Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 03 Eylül 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey
Fethiye ilçesinde yer alan Faralya diğer adıyla Uzunyurt tarihiyle ve eşsiz doğasıyla ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor. Tarihi sit alanı olarak birçok esere ev sahipliği yapan bölgede, Romalılar ve Likyalılardan kalan tarihi eserler yıllar içerisinde doğayla iç içe geçmiş. Faralya ziyaretçilerine eşi benzeri az rastlanan bir tatil fırsatı sunuyor.

Özellikle yaz aylarında tercih edilen Faralya’nın bahar mevsimlerinde de tarihi geziler ve doğa yürüyüşü için tercih edilebileceğini belirtelim. Koylarıyla, gizli plajlarıyla ve tarihiyle etkileyiciliğini kaybetmeyen Faralya’da yapılacaklar asla bitmiyor. Times dergisi Türkiye’de bulunan 6 gizli cennet arasında Faralya’ya da yer vermiş. Şimdi sizlerle beraber bu cennet köşesine gitmeden önce bilinmesi gereken harika detayları inceleyelim.

{ad:0}

Faralya Nerede?

Muğla’nın Fethiye ilçesine 25 km, Dalaman Havalimanına 70 km ve Ölüdeniz’e ise sadece 10 km uzaklıktadır. Yaklaşık 40 km bir alanı kaplayan Faralya konumuyla da tatilcilerin uğrak noktası halinde. Ulaşım konusunda sıkıntı çekmeden uçakla, özel aracınızla veya toplu taşıma kullanarak Faralya’ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Faralya’da Gezilecek Yerler

Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

1- Kelebekler Vadisi

Biraz şiir gibi oldu ama bazı coğrafyalar var ki benzeri gerçekten çok az. Babadağ'a yaslanmış bu vadi 350 metre yüksekliğinde sarp kayalıkların arasında ve nadir rastlanan kaplan kelebeği de dahil 80 civarında kelebeğin yaşadığı yer. 50 metreden dökülen şelalesi, cam gibi şeffaf denizi ve zakkum çiçekleriyle ahir dünyada görmeden gitmeyin dedirten vadiye ya tekneyle ya da kayalıklardan aşağıya inen dik bir parkuru yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Bu arada bu yürüyüşün yer yer halatlara tutunarak yapılan biraz meşakkatli bir yürüyüş olduğunu ve 1-1,5 saat sürdüğünü, daha da önemlisi bir de geri dönüşü olduğunu da hatırlatalım.

2- Antik Likya Yolu

Adını Likyalılardan alan Likya Yolu, 17 antik şehri birbirine bağlıyor. Başta bu yolun ilk yolcusu Likyalılar olmak üzere iş, siyaset ve sosyal çevre namına ne varsa konuşup çekiştirerek giderseniz 509 kilometreyi nasıl gittiğinizi anlamıyorsunuz. Sunday Times’ın dünyanın en güzel 10 yolundan biri seçtiği bu yolun hepsini yürümek zorunda değilsiniz elbette. Faralya da bu yolun duraklarından birisi ve dağ köylerini keşfederek, ormanları dinleyerek ve sizin gibi yolcularla tanışarak çok farklı bir deneyim edinebiliyorsunuz.

3- Kabak Koyu

Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

Kabak Koyu da tıpkı Kelebekler Vadisi gibi önemli bir durak ve Faralya'da değil Mars'ta bile böyle bir yer olsa; gidin, görün, yüzün denilecek yerlerden. Adına kabak denmesinin sebebi kuşbakışı görüntüsünün bir su kabağını andırmasından kaynaklanıyor. Faralya Köyü'nün bittiği yerden başlayan bu koya ince bir patikadan yürüyerek ve yol üzerinde Likya lahitleriyle selamlaşarak yarım saatte ulaşabiliyorsunuz. Yok yürümek istemezseniz minibüsler ve taksilerle de gidebiliyorsunuz. 1. dereceden sit alanı olarak korunan koyun ince kumlu bir plajı var ve etrafı da begonvillerle, zakkumlarla çevrili. En hafif rüzgârın bile beraberinde esans gibi bir çam kokusu getirdiği vadi içindeki zarif şelale ve 220 bitki türüyle de keşfe değer. Ama her gülün dikeni olur ya, buranın dikeni de hem denizde hem de kıyıda arılarla karşılaşma ihtimali. Çünkü Kabak Koyu arıcılık açısından oldukça faal bir yer.

4- Aladere Şelalesi

Aladere Şelalesi Kelebekler Vadisi’nin içerisinde yer alıyor. Şelale sesi eşliğinde kamp ve doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Sadece kamp için değil aynı zamanda bu doğal güzelliği görmek için de gitmenizi tavsiye ederiz. Tatilinize farklılık katacak rotalardan biri. Faralya’dan Aladere Şelalesi’ne gitmek için toplu taşıma kullanabilirsiniz.

