Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 24 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Köy turizmi ülkemizde oldukça yaygın ve keyifli bir tatil seçeneği. Keşfedecek pek çok yerin hikayesi, tarihi sokakları, yemyeşil doğası ve kültürel değerleri, köy turizmini en cazip kılan özelliklerden sadece bazıları. İster ekoköy ister ekoçiftlik, ister kolektif olarak tanımlasak da bizler için hepsi ortak bir paydada buluşuyor: zararsız, sağlıklı, yereli destekleyen bütüncül bir yaşam kurabilmek. Müzeleri gezmek, lüks otellerde konaklamak ve plajlarda güneşlenmek yerine farklı bir arayışta olanların gönlünü çalabilir. Dahası, böyle bir tatile kıyasla daha ekonomik olduğunu da söyleyebiliriz. Eğer siz de valizlerinizi hazırlayıp el yapımı kahvaltılardan, ilginç hikayelerden, kolektif yaşamdan, keşfedilecek yerel yaşamlardan oluşan bir maceraya yelken açmak isterseniz, ülkemizin görülmeye değer köylerini ve ekoköy örneklerini derlediğimiz bu yazımızdan yararlanabilirsiniz.

{ad:0}

Kaleköy (Simena)

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Antalya’nın Kaş-Demre ilçeleri arasında yer alan Kaleköy, köy turizmi için farklı bir deneyim sunuyor. Çünkü Köyün özelliği, kökenleri MS 1. yüzyıla kadar dayanan antik bir Likya kenti olması. Zamanında köy olarak kullanılan bu antik kentte hala görülebilecek pek çok kalıntı ve önemli mimariler bulunuyor. Simena Kalesi, Likya medeniyetinden kalan lahitler, Roma Dönemi’ne ait harabeler, Bizans Dönemi’nden kalma kaleler ve Klasik Döneme ait en yakın yerleşim izleri bunlardan sadece birkaçı. Sit alanları da dahil olmak üzere, bölgenin tarihi açıdan sunduğu özellikleri keşfetme işlemleri 2002 yılından günümüze kadar devam etmiş ve hala etmekte. Bu yüzen bölge, aynı zamanda korunan bir alanı kapsıyor.

Aynı zamanda Türkiye’de deniz yoluyla ulaşılabilen nadir antik kentler arasında yer alıyor. Ulaşım için önce karayoluyla Üçağız Köyü’ne gitmeniz, sonra da tekneler ile Kaleköy’e geçmeniz gerekiyor. Eğer yolunuz Demre’ye ya da Kaş’a düşerse, yakın mesafede yer alan bu tarihi mirası görmenizi tavsiye ederiz. Kafa dinlemek ve huzurlu vakit geçirmek için birebir. Köye ulaşım kolaylığı sağlayan Demre bölgesindeki konaklama fırsatlarını görmek için sitemizden yararlanabilirsiniz.

{search:demre-otelleri,Demre Otelleri}

Refikler Kolektifi, Muğla

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Başka bir dünya mümkün mü sorusuna en yakın cevap olarak karşımıza Türkiye'de Muğla'daki Refikler Kolektifi çıkıyor. Yeni bir toplumsallığın iddiası ile Refikler, tahakkümün, hiyerarşinin ve ayrıcalığın olmadığı bir dünya pratiklerini uyguluyor ve çoğaltmayı hedefliyor. Komüne gelerek buradaki pratikleri deneyimleyebilir komünün bir parçası olabilirsiniz. Nihai hedef uyum içinde birlikte yaşamak ve mutlu olmak. İnternet sitelerinde güzel bir detay daha var. Paylaştıkları okuma listesini inceleyip aktarmak istedikleri düşünceleri daha iyi anlayabilirsiniz.

{search:mugla-otelleri,Muğla Otelleri}

Cumalıkızık, Bursa

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Listemizin ilk sırasında yer alan Cumalıkızık, tek kelimeyle muhteşem bir yer. Bursa ilimizin Yıldırım ilçesine bağlı Cumalıkızık, Bursa merkezine 11 km uzaklıkta ve yaklaşık 20 dakikada ulaşım sağlanabiliyor. Aynı zamanda Unesco’nun Dünya Mirasları Listesi’nde olduğunun da altını çizelim. Köyün kuruluşu yaklaşık olarak 1300’lü yıllara denk gelmekte. Bu yüzden erken Osmanlı tarihinden kalan pek çok ize sahip. Asıl şaşırtıcı olan, bu tarihi değerleri çok iyi bir şekilde muhafaza etmeyi başarıp günümüze kadar ulaştırmış olması. Cumalıkızık, fotoğraflamaya değer sınırsız manzara sunarken tarihi dokularını da keşfedebileceğiniz, keyifli bir köy. Ayrıca tarihi geçmişini yansıtan eşyaların sergilendiği Cumalıkızık Etnografya Müzesi’ni de gezme imkanınız bulunuyor. 2015 yılından itibaren Temmuz’da düzenlenmeye başlanan geleneksel Ahududu Festivalleri de bölgeye olan ilgiyi arttırmış. Eğer daha önce bir köy gezisi yapmadıysanız Cumalıkızık, köy gezilerinin neler sunduğunu keşfetmeniz açısından iyi bir başlangıç olabilir. ''Cumalıkızık’ta Neler Yapılır?'' diye merak ediyorsanız Keşif Rehberi’mizdeki Cumalıkızık Gezi Rehberi’nden faydalanabilirsiniz. Cumalıkızık geziniz boyunca konaklayabileceğiniz uygun tesisleri keşfetmek için Neredekal.com otel listeleme sayfalarından yararlanabilirsiniz.

