Ayvalık'ın Sanat Köyü: Küçükköy

Ayvalık'ın Sanat Köyü: Küçükköy

Paylaş
Merve Aygün Engin  
Eklenme: 08 Eylül 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Ayvalık'ın Sanat Köyü: Küçükköy
Cumbalı ve rengarenk konaklarıyla Macaron Mahallesi, tarihi dokusu ve her daim hareketli mekanlarıyla Cunda Adası, efsane gün batımı noktası olan Şeytan Sofrası, tertemiz denizi, birbirinden güzel plajları ve doğasıyla Ayvalık, Kuzey Ege’nin en sevilen tatil beldelerinden. Zeytin ağaçlarıyla kaplı yollarında yürüyüş yaparken tarihle de iç içe olmak ve bol bol deniz keyfi yapmak Ayvalık’ı özel kılıyor.

Tüm bunlara ek olarak, bu güzel beldede bir de şirin bir sanat köyü olan Küçükköy bulunuyor. Sarımsaklı tarafında yer alan Küçükköy, son dönemdeki çalışmaları ve gösterdiği değişimle adından sıkça söz ettiriyor.

{ad:0}

Küçükköy Hakkında Detaylar

Ayvalık'ın Sanat Köyü: Küçükköy

Eski adı Yeniçarohori olan Küçükköy’de eskiden yeniçeriler yaşıyormuş. Bu nedenle de köyün adı Yeniçarohori olmuş, günümüzde de Küçükköy olarak anılıyor. Eski bir Rum köyü olan Yeniçarohori’de mimari doku da Rumlara göre şekillenmiş. Tipik Rum mimarisi özellikleri taşıyan köyde ayrıca bir dönem Boşnaklar da yaşamış. Bu nedenle köy genelinde Boşnak mutfağı ağırlıklı mekanlar da bulunuyor.

Bir dönem bakımsız kalan ve kaderine terk edilen köy, yavaş yavaş ruhunu yitirmiş ve kimsesiz kalmış. Ancak daha sonra bir grup sanatsever Küçükköy’ü dönüştürmeye, eski güzel haline getirmeye karar vermiş. Eski Rum evleri restore edilmiş, köyde sanat atölyeleri ve sanat galerileri açılmış, müze ve modern mekanlar köye can vermiş. Böylece Küçükköy’de pek çok sanatsal yapı kurulmuş ve köy sanat köyü olarak anılmaya başlanmış. Küçük ama her zaman hareketli olan köy sokaklarında karşınıza çıkan sanat dolu mekanlar ve antikacılar sizi bambaşka bir atmosfere ışınlıyor. Sanat ve tarihin iç içe olduğu Küçükköy’de yapılan keşifler akıllarda yer ediyor. Küçükköy’de deniz var mı sorusu da sıkça merak ediliyor. Evet denizi mevcut, Küçükköy bölgesinde Ayvalığın en güzel plajlarından biri olan Sarımsaklı Plajı bulunuyor. Denizinin sığ oluşu ve mavi bayraklı olması ile bilinen Sarımsaklı Plajı uzun bir sahil şeridinden oluşuyor. Ayvalık Küçükköy sahili birçok konaklama tesisine, kafeteryaya, özellikle deniz mahsulleri satan restoranlara ve gazinolara sahip olmasıyla biliniyor. Peki bu kadar övülen Ayvalık Küçükköy denizi nasıl? Ayvalığın denizi kumluk ve biraz soğuk. Ancak rüzgarı ve serin suları yaz sıcağında rahatlatacak güzelliğe sahip diye de ekleyelim. Eğer sıcak yaz aylarında ferahlamak için güzel ve berrak bir deniz arıyorsanız doğru adrestesiniz.

Küçükköy Akıllı Köy mü?