5- Antik Kentler

Faralya’nın tarihi bir bölge konumunda olduğunu yazımızın girişinde bahsetmiştik. Tatilinize farklılık katacak bir gezi rotası planlayarak, Faralya’ya yakın olan Likyalılar ve Romalılardan kalan antik kentleri gezebilirsiniz.Eğer araba kiralama şansınız var ise Letoon Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Telmessos Antik Kenti ve Tlos Antik Kenti'ni mutlaka gezilecek yerler listenize dahil edin.

Birbirinden Güzel Faralya Plajları

Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

1 - Kabak Koyu Plajı

Diğer plajlara kıyasla ulaşımı zor olmasının yanı sıra temiz kalmayı da başaran Kabak Plajı etkileyici özelliklere sahip. Doğallığı ve sadeliğiyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan plaj, 1. derece sit alanı olarak korunuyor. Kabak koyu plajı ince kumlu ve masmavi bir denize sahip. Bazı noktalarda denizin hızlı derinleştiğini ve çocuklarınızla yüzecekseniz dikkatli olmanız gerektiğini belirtelim. Faralya denize girilecek yerler dendiğinde Kabak Koyu listelerin en başında yer alıyor. Tekne turuyla Kabak Koyu Plajına gidebilirsiniz. Eşi benzeri az rastlanan bu plajı görmenizi tavsiye ederiz.

2 - Ölüdeniz Plajı

Faralya’nın 8 km uzağında yer alan Ölüdeniz Plajı dünyaca ünlü ve mavi bayrak ödüllü. Temizliği ve maviliğiyle büyüleyici özelliğe sahip. Gidenleri kendisine hayran bırakan deniz genellikle sakin aynı zamanda sığ olması nedeniyle de çocuklarınızla keyifli vakit geçirebileceğiniz bir plaj. Ayrıca bölgeyi daha detaylı keşfetmek isterseniz Ölüdeniz Gezilecek Yerler ve Tarihi Yerler sayfamıza da göz atabilirsiniz.

3 - Kelebekler Vadisi Plajı

Faralya’da doğal güzelliğiyle ön plana çıkan bir diğer yer Kelebekler Vadisi. Doğası ve mavi deniziyle ziyaretçilerini mest eden rotalar arasında olan plaja tekne turuyla gidebilir, tatilinize renk katabilirsiniz.

4 - Kıdrak Koyu

Arkadaşlarınızla ve ailenizle keyifli vakit geçirebileceğiniz bir diğer önerimiz Kıdrak Koyu. Piknik yapabileceğiniz alanın da bulunmasının yanı sıra deniziyle de büyüleyici özelliğe sahip. Taşlı bir plajı olduğunu ve deniz ayakkabısı almanız gerektiğini de belirtelim. Denizi sığ olduğundan çocuklarınızla bu plajda rahatlıkla vakit geçirebilir, şemsiye ve şezlong kiralayarak gün boyu keyif yapabilirsiniz.

5 – Aktaş Plajı

Kabak Koyu’na komşu olan Aktaş plajı kayalık ve taşlı olmasıyla öne çıkıyor ancak bu sayede deniz berraklığını koruyor. Şahane manzarasıyla büyülediği gibi yeşilin ve mavinin bir arada olduğunu da belirtelim.

Faralya’da Neler Yapılır?

Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

1- Yamaç Paraşütü Yapın

Babadağ'dan havalanan yamaç paraşütleriyle maviliğin üzerinde kuş olup uçmanız da mümkün.

2- En Az 1 Gece de Olsa Konaklayın

Böylesine bir coğrafyadaysanız mutlaka 1 ya da 2 gece konaklama yapmanızı tavsiye ediyoruz. Tamam, belki 1 hafta çok gelebilir ancak hazır o coğrafyaya geçmişken, Faralya'nın gecesini de yaşayın deriz. Faralya ismini çok duyurmamış olsa da konaklama seçenekleri bir hayli fazla. Kamp ve çadır alanlarından bungalovlara, uygun bütçeli pansiyonlardan pahalı ve lüks otellere kadar pek çok seçenek var. Yazımızın son kısmında yer alan bölümden hem konaklama önerilerimize bakabilir hem de Faralya Otelleri sayfamıza ulaşabilirsiniz.

3- Tekne Turu’na Çıkın

Denize çok yüksekten bakmasına rağmen mütevaziliğiyle gönül çelen Faralya'nın koyları Kabak ve Kelebekler Vadisi'yle sınırlı değil. Bembeyaz kumsalıyla Aktaş Plajı ve az ötesindeki Ölüdeniz şnorkel ve tüplü dalış için çok uygun. Tekne turlarına çıktığınızda ise Soğuksu Koyu, Cennet Koyu ve Korsan Koyu gibi gizli kalmış başka cennetler keşfedebiliyorsunuz.

4- Doğada Yoga Deneyimi Yaşayın

Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

Daha önce hiç denememiş olabilirsiniz ama Faralya'nın havasından suyundan olsa gerek buraya gelince hem bedensel hem de ruhsal açıdan değişimlere açılıveriyorsunuz. Faralya'nın butik otellerinin çoğunda da bu değişimi yaşayabileceğiniz yoga – meditasyon etkinlikleri düzenleniyor. Matınızı denize nazır serip, doğanın sesini dinleyip ve zihninizdeki tüm yorgunluğu denize serpip dinlenmeniz için en doğru adrestesiniz.