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Ormanevi Kolektifi, Çanakkale

2005 yılında dört arkadaş tarafından kurulan Ormanevi, Biğa Dağları'nın kuzeyindeki bir köyde, kırsala geçiş hareketi ile nefes almaya başladı. Adil ve kendine yeten bir topluluk inşa edebilmenin yanında onarıcı tarım çalışmaları yapıyorlar ve edindikleri değerli bilgileri çeşitli platformlarda dinleyiciler ile paylaşıyorlar. Ormanevi aynı zamanda EKOYERE'e üye olan ekolojik köylerden biri. En az bir hafta kalmak şartı ile burada gönüllü olabilir, ekolojik yaşamı deneyimleyebilirsiniz. Yeri gelmişken Ormanevi'nin gönüllülük ile ilgili oluşturdukları sayfayı da incelemenizi öneririz çünkü paylaştıkları metin gönüllülük kavramınızı daha iyi anlayabilmenize de yardımcı olacaktır.

Gölyazı, Bursa

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı Köyü, Apollonia Ad Rhyndacum adlı antik Yunan kentinin üzerine kurulmuş bir yerleşim bölgesi. Özellikle Bizans döneminde büyük bir öneme sahip kent, Osmanlı kontrolüne geçince tekrardan şekillendirilmiş ve şimdiki haline ulaşmış. Muhteşem manzaralara sahip olmasının yanında tarihi sokakları da önemli; tüm yapıları görebileceğiniz ve köyün atmosferini hissedebileceğiniz bir numaralı yerlerden. Özellikle 2017 sonrası sit alanlarının ve inşaatların çoğalmasından ötürü üzülerek eski huzurunun pek bulunamadığını söyleyebiliriz. Yani sırf Gölyazı’yı ziyaret etmek için bir yolculuğa çıkmayı planlıyorsanız beklentilerinizi karşılamayabilir. Fakat yolunuz Bursa’ya düşerse işte o zaman şöyle bir görülmeye değer olabilir. Sadece sokaklarındaki ve manzaralarındaki tarihi dokuları hissetmek için giderseniz, belki burada anlattıklarımızın aksine gayet iyi vakitler de geçirebilirsiniz. Her durumda fotoğraf makinenizi yanınıza almanızı ve özellikle gün batımını Gölyazı’da izlemenizi tavsiye ederiz. ''Gölyazı’da Ne Yapılır?'' diye merak ediyorsanız Keşif Rehberi’mizde bulunan Gölyazı yazısını okuyabilir ve bölgede konaklama ihtiyacınız için Neredekal.com Gölyazı Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği, Muğla

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Fethiye'nin Yanıklar Köyü'nde konumlanan Pastoral Vadi, 42 dönüm büyüklüğündeki arazisinde birçok insana, tavuğa, ata, böceğe, yeşilliğe ev sahipliği yapıyor. Ekolojik mimari ile taş, ahşap ve kerpiç evlerini inşa ettiler. Buraya gelip gönüllü kalabileceğiniz gibi yılın 12 ayı ekolojik tatil yapmaya da gelebiliyorsunuz. Ayrıca yoga ve çocuk kampları, dans ve terapi çalışmaları, meditasyon buluşmaları gibi çeşitli aktiviteler de düzenliyorlar.