Ayvalık'ın Sanat Köyü: Küçükköy

Smart Village yani Akıllı Köy olma yolunda ilerleyen Küçükköy, bu alanda da kendini geliştirmeye devam ediyor. Sürdürülebilir enerji kaynakları kullanan, iyi eğitim ve sağlık hizmetlerini herkese eşit şekilde sunan, güvenli ve demokratik bir köyü tanımlayan Akıllı Köy kavramı, Küçükköy için hiç de uzak bir kavram değil. Akıllı Köy olmak için tüm enerjisini bu alana harcayan, bir yandan da sanatsal çalışmalara devam eden köyde, tarihi evlerle dolu sokaklarında dolaşırken sanata ve estetiğe doyacaksınız.

Küçükköy Gezilecek Yerler

Ayvalık'ın Sanat Köyü: Küçükköy

Öncelikle Ayvalık Küçükköy’e nasıl gidilir sorusunu yanıtlamak doğru olacaktır. Yaz döneminde 20 dakikada bir, kış döneminde 45 dakikada bir gerçekleştirilen dolmuş seferleri ile Ayvalık Otogarı’ndan Küçükköy’e rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Köyde yapılacak en güzel şey köy sokaklarında turlamak, gördüğünüz galeri ve atölyelere şöyle bir bakmak ve zamanın ruhunu hissetmek. Dijital sanat merkezi olan Kıraarthane; sergi ve pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Küçükköy Kültür Merkezi, Artura Art Gallery; tasarım aksesuarlar ve seramik objeler satan Kuca Atölye; kabaktan çok güzel işler çıkaran Kabbak Evi; köy tarihini anlatan Kent Müzesi ve Sanat Galerisi; köy hanımlarının el emeği göz nuru ürünlerinin satıldığı Kadınlar Sokağı, Küçükköy’e geldiğinizde atlamamanız gereken yerlerden.

Ayrıca Küçükköy’de dolaştıktan sonra dilerseniz gün batımı için Şeytan Sofrası’na da çıkabilirsiniz. Köye çok yakın bir konumda bulunan Şeytan Sofrası, tarih ve doğayla dolu bir günü sonlandırmak için ideal olabilir.

Küçükköy Ayvalık’ın enleri arasına çoktan girdi ve Ayvalık’a giden yerli turistler için burası da rotaya eklendi bile. Dönüştürülen ve sanatla yeniden şekillenen, canlanan Küçükköy, ziyaretçilerine çok güzel bir deneyim sunuyor. Tarihi konaklar ve taş evlerle dolu sokaklarda yürüyüş yaparken bir yandan da sanatsal sürprizlerle karşılaşmanızı sağlayan Küçükköy’de sizi mutlu edecek detay çok. Bu yüzden de yolunuz Ayvalık tarafına düşerse Küçükköy’ü de listeye eklemeyi ihmal etmeyin.

Küçükköy'de Ne Yenir?

Ayvalık güzelliğinin bir kısmını da yemeklerinden alıyor desek yalan söylemiş olmayız. Aşağıda sizin için Küçükköy’ün en iyi yemek yerlerini listeledik!
  • Meraklı Cadı Cafe & Restoran
  • Sevdalinka
  • Artura Cafe & Bistro
  • Rabuşa
  • Lala’nın Börek Evi
  • Ağaçaltı Derin Bahçe
  • Cafe La Kukka

Küçükköy'de Nerede Kalınır?

Rum mimarisinin hakim olduğu sokaklarında şirin taş evlerden oluşan Küçükköy otelleri, köyün sanatla olan bağını bir kez daha kanıtlıyor. Otantik dekorasyonlara sahip olan Küçükköy butik otelleri ise Ayvalık tatilinizi unutulmaz kılacak detaylar arasında. Dilerseniz gelin Neredekal.com kullanıcılarının aldıkları hizmetten oldukça memnun kaldığı birkaç Küçükköy oteline beraber bakalım;
  • Muhteşem konumu ile; Cunda Taş Konak
  • {product:271}
  • Mavinin huzurla buluşması; Zeytin Arası Taş Evler Apart Hotel
  • {product:35979}
  • Denize sıfır bir konaklama; Ivy Hotel
  • {product:42665}

Daha fazla Küçükköy otel seçeneği için; Ayvalık Küçükköy Otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz!

{search:ayvalik-kucukkoy-otelleri,Ayvalık Küçükköy Otelleri}