İstanbul

Büyükada Gezi Rehberi

Büyükada Gezi Rehberi
Büyükada Gezi Rehberi - Görsel 1
Büyükada Gezi Rehberi - Görsel 2
Büyükada Gezi Rehberi - Görsel 3
Büyükada Gezi Rehberi - Görsel 4
+ 24 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Büyükada Gezi Rehberi

İstanbul 'da Prens adalarının en büyüğü olan Büyükada, doğal ve tarihi güzellikleriyle özellikle bahar ve yaz aylarının en gözde yerleri arasında bulunuyor. Birbirinden güzel koyları ve mekanlarıyla şehrin kaçış noktalarının başında geliyor.

Birkaç gün konaklamak veya günübirlik ziyaret için Büyükada gezi rehberi yazımızı inceleyebilir kendinize uygun bir gezi rotası oluşturabilirsiniz.

Büyükada Hakkında

İstanbul'a bağlı adaların en büyüğü olan Büyükada, Marmara Denizi'nde yaklaşık 5, 5 km2 yer kaplıyor. Büyükada hangi bölgede diye soracak olursanız Marmara'ya bağlı. Yücetepe ve Manastır Tepe olmak üzere iki tepesi bulunan adada gün batımının en güzel anlarını izleyebilirsiniz.

Ana meydanda bulunan vapur iskelesinde adanın simgesi haline gelen Saat Kulesi ziyaretçileri karşılıyor. Köklü bir tarihi olan Büyükada'nın geçmişi Bizans Dönemi'ne kadar dayanıyor. O dönemlerde varlıklı Rum ailelerinden oluşan nüfusa sahip olan ada günümüzde bu mimari özellikleri yansıtıyor.

Kiliseleri, tarihi evleri ve mekanlarıyla Büyükada turizm faaliyetleri oldukça iyi planlanıyor ve böylece İstanbul'un en çok dikkat çeken yerleri arasına giriyor. Sahil boyunca sıralanan mekanları, çiçekler içindeki sokaklarıyla huzur dolu bir ortamı ziyaretçilerine sunar. Sezonda oldukça canlı olan ada sokakları, aynı zamanda birbirinden güzel koylara ev sahipliği yapıyor.

Deniz sevenlere Aya Nikola, Prenses Koyu, Eskibağ Plajı, Haki Koyu gibi plajlarda serinleme fırsatı sunuyor. Adanın birçok noktasını yaya olarak veya bisikletle keşfe çıkabilirsiniz. Tarihi köşk ve kiliseleri, eşsiz güzellikteki plajları ve ünlü mekanlarıyla Büyükada'da dolu dolu vakit geçirebilirsiniz. Deniz tatili yapmanın yanı sıra adanın tarihi miraslarını da keşfe çıkabilirsiniz.

Büyükada tarihi binaları açısından oldukça köklü bir geçmişe sahip. Ünlü Türk edebiyatçı Reşat Nuri Güntekin'in bir dönem yaşadığı evi, Rus siyasetçi Troçki'nin sürgün yıllarında yaşadığı yeri gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Bahar ve yaz dönemlerinde çeşitli festival ve organizasyonlara ev sahipliği yapan Büyükada'da bu zamanlarda birbirinden eğlenceli aktiviteler yapılıyor.

Tatil zamanınızı denk getirip bu etkinliklerde ada yaşantısına daha yakından tanıklık edebilirsiniz. Masmavi deniz ve yemyeşil ağaçlarla çevrili bu güzel yerde huzur dolu zamanlar geçirebilirsiniz. Adaya özgü Türk ve Rum kültürünün izlerini taşıyan sokaklarıyla ziyaretçilerine farklı deneyimler sunuyor. Adanın meşhur lezzetleri ve eşsiz manzaraları misafirlere eşlik ediyor.

İstanbul'a yakın konumuyla en çok ilgi gösterilen yerlerin başında gelen Büyükada sezon boyunca misafirlerine eğlenceli ve huzur dolu anlar vadediyor.

Büyükada Harita ve Yol Tarifi

Yoğun ilgi gören adaya ulaşım da oldukça kolaydır. Büyükada'ya nasıl gidili r derseniz şehrin iki kıtasından da vapur ulaşımı bulunuyor. Avrupa yakasından Eminönü, Beşiktaş ilçelerinden, Anadolu yakasından Pendik, Bostancı ve Kadıköy ilçelerinden vapur ile ulaşım sağlanıyor. Vapur seferlerinin yanı sıra özel şirketlerin ada motoru seferleri de düzenleniyor.

Diğer adalara uğrayarak giden vapurdan Büyükada iskelesinde inerek adaya ulaşabilirsiniz. Ortalama 1 saat 45 dakikalık bir yolculuk sonrası adaya ulaşmış olursunuz. Dönüş içinde aynı iskeleden vapurlar kalkıyor. Seferlerin saatleri yaz ve kış olarak farklılık gösteriyor. Ziyaret planlarken sefer saatlerini incelemeniz faydalı olur.

İstanbul dışından gelenler için Yalova ve Bursa'dan da deniz seferi yapılıyor. Ayrıca havaalanından sonra Büyükada yol tarifi için telefon veya internetten gerekli desteği alabilirsiniz. Vapur seferlerinin yapıldığı ilçelerden birine ulaşarak adaya kolayca geçiş yapabilirsiniz. Adaya ulaştıktan sonra Büyükada haritası edinerek gezi rotanızı oluşturabilirsiniz.

Adanın içinde yer alan gezi noktalarını keşfe çıkacağınız bir yolculuk sizleri bekliyor.

