Taşların konuştuğu şehir Mardin’de doğanın dilsiz olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Şehrin merkezinden biraz uzaklaşıp Kızıltepe’ye doğru yol aldığınızda yemyeşil bir vadiye yakınlaşıyor ve kendinizi birden şırıl şırıl akan şelalelerin arasında bulabiliyorsunuz. Bu yerin adı Gurs Vadisi ve şehir merkezindeki tarihi turunuzu tamamlayıp az biraz yorulduğunuzda iyi gelen dinlendirici atmosferiyle sizi bekliyor. Mardin Gezi Rehberi'miz için ise Keşif Rehberimizi ziyaret edebilirsiniz.
Mardin Gurs Vadisi Nasıl Bir Yer?
Gurs Vadisi "Ðurs" ya da "Xurs" olarak da bilinen bir yer. Tarihi yapılarıyla binbir medeniyetin atmosferini yaşatan Mardin merkezinden çıkıp Kızıltepe yönüne doğru gittiğinizde tanışıyorsunuz bu vadiyle. Mardinliler ve Mardin yöresini biraz bilenlere göre burasının kod adı "saklı cennet" ve hem su hem de kuş sesi dinleyip, tertemiz nefesler almak için mutlaka gitmeye değer!
Bölgedeki Erdem ve Soğanlı köylerinden başlayıp Ziyaret Köyü’nde son bulan 6 kilometre uzunluğundaki vadide doğaseverler için düzenlenmiş yürüyüş parkurları, yarı olimpik boyutlarda yüzme havuzu, piknik alanları ve restoranları kapsayan 7 tesis var. Ama vadiyi en ünlendiren yönü elbette ki ruha terapi gibi gelen tertemiz şelaleleri. Ve Mardin için şelale demek, çölde deniz görmek kadar büyüleyici…
Gurs Vadisi’ndeki su yatakları tarımla uğraşan köylülerin bağlarını bahçelerini de sulamak için kaynak oluşturuyor. Etrafında birçok ekili alan göreceğiniz vadinin yeşilliğinde insan emeği kadar suyun da emeği var. Su yataklarının verimi toprakla bitmiyor, dere üzerindeki küçük havuzlarda balık üretme tesisleri de bulunuyor.
Vadi 12 köy ve 16 mahalleye yayılmış olup, Geç Roma’dan Erken Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar birçok tarihi esere de ev sahipliği yapıyor. Bu eserler arasında neredeyse 500 yıllık tarihi köşkler, kaleler, türbeler, hanlar, köprüler, camiler, su değirmenleri ve kilise kalıntıları da var. Sonsuz bir deniz gibi görünen Mezopotamya Ovası’nın bir parçası olsa da, bu vadi tarihini ovaya yaymadan iki dağ arasında yemyeşil bir çerçevede saklıyor. Mardin’in merkezindeki gibi muntazam tarih kalıntıları olmasalar da koca bir geçmişin temsilcisi olan bu kalıntılarla uzun bir doğa yürüyüşü esnasında tanışabiliyorsunuz.
Gurs Vadisi’nde Ne Yapılır?
Gurs Vadisi’nde şelalelerin döküldüğü göletlerin üzerine yerleştirilen tahtadan tahtlarda piknik yapabiliyor, dilerseniz yeni yakalanmış alabalıkların tadına da burada bakabiliyorsunuz. Ayrıca organik malzemeyle yapılan yerel yemekler başımın tacıdır diyorsanız vadide bu tarz sofralar da bulabiliyorsunuz. Ama baştan söyleyelim ki manzaranın iştah üzerindeki etkisi yemeği fazla kaçırmanıza neden olabilir.
Mardin’in ultra sıcak yazlarında esen bir yer ve yelpaze gibi bir hava arıyorsanız iki dağ arasına sıkışmış Gurs Vadisi size Kelebekler Vadisi gibi gelebilir. Dışarıda sıcaklık ne olursa olsun ayaklarınızı suya soktuğunuzda şok etkisi yapan eksi 2-3 derece soğuk suyla Karadeniz’in esintili iklimini de yad etmiş oluyorsunuz.
Ağustos ayında Mardin deli sıcaklarla kavrulurken Gurs Vadisi’nde başta incirler olmak üzere tüm meyve ağaçları coştukça coşuyor. Hem Mardin’in merkezinde hem de vadi içindeki tezgahlarda bolca incir satılıyor. Dalından incir koparıp yemenin, kilere incir reçeli stoklamanın da zamanı gelmiş oluyor.
Mezopotamya dalgasız bir deniz gibi görünse de deniz değil, yazın yüzecek bir yer arıyorsanız Gurs Vadisi tertemiz göletiyle yüzebileceğiniz en doğru adres. Yer yer derin olabiliyor, aman dikkat!
Bu tesiste aradığın tarihler için fiyat bilgisine ulaşamadık. Tarih değiştirerek yeniden deneyebilirsin.
Mardin Gurs Vadisi Nasıl Gidilir?
Mardin’in merkezinden Kızıltepe karayolunu takip ederek gittiğinizde yaklaşık 15 km süren Mardin Gurs Vadisi’nin Kızıltepe ilçesine mesafesi ise 7 km. Tabelaları takip ederek gittiğinizde kolayca buluyorsunuz. Pandeminin eve kal çağrılarına elbette ki uymak gerek ama Mardin’deyseniz ve yeşile hasretseniz önlem alarak gidebileceğiniz en doğal yerlerden biri de burası. Fakat yaz döneminde, özellikle de hafta sonlarında çok kalabalık olduğunu da hatırlatmış olalım ki tedbirsiz gitmeyin.
Mardin’de Nerede Kalınır?
Mardin’in eski şehir bölgesi tüm Mardin seyahatinizi rahatlıkla gerçekleştirmeniz için iyi bir konaklama bölgesi olacaktır. Birbirinden güzel ve otantik Mardin Otelleri’ni Neredekal.com üzerinden inceleyebilir, tarihe tanıklık eden nice konakta siz de güzel bir deneyim yaşayabilirsiniz.