 veya 5 yıldızlı, uygun Balıkesir otelleri ve pansiyonlara kadar birçok seçeneğe sahip. Deniz kenarında, kumsalın keyfini çıkarmak için olduğu kadar doğanın ortasında da tatil yapabilirsiniz. Kaz Dağları çevresinde yer alan oteller sayesinde her anınızı oksijen içinde geçirebilirsiniz. Sağlık turizminin başlıca oluşumu olan kaplıcalara sahip Gönen'de ise jeotermal kaynak çevresine kurulmuş otellerde konaklayabilirsiniz.

Balıkesir'in Gece Hayatı Nasıldır?

Balıkesir, özellikle kıyı kesimlerinde canlı bir eğlence ortamı sunuyor. Yapabileceğiniz birçok aktivite seçeneği arasında bulunan eğlence yaşamı, istediğiniz gibi bir tatil geçirmenize olanak tanıyor. Herkesin zevkine uygun seçeneklerin arasında Milli Kuvvetler Caddesi'nde yer alan hareketli restoranlar bulunuyor. Ayrıca bir diğer alternatif olarak Cunda Adası'nda yer alan Yunan tavernalarında da farklı bir gece geçirebilirsiniz.

Balıkesir'in Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Balıkesir, hem doğası hem de kültürü ile ziyaretçilerini büyülüyor. Her anınızda farklı bir mekan görebileceğiniz bu şehirde gezilecek yerler konusunda planlarınızı gitmeden önce hazırlamanız önemli. İlk olarak Kaz Dağları, doğaseverlerin ilk tercihleri arasında bulunuyor. Milli park statüsünde olan bu dağlar, ülkenin oksijen kaynağı olarak görülüyor. Deniz sevenler için ise Ayvalık, Cunda Adası en iyi alternatiflerden biri. Tarihi yakından görmek isteyenler ise Antandros Antik Kenti ve Kyzikos Antik Kenti'ni seyahat rotalarına ekleyebilir.

Balıkesir'in Neyi Meşhur?

Balıkesir neyi meşhur sorusu hem bölgenin verdiği coğrafi etki hem de tarihi ile iç içe cevaplanıyor. Özellikle bu kültürel zenginlikten ve köklü geçmişten etkilenen mutfağı sayesinde geziniz boyunca eşsiz bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz. Balıkesir'in en ünlü yemekleri arasında bulunan tirit, ekmek parçalarının tavuk suyuyla ıslatılmasından sonra tavuk parçalarıyla bir araya gelmesinden oluşuyor. Ardından eklenen tereyağ ve maydanoz sayesinde lezzeti üst düzeye çıkıyor. Farklı bir lezzet olan peynirli patlıcan ise et tercih etmeyenlerin deneyebileceği en lezzetli yemeklerden biri. Alacalı soyulup dilimlenen patlıcanların arasına konulan Manyas peyniri ile kızartılıyor ve sarımsaklı domates sos ile servis ediliyor. Kuzu eti veya oğlak etinin iç pilavla buluşmasından oluşan sura yemeği ise özel günlerin en önemli yemekleri arasında bulunuyor. Höşmerim ve Osmanlı'dan bu yana en çok sevilen bir diğer lezzet olan zerde, bu yemeklerin sonrasında deneyebileceğiniz yöresel tatlılar arasında bulunuyor.