Kayaköy, Fethiye

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Fethiye’ye 7 km uzaklıkta, tepelerde ve yamaçlarda yer alan Kayaköy mistik, ilginç ve hüzünlü bir yapıya sahip. Hiç tartışmasız ülkemizdeki keşfedilebilecek en iyi köylerden. Fakat içerisinde renkli evler, yemyeşil bahçeler veya sohbet etmeyi seven yerliler bulunmuyor çünkü Kayaköy, hayalet bir köy. Cumhuriyet döneminden önceki yıllarda Rumların en önemli yerleşkelerinden biri olsa da, cumhuriyetin ilanından sonra müslüman Rumların gelmesiyle bu değerini kaybetmiş. Onlar da yamaçlarda yaşamaya alışık olmadıklarından köyü tamamen terk etmişler. Yıllar içerisinde bakımsız kalan köyün her yerini otlar bürümüş ve evlerde aşınmalar meydana gelmiş. Günümüzde en popüler turizm bölgelerimizden Fethiye’ye bağlı olmasıyla tekrardan dikkatleri üstüne çekmiş. Çünkü Fethiye’ye yaz tatili için giden yerli yabancı herkes, 7 km uzaklıktaki bu tarihe şahitlik etmek istiyor. Şimdi içerisinde birkaç işletme olsa bile hala gizemli ve hüzünlü yapısını koruyor. Köy o kadar güzel manzaralara ve ruha sahip ki içerisinde zamanın nasıl geçtiğini bile unutturabiliyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında gezilebilecek harika bir köy ve anlatılacak hikayeler kalıyor. Eğer siz de yaz tatiliniz için Fethiye’yi tercih ederseniz, Kayaköy’ü ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Kayaköy hakkında daha fazla bilgi için Keşif Rehberi’mizde bulunan Kayaköy Köyü yazımızı okuyabilirsiniz.Köye oldukça yakın mesafede yer alan Fethiye otellerinden kendinize en uygununu bulmak için sitemize göz atabilirsiniz.

{search:fethiye-otelleri,Fethiye Otelleri}

İmece Evi, İzmir

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

İmece Evi, çok uzun yıllar boyunca hem orada yaşayan sakinlerine hem de misafirlerine ev sahipliği yaptı. Ekolojik bir çiftlik ve öğrenme merkeziydi. Kendi temizlik malzemelerinden kendi gıdalarına kadar her şeyi üretiyorlardı. Güneş panelleri ile enerjilerini elde ediyorlardı. Gönüllü olarak İmece Evi'nde konaklayıp yaşamın bir parçası olabiliyordunuz. Geçmiş zaman dilimi ile olayları anlattık çünkü yakın bir süreçte İmece Evi bir karar alarak yaşam alanını devretti ve başka bir bölgeye doğru göç etti. Uzun yıllar boyunca Turgutlar Köyü'nde ekolojik yaşamı birçok açıdan deneyimlediler. Şimdi pratikleri başka yerlerde paylaşma zamanı.

Knidia Eko Çiftliği, Muğla

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Değirmenbükü vadisinde, zamanında su değirmenleri varmış, çiftlik kurulmaya başlanınca kendi arazisi içinde kalan değirmenleri -öz hali korunarak- restore etmiş. Şu an konaklama için ise bu değirmenler de kullanılıyor. Knidia'nın bulunduğu alanda su ve elektrik şebekesi yok. Tüm su ihtiyacını, çiftlik içinden akan doğal kaynak suyundan karşılıyor. Enerjisini ise güneş ve rüzgâr panelleri ile üretiyor. Gönüllü olarak burayı ziyaret edebilir veya konaklama hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Gağgı Çiftliği, İzmir

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

2010 yılında 50 dönümlük arazi üzerine, komün bir yaşam ideali ile kurulan Gağgı, az teknoloji ve az para ile ekolojik bir yaşam sürdürüyor. Su ihtiyaçlarını yüksek dağların karlarından gelen doğal su kaynakları ile gideriyorlar. Elektrik ise güneş panellerinden elde ediliyor. Meşe külünü ve zeytin yağı sabununu temizlik ürünü olarak kullanıyorlar. Doğal tarım felsefesi ile ürünlerini yetiştiriyorlar.

Birgi, İzmir

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Sırada İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı şirin mi şirin bir köy yer alıyor. Birgi köyü, asırlık çınar ağaçlarının ve tarihi evlerin manzaralarını süslediği harika bir kültürel değer. Zaten 2012 yılında Unesco’nun Geçici Miraslar Listesi’ne de adını yazdırmayı başarmış. İlçe merkezine 10 km uzaklıktaki köy, araçla gayet kolay ulaşılabiliyor. Birgi Gezilecek Yerler bakımından oldukça zengin bir köy. Ulu Cami, Çakırağa Konağı gibi tarihi yapılara da ev sahipliği yapıyor. Birgi Köyü Frigler, Lidyalılar, Persler ve Romalılar’a kadar uzanan bir tarihe sahip. Osmanlı İmparatorluğu son noktayı koyana kadar pek çok uygarlığın toprak parçası olmuş. Bu yüzden köklü bir tarihi ruha sahip ve ilk adımınızı atar atmaz bunu hissedebiliyorsunuz. Lezzetli köy kahvaltıları eşliğinde gezi yapmak isterseniz, Birgi görülmeye değer bir yer. Köye yakın olan Ödemiş ilçesine de uğramak isterseniz {search:odemis-otelleri,Ödemiş Otelleri}