5- Güneşin Doğuşunu ve Batışını İzleyin

Gönül ister ki erken kalkın bir de nasıl doğuyor onu izleyin. Ama uyku tatlı geliyorsa hiç değilse akşam güneşini kaçırmayın. Bir kayanın üzerinde oturup renklerdeki o sıcacık dalgalanmayı izlemek, doğanın romantizmine teslim olmak ve hayat bir gün o da bugün demek için Faralya doğru bir rota. Bol fotoğraf çekin, bolca sevdiceğinize sarılın ve anı yaşayın.

6- Likya Yolu’nda Trekking Yapın

Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

Doğa yürüyüşü severler için eşi benzeri az rastlanan bu tarihi yol yürüyüşünüz boyunca size şahane manzaralar sunabilecek özelliğe sahip. Ağaçların arasından gelen kuş sesleri ve tarihi eserlerle iç içe geçmiş bu yolda yürümek tatilinizi farklı bir noktaya getirecek aktivitelerden bir diğeri.Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası olan Likya’da bir kaç gün yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz.

7- Bal ve Adaçayı Alın

Daha önce Likya Yolu'nda yürüme şansınız olduysa mutlaka bilirsiniz, bu coğrafyaya resmen adaçayı kokusu sinmiştir. Faralya seyahatinize son vermeden önce mutlaka adaçayı ve çam balı almayı ihmal etmeyin.

Faralya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

Faralya'nın havasının iştah açtığını söylemiş miydik? Dağ ve denizin birbirine çok yakıştığı bu güzel beldede tadacağınız lezzetler ise çoğunlukla organik. Yemek için butik oteller ve pansiyonların kendi mutfakları yanında Ölüdeniz'deki restoranları da alternatifler arasına alabilirsiniz. Balık, zeytinyağlı mezeler, kabak çiçeği dolması ve çayın yanına boyoz ilk akla gelenlerden. Faralya meşhur yemekleri dendiğinde ise Babadağ keşkeği, leğen böreği, ingil çorbası, ölemeç çorbası gibi özel lezzetleri var ki tadına bakmadık demeyin. Organik lezzetlerden bahsetmişken Faralya'da Kabak Koyu gediklisi arıların yaptığı ballar ve dağlardan toplanan adaçayı da çok meşhur. Hem tadın hem de gelirken getirin.

Faralya’ya Nasıl Gidilir?

Faralya merkezi konumundan dolayı kolay ulaşılabilecek yerlerden biri. Muğla’dan Faralya’ya gitmek için ilçe dolmuşlarıyla önce Fethiye’ye gidip oradan da yine dolmuşlarla Faralya’ya ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla, otobüsle veya uçakla gitmeniz de mümkün. Dalaman Havalimanı’ndan araçlarla Faralya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Faralya’da Nerede Kalınır?

Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Faralya Hakkında Her Şey

Yeşil ve mavinin böylesine bir arada olduğu Faralya'da, konaklama seçenekleri de pek tabii genellikle doğa ile iç içe olabileceğiniz bungalovlardan ya da kamp alanlarından oluşuyor. Sırtınızı ormana yaslayıp muhteşem manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bu tesisler ise bir Faralya tatilinden beklenen her şeye son noktayı koyuyor. Bu tesisler neler diye soracak olursanız, Neredekal.com kullanıcılarının deneyip oldukça memnun kaldığı birkaç oteli aşağıda bulabilirsiniz.

Honey Hill Faralya: Faralya’da deniz manzarasıyla konaklama fırsatı sunan Honey Hill Faralya aynı zamanda doğayla iç içe, huzur dolu bir tatil arayanlar için doğru bir tercih olacaktır.

{product:49662}

Mandarin & Mango Boutique Hotel: Dağ manzarası, orman kokusu ve sakinliğiyle ziyaretçilerini etkileyen Mandarin & Mango Boutique Hotel, Kabak Vadisi'ne 1 km, Kabak Plajı'na 4,9 km, Ölüdeniz Plajı'na 11 km, Ölüdeniz Milli Parkı'na 12,7 km, Afkule Kilise Harabesi'ne 24 km, Kral Amyntas Kaya Mezarları'na 24,4 km, Fethiye Stadyumu'na 24,5 km ve Fethiye Müzesi'ne 24,7 km mesafede yer almakta.

{product:6614}

Perdue Hotel: Çadır oda konseptiyle dikkat çeken Perdue Hotel konaklamanız için farklılık yaratacak özelliklere sahip. Aynı zamanda Faralya’da balayı tatili yapmak isterseniz de Perdue Hotel’i tercih edebilirsiniz.

{product:20827}

Daha fazla konaklama önerileri için Faralya Otelleri sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

{search:faralya-otelleri,Faralya Otelleri}

Yorumlar

Deniz Bilgin 
11.09.2021
Çok sevdiğim bir yerdi .Özlettiniz gerçekten.