Büyükada Hava Durumu ve İklimi

Büyükada hava şartları genel olarak İstanbul'a göre daha ılımandır. Yaz aylarında sıcaklık 28 dereceye kadar çıkabilir. Genel olarak yaz boyu açık hava şartları ada iklimine hakim olur. Zaman zaman yağış görülebilir. Deniz tatili yapmak için bu aylar daha uygun olabilir.

Marmara Denizi'nin en sıcak olduğu zamanlara yaz aylarının ortalarına denk gelir. Eylül ve ekim aylarında Büyükada hava durumu mevsim normallerinde seyreder. Bu mevsimlerde zaman zaman yağışlı günler olabilir. Bahar aylarında yeşile bürünmeye başlayan ada sokakları güzel manzaralarla ziyaretçilerini karşılıyor. Bu dönemde adada birbirinden farklı, rengarenk çiçekler gezinize eşlik ediyor.

Büyükada, Kış aylarında zaman zaman sert rüzgarlar esse de genel olarak her mevsim ziyarete uygun bir ada. Yaz aylarında mevsim normallerinde sıcaklık seviyesi sayesinde deniz tatili için oldukça ideal tercihler arasında yer alıyor. Gezilecek çok noktası olması açısından ılıman aylarda rahatlıkla tercih edilebilir.

Her mevsim ayrı güzellikler sunan Büyükada'da tatil planınıza uygun mevsimlerde gelerek keyfinize göre bir gezi yapabilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Büyükada Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Büyükada'nın Neyi Meşhur?

Kendine has kültürü ve mutfağıyla Büyükada ziyaretçilerini farklı deneyimler ile karşılıyor. Büyükada'nın neyi meşhur denince akla ilk deniz ürünleriyle meşhur mutfağı geliyor. Rakı balık sofraları ile ünlü ada restoranları geniş lezzet seçenekleri sunuyor. Taze balık ve deniz ürünü çeşitlerini adanın birçok noktasında bulabilirsiniz. Aynı zamanda birbirinden lezzetli meze ve zeytinyağlı çeşitleri bulunan ada mutfağında bu tatları da listenize ekleyebilirsiniz. Farkı otlar ve sebzelerden yapılan geniş bir menüsü bulunuyor. Büyükada harita çizelgesini inceleyerek adanın ünlü tarihi yapılarını keşfe çıkabilirsiniz. Yaz aylarında taze meyvelerden yapılan ada dondurması damaklara serinletici lezzetler sunar. Ada turunda bu meşhur lezzetleri sırasıyla deneyebilirsiniz. Tatlı çeşitleri olarak ayrı ada lokması da Büyükada'ya özgü tatlar arasında yerini alıyor. Adaya özgü bu lezzetlerin yanı sıra klasik Türk mutfağına ait kebap, pide, döner gibi çeşitleri de bulabilirsiniz. Yemek için çok sayıdan restoran ve kafe bulunan adada ister deniz kenarında ister yeşillikler içinde olan mekanlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Büyükada'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Büyükada nerede diye düşünüldüğünde Marmara Denizi'nde yer alması ile hem kolay ulaşımı hem de tarihi yarımadanın gezilecek en iyi noktalarından birinde olduğu görülebilir. Bu sayede adada birbirinden güzel koyların yanı sıra kültürel bir gezi içinde birçok yer bulunuyor. Gezi rotasına eklenebilecek bu tarihi yerler arasında ünlü köşk, müze ve kiliseler yer alıyor. Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada Müzesi, Reşat Nuri Güntekin'in evi, Rum Yetimhanesi bu yerlerin başında geliyor. Aya Yorgi Kilisesinin arkasında yer alan yeşil alanın tepeden ada manzarası görülmeye değer güzellikte yerler arasında bulunuyor.

Büyükada'da Nerede Kalınır?

Turistik noktalardan biri olan Büyükada'da bu talepleri karşılayacak kapasitede konaklama seçenekleri bulunuyor. Ada merkezinde veya içine doğru çok sayıda uygun Büyükada otelleri ve pansiyonları hizmet veriyor. Her talebe yönelik konaklama seçeneği bulmak mümkün oluyor. Hafta sonu kaçamakları veya birkaç günlük tatiller için uygun konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Butik otellerden beş yıldızlı otellere kadar geniş skalada konaklama seçenekleri yıl boyu hizmet veriyor.

Büyükada'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Büyükada'da alışveriş seçenekleri arasında hediyelik eşya dükkanları ve takı tezgahları öne çıkıyor. Buralardan sevdikleriniz veya kendiniz için küçük hatıralar satın alabilirsiniz. Adaya özgü magnetler, el yapımı tasarımlar bu seçenekler arasında en çok tercih edilenlerden bazıları. Adaya özgü alışveriş turu için semt pazarlarını ve organik pazarları ziyaret edebilirsiniz. Büyükada'nın meşhur kurabiye ve pasta ürünlerini bulabileceğiniz mekanlardan adaya özgü lezzetleri alabilrsiniz.

Büyükada'nın Gece Hayatı Nasıldır?

Büyükada akşamları oldukça canlı ve hareketli olur. Özellikle balık restoranlarında canlı müzik eşliğinde eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Adeta bir sahil kasabası havasındaki mekanlar yemek eşliğinde hoş vakitler geçirecek ortamlar sunuyor. Hafif müzik eşliğinde ve lezzetli sofralarla donatılmış masalarda dolu dolu bir tatil akşamı geçirebilirsiniz.