Yalçıner Çiftliği, Erzincan

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

TaTuTa projesi kapsamında Erzincan'da ekolojik tarım ile uğraşarak doğal ve sağlıklı gıdalar üretiyorlar. İsteyenler gönüllü olabilecekleri gibi doğayla iç içe konaklama hizmetinden de yararlanabilirler. 15 dönüm arazi üzerinde 2005 yılından beri sertifikalı ekolojik tarım yapıyorlar. Ayrıca 2014 yılında düzenlenen 18. Dünya Organik Konferansı'nda Türk-Alman iş birliği projesinde Almanya ve Türkiye'de organik tarım yapan çiftçiler arasından en iyi Organik Aile Çiftliği ödülünü aldılar.

Bayramiç Yeniköy, Çanakkale

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

2011 yılında kurulan Bayramiç, permakültür felsefesi ile hayat bulan bir yer. Yerel tohumlara sahip çıkıyorlar, doğal tarım uygulamaları yapıyorlar ve daha güzeli deneyimlerini paylaşıyorlar. Bayramiç'te ekolojik mimari, ekolojik tarım gibi eğitimler de düzenliyorlar.

{search:canakkale-otelleri,Çanakkale Otelleri}

Söğütköy, Marmaris

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Söğütköy, sayısız doğal güzellikleri ve manzaraları ziyaretçileriyle buluşturuyor. Yazımızın başında söyleyelim; 2012 yılında yapılan yasal düzenlemelerden sonra Söğütköy, bir mahalle olmuş. Fakat bu gezilebilecek özelliklerinden bir şey kaybettiği anlamına gelmediğinden, listemize eklemek istedik. Zaten küçük ve 1-2 saat ayırarak gezilebilecek bir bölge. Genel olarak tekne turlarının duraklarından biri olan Söğütköy, bu durumdan da anlaşılabileceği gibi çok güzel koylara sahip. Tertemiz deniziyle ve sakin, huzurlu yapısıyla yüzmek için birebir. Eğer Marmaris tatiline çıkacaksanız turlarla da buraya uğrayabilirsiniz. Fakat Datça yolu üzerinden araçla ulaşım sağlayacaksanız da yolların harika olduğunu söyleyelim. Söğütköy, doğal güzellikleri ve huzuru buluşturan, bunu da kültürel değerlerinden ödün vermeden başarabilen mütevazi bir bölge. Geziniz sırasında konaklayabileceğiniz tesisleri bulmak için Neredekal.com’un Marmaris Otelleri sayfasından faydalanabilirsiniz.

{search:marmaris-otelleri,Marmaris Otelleri}

Belentepe Permakültür Çiftliği, Bursa

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

Belentepe, permakültür tasarımı ve sürdürülebilir yaşam pratikleri ile ilham olmaya çalışıyor. Doğa ile ahenk içerisinde yaşıyorlar. Üretiyorlar ve çeşitli eğitimler veriyorlar. Hatta yakın süreçte online eğitim portalını da açtılar. Belentepe'ye gelerek gönüllü olabilir birçok şey öğrenebilirsiniz.

Şirince, İzmir

Köy Turizmi Nedir? Türkiye’nin Görülmeye Değer Ekoköyleri

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü, günümüzde yeme-içme mekanlarının dolup taştığı, tesis bakımından zengin ve kaliteli bir köy. Tepelerin arasına kurulmuş coğrafi konumu, tarihi öneme sahip yapıları ve sokakları hala eski değerlerini koruyor. Köy hakkında yaygın efsaneler de günümüze kadar ulaşmış. Bunlardan en popüleri köyün kıyametten etkilenmeyecek olması. Rivayete göre milattan önce yaşayan Mayalılar, 21 Aralık’ta gezegenlerin çarpışması sonucunda kıyamet kopacağına inanırdı. Yine aynı inanışa göre Fransa’da bulunan Bugarach Köyü ve Şirince, bu kıyametten etkilenmeyecek iki köy olarak biliniyor. Bu efsanenin günümüzde de yaygınlığını sürdürmesi sayesinde, her yıl 1,5 milyona yakın yerli ve yabancı turist, Şirince Köyü’nü ziyaret etmek için yollara çıkıyor. Tabi doğal güzellikleri, tarihi Rum evleri, muhteşem manzaraları ve kaliteli tesisleri de yok sayılamayacak özelliklere sahip. Kültürel köy gezileri yapmaktan hoşlanan herkesi memnun bırakan Şirince, keşfedilmeye değer bir bölge. Geziniz boyunca ihtiyaçlarınıza uygun konaklama seçeneklerine Neredekal.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

{search:sirince-otelleri,Şirince Otelleri}